İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği’nde düzenlenen basın toplantısıyla Online Kalp Taraması Projesi’nin 1 yıllık değerlendirmesi yapıldı. Bakırköy Bölgesi Genel Sekreterliği tarafından 6-18 yaş (ilk, orta, lise) grubunda, kalp hastalıklarında koruyucu ve önleyici önlemlerin alınması amacıyla 15 Ocak 2013 tarihinde Online Kalp Taraması Projesi başlatıldı. Proje kapsamında kalp grafileri çekilecek çocukların eğitimlerini sürdürdükleri okulda revir ortamı oluşturulup özel donanımlı EKG cihazları ve bilgisayarlarının entegrasyonu sağlanarak, çocukların eğitimleri sekteye uğratılmadan çekim yapılıyor.
Bakırköy Bölgesi Kamu Hastaneler Birliğinin’ başlattığı proje ile Bakırköy bölgesinde, İstanbul'da 13 ilçenin ikisinde Esenyurt ve Küçükçekmece’de taramaların bitirildiğini ifade eden İstanbul Bakırköy Bölgesi Genel Sekreteri Prof.Dr. İhsan Bakır, şöyle konuştu: “Bu hedef doğrultusunda geçen Kasım ayında İstanbul dışında ilk pilot il olarak Edirne’de, Online Kalp Taraması Projemizi başlattık. Proje kapsamında bugüne kadar113 bin öğrencinin EKG’si çekildi. Şuana kadar çekilen EKG’lerden 54 bini tarandı. Çocuklarımızdan 9 binin de patoloji saptandı. 3 bin 500’ünün tüm testleri yeniden yapıldı. 360 çocuğumuzda tedbir alınmazsa sorun çıkaracak problemler tespit edildi. Bu çocuklarımıza ilaç tedavisi, EKO kontrolü veya ameliyat uygulandı.”
LİSE ÖĞRENCİSİ ÖLDÜ
Online Kalp Taramasına yüz öğrenciden 35’inin katılmadığını belirten Prof.Dr. Bakır, şunları söyledi: ”Bu taramaya katılmayan öğrencilerin içerisinde hayatını kaybedebilecek öğrencilerimiz olabilir. Geçenlerde bir lise öğrencimiz bu taramaya katılmadığı için hayatını kaybetti. Böyle hadiselerle karşılaşmamak için ailelere seslenelim. Bu çocuklara acı ve zarar vermeyen tarama yöntemi çocuklarımızın kalbinde bulunan yapısal ve iletimsel sorunları analiz etmeye yarayan tarama yöntemidir. Ailelerimiz çocuklarını ikna etsinler ve taramalara katılsın öğrencilerimiz.”
Prof.Dr. Bakır, Bakırköy Kamu Hastaneler Birliği’ne bağlı 13 ilçe ve Edirne'de yaklaşık 1 milyona yakın öğrencinin tahminen 6 yüz binine ulaşabileceğini ve 17 bin çocuğun kontrol altına alınarak çoğunun ameliyat edilebileceğini de belirtti.
SPORCU GENCE KALP PİLİ
15 yaşında tarama sonucu kalbine pil takılan yüzme sporcusu Ecem Özekmekçioğlu, okulda yapılan sağlık kontrolüne sıkıntısı olmadığı için ilk söylendiğinde katılmak istemediğini söyledi. Özekmekçioğlu, taramaya okul ortamında arkadaş, aile, öğretmen vesilesiyle girmek zorunda kaldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "İyi ki taramaya girmişim, hiçbir sıkıntım, çarpıntım yoktu. Sadece gece yatarken biraz çarpıntı hissediyordum o da sınav haftasına denk gelmişti. Uyumadığım için olduğunu düşünmüştüm. Okul taramasından iki hafta sonra haber aldım. Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik. Sonunda kalp pili taktılar. Psikolojik açıdan o ara etkilenmiştim ama şimdi çok iyiyim.” Ameliyattan sonra artık spor yapamadığını söyleyen Özekmekçioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Kalp pillerim çok ince olduğu için yasaklandı. Kulaç attığım zaman çıkabilir dediler. Profesyonel olarak yüzmüyorum ama küçük hareketlerle yüzebiliyorum.”
28 GÜN ÖNCE AMELİYAT OLDU
Yedi yaşında kalbinde delik tespit edilen Muhammet Kuzu da ameliyatla sağlığına kavuştu. Anne Leyla Kuzu, çocuğunun geçen yıl okul taramasında hastalığının ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi: "Kalbinde delik olduğu, ASD olduğu belirtildi. 28 gün önce ameliyat oldu. Çok şükür şu an çok iyi ve sağlıklı. Ameliyatı çok iyi geçti. Şanslıyız, çünkü okul taramasında ortaya çıktı. Hiçbir belirti vermediği için çok ileride ortaya çıkabilirdi.”
Tarama sonrası ameliyat olan 14 yaşındaki Medine Kaya, 7 yaşındaki Muhammet Kuzu, 15 yaşındaki Ecem Özekmekçioğlu ve 11 yaşındaki Ayşe Nur Alboru, Prof.Dr. İhsan Bakır'la hatıra fotoğrafı çektirdi.
NİHAL IŞIK
İSTANBUL