EKONOMİ - 07 Aralık 2017 Perşembe 04:03

Narenciye üreticisi işçi bulamıyor

A
A
A
Narenciye üreticisi işçi bulamıyor

Adana’da narenciye üreticileri bahçelerde kesim yapacak işçi bulamıyor. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Kamplarda yaşayan Suriyelileri izin verin tarlada çalıştıralım. Günlük 54 TL para veriyoruz. En azından geçimlerini bu şekilde sağlarlar” dedi.

Türkiye’nin narenciye ihtiyacının 3’te birinin karşılandığı Adana’da bahçelerde hasat devam ediyor. Bahçelerde çalışan işçiler, ekmek paraları için sabahın erken saatlerinde kalkıp sıcak-soğuk demeden bahçelere geliyor. Bunun karşılığında ise işçiler günlük 60.50 TL para alıyor. Ancak bu paranın 6.50 TL elcilere veren işçiler evlerine sadece 54 TL para ile gitmek zorunda kalıyor. Hal böyle olunca işçilerde sektörden uzaklaşmaya başlıyor.
Son yıllarda tarım sektöründe çalışan Suriyelilerin de bazıları kamplara yerleştirildiği için bazıları da Türkçe öğrendikleri için başka sektörlere yöneldiğinden bahçelerde çalışacak işçiler git gide azaldı. Önceden her grupta 35 işçinin olduğu bahçelerde şimdi 15-20 işçi çalışıyor.

“Hasat gecikiyor”

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, üreticilerin bahçelerde çalışacak işçi bulamadığını ve meyvelerin hasat edilemediğini belirterek, “Narenciye hasatı ağustos ayının başından mart ayının sonuna kadar devam etmekte. Bu bahçede Satsuma Rize cinsi mandalina kesilmekte. Bu meyvenin kesim tarihi kasım ayının başından sonuna kadardı. Ancak işçi bulunamadığı için bu meyve aralık ayında kesiliyor. Sıkıntı büyük” dedi.

“Suriyelileri çalıştıralım”

Suriyelilerin başka sektörlere yönelmesinin de tarım sektörünü etkilediğini kaydeden Doğan, kamplarda yaşayan Suriyelileri de tarım sektöründe çalışmaya davet ederek şunları söyledi:

“Suriyeliler varken sıkıntı yoktu. Bunların çoğu Türkçe’yi öğrenince başka sektörlere yöneldi, bazıları memleketlerine döndü, bazıları da kamplara yerleştirildiği için işçi sıkıntısı patlak verdi. Adana Valiliğimizin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ve hükumetimizin çağrımıza kulak vermesini istiyoruz. Sarıçam’da 30 bin Suriyeli kamplarda barınmakta bunların da istihdama katkı sağlaması gerekir. Biran evvel oradaki işçilerin tarıma kazandırılmasını istiyoruz.”

Umutcan İşledici
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şanlıurfa Haliliye Belediyesi ile günlük 6 bin ekmek üretiliyor Haliliye Belediyesi’nin aşevi hizmetinden faydalanan vatandaşların sofralarına ulaştırdığı ekmekler, belediye bünyesinde üretiliyor. Ekmek üretim tesisi ile günlük 6 bin ekmeği hanelere dağıtan ekipler, vatandaşların gönüllerine dokunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın “Üreten belediye” anlayışıyla yeni atölyelerin kurulduğu Haliliye Belediyesinde çalışmalar sürüyor. Vatandaşlara dokunacak sosyal projelerin hayata geçirildiği sosyal yardım işleri müdürlüğü tarafından 4 bin 198 haneye günlük 3 çeşit yemek ulaştırıyor. Aşevi hizmetiyle ihtiyaç sahibi ailelerin yanında olan Haliliye Belediyesi, günlük yemeklerin yanında hanelere dağıtılan sıcak ekmeği de bünyesinde üretiyor. Üretimi destekleyen proje ile ekmek üretim tesisi kuran Haliliye Belediyesi, aşevi hizmetinden faydalanan vatandaşlar için günlük 6 bin ekmek hazırlıyor. Belediye bünyesindeki ustalar tarafından geç saatlerde başlayan hummalı çalışmalar ile hijyenik ortamda hazır hale getirilen ekmekler, sabahın ilk ışıklarıyla sefer taslarına konulan yemekler eşliğinde hanelere dağıtılıyor. Gönüllere dokunan proje ile hizmette hızlı işleyişi ve tasarrufu amaçlayan Haliliye Belediyesi, vatandaşlardan takdir topluyor. Öte yandan, sosyal yardım işleri müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada ise belediye bünyesindeki hizmetlerden faydalanmak isteyen vatandaşların iletişim merkezi aracılığıyla detaylı bilgi alabilecekleri kaydedildi.
İstanbul Türk fintek sektörü, Singapur’daki fuarda yoğun ilgi gördü Singapur’da düzenlenen Fintech Festivali’nde Türkiye, milli katılım ile temsil edildi. Fuar sona ererken fintech şirketlerinin bulunduğu Türkiye pavilyonu ise yoğun ilgiyle karşılandı. Bu yıl Fintech Festivali, 150 ülkeden katılımcıyı ağırlarken 70 bini aşkın ziyaretçinin akınına uğradı. Organizasyonda, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) iş birliğiyle açılan Türkiye Pavilyonu ziyaretçi akınına uğrarken, pavilyonda bulunan 11 Türk markası ilgi odağı oldu. Türkiye’nin önde gelen finansal teknoloji şirketlerinin katılım gösterdiği festivalde teknoloji ağırlıklı finansal ödeme ürünleriyle ön plana çıkan İninal standı da yoğun ilgi gördü. ’’İninal’in vizyonunu tüm dünyaya anlattık’’ Milli katılımın olduğu festivalde, Türkiye’nin fintech alanındaki kuvvetli altyapısını ve İninal’in küresel vizyonunu tüm dünyaya anlattıklarını ifade eden İninal Yönetim Kurulu Üyesi Yeliz Tuğçe Balcı, ’’Dünyanın en büyük finansal teknolojiler festivalini verimli bir şekilde tamamladık. Güneydoğu Asya ve Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren birçok şirket temsilcisiyle görüşmemiz oldu. Türkiye pavilyonu her zamanki gibi yoğun ilgi gördü. Bu organizasyonda bizleri yalnız bırakmayan başta Ticaret Bakanlığımız ve Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanlığımız olmak üzere, desteklerini eksik etmeyen Singapur Büyükelçimiz Mehmet Burçin Gönenli’ye, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkan Yardımcısı Necip Fazıl Kaymak ve TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin’e teşekkürlerimi iletiyorum. Ülkemizin güçlü fintek ekosistemini ve İninal’in vizyonunu böyle büyük organizasyonlarda anlatmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Başta Asya olmak üzere dünyanın birçok ülkesinden önde gelen uzmanları, finansal kurum temsilcilerini, teknoloji girişimcilerini ve yatırımcıları buluşturan Singapur Fintech Festivali üç günde 70 bin ziyaretçinin akınına uğradı.