SAĞLIK - 21 Aralık 2016 Çarşamba 12:58

Mide küçültme ameliyatları nasıl yapılıyor?

A
A
A
Mide küçültme ameliyatları nasıl yapılıyor?

Koru Ankara Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, obezite ameliyatlarına ilişkin, "Normal hacmi 1.5-2 litre olan mide, bu ameliyat sonrasında 150-200 ml olmakta ve hastanın gıda alımında azalmaya neden olmaktadır" dedi.

Kısıtlayıcı ameliyatların gıda alımında azalmaya ve öğünden sonra doygunlukta artmaya neden olurken, emilimi azaltıcı ameliyatların kalori, protein ve diğer besinlerin emilimini azaltarak etki göstermekte olduğunu söyleyen Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, “Günümüzde en sık uygulanan iki cerrahi işlem sleevegastrektomi ve gastrikbypass’dır. Sleevegastrektomi kısıtlayıcı bir ameliyat iken, gastrik bypass hem kısıtlayıcı hem de emilim azaltıcı bir işlemdir” dedi.

Sleevegastrektomi ya da halk arasında tüp mide olarak adlandırılan ameliyatın midenin sol yan kısmının çıkartılması işlemi olduğunu anlatan Prof. Dr. Bedirli, “Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Mide sol yan kısmı aşağıdan yukarıya fundusa doğru serbestleştirilmesi işlemi tamamlandıktan sonra stapler dediğimiz otomatik zımba makineleri yardımıyla dikilme ve ardından kesilme işlemi yapılır. Daha sonra hastada kalan mide kısmı ikinci bir dikişle dikilir ve işlem tamamlanır. Ameliyat hem laparoskopik hem de robotik yöntemle yapılabilir” diye konuştu.

Sleevegastrektomi işleminin etki mekanizmasının öncelikle mide hacminin azaltılması yani kısıtlayıcı işlevine bağlı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bedirli, “Normal hacmi 1.5-2 litre olan mide, bu ameliyat sonrasında 150-200 ml olmakta ve hastanın gıda alımında azalmaya neden olmaktadır. Bunun dışında açlık hormonu olarak adlandırılan ghrelin isimli bir hormon en çok midenin fundus denilen çıkarılan kısmından salındığından, ghrelin düzeylerindeki azalma hastada açlık hissinde azalmaya neden olmaktadır” dedi.
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, gastrik bypass ameliyatının obezite cerrahisinin en yoğun yapıldığı Amerika’da en sık uygulanan cerrahi işlem olduğunu söyledi. Ameliyatın genel anestezi altında yapıldığını ve ameliyata 150 cm’lik ince bağırsak kısmının emilim bakımından devre dışı bırakıldığı ince bağırsak anastomozu ile başlandığını anlatan Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, ardından midede 30 mililitrelik yumurta büyüklüğünde yeni bir poş oluşturulduğunu belirtti. Prof. Dr. Bedirli, “İnce bağırsağın beslenme bacağı ile bu yeni mide poşu arasında yapılan ikinci bir anastomoz ile ameliyat sonlandırılır. Gastrik bypass ameliyatı hem laparoskopik hem de robotik yöntemle yapılabilmektedir. Gastrik bypass ameliyatı hem kısıtlayıcı hem de emilim azaltıcı bir işlemdir. Midenin hacmi küçüldüğü için hastanın gıda alımında azalma sağlanır” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunun yanında ortalama 150 cm’lik bağırsağın emilim dışı bırakılması neticesinde hastada total kalori, protein ve diğer besinlerin emilimi azalmaktadır. Bu yüzden gastrik bypass uzun dönem sonuçları bakımından daha başarılıdır. Gastrik bypass ameliyatı etkin, güvenli ve sürdürülebilir bir prosedür olup, Obezite ve Metabolik Hastalıklar Cerrahisi Uluslararası Federasyonu (IFSO), Amerikan Metabolik ve Bariatrik Cerrahi Derneği (ASMBS) ve Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından altın standart bir işlem olarak tanımlanmıştır. Bizim serimizdeki hasta grubunun büyük bir kısmını robotik ve laparoskopik yöntemlerle gastrik bypass cerrahisi uyguladığımız hastalar oluşturmaktadır.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ahmet İyimaya’nın vefatı üzerine taziye mesajı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve siyasi isimler eski milletvekili Ahmet İyimaya’nın vefatı sonrası taziye mesajı yayımladı. AK Parti eski milletvekili Ahmet İyimaya’nın vefatı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taziye mesajı yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı paylaşımda, “AK Parti’mizin çatısı altında, milletimize hizmet yolunda uzun yıllar birlikte yürüdüğümüz, üstlendiği görevlerle ülkemize önemli hizmetlerde bulunan değerli dava arkadaşımız, eski milletvekilimiz Ahmet İyimaya’nın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Merhum Ahmet İyimaya Beyefendi’ye Allah’tan rahmet niyaz ediyor; ailesine, sevenlerine, Meclisimizde birlikte görev yaptığı milletvekillerimize ve AK Parti teşkilatımıza başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Rabb’im mekanını cennet eylesin” ifadelerine yer verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise “Partimize büyük emeği geçmiş, Amasya ve Ankara Milletvekilliği görevlerinde bulunmuş; TBMM Adalet ve Anayasa Komisyonu başkanlıklarını başarıyla yürütmüş, örnek bir siyaset ve hukuk insanı olan Ahmet İyimaya ağabeyimizin vefatını derin bir üzüntüyle öğrendik. Ahmet İyimaya, nezaketi ve bilgeliğiyle hepimize örnek bir büyüğümüzdü. Kendisi, hem siyasi mücadelesiyle hem de hukuk alanındaki birikimiyle milletimize hakkıyla hizmet etmiştir. Rabbim rahmet eylesin. Mekanı cennet, makamı ali olsun. Ailesine, sevenlerine, teşkilatımıza ve milletimize başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadelerini kullandı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Önceki dönemlerde Amasya ve Ankara Milletvekilliği görevlerinde bulunmuş, değerli siyaset adamı Ahmet İyimaya ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Kendisine Allah’tan rahmet, kıymetli ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yaptığı paylaşımda ise “Hukuk dünyamızın çınarlarından, bilgeliği, rehberliği ve tevazusu ile hepimizin gönlünde iz bırakan, TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı döneminde birlikte görev yapmaktan onur duyduğum Sayın Ahmet İyimaya’yı kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhum İyimaya, engin fikirleriyle, güçlü adalet anlayışıyla her zaman örnek alınacak saygıdeğer bir hukukçu ve değerli bir şahsiyetti. Onun vefatı yalnızca ailesi ve sevenleri için değil, milletimiz ve hukuk camiamız için de derin bir kayıptır. Kıymetli büyüğümüze Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun” denildi.