hazırladığı, Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk’un ise soruşturmanın başlatılması için ihbar niteliğinde yazılar yazdığı belirtildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılığı tarafından yürütülen “Selam Tevhid'de kumpas” soruşturmasında tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen 17 şüphelinin sorgusu yaklaşık 8 saat sürdü.
İstanbul 4’üncü Sulh Ceza Hakimliği, ifade işlemlerinin tamamlanmasının ardından şüpheliler merkez valisi Ahmet Pek, Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk, emniyet müdürleri Hamza Bayındır, Ayhan Koç ve İsmail Kılınç ile Zafer Karaman’ın “darbeye teşebbüs ve silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından tutuklanmalarına karar verdi.
“AHMET PEK ZEMİN HAZIRLADI”
Kararda, mevcut raporlara göre Selam Tevhid soruşturmasını yürütmek için yeterli delil olmadığı ancak 2012 yılında Emniyet Genel Müdür yardımcısı olan Ahmet Pek’in yaptığı yazışmalarla böyle bir soruşturma yürütülmesine zemin hazırladığı anlatıldı.
“OKTAY BULDUK SORUŞTURMA BAŞLAMASI İÇİN İHBAR YAZILARI YAZDI”
Eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk’un, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bu soruşturmanın açılması için ihbar niteliğinde yazılar yazdığı kaydedilen kararda, şüphelilerin bulundukları konum gereği yazı içeriklerini bildiklerinin kabulünün gerektiği ve bu kapsamda aynı şubenin müdürü Ayhan Koç tarafından soruşturmanın başlatıldığı aktarıldı.
HAKAN FİDAN FARUK KOCA ÜZERİNDEN DİNLENİLMEK İSTENDİ
Şüphelilerden İsmail Kılınç’ın 2012 Eylül ayından itibaren Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde C Büro Amiri olarak X1 kod adı ile Faruk Koca hakkında dinleme talebi yaptığı ifade edilen kararda, Faruk Koca üzerinden MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın takip edilmek istendiği, sonrasında X1 kod adlı Fatih Koca hakkındaki dinleme talebinin geri çekildiği belirtildi.
“YETERLİ DELİL OLMAKSIZIN DİNLEME VE FİZİKİ TAKİP YAPILMASI SAĞLANDI”
Bu dinleme kararı yazışmalarında Ankara TEM Şube Müdürleri Zafer Karaman ve Hamza Bayındır’ın imzalarının bulunduğu kaydedilerek, “Karaman ve Bayındır’ın bilgisi dahilinde, dosya içeriğindeki bilgi ve belgelere göre yeterli somut delil olmadan bu soruşturmanın Ankara’daki, İstanbul’dan talep edilen kişilerin dinlenmesi ve fiziki takiplerinin yapılmasının sağlandığı” aktarıldı.
“2014’TE HERHANGİ BİR DELİL YOKTUR DENİLEREK KAPATILDI”
Daha sonra bu soruşturmanın 2014 yılı içerisinde ‘Herhangi bir delil yoktur’ denilerek kapatıldığı belirtilen kararda, “Böylelikle şüphelilerin yeterli delil olmaksızın soruşturma açmak suretiyle Selam Tevhid operasyonuyla bağlantılı olarak atılı suçları işledikleri anlaşıldığından şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmiştir” denildi.
Hakimlik, 11 şüphelinin serbest bırakılmasına, serbest kalan şüphelilerden Mustafa Karataş ve Harun Ağan hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı konulmasına hükmetti.
26 ŞÜPHELİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen “Selam Tevhid’de kumpas” soruşturmasında aralarında merkez valisi ve üst düzey emniyet müdürlerinin de bulunduğu 26 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Başsavcı Vekili İrfan Fidan’ın gözaltı kararı ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Mardin, Kocaeli, Bursa, Malatya, Çorum, Siirt, Hakkari ve Antalya'da operasyon düzenlemişti.
SAVCILIK TUTUKLANMALARINI İSTEMİŞTİ
Operasyonlarda, aralarında eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve merkez valisi Ahmet Pek eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Bulduk, eski Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürü Ayhan Koç, Hamza Bayındır ile Kutay Karpat Eroğlu, Sabahattin Aytekin, Abdurrahman Eser, İlyas Varlı, Yusuf Özdemir, Kadir Koray Toruk, İlyas İcik, Harun Ağa, Bülent Durmuş, Zafer Karaman, Adem Eraslan ve Mustafa Karataş gözaltına alınmıştı. Soruşturmayı yürüten Başsavcı vekili İrfan Fidan, 17 şüphelinin tamamını dosya üzerinden tutuklama istemiyle Nöbetçi Hakimliğe sevk etmişti.
BAŞAK AKBULUT