ASAYİŞ - 10 Nisan 2015 Cuma 13:51

Macar uzmanların bitki hırsızlığı

A
A
A
Macar uzmanların bitki hırsızlığı

Antalya’nın Kaş ilçesinde yurt dışına çıkarılması yasak olan orkide ve toprak örnekleriyle birlikte yakalanan Macaristan uyruklu 1’i profesör 3 kişi gözaltına alındı

Yapılan bir ihbarı değerlendiren jandarma ekipleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge Müdürlüğü ile birlikte yürütülen operasyonda biyokaçakçılık şüphesi ile Macaristan uyruklu 3 kişiyi Kaş Uğrar Mahallesi mezarlığında yakaladı. Şüphelilerin üzerlerinde ve araçlarında yapılan aramada 365 orkide yumrusu, 58 orkide bireyi, 71 bitki örneği ile güvercin tüyü ve toprak örnekleri ele geçirildi. Ele geçirilen örneklerin bugüne kadar Türkiye’de bilinen en kapsamlı biyokaçakçılığa işaret ederken, 3 şüpheli ile ilgili yasal işlem başlatıldı.

UZMAN BİYOLOG ÇETİN, JANDARMAYA BİLGİ VERDİ
Edinilen bilgiye göre, Macar uyruklu botanik profesörü ile böcek uzmanı bir öğrenci ile birlikte birkaç gün önce Türkiye’ye giriş yaptı. Antalya’nın Serik ilçesi kırsalında bitki topladıklarından şüphelenilen Macar uzmanların geçtiğimiz yıl da Türkiye’den bitki örnekleri götürdükleri ortaya çıktı. Biyokaçakçılık konusunda çalışmalar yapan Uzman Biyolog Abdullah Çetin, Macar profesörün geçtiğimiz yıl Türkiye’den götürdüğü bitki örnekleriyle yaptığı çalışmalara ulaşarak durum hakkında yetkililere ve jandarmaya bilgi verdi. Bunun üzerine şüpheliler takibe alındı. Konaklamak için otel kullanmayan şüphelilerin önceki gün orkide türlerinin önemli bir yayılış alanı olan Kaş ilçesinde görüldüğü bilgisi üzerine jandarma ve Doğa Koruma ve Milli Parklar 6.Bölge Müdürlüğü ekipleri harekete geçti.

MACAR PROFESÖRÜN ÇALIŞMA İZNİ YOK
Şüphelilerin son olarak Ağullu Mahallesi’ndeki bir lokantada yemek yedikleri ve burada orkide yumrularının topraklarını temizledikleri tespit edildi. Bu sırada bölgede öğrencilere doğa eğitimleri veren Likya Kaş Orkidesi Koruma Projesi Yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz de olayı öğrenir öğrenmez jandarmaya bölgedeki orkide yayılış alanları hakkında bilgi verdi. Biyokaçakçıların Uğrar ve Kasaba mahallelerindeki mezarlıklarda bitki toplayabileceğinden şüphelenen Deniz’in önerisiyle bu yöne giden jandarma ekipleri, Macar bitki hırsızlarını Uğrar mezarlığında yakaladı.
Macar Profesör Atilla M.’nin çalışma izni olmadığı öne sürülürken, şüphelilerin otomobillerinde yurt dışında çiçeklendirmek amacıyla toplanmış toplam 365 adet farklı türlerde orkide yumrusu, yumrulu halde canlı olarak toplanmış 6 türe ait 58 orkide bireyi, Türkiye’nin farklı illerinden toplanarak DNA izolasyonunda kullanılmak amacıyla silika jel içerisine alınmış 22 orkide bitkisi materyali, 7 adet tohumlu orkide kapsülü, 2 kilogram toprak örneği, herbaryum yapmak amacıyla tümü ülkemiz doğasından toplanmış toplam 71 bitki örneği, 10 adet güvercin tüyü örneği ele geçirildi.

YRD. DOÇ. DR.DENİZ, “BİZ BU KORUMA PROJESİNİ YAPMASAK, YÖRE HALKI EĞİTİLMEZDİ”
Likya Kaş Orkidesi Koruma Projesi Yürütücüsü ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz, “Biz, tek bir kökünü bile sökmediğimiz Likya Kaş Orkidesi’ni koruma projesi yapmak için iki bakanlıktan izin alıyor, çocuklarımıza yaptığımız eğitim çalışmaları için her yıl Akdeniz Üniversitesi etik kuruluna gelişme raporu sunuyoruz. Sonra bu insanlar gelip ellerini kollarını sallaya sallaya bizim toprağımızdan örnek söküyorlar” şeklinde tepki gösterdi. Kaş Ağullu Mahallesi’nde, Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle TÜBİTAK’ın da desteği ile 4 yıldır yürütülen ‘Likya Kaş Orkidesi Koruma Projesi’ kapsamında yapılan doğa eğitimlerinin farkındalık oluşturma noktasında önemli olduğuna değinen Deniz, “Biz bu koruma projesini yapmasak, yöre halkı eğitilmezdi, bize haber vermezdi”dedi.

YURT DIŞINA KAÇIRILMAK İSTENEN ORKİDELER YERLERİNE DİKİLECEK
Doğa Koruma ve Milli Parklar(DKMP) Antalya Şube Müdürü M. Tuğrul Şahin de Türkiye’nin doğal kaynaklarının yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmasının önlenmesi konusunda tüm kamuoyuna büyük bir sorumluluk düştüğüne dikkat çekerek, “Yapılan bu son operasyonda da duyarlı olan tüm kesimlerin işbirliği sayesinde başarılı olundu. Bu ülkenin doğal kaynaklarımız hepimizin ortak değeri. Bu değerleri sahipsiz görenlere karşı da hep birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Şüphelilerin yurt dışına çıkarmak için topladığı orkidelerin, adli işlemlerin ardından Akdeniz Üniversitesi aracılığıyla Kaş’taki koruma alanına geri dikileceği, diğer yumrular ve bitki örneklerinin ise bilimsel çalışmalarda kullanılacağı belirtildi. 

ALPASLAN ÇINAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Annesi ölen tay, yavrusunu kaybeden keçiden süt emerek hayatta kaldı Muş’ta yavrusunu kaybeden bir keçi, annesi doğumda ölen bir tayı sahiplenerek ona sütünü verdi. Farklı türden olmalarına rağmen aralarında kurulan bu bağ, adeta annelik içgüdüsünün sınır tanımadığını gösterdi. Muş’ta annesi doğum sırasında ölen yavru tay, yavrusunu kaybeden bir keçinin sütünü emerek hayata tutundu. Keçinin annelik içgüdüsüyle sahiplendiği tay, görenleri duygulandırdı. Muş merkezde yaşayan ve hayvancılık yapan Turgay Subaşı, doğum sırasında annesini kaybeden "Can Dora" isimli cins taya adeta bebek gibi bakıyor. İlk günlerde keçilerden sağdığı sütü biberonla veren Subaşı, zamanla tayı doğrudan keçiyle buluşturdu. Annelik içgüdüsüyle hareket eden keçi, tayın emmesine izin verdi ve onu sahiplendi. Can Dora’nın artık keçiden doğrudan süt emerek beslendiğini söyleyen Subaşı, Bu davranışa tanık olmanın kendilerini çok duygulandırdığını belirterek, "Muş merkezde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarımızla uğraşıyoruz. Annesi doğumda ölen tayı, yavrularını kaybeden keçilerle beslemeyi düşündük. Keçi, annelik içgüdüsüyle taya sahip çıktı. Bu durum bizi hem şaşırttı hem de çok rahatlattı. Gerçekten hayatımızda ilk kez böyle bir şey görüyoruz. Nasıl olduğunu biz de tam olarak anlayamadık ama keçi, annelik içgüdüsüyle tayı sahiplendi ve şu an tüm şefkatiyle onu besliyor, ilgileniyor" dedi. Yavru tayın yaşaması için yavrusu ölen keçisini komşuna veren Yavuz Tektimur, "Ben Sütlüce Mahallesi’nde oturuyorum. Turgay Bey benim komşum olur. İlk başta beni arayıp atının doğum sırasında öldüğünü, tayın ise öksüz kaldığını söyledi. O an aklıma, tayı bir keçiyle besleme fikri gelmemişti. Daha sonra Turgay Bey benden bir keçi istedi. Keçi sütünün at sütüne yakın olduğunu ve bu şekilde tayın daha sağlıklı büyüyebileceğini söyledi. İlk başta çok ihtimal vermedim. Denemeye karar verdik. Birkaç defa emzikle süt vermeye çalıştık. Bir süre sonra tay, keçilerin içinde kalınca onlara uyum sağlamaya başladı. Bir defasında keçinin altına girip süt emmeye çalıştığını gördük. Biz de bu şekilde devam ettirdik. Şu an keçilerle tam uyum içinde. Bunun dışında bize de alışmaya, uyum sağlamaya çalışıyor. Keçinin önünde durduğumuzda, sanki keçinin yavrusuymuş gibi davranıyor. Altına girip kendi kendine süt emebiliyor" şeklinde konuştu.
Muğla Muğla’da güvenlik ve huzur toplantısı yapıldı Muğla Valiliği 75. Yıl Toplantı Salonu’nda "Muğla’nın Huzuru Güvenlik Toplantısı" gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, turizm ve güvenlik alanındaki çalışmaları değerlendirdi. Vali Akbıyık, kent genelinde 526 turizm işletmesinin denetlendiğini, eksiklikleri tespit edilen 247 tesisin kapatıldığını, 23 tesisle ilgili kapatma sürecinin ise sürdüğünü belirtti. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında 24 saat insansız hava araçlarıyla izleme yapıldığını ifade eden Akbıyık, "Tüm tedbirlerimizi alıyoruz. Geçtiğimiz yıl 384 yangın yaşandı. Bu yıl şu ana kadar 39 yangın çıktı. Hedefimiz ormanlarımızın hiç yanmaması. Bu kapsamda ormanlık alanlara girişleri yasaklıyoruz. Vatandaşlarımızdan da dikkatli olmalarını istiyoruz" diyerek duyarlılık çağrısında bulundu. Konuşmasında turizm verilerine de değinen Akbıyık, 2024 yılında Muğla’ya 3 milyon 700 bin yabancı turistin geldiğini hatırlatarak, "Muğla’nın potansiyeli bence Antalya’dan daha fazla. Turizmi 12 aya yaymak için çalışmalarımız sürüyor. Halkımızın huzur ve güven içinde yaşaması için tüm birimlerimizle yoğun bir çaba içerisindeyiz" dedi. 2025 yılının ilk üç ayına ilişkin verileri de paylaşan Vali Akbıyık, bu dönemde haklarında hapis cezası bulunan 1260 kişinin yakalandığını açıkladı. Ayrıca 279 ruhsatsız silah ele geçirilirken, 345 kişi hakkında işlem yapıldı. Organize suç örgütlerine yönelik 5 ayrı operasyon gerçekleştirildi ve 21 kişi tutuklandı. Uyuşturucu satıcılarına yönelik 133 operasyonda 204 kişi gözaltına alındı, 137 kişi tutuklandı. Operasyonlarda toplam 16 bin 465 gram uyuşturucu madde ele geçirildi. Siber suçlarla mücadele kapsamında ise 268 sosyal medya hesabında suç unsuru tespit edildi. Yılın ilk üç ayında Muğla’da 637 bin araç sürücüsü denetlendi. Bu denetimlerde 73 bin sürücüye cezai işlem uygulanırken, 4 bin 500 araç trafikten men edildi, 1400 sürücünün ehliyetine el konuldu. 125 bin motosiklet kullanıcısından ise 33 binine para cezası kesildi. Vali Akbıyık, denetimlerin temel amacının cezalandırmak olmadığını vurgulayarak, "Amacımız cezalandırmak değil, kurallara uyulmasını sağlamak" ifadelerini kullandı.