GÜNDEM - 29 Nisan 2017 Cumartesi 13:49

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

A
A
A
Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

29 Nisan 1916. Kut'ül Amare Zaferi kutlanıyor. Peki Kut'ül Amare nedir? Onu bu kadar önemli kılan şey nedir? Kut'ül Amare'de neler oldu? Tüm soruların cevabını haberimizden okuyabilirsiniz

Kut'ül Amare savaşı Türkiye'de 1952 yılına kadar Kut Bayramı adı altında kutlandı. Fakat Türkiye'nin NATO'ya girmesinden sonra Kut'ül Amare savaşı unutturulmaya çalışıldı. İngilizllerin yaptığı büyük baskı sonucu bu büyük zafer ders kitaplarından bile çıkartıldı. Peki Kut'ül Amare savaşı nedir? Kut'ül Amare savaşı 29 Nisan 1916 tarihinde Osmanlı Ordusunun Irak'ın Kut bölgesinde İngilizlere karşı kazandığı büyük bir zaferidir.

KUT-ÜL AMARE'DE NELER OLDU?

Yeni kurulan Osmanlı 6. Ordusu'nun Komutanlığı'na atanarak 5 Aralık'ta Bağdat'a varan Mareşal Colmar Freiherr von der Goltz Paşa'nın emriyle Irak ve Havalisi Komutanı Miralay (Albay) 'Sakallı' Nurettin Bey'in birlikleri 27 Aralık'ta Kut'u kuşattı. İngilizler Kut'u kurtarmak için General Aylmer komutasındaki kolorduyla hücuma geçti ancak, 6 Ocak 1916 tarihli Şeyh Saad Muharebesi'nde 4.000 askerini kaybederek geri çekildi. Bu muharebede 9. Kolordu Komutanı Miralay 'Sakallı' Nurettin Bey görevinden alındı ve yerine Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük olan amcası Mirliva Halil Paşa (Kut) getirildi.

İngiliz Ordusu, 13 Ocak 1916 tarihli Vadi Muharebesi'nde 1.600, 21 Ocak Hannah Muharebesi'nde 2.700 askeri kaybederek geri püskürtüldü. İngilizler mart başında tekrar taarruza geçti. 8 Mart 1916'da Sabis mevkiinde Miralay Ali İhsan Bey komutasındaki 13. Kolordu'ya hücum ettilerse de 3.500 asker kaybederek geri çekildiler. Bu yenilgiden dolayı General Aylmer azledilerek yerine General Gorringe getirildi.

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

Türk, Kürt, Arap aynı cephede

Yüksel, Kut'ül Amare Zaferi kutlamalarının 1951'den sonra kaldırılmasında Türkiye'nin NATO'ya girmesi, Bağdat Paktı ve Nuri Sait Paşa'nın olduğunu belirterek; “Nuri Sait Paşa karşı tarafta yer alıyordu ve o sırada Adnan Menderes ile arasında bağ oluştu.'' diye konuştu.

Yüksel, Kut Zaferi'nin kazanılmasında Türk askerinin yanı sıra Kürt ve Arap aşiretlerinin de önemli rolü olduğunu söyleyerek, “Kürtler Sarıkamış ve diğer cephelerde savaştılar, fakat Kut-ül Amare'de özellikle Kürt aşiretlerin önemli rolü oldu. Bir kısım Arap aşiretleri, hatta Şii Arap aşiretlerinin de. Önemli Şii aileleri Osmanlı'yla ortak hareket etti.” dedi.

Kut'ül Amare nedir? |Kut'ül Amare'de neler oldu?

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurt genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Doğu Akdeniz (Mersin hariç), İç Anadolu’nun doğusu, Batı Karadeniz, Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile İzmir, Manisa, Kütahya, Eskişehir, Ankara, ve Tokat çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağmur ve sağanak, güney kesimlerde yer yer gök gürültülü sağanak, Batı Karadeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Doğu Anadolu’nun kuzeydoğusu ile Bilecik, Kütahya, Eskişehir ve Ankara çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi beklenen yağışların gece saatlerinden sonra Batı Karadeniz ile Sakarya çevrelerinde yerel kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın Doğu Anadolu’nun doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Elazığ ve Hatay çevrelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına şeklinde eseceği tahmin edilirken, Doğu Anadolu’nun güneydoğusu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde toz taşınımı bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı Marmara’da 3 ila 5 derece azalacak, diğer yerlerde önemli bir değişiklik yaşanmayacak. Rüzgar, genellikle güneyli, Marmara’da kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Doğu Anadolu’nun doğusu, Güneydoğu Anadolu ile Elazığ ve Hatay çevrelerinde kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat, yükseklerinde 90 km/saat) şeklinde esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Çok bulutlu, gece saatlerinden sonra karla karışık yağmur ve kar yağışlı 8 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı 13 İzmir: Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden sonra aralıklı sağanak yağışlı 15 Adana: Çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 20 Antalya: Parçalı bulutlu 22 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, yağmurlu 10 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, yağmurlu 7 Erzurum: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, yüksekleri karla karışık yağmur ve kar yağışlı 9 Diyarbakır: Çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 18
İstanbul Bolat: "Hedefimiz 2033 yılında 813 uçaklık filo ve 171 milyon yolcuya ulaşmak" Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, şirketin 100’ncü kuruluş yıl dönümünde 813 uçaklık filo, 171 milyon yolcu ve koltuk arzında dünya ikinciliği hedefine ulaşmak için özveriyle çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Dünyanın en çok noktasına uçan ve 2033 yılında 100’ncü kuruluş yıl dönümünü kutlayacak olan THY’de büyüme hedefleri doğrultusunda çalışmalar devam ediyor. Çalışmalar hakkında sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Prof. Dr. Ahmet Bolat, 1982 yılında başlatılan dijitalleşme çalışmaları anlatılan ve TRT arşivinde yer alan bir video paylaştı. 1933 yılında kurulan THY’nin 93 yıllık tarihi boyunca birçok kilometre taşına ulaşarak, bugün küresel havacılığın en önemli aktörlerinden biri haline geldiğini ifade eden Bolat, "Butik bir havayolundan zirveye yürüyüşümüzü ortaya koyan bir diğer husus da koltuk arzındaki değişim. 1982 yılında 27 uçaklık filomuza önümüzdeki aylarda 500’üncü uçağımızı katmaya hazırlanıyoruz. 1981 yılında 4 milyon olan arz edilen koltuk sayısı 2024 yılında 254 milyara ulaştı. Yani 63500 katlık bir artıştan bahsediyoruz. Bu sayıyla network havayolları arasında uluslararası trafikte dünyada 3’üncü sıradayız. Türk Hava Yolları videonun çekildiği 1982 yılından bir sene sonra 50’inci yılımızda 50 milyonuncu yolcusunu taşımıştı. 2023 yılında bir başka mihenk taşına ulaşarak 1 milyarıncı yolcumuzu taşıdık" dedi. 1982 yılında başlayan bilgisayara geçiş sürecinin başladığını hatırlatan Bolat konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün dijitalleşme dönüşümümüzle sürüyor. Dünyanın en dijital 3 havayolundan biri olma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor, tüm süreçlerimizi dijitalleşme vizyonuyla iyileştiriyoruz. 2033 yılında 813 uçaklık filo, 171 milyon yolcu ve koltuk arzında dünya ikinciliği hedefine ulaşmak planlarımızı yapıyor, azimle ve özveriyle çalışıyoruz. Butik bir havayolundan küresel bir deve dönüşme yolculuğumuzda zirve yürüyüşümüzü sürdürüyoruz."