POLİTİKA - 29 Mart 2017 Çarşamba 08:28

Kulisleri sallayacak anket! ‘Evet’ farkı açıyor...

A
A
A
Kulisleri sallayacak anket! ‘Evet’ farkı açıyor...

Referanduma sayılı günler kala 'Evet' hızla yükseliyor. ORC'nin yaptığı son ankette halkoylamasında 'evet' diyeceklerin oranı 55.4'e yükselirken bir diğer oran ise yüzde 83,9 oldu.

ORC Araştırma Şirketi’nin 24-27 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği ‘Özel Gündem’ araştırmasında ‘Evet’ ve ‘Hayır’ arasındaki farkın az olduğu iddiasının altının boş olduğu ortaya çıkardı. 36 ilde toplam 2 bin 740 kişi ile gerçekleştirilen ankette katılımcıların yüzde 55.4’ünün referandumda ‘Evet’ cevabı vereceği, yüzde 44.6’lık bir kesim ise ‘Hayır’ diyecekleri ortaya çıktı.

Kulisleri sallayacak anket! ‘Evet’ farkı açıyor...

AB’YE DESTEK YERLERDE

Anketteki diğer bir sonuç da Almanya, Hollanda gibi AB üyesi ülkelerle yaşanan gerilimler ve AB üyesi ülkelerin açıkça Türkiye’ye saldırması karşısında bugüne kadar hep AB’ye üyelik sürecini desteklemiş olan Türk halkının bakış açısındaki keskin değişikliğe ilişkin. “Türkiye’nin AB’ye üye olmasını önemsiyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yüzde 83.9’u “önemsemiyorum” cevabını verirken, yalnızca yüzde 16.1’lik bir kesimin “önemsiyorum” demesi bu keskin değişikliği açıkça ortaya koydu.

Kulisleri sallayacak anket! ‘Evet’ farkı açıyor...

Seçim olsa AK Parti’nin oyu yüzde 52.4

ORC’nin gündem anketinde ayrıca “Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu da soruldu. Ankete katılanların yüzde 52.4’lük büyük bir kısmı AK Parti cevabını verirken yüzde 24’ü CHP, yüzde 15.2’si MHP, yüzde 6.3’ü HDP ve yüzde 2.1’i diğer partilere oy vereceğini ifade ettiler. 

Kulisleri sallayacak anket! ‘Evet’ farkı açıyor...

Akşam gazetesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir Büyükşehir’den öğrencilere ücretsiz yemek İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki 6 noktada üniversite öğrencilerine ücretsiz yemek dağıtımını sürdürüyor. Büyükşehir bünyesindeki aşevinin ürettiği sağlıklı, lezzetli ve hijyenik yemekler günde 3 bin kişiye ulaşıyor. İzmir’de üniversitede okuyan ve hizmetten faydalanan öğrenciler uygulamadan mutlu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üniversite öğrencilerine sunduğu ücretsiz sıcak yemek uygulaması devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki aşevinde üretilen sağlıklı ve lezzetli yemekler, Ege Üniversitesi içi metro durağı, Katip Çelebi Üniversite içi kız yurdu yakını, Bakırçay Üniversitesi içi, Demokrasi Üniversitesi önü, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İ.Y.T.E.) içi kütüphane önü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tarık Akan Gençlik Merkezi önünde bulunan 6 noktadan üniversite öğrencilerine ulaştırılıyor. Sağlıklı, hijyenik yemekler İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Aşevleri Şube Müdürlüğü’nde gıda mühendisi olarak görev yapan Melisa Mete, "Kentimizde bulunan 6 devlet üniversitesinde hafta içi günlük ortalama 3 bin kişilik sıcak yemek dağıtıyoruz. Günümüz olumsuz ekonomik şartlarında üniversite öğrencilerinin bir öğününü karşılayarak bütçelerine destek sağlamayı amaçlıyoruz. Şehir dışından evlatlarını eğitim alması için gönderen ailelerin de olumlu dönüşleri bizi çok mutlu ediyor" dedi. Ülkemizde özellikle son dönemde fiyatların artmasıyla gıda üretiminde tağşiş konusunun gündeme geldiğini belirten Mete, "Bu yüzden Büyükşehir Belediyesi’nin aşevinde sağlıklı hijyenik koşullarda üretilen besin değeri yüksek ürünleri öğrencilerle buluşturuyoruz. Günlük taze ürün üretiyoruz Sürekli denetim ve kontrol yapıyoruz" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal belediyecilik anlayışıyla yaptığı projelerin vatandaşlar için çok kıymetli olduğunu belirten Mete, "Başkanımız Dr. Cemil Tugay da bu konuda çok hassas. Öğrenciler için çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu. Öğrencilerin yüzleri gülüyor Öğrenciler projeden dolayı mutlu. Samet Güvenç, ücretsiz yemek uygulamasının günümüz koşullarında çok doğru bir çalışma olduğunu belirterek "Öğrenciler olarak zor dönemlerden geçiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederim. Sağ olsunlar, var olsunlar" dedi. Öğrenci Melis Boz ise iyi hizmet vurgusu yaparak "Tertemiz hazırlanmış yemekler yiyoruz. Dışarıda yüksek fiyatlar varken ücretsiz yemeğe erişmek bizim için güzel oluyor. Sık sık geliyoruz" diye konuştu. Hizmetten yararlanan Yunus Arpacıoğlu da, "Haftanın beş günü buradayız. Gayet memnunuz. Yemekler de iyi" dedi. Öğrenci Ebrar Sedefoğlu, dışarıda yemeğin çok pahalı olduğunu söylerken, hizmetin devam etmesini istediğini belirten Arda Karaburun, "Ekonomik açıdan bizim için çok iyi oluyor. Çünkü yemek gerçekten çok pahalı. Bir öğün de olsa kendimizi kurtarıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kars Kars’ta Ramazan ayında aşıklık geleneği yaşatılıyor Kars’ta, yüzyıllardır süregelen "aşıklık geleneği", Ramazan ayında da yaşatılmaya devam ediyor. İftar sonrası Aşıklar Kültür Evi’nde bir araya gelen vatandaşlar, ustaların saz eşliğinde dile getirdiği türküleri, manileri ve hikayeleri dinleyerek sahura kadar süren keyifli sohbetlere eşlik ediyor. Kars’ın köklü kültürel miraslarından biri olan bu gelenek, usta-çırak ilişkisiyle kuşaktan kuşağa aktarılıyor. Aşıklar, Ramazan gecelerinde hem dini içerikli manilerle hem de sevda, kahramanlık ve hiciv dolu atışmalarla dinleyicileri mest ediyor. "Aşıklık geleneğinin genç nesillere aktarılması gerekiyor" Aşıklar Kültür Evi’nde aşıklık geleneğinin yaşatıldığını ifade eden Belediye Başkanı Prof. Dr.Ötüken Senger, "Aşıklı geleneği Dede Korkut’tan başlayıp, günümüze kadar devam eden bir gelenek, bizim öz kültürümüz, geleneğimiz, bu aşıklarımızı yetiştiren bu seviyeye getiren ve bu geleneği yaşatan aşıklarımıza uzun ömürler diliyorum. Aşıklıkta önemli olan bir nokta var ki bu da genç nesillere aktarılması ve genç açıklarında yetiştirilmesi gerekiyor" dedi. Vatandaşların aşıklık geleneğinin devam etmesi için manevi destek olması gerektiğini belirten Aşık Ayhan Şimşekoğlu, "Mesleğimiz eşsiz ve emselsiz bir meslek ama alıcısı olmayan bir meslek. Bizim halkımızdan beklentimiz, sadece geçim kaynağı para, pul değil, manevi destek verseler aşıklık kültürü daha şahlanır, daha ileri adımlar atılır. Daha güzel ortaya projeler konulur. Sanatın anlamı daha güzel olur" diye konuştu. Aşık Mahmut Karadaş, "Rahmetli Sabri Şimşekoğlu’nun yanında 10 yıl çıraklık yaptım. Daha sonra Çobanoğlu kahvesinde çaldım. Bu kültür kahveden başladı zaten, aşıklık geleneği kahve kültürüdür. Kahvede insanlar gelir otururlar, çaylarını içerler. Aşıklar ramazanda ve diğer günlerde atışmalarını yaparlar, açıklık geleneği farklı bir kültürdür" diye konuştu. Öte yandan Ramazan’ın manevi atmosferinde, Kars’ın sokaklarında yankılanan saz sesleri ve karşılıklı atışmalar, hem yerli halkı hem de şehre gelen ziyaretçileri büyülemeye devam ediyor.
Artvin Macahel Geçidi’nde çığ tehlikesi devam ediyor Artvin’in bir 850 rakımlı Macahel Geçidi’nde 3 metreyi bulan kar kalınlığı ve çığ tehlikesi nedeniyle 6 köyün yolu 25 gündür kapalı durumda bulunurken, ekipler yolu açmak için çalışmalarını sürdürse de çığ riski nedeniyle çalışmalar sık sık duruyor. Macahel Geçidi´nde çığ tehlikesi devam ediyor. Bölgede kar kalınlığının 3 metreyi aştığı noktalarda çığ riski nedeniyle tedirginlik yaşanıyor. Yaklaşık 25 gündür Macahel vadisinde yer alan 6 köyün yolu yoğun kar yağışı sonrası yaşanan çığ tehlikesi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor. Ekipler, bölgede yolu açmak için yoğun çaba sarf ederken, zaman zaman çığ düşmesi nedeniyle çalışmalarını durdurmak zorunda kalıyor. Zirveye yakın bir noktada, ormanlık alandan aşağıya inen çığ anı, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kaydedilirken, görüntülerde, çığın büyük bir gürültüyle aşağıya doğru indiği ve etkili bir şekilde bölgeyi kapladığı görülüyor. Macahel bölgesi, coğrafi konumu ve yüksek rakımı nedeniyle kış aylarında sık sık çığ tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Yetkililer, bölgedeki çığ riskine karşı vatandaşları uyarırken, ekiplerin yolu açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirtiyor. Ancak hava koşulları ve çığ tehlikesi nedeniyle çalışmaların ne zaman tamamlanacağı henüz netlik kazanmış değil.