GÜNDEM - 28 Kasım 2014 Cuma 15:16

Kışlık ayakkabılarda kanserojen riski

A
A
A
Kışlık ayakkabılarda kanserojen riski

Uzakdoğu’dan gelen ayakkabıları alırken iki kere düşünülmesi gerektiğini ifade eden Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, ayaktaki nemin kanserojen maddeyi daha hızlı aktif hale getirdiği için kışlık ayakkabı alırken dikkat etmek gerektiğini söyledi.

Kanserojen madde içeren 33 bin ayakkabının kaçak yollarla piyasaya sürüldüğü bilgisinin kamuoyuna yansımasının ardından vatandaşlar arasında endişe meydana geldi. Özellikle kış aylarıyla beraber ihtiyaç duyulan botlar ve çizmeler sahip oldukları kanserojen riski nedeniyle vatandaşların korkulu rüyası oldu. Vücudun en çok terleyen bölgesinin ayak olması ve kanserojen maddelerin nemli ortamda daha aktif hale gelmesi nedeniyle ayakkabı seçerken çok dikkat edilmesi gerektiğini belirten Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Ortamdan ve yağmurdan ıslanan kışlık ayakkabıda kanserojen maddeler daha hızlı aktif hale geliyor. Yazın giyilen bez ayakkabılarda ise ayağın terlemesinden dolayı aktif oluyor ve cilde ciddi hasarlar verebiliyor. Önümüz kış olduğu için vatandaşlar bot veya çizmeye ihtiyaç duyacak.” ifadelerini kullandı.

AYAKKABI SEÇERKEN DİKKAT
Şu anda on binlerce kişinin ‘Acaba ayakkabımda kanserojen madde var mı?’ endişesine sahip olduğunu söyleyen Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin ayakkabı seçerken şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi: “Tüketicilerin öncelikle ayakkabının dilinin altına bakmalarını ve şayet Uzakdoğu menşeli bir ürün ise iki kere düşünmelerini tavsiye ederim. Marka sevdasından vazgeçip kalite ve sağlığımıza öncelik vermeliyiz. Marka merakı yüzünden yerli ayakkabının 3-4 katı ücrete aldığımız bu ayakkabılar hayatımız ve sağlığımız için tehdit olabilir. Marka peşinde koşmayı bırakarak kaliteyi aramamız gerekiyor. Yerli bir üreticinin piyasaya kanserojenli ürün sunması halinde tüketiciler o firmanın bir daha belini doğrultmasına imkan tanımazlar. Şu anda Çin’e gidip bu fabrikayı bulup sahibinden hesap soramayız. Ama laboratuar sonuçlarında tespit edildikten ve kesinleştikten sonra şeffaflık ve bilgilenme hakkı gereğince bu firmanın markasını açıklayacağız.”

AYAKKABI MAĞDURLARI BU YOLU İZLEMELİ!
Aldığı ayakkabı yüzünden ayağı kızaran, yara olan ve kaşınan insanların tereddüt etmeden tüketici derneklerine başvurmaları gerektiğini ifade eden Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciler mutlaka haklarını aramalı. Ayakkabılarının fişlerini ve faturalarını kesinlikle muhafaza etsinler. Firmaya başvurup ayakkabıyı iade etmek yerine ayaklarındaki yaraların analizinin yapılması için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, il müdürlüklerine ve tüketici örgütlerine başvurarak haklarını arasınlar. O ayakkabının bedelini geri alabilecekleri gibi ayaklarında oluşan yaralarda ötürü yaptıkları her türlü sağlık giderini ve ilaç bedelini geri alabilecekler. Hatta iş kaybı olduğu durumlarda bununla da ilgili ücretleri tahsil edilecek” dedi.

“HALK SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR”
33 bin ayakkabının imha edilmeleri yerine piyasaya sürüldüğünü söyleyen Aydın Ağaoğlu, “Halk sağlığı açıkça tehdit ediliyor. Bir genç kızımız ayakkabıları nedeniyle son derece rahatsız oldu ve ayağında yaralar çıktı. Bu yaralar iyileşmediği takdirde kangren olup ayağın kesilmesine dahi yol açabilir. Ayakkabıları analiz ettireceğiz ve Tüketici Kanunu’nun 74. maddesinin Tüketici Dernekleri’ne tanıdığı hak ile toplatılması yönünde dava açacağız” diye konuştu.

BANU EZBER

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay’ın ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle depremzede kadınlar aşçılık atölyesinde buluştu Türk Kızılay’ın ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesi çerçevesinde ünlü şef Somer Sivrioğlu, Hatay’da 20 depremzede kadına eğitim verdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar gören illerden olan Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türk Kızılay tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesi, depremin yaralarını sarmaya katkı sağlıyor. Dünyaca ünlü şef Somer Sivrioğlu ve ekibi, 10’u gastronomi öğrencisi ve 10’u ev hanımı olan depremzede kadınlarla aşçılık atölyesinde buluştu. Depremzede kadınlar, Somer şefle birlikte Kayseri yöresine ait olan yağlama yemeğini yaptılar. Aşçılık atölyesinde depremzede kadınlarla bir araya gelen Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle kadınlara istihdam fırsatı olan bir eğitim verdiklerini belirtti. Yılmaz, “Bu ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesinin ikincisini yapıyoruz. İlkini Gaziantep’te yapmıştık. Bugün biraz daha gelişmiş halini destekleyerek tekrarlamış oluyoruz. Burada bugün 20 depremzede kadınlarımız var. Bir kısmı gastronomi öğrencisiyken diğer kısmı da ev hanımı. Evinde yemek yaparken katkı sağlayacak veya sağlamayacak kadınlarımız var. Burada yapılanların tadına baktığımızda inanılmaz bir yağlama yapılmış. Bugün biraz daha ileri tekniklerin kullanıldığı bir programdayız. ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projemizde deprem bölgesinde normalleşmeye çalışırken bu yönde ilerlemeyi hedefleyen kadınlarımız için istihdam fırsatı olan bir eğitim veriyoruz. Kadınları bu alanda çok rahat iş bulabilecekleri ve kendi işyerlerini açabilecekleri meslek edindirme programı şeklinde oluyor. Bu eğitimde en önemlisi sertifikalandırılmış ve yapılandırma olan bir eğitim olmasıdır” dedi. “Burada kadınlara eğitim verip, onlara istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” Depremzede kadınların kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmeyi hedefleyen bir eğitim verdiklerini belirten Somer Sivrioğlu, “Bugün Kayseri yöresine ait olan yağlama yemeğini yapıyoruz. Tüm Türkiye’nin sevdiği bir yemekti. Kadınlarımız yemek yapmayı çok iyi biliyor. Bizim burada içlerinde çok iyi olan yemek yapan kadınlarımızın ticari mutfaklarda da bu başarılarını göstererek, kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmek. İşletmelerde kendi yaptıklarını ticari olarak bunları nasıl yapabilirler konusunda iki gün eğitim veriyoruz. Burada yemek yapıyoruz ve yemeğin iyileştirici gücüne inanıyoruz. Burada kadınlara eğitim verip onların istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu. “Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz” Bu eğitimde farklı teknikleri öğrenerek yemek yaptıklarını söyleyen Rabia Kefçi, “Somer Şefle eğitim yapmak çok heyecan verici ve güzel bir durum oluyor. Bugün Kayseri yağlamasını yapmayı öğreniyoruz. Ben ilk defa yapıyorum. Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz. Hamuru ilk defa açıyorum. Burada hem eğleniyoruz hem de öğreniyoruz. Bizim için çok güzel deneyim oluyor” ifadelerini kullandı.
Aydın Efeler Kent Lokantası düzenlenen törenle hizmete açıldı Aydın’ın Efeler ilçesinde ’Efeler Belediyesi Kent Lokantası’ düzenlenen tören ile hizmete açıldı. Efeler Belediyesi Zafer Mahallesi Doğu Gazi Bulvarı No 159’daki Kent Lokantası’nı halkın hizmetine sundu. Saat 11.00 ile 15.00 arası açık olacak olan Kent Lokantası’nda vatandaşlar 3 çeşit yemeği 100 TL’den yeme imkanı bulacak. Açılışta konuşan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, "Sosyal belediyecilik anlayışı ile vatandaşlarımızın yanında olduğumuzu her zaman dile getiriyoruz. Bu amaçla burada da bir Kent Lokantası’nı hizmete açıyoruz. Vatandaşlarımızın daha kaliteli, daha sağlıklı ve uygun fiyatla yemeğe ulaşımlarını sağlamak üzere Kent Lokantası’nın kapıları saat 11.00 ile 15.00 arası açık olacak. Buranın açılmasında emeği olan tüm belediye personelimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, "Biz yerel seçimlerde Aydınlılara söz vermiştik. Burada bulunan her ilçe belediye başkanımızın da kent lokantası projesi var. Aydın Büyükşehir Belediyesi olarak kendilerinin her zaman destekçisi olmaya devam edeceğiz. İnşallah Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bu kent lokantalarına ihtiyaç duymayacağız" diye konuşarak Kent Lokantası’nı açan Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin’i tebrik ederek lokantanın Efeler halkına hayırlı olmasını diledi. Konuşmaların ardından yapılan dua ile Efeler Belediyesi Kent Lokantası’nın açılış kurdelesi kesilerek vatandaşların hizmetine açılırken, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Çerçioğlu Efeler Belediye Başkanı Yetişkin ile birlikte tezgahın başına geçerek açılışa katılanlara yemek ikramında bulundu.
Hatay Türk Kızılay’ı ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle depremzede kadınlara eğitim verdi Hatay’da Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle 20 depremzede kadınlarla bir araya geldi. Proje kapsamında dünyaca ünlü şef olan Somer Sivrioğlu, yemek yapma ve ticari mutfakta istihdam konusunda depremzede kadınlara eğitim verdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar Hatay’da, depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türk Kızılay’ı tarafından Antakya ilçesi Mustafa Kemal Üniversitesi’nde yapılan ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle depremin yaralarını sarmaya katkı sağlıyor. Projesiyle bölgedeki kadınların istihdama katılımını desteklemek kapsamında dünyaca ünlü Somer Sivrioğlu ve şefleriyle, 10’u gastronomi öğrencisi ve 10’u ev hanımı olan depremzede kadınlarla aşçılık atölyesinde buluştu. Depremzede kadınlar, Somer şefle birlikte Kayseri gastronomisine ait olan yağlama yemeğini yaptılar. Aşçılık atölyesinde 20 depremzede kadınla bir araya gelen Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle kadınlara bu alanda ilerlemeyi hedefleyeceği istihdam fırsatı olan eğitim verdiklerini belirtti. “‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projemizle deprem bölgesinde bu yönde ilerlemeyi hedefleyen kadınlarımız için istihdam fırsatı olan bir eğitim veriyoruz” ‘İyikle Pişen Hayatlar’ projesi kapsamında 20 depremzede kadına verdiğimiz eğitimle sertifika sahibi olarak istihdam sağlamayı hedeflediklerini ifade eden TÜRK Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, “Bu ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesinin ikincisini yapıyoruz. İlkini Gaziantep’te yapmıştık. Bugün biraz daha gelişmiş halini destekleyerek tekrarlaştırmış oluyoruz. Burada bugün 20 depremzede kadınlarımız var. Bir kısmı gastronomi öğrencisiyken diğer kısmı da ev hanımları geldi. Evinde yemek yaparken katkı sağlayacak veya sağlamayacak kadınlarımız var. Burada yapılanların tadına baktığımızda inanılmaz bir yağlama yapılmış. Bugün biraz daha ileri tekniklerin kullanıldığı bir programdayız. ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projemizde deprem bölgesinde normalleşmeye çalışırken bu yönde ilerlemeyi hedefleyen kadınlarımız için istihdam fırsatı olan bir eğitim veriyoruz. Kadınları bu alanda çok rahat iş bulabilecekleri ve kendi işyerlerini açabilecekleri meslek edindirme programı şeklinde oluyor. Bu eğitimde en önemlisi sertifikalandırılmış ve yapılandırma olan bir eğitimin olmasıdır” dedi. “Burada kadınlara eğitim verip onların istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” Depremzede kadınlarını kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmeyi hedefleyen eğitim verdiklerini belirten Somer Sivrioğlu, “Bugün Kayseri yöresine ait olan yağlama yemeğini yapıyoruz. Tüm Türkiye’nin sevdiği bir yemekti. Kadınlarımız yemek yapmayı çok iyi biliyor. Bizim burada içlerinde çok iyi olan yemek yapan kadınlarımızın ticari mutfaklarda da bu başarılarını göstererek, kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmek. İşletmelerde kendi yaptıklarını ticari olarak bunları nasıl yapabilirler konusunda iki gün eğitim veriyoruz. Burada yemek yapıyoruz ve yemeğin iyileştirici gücüne inanıyoruz. Burada kadınlara eğitim verip onların istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu. “Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz” Bu eğitimde farklı teknikleri öğrenerek yemek yaptıklarını söyleyen Rabia Kefçi, “Somer Şefle eğitim yapmak çok heyecan verici ve güzel bir durum oluyor. Bugün Kayseri yağlamasını yapmayı öğreniyoruz. Ben ilk defa yapıyorum. Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz. Hamuru ilk defa açıyorum. Burada hem eğleniyoruz hem de öğreniyoruz. Bizim için çok güzel deneyim oluyor” ifadelerini kullandı.