GÜNDEM - 02 Ekim 2016 Pazar 12:59

Kilis'e demir kubbe oluşturulması için hava savunma sistemi güçlendiriliyor

A
A
A
Kilis'e demir kubbe oluşturulması için hava savunma sistemi güçlendiriliyor

Suriye sınırında bulunan Kilis’te demir kubbe oluşturulması çalışmaları hızla sürerken, hava savunma sistemi güçlendiriliyor.

Kilis’in orta menzilli füze saldırılarından korunması için Türk yapımı "Serhat" ve "Korkut" hava savunma ve radar sistemleri hem Kilis merkeze hem de Suriye sınırındaki birliklere kurularak faal hale getirildi. Kilis’te kentin savunması için, Aselsan’ın ürettiği "Korkut" hava savunma sistemi, yine Aselsan üretimi olan "Serhat" radar sistemiyle birlikte Kilis’e yerleştirildi. Benzer sistem Kilis’teki sınır birliklerine de kuruldu. Ayrıca Kilis’e yönelik olası saldırılar için hem sınır hattı hem de Kilis kent merkezi ANTPQ-36 hedef tespit radarıyla desteklendi. Kilis'e atılması muhtemel füzelerin havadan imha edilebilmesi, kent güvenliğinin sağlanması amacıyla Aselsan’ın ürettiği hava savunma sistemi Kilis kent merkezine ve sınır hattına “Korkut" adındaki hava savunma sistemi de yine Aselsan tarafından üretilen "Serhat" adlı hava radar sistemi ile birleştirildi.

Sınır son teknolojik imkanlarla korunuyor
Türk Silahlı Kuvvetleri, Türkiye-Suriye sınırında teknolojisi yüksek güvenlik sistemlerini devreye koyarak sınırda adete kuş uçurtmazken, İnsansız Hava Araçları ile gözetleme radar sistemleri sayesinde DAEŞ’in Suriye'deki hareketleri tespit edilerek anında koordinasyon merkezine iletiliyor. 25 Nisan 2016 tarihinde Edirne Uzunköprü'de bulanan 102'nci Topçu Alay Komutanlığı’ndan Kilis’e gönderilen Sakarya olarak bilinen Çok Namlulu Roket Atar (ÇNRA), Suriye sınırına sıfır noktaya kurularak zaman zaman DAEŞ mevzileri ÇNRA ile ateş altına alınıyor. Ayrıca ANTPQ-36 hedef tespit radarıyla roketlerin atıldığı bölgeler tespit edilerek, ÇNRA tarafından, fırtına obüs topları, tank birlikleri, ateş destek vasıtalarıyla Suriye’deki DAEŞ mevzileri ateş altına alınıyor.
İnsansız Hava Aracı (İHA), koalisyon uçakları, keşif birlikleri tarafından tespit edilen hedefler Fırat Kalkanı Harekatı’nın yürütüldüğü koordinasyon merkezine bildiriliyor. TSK’nın ateş desteğiyle birlikte Özgür Suriye Ordusu Suriye’nin RAİ bölgesi ile Azez ilçesi kırsalında 3 koldan El Bab tarafına yürüyüşü sürüyor.

Mehmet Ali Dağ 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MAGİNDER’den Deprem Paneli Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER), 6 Şubat 2023 depremi sonrası Malatya’nın demografik ve psikososyal yapısını ele almak amacıyla bir panel düzenledi. Panel, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde büyük ilgiyle karşılandı. Etkinliğe, MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Kara, Malatya İnönü Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Aydemir, Prof. Dr. Ramazan Sever, Prof. Dr. Mustafa Talas, Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya İl Başkanı Gökhan Gök, Ticaret Borsa Başkanı Ramazan Özcan ve çok sayıda sivil toplum temsilcisi katıldı. Programda konuşan MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, MAGİNDER’in 6 Şubat depreminden sadece 10 gün önce kurulduğunu belirterek, Malatya’nın her sektör ve görüşten insanının bir araya geldiği bir platform oluşturduklarını vurguladı. Karademir, deprem sonrası şehrin toparlanması ve yaralarının sarılması için bir arada çalışmanın önemine dikkat çekti. Karademir, "Malatya’mızın deprem sonrası demografik yapısının değişmesi ve psikolojik etkileri hakkında bu paneli düzenlemek istedik. Depremin yaralarını birlikte sarıyoruz. Şehrimizin yeniden ayağa kalkması için hep birlikte çalışacağız," dedi. MAGİNDER’in "Malatya’mız Malatyalılar güzel" anlayışıyla hareket ettiklerinin altını çizdi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Sever, depremin dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye için de kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirterek, Malatya’nın deprem riski konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Sever, Malatya’nın geçmişteki büyük depremlerine atıfta bulunarak, özellikle Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu fay hatlarıyla birlikte Malatya-Ovacık fay hattının da şehri tehdit ettiğini söyledi. Sever, "Malatya, deprem riski yüksek bir bölgede yer alıyor. Bu nedenle, depreme karşı hazırlıklı olmak çok önemli" dedi. Prof. Dr. Bülent Kaya ve Prof. Dr. Mustafa Talas’ın Katkıları Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bülent Kaya, Malatya’nın değerine vurgu yaparak, "Malatya, biz biz yapan şehirdir" diye konuştu.