POLİTİKA - 28 Mayıs 2016 Cumartesi 18:19

Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

A
A
A
Kılıçdaroğlu muhtarlarla buluştu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, muhtarlarla buluştuğu programda, seçim barajının yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini vurguladı. Başkanlık sistemini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başlattığı ’Muhtarlar Buluşması’ toplantılarının bir benzerini, Erdoğan’ı muhtarlar toplantısından dolayı sıkça eleştiren CHP de gerçekleştirdi. İstanbul’daki Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen "Muhtarları Dinliyoruz" temalı toplantıya, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, CHP İstanbul İl Başkanı Kemal Canpolat, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile partililer ve muhtarlar katıldı.

Toplantıda muhtarların sorunlarını dinleyen ve iktidar olmak için onlardan destek isteyen Kılıçdaroğlu, "Şimdi, ‘Türkiye başkanlık sistemine geçecek’ deniyor. Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız. Biz üniter yapıdan yanayız. Türkiye’nin bölünmesini istemiyoruz. Ayrışmayı istemiyoruz kavgayı, terörü istemiyoruz. Ama Türkiye’nin birlik ve bütünlük içinde yoluna devam etmesi lazım. Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekilini millet seçsin. Neden siyasi parti liderleri oturup evinde liste hazırlasın. Gelin bunu değiştirelim” dedi.

“MUHTARLIK, SİYASET KURUMUNUN EN ÖNEMLİ PARÇALARINDAN BİRİ”

Muhtarlığın, siyaset kurumunun en önemli parçalarından biri olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şu ifadeleri kullandı: “Muhtar kardeşlerime sesleniyorum. Sorunları biliyoruz da nasıl çözeceğiz. Eğer bir sorunun çözümü konusunda en sağlıklı öneriyi veren partiye destek verirseniz bu sorunların çoğu zaten çözülür. Birileri muhtarı ayağına çağırır. Biz öyle yapmıyoruz ben muhtarların ayağına gidiyorum. Ben muhtarlarla konuşuyorum. Biraz önce söyledik muhtarlık seçimi demokrasinin en saf ve en temiz tecelli ettiği yerdir. Muhtarlık kurumuna önem vermemiz lazım. Siz bir kurum olarak düşünmemiz lazım. Siyaset kurumunun en önemli parçalarından birisi. Bütün köylerde var. Bütün köylerde milletvekili yok. Tüm mahallelerde var tüm mahallelerde milletvekili yok. O zaman vatandaşla doğrudan ilişki kuran vatandaşın derdini anlatmak için ilk başvurduğu kişi kim mahallenin köyün muhtarı. O zaman biz muhtarlık kurumunu kendine uygun şekilde yapılandırmak zorundayız.

Muhtarların ayrı siyasi görüşleri olabilir. Buna saygı duyulması lazım. Kimi ‘A’ siyasi görüşünü benimser kimi ‘B’ siyasi görüşünü benimser, ama biz siyasetçiler olarak ki; ben sizleri de siyasetin bir parçası olarak kabul ediyorum. Bir ortak payda oluşturmak zorundayız. Görüşü ne olursa olsun o ortak paydada buluşmalıyız”.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI VE DEMOKRASİ VURGUSU

Demokrasiyi yaşatmak zorunda olduklarını kaydeden CHP lideri, “Mesela bu ortak payda demokrasidir. Demokrasiyi yaşatmak zorundayız. Demokrasi bizim ortak paydamızsa, demokrasiyi derinleştirmek zorundayız. Bu ortak nokta yargı bağımsızlığı olmalıdır. Yargı bağımsız olmalı, tarafsız olmalıdır. Ben hakimin karşısına çıktığım zaman burada adalet gerçekleşecek diyebilmeliyim. Eğer ben yargı konusunda bu tarafsız mıdır değimlidir diye endişe duyarsam adalet mülkün temeli olmaz. Ne demek adalet mülkün temeli. Mülk orada devlet demek. Adalet devletin temelidir. Adaletin olmadığı yerde devlet olmaz. Buna benzer ortak paydalar oluşturmak zorundayız. Muhtarlıklardan başlayarak en tepeye kadar devletin liyakat esasına göre, adalet esasına göre yeniden ele alınması gerekiyor. Eğer bunlar olmazsa devletin temellerini kökten sarsarız. Şimdi ‘Türkiye başkanlık sistemine geçecek’ deniyor. Hangi başkanlık. Bölünen bir Türkiye mi, üniter yapısı olan bir Türkiye mi? Buna karar vermek zorundayız. Biz üniter yapıdan yanayız. Türkiye’nin bölünmesini istemiyoruz. Ayrışmayı istemiyoruz kavgayı terörü istemiyoruz. Ama Türkiye’nin birlik ve bütünlük içinde yoluna devam etmesi lazım. Gelin seçim yasasını ve siyasi partiler yasasını değiştirelim. Milletin vekilini millet seçsin. Neden siyasi parti liderleri oturup evinde liste hazırlasın. Gelin bunu değiştirelim. Yüzde 10 seçim barajı kalkması lazım. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı gelmeli. Yüzde 1 oy alan partinin genel başkanı meclise gelse ne olur. Ne eksiğimiz olur gelsin konuşsun. Bir başka partinin genel başkanı yüzde 1 oy almış yüzde 5 oy almış 5 milletvekili getirsin. Yüzde 1 oy almışsa 1 milletvekili getirsin. Ne olacak yani çıkıp kürsüye konuşsun. Demokrasi kazanır” şeklinde ifade kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van TEGV’den çocuklara özel etkinlik Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde Van’ın Muradiye ilçesinde çocuklara unutulmaz bir gün yaşattı. 29 yıldır eğitimde fırsat eşitliği için çalışan Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV), Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukları hakları konusunda bilinçlendiren etkinlikler düzenledi. Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) Muradiye Öğrenim Birimi’nde düzenlenen etkinliklerle 70 çocuğa unutulmaz bir gün yaşatıldı. Etkinlikte, “Ben Çocuğum” adlı şarkının canlandırılması, çocuk haklarına dair şiirlerin okunması ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin maddelerinin tek tek aktarılması gibi programlar gerçekleştirildi. Ayrıca, dans gösterileri, toplu fotoğraf çekimleri ve ikramlarla dolu etkinlik, çocuklara hem eğlenceli hem de öğretici anlar yaşattı. TEGV, bugüne kadar 100 binin üzerinde gönüllünün desteğiyle 3 milyonu aşkın çocuğa nitelikli eğitim desteği sağladı. Türkiye’nin 25 ilinde yer alan 6 eğitim parkı, 41 öğrenim birimi ve 26 ateşböceği ile toplam 73 etkinlik noktasında çocuklara ulaşan vakıf; sanat, bilim, teknoloji ve yaşam becerileri gibi alanlarda sunduğu yenilikçi programlarla çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine katkı sağlıyor. Her yıl 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde çocukların dinlenme, oynama, sanatsal yaşama katılma ve haklarını özgürce savunabilme gibi temel haklarına dikkat çeken TEGV, onların potansiyellerini keşfetmelerine ve hayallerini gerçekleştirmelerine destek oluyor.
Ankara Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" dedi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Dün gece TBMM’den geçen ’Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la birlikte; çakar kullanan sürücülere 96.000 TL trafik idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak ve araç otuz gün süre ile trafikten men edilecek. Sürücü son ihlalin gerçekleştiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde iki veya daha fazla kez kanunu ihlal etmiş ise sürücülere her seferinde 192.000 TL trafik idari para cezası uygulanarak sürücü belgeleri altmış gün süreyle geri alınacak ve araç altmış gün süre ile trafikten men edilecek. Mevzuatta izin verilmeyen araçlara takılan çakar cihazlarına mülki amir tarafından el konulacak ve mülki amir tarafından mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilecek" bilgisini verdi. Yerlikaya, 1 Ocak -31 Ekim 2024 tarihleri arasında (2024 yılında) emniyet ve jandarma trafik ekiplerince; ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan toplam 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldığını belirterek, "Sahte çakar kullanan ve usulsüz olarak trafikte üstünlük taslayanlara asla müsaade etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.