GÜNDEM - 25 Nisan 2024 Perşembe 10:45 | Son Güncelleme : 25 Nisan 2024 Perşembe 10:59

Kene vakalarında artış yaşanıyor!

A
A
A

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanıyor. Birçok ilde (Tokat, Sivas, Erzincan, Giresun ve Gümüşhane) yaşanan vakalar nedeniyle vatandaşlar sağlık kuruluşlarına başvurdu

KKKA hastalığının yoğun şekilde görüldüğü illerden biri olan Yozgat’ta ilkbahar mevsimiyle birlikte kene vakaları başladı. İç Anadolu Bölgesi'nde özellikle Yozgat, Sivas ve Tokat çevrelerinde sık görülen ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına neden olan keneler kırsal kesimde yaşayanlar için risk oluşturuyor. KKKA’nın ölümcül sonuçlar doğurduğunu söyleyen uzmanlar ise, tarım alanları, yeşil alanlar ve hayvancılığın yapıldığı yerler ile pikniğe giden vatandaşlara uyarılarda bulunarak tedbirli olmalarını istedi.

Kene vakalarında artış yaşanıyor!

En çok vakaya Saraykent ilçesinde rastlandı

Uzmanlar, kırsal alanda vatandaşların vücudu kapatan kıyafetler tercih etmelerini, pantolon paçalarını çorapların içine sokmalarını tavsiye ederken, ateş, halsizlik, baş ağrısı, vücut ağrısı, ishal gibi şikayetleri bulunan kişilerin ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmelerini önerdi. Uzmanlar ayrıca, vücuda yapışan kenenin bulunduğu yerden çıplak elle temas etmeden çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.

Yozgat'ta 255 vaka

Yozgat ili genelinde son bir haftada 255 kişinin vücuduna kene yapışırken, kene vakalarının en yoğun olduğu ilçe ise Yozgat’ın Saraykent ilçesi oldu. Saraykent ilçesinde 60, Sarıkaya ilçesinde 30, Kadışehri ilçesinde 27 ve diğer ilçeler olmak üzere 255 kişi sağlık kuruluşlarına müracaat ederek, vücuduna yapışan keneyi çıkarttı. Kene yapışması nedeniyle Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde 2, Yozgat Şehir Hastanesi’nde ise 1 olmak üzere 3 kişinin de tedavisinin devam ettiği öğrenildi.

Kene vakalarında artış yaşanıyor!

“Keneye karşı tedbirli olun”

Yozgat Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Doktoru Dilek Yılmaz, keneye karşı vatandaşları uyararak, almaları gereken tedbirler konusunda uyarılarda bulundu. Yılmaz, “Vatandaşlar dağa, ormana, tarlaya, bahçeye giderken açık renkli ve kapalı kıyafetler giyinmeliler. Pantolon paçalarını çoraplarının içerisine koysunlar, kırsal alandan döndükten sonra kıyafetlerini tamamen çıkartıp vücutlarını kontrol etsinler. Özellikle kasık bölgeleri, diz arkaları, kulak arkası ve ense ve saç diplerine bakıp kene kontrolü yapsınlar. Eğer hastaya kırsalda kene temas ettiyse kendileri sağlık ocağına başvurmadan önce güvenli bir şekilde keneyi kendileri çıkarsınlar. Tabii ki bunu çıplak elle yapmayıp, eldiven, bez veya poşet ile kenenin kafa kısmına en yakın yerden tutup keneyi çıkarsınlar. Kene tuttuktan sonra kendilerini 10 gün boyunca gözlemlemeliler. Ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı, yaygın vücut ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtilerin bir ya da birkaçı olursa o zaman hastaneye başvursunlar. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ölümcül bir hastalık ve bu nedenle vatandaşlarımızın çok dikkatli olmalarını öneriyoruz” dedi.

“Gümüşhane en riskli noktalardan birisi, vatandaşlar daha çok dikkat etmeli”

KKKA hastalığının kanıtlanmış bir tedavisi olmadığının altını çizen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Furkan Kurt, “Bu hastalığın kanıtlanmış bir tedavisi yok. Biz destek tedavileri yapıyoruz. En önemli yol ise korunma yöntemleri. Bölgemiz de bu noktada yoğun olduğu için vatandaşların bilinçli olması gerekiyor. Riskli bölgelerde vatandaşlarımızın pantolon paçalarını çoraplarının içine koymalılar, açık renkli giyişiler giymeleri gerekiyor keneyi fark edebilmek için. Bu riskli yerlerden ayrılma durumunda hem kendilerini hem de çocuklarını kene var mı diye kontrol etmeleri gerekiyor.

Kene vakalarında artış yaşanıyor!

Kene ile karşılaşma durumunda ise eğer sağlık kuruluşuna başvurma zaman alacaksa bunun çıkarılması lazım. Çıplak elle dokunmamak kaydıyla, bir bez, bir eldiven, naylon bir poşetle kenenin vücuda tutunduğu en yakın yerden tutulup çıkarılması lazım. Kene çıkarıldıktan sonra da 10 gün boyunca hastalık belirtilerini takip ederek bunun gerçekleşmesi durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Kenenin üzerinde sigara söndürmek, kolonya dökmek, deterjan dökmek, yakmak kenenin kusup taşıdığı mikrobu daha fazla boşaltmasını sağlayacağından yapılmaması gereken şeyler. Keneyi hafife almadan tedbirli olmamız gerekiyor. Gümüşhane bu hastalık için en riskli bölgelerden birisi olduğu için burada yaşayan vatandaşların ilkbahar ve yaz mevsimlerinde çok dikkatli olması gerekiyor” diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Müdür Şenkul, sağlık hizmetlerini yerinde inceledi Aydın genelindeki ilçe ziyaretlerine devam eden İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Nazilli Devlet Hastanesi’nde sunulan sağlık hizmetlerini yerinde inceledi. Her geçen gün büyüyen sağlık altyapısı ile dikkatleri üzerine çeken Aydın’da, sağlık yatırımları aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede ilçe ziyaretlerinde hız kesmeyen Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Eser Şenkul, Nazilli Devlet Hastanesi’ni ziyaret etti. Sunulan sağlık hizmetlerini yerinde inceleyen ve hastane başhekiminden yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Müdür Şenkul, özverili çalışmaları dolayısıyla da sağlık personellerine teşekkür etti. Ayrıca hastanede yatan hasta ve yakınlarıyla da görüşen Müdür Şenkul, ’geçmiş olsun’ dileklerinde bulundu. Konu ile ilgili Aydın İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “İl Sağlık Müdürümüz Dr. Eser Şenkul, Nazilli Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek yürütülen sağlık hizmetlerini değerlendirdi. Müdürlüğümüz Kamu Hastaneleri Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri Başkan ve Başkan Yardımcısı ile İl Ambulans Servisi Başhekimimizin eşlik ettiği ziyarette İl Sağlık Müdürümüz, Hastane Başhekimimizden yürütülen ve planlanan çalışmalar hakkında bilgiler aldı. İl Sağlık Müdürümüz, ziyareti esnasında tedavi gören hastalarla sohbet ederek, geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Doğum Servisi, Doğum Ünitesini ve anjiyo merkezini ziyaret ederek sağlık personelimiz ile bir araya gelen İl Sağlık Müdürümüz hemşire ve ebe personellerimiz ile sohbet etti. İl Sağlık Müdürümüz ebe ve hemşirelerimizin hemşireler haftasını ve ebeler günlerini kutlayarak, çalışmalarındaki üstün gayretlerinden dolayı teşekkür etti ve görevlerinde başarılar diledi" ifadeleri yer aldı.
Muğla Başkan Aras mesaisini halk pazarında başladı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Muğla’nın en büyük halk pazarının kurulduğu Menteşe’de sabah mesaisine pazarda başladı. Menteşenin kırsal mahallelerinden gelerek Pazarda tezgâh açan üretici kadınlar ile görüşen Başkan Aras, pazara alışverişe gelen vatandaşlarında dertlerini dinledi. Muğla’nın Menteşe ilçesinde Perşembe günleri kurulan bölgenin en büyük halk pazarında hem esnaf ile hem de vatandaşlar ile buluşan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. Vatandaşlar hayırlı olsun dileklerini iletirken, mahalleleri veya oturdukları semt ile ilgili sorunlarını da ayaküstü Başkan Ahmet Aras’a ilettiler. Mesaiye halk pazarında başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, vatandaşların çay, kahve, lokma ve keşkek taleplerini de kırmadı. Halk pazarı ziyaret geleneğini sadece Menteşe’de değil, 13 ilçede de sürdüreceğini belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, “Mesaiye Pazar yerinde başladık. Pazar yerinde halkımızın hem nabzını tutabiliyoruz, hem de bize çok daha fazla vatandaşımız ulaşabiliyor. Belediyemize günlük gelen ve görüşebildiğim insan sayısı belli. Ancak sokakta ve pazaryerinde olunca çok daha fazla insana ulaşabiliyoruz. Onlar da bize rahatça ulaşabiliyorlar. Pazarı dolaştım. Fiyatlar konusunda şikâyetçi olanlar da var. Bir amcamız Pazar çantasını bin 500 liraya zor doldurdum dedi. Fiyatların çok yüksek olduğundan bahsetti. Üreticilerimiz ile görüştük. Üreticilerimiz de girdi maliyetlerinden ve enflasyondan söz ediyorlar. Biz de zaten sosyal belediyecilik noktasında bazı desteklerde bulunmaya çalışıyoruz ki, bunun ilkini öğrencilerimize ulaşımda destek vererek başlattık. İkincisini de Halk Kart ile dar gelirli vatandaşlarımıza yüzde yüz bir zam yaptık. Dar gelirli vatandaşlarımıza ve ihtiyacı olanlara desteğimiz sosyal belediyecilik noktasında deva edecek. Pazar yerlerinde dolaşmaya devam edeceğiz. Pazarlar kentimizin nabzını tutmak için çok doğru noktalar. Hem üretici ile hem de vatandaş ile buluşabildiğimiz noktalar. Bundan sonra da Pazar ziyaretlerimiz bütün ilçelerimizde devam edecek. Vatandaşlarımız bir taraftan a Belediye ile ilgili problemlerini, sıkıntılarını, çevre ile ilgili problemlerini anlatıyorlar. Bizim Belediyenin ofisinde oturmaktansa dışarıda olmamız çok daha fazla insan ile iletişimde olmamızın yolunu açıyor. Bu çalışmalarıma devam edeceğim” dedi.
Gaziantep GKV’li öğrenciler Kapadokya’da Anadolu’nun sahip olduğu güzelliklerin öğrenciler tarafından yakından tanınması, tarihi ve doğal güzelliklerin keşfedilmesini hedefleyen Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları kültür gezilerinde bu kez Kapadokya mercek altına alındı. İlkokul öğrencilerinden oluşan kafile aileleri ve rehber öğretmenlerinin de katılımıyla bölgede incelemeler yaparak tarihi ve doğal güzellikleri keşfetme şansı yakaladı. Gaziantep Kolej Vakfı Özel İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, velileri ve sınıf öğretmenlerinin katılımıyla gerçekleştirdikleri Kapadokya gezisinde Anadolu’nun gizemli tarihini keşfettiler. İki gün süren gezi kapsamında bölgenin tarihi ve kültürel yapısının yanı sıra doğal güzellikleri de mercek altına alındı. Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okullarının gerek yurt içi gerekse yurt dışına yönelik düzenlediği bilim kültür sanat gezilerinin bu yıl da devam ettiğini ifade eden GKV Özel İlkokulu Müdürü Ali Dirgen, “Yaşadığımız ülkenin bütün güzelliklerini, sahip olduğu değerlerini yakından görme ve tanımaları için öğrencilerimizle geleneksel kültür gezilerimizi sürdürüyoruz. Bu yılda Kapadokya’ya yönelik seyahatimiz Okulumuzun Müdür Yardımcısı Saniye Yılmaz başkanlığındaki kafile rehber öğretmenlerimizin eşliğinde velilerimizin de katılımıyla gerçekleştirdik. Gezi programı bölgenin oluşumu ve tarihi hakkında bilgi edinebilecekleri ve eşsiz bir seyir deneyimi yaşayacakları Kapadokya gezisi, Kızılırmak üzerine kurulu meşhur sallanan köprü ile başladı. Daha sonra çömlek gösterisi için Avanos Çömlek Atölyesine geçildi. Eğlenceli çömlek gösterisi sonrasında önce Onx Taş Atölyesine ardından ise sırası ile Göreme Peri Bacaları, Güvercinlik Vadisi, (Hayal) Devrent Vadisi Bölgeleri ziyaret edildi. Ortahisar Kalesinin olduğu bölgeyi panoramik olarak gezdikten sonra dünyaca ünlü Kapadokya’nın merkezi Ürgüp’e hareket edildi. 2. Günün ilk durağı olan ünlü peri bacası ve Paşabağları gezisinden sonra Kapadokya’nın en gizemli bölgesi Derinkuyu/Kaymaklı’ya geçildi yer altına inşaa edilmiş kat sayısı yediyi bulan labirent tarzındaki yeraltı şehri gezisinin ardından kafilemiz Gaziantep’e döndü” diye konuştu.
Aydın Efeler Belediyesi kreşlerinde indirimli ön kayıt başvuruları başladı Yeni dönem ön kayıt başvurularının kabul edildiği Efeler Belediyesi kreşlerinde ailelerin ekonomik ve sosyal durumuna göre fiyat tarifelerinde yüzde 50’ye varan indirimlerin uygulanacağı açıklandı. Efeler Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde; Ata, Adnan Menderes, Mimar Sinan ve Kurtuluş Mahallelerinde hizmet veren Gündüz Bakımevlerinde ön kayıt kura başvuruları 6 Mayıs Pazartesi günü başladı. Ebeveynlerin çocuklarını güvenle emanet edebildiği, 3 öğün yemeğin sunulduğu, alanında uzman öğretmenlerin, psikolog ve hemşirelerin görev aldığı, İngilizce’den müziğe, beden eğitiminden okuma yazmaya hazırlık ve bilim derslerine kadar her alanda en iyi okul öncesi eğitimin verildiği kreşler için ön kayıt başvuruları 24 Mayıs Cuma gününe kadar devam edecek. Efeler Belediyesi, Gündüz Bakımevlerine yönelik başvuru şartlarını açıkladı. Buna göre; 2024 Eylül ayı sonu itibariyle 36 ayını tamamlamış, tuvalet kontrolüne sahip, beslenme alışkanlığı kazanmış, kendini ifade edebilecek düzeyde olan çocuklar için ebeveynleri ön kayıt başvurusunda bulunabilecek. Başvuru sonrası, kreşlerin kontenjanları dâhilinde noter huzurunda kura ile kayıt hakkı kazanan öğrenciler belirlenecek. Kesin kayıt işleminin tamamlanabilmesi için ebeveynler, okul yönetimi tarafından gündüz bakımevine davet edilecek. Efeler Belediyesi Gündüz Bakımevlerinin ücretlerine yönelik, ailelerin ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınarak pozitif ayrımcılık uygulanacak. Şehit ve gazi çocuklarına yüzde 50, engelli ailelerin, parçalanmış ailelerin ve ailedeki her bir kişiye düşen gelirin net asgari ücretin yarısından az olan ebeveynlerin çocuklarına yüzde 30 oranında indirim sağlanacak. Efeler Belediyesi personelinin unutulmadığı uygulamada belediye emekçilerinin çocuklarına yüzde 15, belediyeye ait kreşlerde kardeşi eğitim alan çocuklara yüzde 10 indirim yapılacak. Bu şartlar çerçevesinde Efeler Belediyesi’nin Gündüz Bakımevleri’nde yeni dönem kayıt ücretleri 3 bin 500 ila 6 bin 300 Lira arasında değişecek.