EĞİTİM - 27 Ocak 2016 Çarşamba 18:43

İşte Türkiye'de eğitim alan Suriyeli çocukların sayısı

A
A
A
İşte Türkiye'de eğitim alan Suriyeli çocukların sayısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bugün itibariyle Türkiye'de 310 bin Suriyeli çocuğun eğitime alındığını vurgulayarak, "Aslında 620 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var. Bu rakamlar daha da artabilir. 2017 yılına kadar 620 bin kişiden 450 bin çocuğumuzu eğitime almayı hedefliyoruz." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Londra'da 4 Şubat'ta yapılacak Suriye Konferansı öncesinde Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak üzere gelen İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'u kabul etti.

Bakan Avcı, bugün itibariyle Türkiye'de 310 bin Suriyeli çocuğun eğitime alındığını vurgulayarak, "Aslında 620 bin civarında Suriyeli çocuğun eğitime ihtiyacı var. Bu rakamlar daha da artabilir. 2017 yılına kadar 620 bin kişiden 450 bin çocuğumuzu eğitime almayı hedefliyoruz. Bu sayının daha gerçekçi bir hedef olduğunu düşünüyoruz" dedi.

"KAĞIT ÜZERİNDE GÖRÜLMEYEN EĞİTİM VERDİĞİMİZ BAŞKA ÇOCUKLARIMIZ DA VAR"
Bakan Avcı, Türkiye'de sadece Suriyeli sığınmacılara değil başka ülkelerden gelen ailelerin çocuklarına da eğitim verdiklerini işaret ederek, "Suriye'den gelen ancak Filistinli olan bir çocuk yarıyıl tatilinde karnesini alamamıştı. Filistinli o çocuğu biz eğitime almışız ama yönetmelikte sadece Suriyeli öğrenciye karne veriliyor. Kayseri'de Milli Eğitim Müdürü gitti, çocuğumuza evinde verdi karnesini. Dolayısıyla böyle kağıt üzerinde görülmeyen başka çocuklarımız da var eğitim verdiğimiz" diye konuştu.
4 Şubat'ta Londra'da yapılacak Suriye Konferansı'na ilişkin memnuniyetini ifade eden Bakan Avcı, "Uluslararası kamuoyunun bu düzeyde bilgilendirilmesine ve ilgilendirilmesine çok ihtiyacımız var. Uluslararası topluluk iyi bir sınav vermedi. Bizim bölgedeki okullarımızı, verdiğimiz sağlık hizmetlerini gezip gören komşularımız ve uluslararası camiadan temsilciler bizi çok güzel alkışlıyorlar. Biz artık alkışlandık, alkışlanmak istemiyoruz. Biz de başkalarını alkışlamak istiyoruz. İnşallah bu konferans iyi sonuçlara vesile olur" ifadelerini kullandı.

Bakan Avcı, Suriyeli sığınmacılar için Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye vaat edilen fonun aktarılması için İngiltere'nin yaptığı girişimlerden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

YARDIMLAR KONUSUNDA ULUSLARARASI CAMİANIN GECİKMESİ
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore ise İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkinin, özellikle eğitim alanında çok geniş bir yelpazeye sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"4 Şubat'ta Londra'da yapılacak Suriye Konferansı öncesinde Suriyeli gençlerin eğitimi konusunda uluslararası camianın bir katkısı olarak İngiltere ne yapabilir, bunun gayreti içindeyiz? Geç uyanmış olsak da yardımlar konusunda uluslararası camianın çabaları Türkiye'nin çabalarını destekleyen nitelikte olacak diye ümit ediyorum. Bu çabanın kaliteli ve nitelikli bir çaba olmasını istiyoruz. Londra’da yapılacak konferansın çok önemli bir konferans olduğunu düşünüyoruz."
Suriye Konferansı'nın İngiltere, Almanya, Norveç, Kuveyt ve Birleşmiş Milletler eş ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini belirten Büyükelçi Moore, "Bu bağlamda Türkiye'nin çok önemli bir ülke olduğunu düşünüyoruz. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu'nun konferansa katılacak olması büyük bir onur kaynağıdır. Türkiye'nin bu alanda son dönemde yaptığı çabaları, uluslararası camiaya tanıtıp aktarabilmesi için çok önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN BAŞARISI İNANILMAZ"
Türkiye'de 310 bin Suriyeli öğrencinin okullarda eğitim gördüğünü hatırlatan Büyükelçi Moore, bunun inanılmaz bir başarı olduğunu vurguladı. Moore şunları söyledi:

"Bu bakımdan bu konferansın anlık sorunları çözmek için değil, daha uzun vadeli sorunları çözüme kavuşturmak amacıyla stratejik planlar geliştirecek bir girişim olmasını istedik. Bu konferansta özellikle istihdam ve eğitim konuları üzerinde odaklanmak istiyoruz. İstihdam konusunda zaten Türkiye alanında ilk ülke olarak Suriyelileri direkt iş gücüne dahil edecek bir ülke. Konferansın ana başlıklarından bir tanesi de eğitim olacak. Eğitimde uluslararası camianın Suriyeli çocukların eğitime dahil edilmesi konusundaki çabalarını oluşturacak. Biz tabi ki bu alanda Türkiye'nin bu yükü direkt omuzladığını biliyoruz."

"BUNA RAĞMEN TÜRKİYE'YE BİR AVRO BİLE GELMEDİĞİNİ BİLİYORUM"
Avrupa Birliği tarafından Suriyeli sığınmacılar için ayrılan fon konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da Başbakan David Cameron'a bizzat hatırlatmada bulunduğunu belirten Moore, "Buna rağmen hala Türkiye'ye bir avro bile daha gelmediğini biliyorum. İngiltere olarak bu fona ilk katkı sözü veren biziz. Türkiye'ye verdiğimiz destek kapsamında, AB'deki mekanizmalara söz konusu fonun en kısa zamanda Türkiye'ye aktarılması için baskı yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Sadıkoğlu, Tarım Bakanı Yumaklı’ya kapsamlı dosya sundu Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya zirai don hasarının tespiti için dosya sunan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, "Zirai donun oluşturduğu hasarın ve ekonomik zararının giderilmesi ancak devletimizin kapsamlı destekleriyle mümkün olacaktır" dedi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 12 Nisan gecesi meydana gelen zirai don sonrası büyük zarar gören Malatya Kayısısında incelemeler yapmak üzere şehre gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya kapsamlı bir dosya sundu. Dosyada üreticilerin ve Malatya ekonomisinin göreceği zararın giderilmesi için talepler ve çözüm önerileri yer aldı. Başkan Sadıkoğlu’nun sunduğu dosyada, "İlimizin "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edilmesini talep ediyoruz. Don, yalnızca meyveleri değil, ağaçları bütüncül olarak etkiledi. Üreticimiz önümüzdeki en az 2 yıl bahçeleri için daha fazla bakım yapması gerekiyor. Bu sezonun borçları varken, yeniden gübre, ilaç, mazot, işçilik maliyetleri ile çiftçimizin baş etmesi mümkün değil. Bu kalemlerde azami destek sağlanmalıdır. Bir sonraki hasada yaklaşık 1,5 yıl var. Geliri kayısıya bağlı çiftçilerimiz bu dönemde ayakta kalabilmek için faizsiz ve uzun vadeli krediler sunulmalıdır. Üreticimizin tarımsal borçları en az 2 yıl ertelenmelidir. Ürün taahhütlerini / siparişlerini yerine getiremeyecek ihracatçı üyelerimizin karşılaşacağı yaptırım ve sorunların bertaraf edilmesi için ilgili bakanlıklarımız ve kurumlarımız tarafından gerekli destek sağlanmalıdır. Bu firmalarımıza bu süreci atlatabilmeleri için faizsiz / uygun koşullu kredi imkanları tanınmalıdır. Kayısıyla doğrudan ilgili zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere ilimizde kayısı üretimine bağlı tüm sektörler desteklenmelidir" şeklinde talepler yer aldı. Başkan Sadıkoğlu, sunduğu dosyadaki taleplerin tüm Malatya’nın talebi olduğunu vurgulayarak, "Sayın Bakanımıza şehrimize ziyareti ve konuya göstermiş olduğu hassasiyet için teşekkür ediyoruz. Tespitlerin en hızlı şekilde tamamlanarak, yaraları saracak kapsamlı desteklerin sunulmasını umut ediyoruz" dedi.