EKONOMİ - 05 Mayıs 2010 Çarşamba 12:56

Halka arz seferberliği için bir aradalar

A
A
A
Halka arz seferberliği için bir aradalar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği'nin (TSPAKB) 2008 yılında imzaladığı işbirliği protokolüyle başlattığı "halka arz seferberliği", büyük zirveye dönüşüyor.

Şirketlerin büyümek için ihtiyaç duydukları kaynaklara erişimini sağlama vizyonuyla, henüz borsada işlem görmeyen, ancak halka arz potansiyeli taşıyan şirketlerin yöneticilerini, halka arz sürecinin tüm aşamalarında görev alan uzmanlar ve kurumlarla bir araya getirecek olan "Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi" 6-7 Mayıs 2010 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Türkiye'de, sermaye piyasası alanında bu çapta düzenlenen ilk etkinlik olan Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi için SPK, TOBB, İMKB, TSPAKB ve İSO başkanları bir araya gelerek, halka arz seferberliğine tam destek verdiklerini gösterdiler.

İMKB'de işlem gören şirket sayısı açısından, gelişmekte olan piyasalar arasında 335 şirket ile 16. sırada bulunan Türkiye'de, 2008 yılı verilerine göre ilk 500 büyük sanayi kuruluşundan 407, ikinci 500 büyük sanayi kuruluşundan 469 şirket, toplamda İSO-1000 listesinde yer alan 876 şirketin hisse senetleri borsada işlem görmüyor. Şirketlerin İMKB'de işlem görmeleri, büyümeleri için ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşmaları ve sürdürülebilirliklerini sağlamaları bakımından önem taşırken, Türkiye'de pek çok şirket İMKB'de işlem göremediği için bu imkanlardan yararlanamıyor.

Türkiye ile benzer yapıda olan ülkelerdeki 2008 ve 2009 yılında yapılan halka arzlar incelendiğinde, Polonya'da sırasıyla 84 ve 36 şirket, Kore'de 48 ve 64 şirket, Brezilya'da 4 ve 8 şirket halka açılırken, ülkemizde bu sayının 2 ve 1 olarak gerçekleştiği görülüyor.

Türkiye'deki şirketlerin yapılarına bakıldığında şirketlerin yüzde 95'inin aile şirketi olduğu göze çarpıyor. Yapılan araştırmalar, aile şirketlerinin çoğunluğunun birinci kuşakta yok olduğunu, üçüncü kuşakta yaşayan aile şirketlerinin sayısının ise oldukça düşük kaldığını gösterirken, halka arz, özellikle aile şirketlerinin faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ve sonraki kuşaklara devredilmelerinde büyük önem arz ediyor.

SPK, TOBB, İMKB ve TSPAKB arasında 2008 yılında imzalanan işbirliği protokolüyle başlatılan "halka arz seferberliği"nin hedefi Cumhuriyetimizin 100. yılının kutlanacağı 2023 yılında borsada işlem gören şirket sayısını 335'ten bine çıkarmak.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan konuyla ilgili olarak, "Ülkemizdeki sermaye piyasasını büyütmek için SPK, TOBB, TSPAKB ve İSO ile birlikte yürüttüğümüz seferberlik İstanbul'da zirveye dönüşüyor. 2 bine yakın şirket yöneticisini, halka arz sürecinde hizmet sunan aracı kurumlar, bağımsız denetim şirketleri, hukuk firmaları, Türkiye'de yatırım fırsatlarını değerlendirmeyi amaçlayan yurtiçi ve yurtdışı özel sermaye fonları, kurumsal yatırımcılar, sektörel dernekler ve halka arzlarda yer alan uzmanlar ile bir araya getirerek halka arzın önemini ve tüm detaylarını paylaşacağız" diye konuştu.

Erkan İstanbul'da gerçekleştirilen zirvenin önümüzdeki yıl Anadolu şehirlerinde de gerçekleştirileceğini belirterek, "Seferberliğimizi Anadolu'ya yayacağız. Anadolu'daki şirketlerimizde halka arza karşı çekinceler ve yanlış izlenimler olduğunu görüyoruz. Burada bulunan tüm başkanlarla ortak bir diğer hedefimiz de halka arza karşı bilgi eksikliklerini ve yanlış değerlendirmeleri yok etmek" dedi.

Paneller, çalıştaylar, ikili görüşmeler ve tanıtım standlarıyla bilgilendirmeye ve farkındalık yaratmaya ortam sağlayacak olan "Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi" 6-7 Mayıs 2010 tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Türkiye’nin ilk ve tek müzesini 3 ayda 25 bin kişi ziyaret etti Türkiye’nin ilk ve tek müzesi olan "Dünya’nın 18. Peynir Rotası" olarak tescillenen ’Peynir Müzesi’ 2025 yılının ilk 3 ayında yaklaşık 25 bin yerli ve yabancı turiste kapılarını açtı. Kars’ta 30’dan fazla peynir çeşidinin sergilendiği müze turizm destinasyon noktası olarak öne çıkmaya başardı. Müze Müdürü Yeşim Koç, müzeyi ilk 3 ayda 25 bin kişinin ziyaret ettiğini belirtti. "Türkiye’nin tek müzesi" Türkiye’nin tek müzesi olan Kars Peynir Müzesi, açıldığı günden itibaren yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Peynire dair her şeyin canlandırıldığı müze Kars turizmine de önemli katkı sağlıyor. Peynir Müzesi’nin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Müze Müdürü Yeşim Koç, "Ramazan Bayramı ve 9 günlük tatilden dolayı ziyaretçilerimiz yavaş yavaş gelmeye başladı. 2025 yılı 3 aylık süreç içerisinde yaklaşık 25 bin ziyaretçimiz oldu. Bu bizim için gerçekten çok güzel bir rakam, önümüzdeki aylarda da artacağından eminim bu rakamların, gerçekten Kars için çok önemli bir yer oldu peynir müzemiz. Türkiye’deki ilk tematik peynir müzesi olması dolayısıyla ve yine dünyanın da en büyük peynir müzesi olması dolayısıyla burası gezilmeye, görülmeye değer yerlerin başında geliyor Kars’ta, gelen ziyaretçilerimiz yerli ve yabancı olsun, ziyaretçilerimizin burayı görmeden geçmemesini istiyoruz" dedi. Yayla bölümünde köye dair her şey var Kars Peynir Müzesi girişinden itibaren ziyaretçilerini etkiliyor. Müze de ahır bölümü, içi süt dolu güğümler, yaylalardaki yaşam ve peynir yapımı, peynirin imalat serüveni anlatılıyor. Ayrıca geçmişten günümüze peynir yapımında kullanılan araç ve gereçler de sergileniyor. Kars merkez Dere Tabyası’nın tarihçesinin de anlatıldığı bölümün yer aldığı müzede temsili Kars Garı, Kars bitki örtüsü, Ankara Gazi Garı, gravyer yapım salonu, peynir salonu, Kars evleri, şefin bölümü, atölye bölümleri de yer alıyor. Türkiye ilk tematik müzesi olan Kars Peynir Müzesi’ni 2025 yılının ilk 3 ayında 25 bin kişi ziyaret ederken, Peynir Müzesi Kars’ın yeni cazibe merkezi olarak dikkat çekiyor.
Ankara Çorum’da tepki için çöpe dökülen domates satıcısına ceza Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, Çorum’da bir pazarcının, domatesleri vatandaşa daha uygun fiyata satmak yerine tepki olarak çöpe döktüğü görülmesinin üzerine pazarcı ve malların gerçek sahibine 1,4 milyon TL’den 17,2 milyon TL’ye kadar ceza kesileceğini açıkladı. Ticaret Bakan Yardımcısı Gürcan, sosyal paylaşım sitesi X hesabından yaptığı paylaşımda, "Çorum’da Z.R. adlı bir pazarcının, domatesleri vatandaşa daha uygun fiyata satmak yerine tepki olarak çöpe döktüğü görülmüştür. Kişi hakkında Çorum Ticaret İl Müdürlüğümüz tarafından inceleme ve işlem başlatılmıştır. Yapılan inceleme neticesinde, bu eylemin piyasada; darlık oluşturmaya, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozmaya ve tüketicinin mallara ulaşmasını engellemeye yönelik bir faaliyet olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, ilgili Z.R. ve malların gerçek sahibi olan Z. unvanlı hal esnafına ayrı ayrı inceleme başlatılmış olup, her ikisine de 1,4 milyon TL’den 17,2 milyon TL’ye kadar ceza kesilecektir. Ayrıca, Çorum Belediyesi tarafından usulsüz ve izinsiz imha nedeniyle ilgili kişiler hakkında işlem yapılacaktır. Ticaret Bakanlığı olarak, vatandaşımızın huzurunu bozan ve ticaret ahlakına uymayan kötü niyetli kişilerle mücadelemiz, 365 gün 24 saat esasına göre kararlılıkla devam edecektir" ifadelerine yer verdi.