EKONOMİ - 18 Mayıs 2017 Perşembe 10:06

Gökçeada Rum Okulu Turkcell ile hayat buldu

A
A
A
Gökçeada Rum Okulu Turkcell ile hayat buldu

Turkcell eğitim ve teknolojiyi buluşturan sosyal sorumluluk faaliyetlerine kapsamında, yarım asır sonra 2015 yılında yeniden açılan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi'ne çocukların yararlanabileceği bir teknoloji sınıfı oluşturdu. Ayrıca, öğrencilerin eğitim süreçlerinde yararlanabilecekleri açık spor alanı, amfitiyatro ve botanik bahçesinin bulunduğu spor ve sosyal tesisi inşa etti.

Turkcell eğitim ve teknolojiyi buluşturan sosyal sorumluluk faaliyetlerine kapsamında, yarım asır sonra 2015 yılında yeniden açılan tarihi Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi'ne çocukların yararlanabileceği bir teknoloji sınıfı oluşturdu. Teknoloji sınıfında öğrenciler 3 boyutlu yazıcı, Arduino elektronik öğrenme kitleri ve yazılım ekipmanlarıyla teknoloji konusunda eğitim alabilecek, kendilerine hediye edilen kodlama kitleri ile kendi yazılımlarını oluşturarak geleceğin yerli yazılımlarını ortaya çıkartabilecekler. Bunların yanı sıra inşa edilen spor ve sosyal tesis ile öğrenciler eğitim süreçlerinde açık spor alanı, amfitiyatro ve botanik bahçesinden de yararlanabilecek.

"Mübadeleyle Türkiye’ye dönmüş bir ailenin mensubuyum"

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, konu ile ilgili İHA'ya yaptığı açıklamada, "Bugün Gökçeada’dayız. Beni çok duygulandıran bir olaya tanıklık ediyoruz. Gökçeada evine geri dönen çocuklarını yepyeni bir okulda ağırlıyor. Gökçeada’da çocukların yeni okulunda olması bana çocukluk günlerimi anımsattı. Çünkü ben mübadeleyle Türkiye’ye dönmüş bir ailenin mensubuyum. Büyükada’da çocukluğumu yaşarken hep sokaklarda Rum, Ermeni, Yahudi, Süryani komşularımızın seslerini duyardım. Burada da o sesleri duyuyorum. Ümit ediyorum ki bu sesler Türkiye’nin zenginliği olarak ileride de her yerde duyulur. Gerçekten Turkcell olarak Gökçeada’daki bu okulumuza teknoloji odasını, spor sahalarını, botanik bahçesini, amfi tiyatrosunu yaparken bu çocuklar eşit imkanlara sahip olsun ve Türkiyeli olarak, Türkiye’den gurur duyarak ileride mutlu ve huzurlu hayatlarını devam ettirsinler istiyoruz" dedi.

Laki Vingas: "Doğru eğitim çocuklarımız verebileceğimiz en büyük hediyedir"

İmroz Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Laki Vingas ise İHA'ya şunları söyledi: "Bu kurumları yöneten kurum olarak çok çok mutluyuz. Çünkü 2013’ten beri çok güzel günler yaşamaktayız. Doğru eğitim çocuklarımız verebileceğimiz en büyük hediyedir, mirastır. Bizde bunu vermeye çalışacağız. Yalnız çocuklara iyi bir bina değil doğru bir eğitimi ve çok kültürlü insan olmaları konusunda mutlu olmaları açısından hem de bütün kültürleri öğrenmeleri açısından, Türkçeyi de çok iyi öğrenmeleri için bir gayret içindeyiz. Bu çabalarımız hem yerel halk hem yerel makamlar, Gökçeada halkı özellikle artı siyasi iktidarımız konuşmamda Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan şahsında bütün başbakanı, bakanları bu konuda emek vermiş insanlara teşekkür ettim. Sanıyorum böyle bir günü hep birlikte kutluyor olmaktan Turkcell’in katkılarını birlikte paylaşıyor olmaktan bu hazzı bize verdikleri için çok teşekkür ederiz. Hem genel müdür nezdinde hem de bütün kurum nezdinde büyük emekler var, büyük çabalar var. Geleceği oluşturmak için bütün bu değerler gerekiyor ve geleceği ortak değerler üzerinde oluşturmak hepimizin insanlık adına yapacağı en büyük şereftir".

Makis Kamburopulos: “Şu an bulunduğumuz yer su birikintisi ve çamurdan ibaretti”

Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi Müdürü İoakim Makis Kamburopulos, ise İHA'ya şu açıklamayı yaptı: "2015 yılında okulumuz yeniden açıldı. 50 yıllık bir aradan sonra çok mutluyuz. Bu köye hüzün ve yalnızlık çökmüştü. Okulun açılmasıyla yalnız öğrencilerimiz gidecek bir okul bulmadılar daha adamızın diğer köylerinin halkı özellikle Rumlardan bahsediyorum tabi ümitleri yeşerdi. ‘Daha güzel günler geliyor inşallah’ diye düşünüyorlar. Bu psikolojik anlamda çok önemli ve biz yalnız eğitim meselesiyle uğraşmıyoruz. Daha çok birlikte yaşamayı savunmak, birbirimize saygıyı, sevgiyi öğrenmek gibi konularla da hem öğrencilerimize aşılıyor hem de günlük hayatımızda adada yaşayan Türk, Rum, Laz, Çerkez ayırmaksızın hep beraber kardeşçe çeşitli ve farklı kültürlerimize saygı göstererek çok güzel günler geçiriyoruz. İnşallah geçirmeye devam edeceğiz. Örnek olarak da tarihe geçeceğiz. Herkes görsün ve beraber, dostça sevgi dolu bir yaşam sürdürebilsin" şeklinde konuştu.

Okulun öğrencisi Panes Gerau, de "İki yıl önce geldim adaya. Direk bu okulda başladım. Geçen senden bu seneye çok şeyler değişti. Çünkü Turkcell bize teknoloji odası ve basketbol sahası yaptı çok güzel oldu. geçen yıldan daha eğlenceli oldu" dedi.

Bartholomeos: "Adamız yine çok kültürlü, üretken ve mutlu insanların yaşam alanı olsun"

İstanbul Rum Patriği Bartholomeos ise şunları söyledi: “Bizler yanlış uygulamalarla en önemli ve değerli yaşam kaynaklarımızdan biri olan eğitimden yarım asır mahrum bırakıldık. Eğitimsiz kalan bir toplum, kendisine de, cemaatine de ülkesine de fayda sağlayamayacağı için adadaki Rum Toplumu göç etmek zorunda kaldı. Halbuki bu adada ilk kurumsal eğitim 19. Yüzyılın ilk yarısından beri sürmekteydi. İmrozlulara sesleniyorum, bu okullara sahip çıkın, verilen çabaları destekleyin ki adamız tekrar çok kültürlü üretken, misafirperver, mutlu insanların yaşadığı, doğanın ve kültür mirasının korunduğu eğitimli insanların var olduğu bir yaşam alanı olsun. Gelin hep birlikte ortak yaşamın en iyi örneğinin sağlam temeller üzerinde geliştiği Gökçeadamız, Yunanistan ve Anadolu arasında binlerce yıl var olmanın yanı sıra barış ve huzura da destek olarak toplumlarımıza ilham versin".

Beraber yaşama kültürünü yaşatacak

Eski adı Tepeköy Rum İlkokulu, bugünkü ismiyle Gökçeada Rum Ortaokulu ve Lisesi, Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine bağlı bir köy olan Tepeköy’de yer alıyor. 1954 yılında köylüler tarafından imece usulüyle inşa edilen okul, çocuklarını okula göndermek isteyen ailelerin birebir emekleriyle gerçekleşmiş. Bu sebeple bina gerek yapım kalitesi, gerekse detaylarıyla dikkat çeken bir özen içeriyor. Gökçeada Rum Okulu, burada eğitim gören öğrencilerin eğitim süreçlerinin iyileşmesinin çok ötesinde, Rumların evlerine tekrar dönebilmesi ve asıl evleri olan Gökçeada’da kalıcı bir hayat kurabilmeleri, coğrafi ve kültürel aidiyeti yaşatabilmeleri açısından da büyük değer taşıyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehir’den Döşemealtı’na spor ve fitness merkezi Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Antalyalıları sporla buluşturmak amacıyla faaliyete geçirdiği Antalya Spor ve Fitness Merkezleri’ne (ASFİM) bir yenisi de Döşemealtı’nda eklendi. Sağlıklı yaşam için harekete geçin sloganıyla hizmete giren Döşemealtı ASFİM vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü. 14’üncü ASFİM Döşemealtı ASFİM ile birlikte, Antalya 14. ASFİM’e kavuştu. Spor yapmak isteyen vatandaşlar, şehrin dört bir yanında bulunan ASFİM’lere rahat şekilde ulaşma imkanına sahip. Kadın ve çocuklara yönelik birçok farklı branşta hizmet vermeye başlayan Döşemealtı ASFİM, vatandaşlara ücretsiz olarak hizmet veriyor. Hizmete girdiği ilk günden bu yana vatandaşlardan büyük ilgi gören, 5 yıldızlı hizmetin sunulduğu Döşemealtı ASFİM’de pilates, step, aerobik, zumba, çocuk jimnastiği ve savunma sanatı dersleri mevcut. Döşemealtı ASFİM’de 6 Ocak’ta başlayacak yeni sezon için de kayıtlar başladı. Kayıtlar, “genclikspor.antalya.bel.tr” adresinden online olarak yapılıyor. Sağlıklı yaşam Antalya Büyükşehir Belediyesi Döşemealtı ASFİM Sorumlusu Selin Semiz, Döşemealtı’nda yaşayan vatandaşların yoğun isteği üzerine ilçeye yeni bir tesis kazandırıldığını söyledi. Semiz, “Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak, Döşemealtı’ndaki vatandaşlarımızı, sağlıklı bir yaşam sürmek adına sporla buluşturuyoruz. ASFİM olarak sloganımız “Sağlıklı yaşam için siz de harekete geçin “ dedi. Pilates derslerine katılım sağlayan Ayşe Kartal ise, “Uzun zamandır bekliyorduk. Haftanın 2 günü buraya geliyorum, pilates dersi alıyorum. Burada beden sağlığı öncelikli dersler yapıyoruz. Sağlıklı ve zinde oluyoruz. Sosyalleşme imkanı buluyoruz. Bize bu imkanı sağladığı için Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Manisa Manisa’da atık yönetimi daha da ileriye taşınacak Sakarya’da düzenlenen UKAY’2024 12. Ulusal Katı Atık Yönetimi Kongresi’ne katılan Manisa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Çağlar Hocalar, atık yönetim süreçlerini daha ileriye taşımak için çalıştıklarını söyledi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Boğaziçi Üniversitesi ve Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi (KAKAD) iş birliğinde düzenlenen 12. Ulusal Katı Atık Yönetimi (UKAY’2024) Kongresi’ne katıldı. Kongrede, kamu ve özel sektör temsilcileri, uzman akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek atık yönetimi alanında teknik ve mesleki tecrübelerini paylaştı. Etkinlik kapsamında; yerel yönetimlerde sürdürülebilir atık yönetimi, atık karakterizasyonu ve yönetimi, atık azaltımı ve değerlendirilmesi, bertaraf yöntemleri gibi hayati öneme sahip konular detaylı bir şekilde ele alındı. Kongrenin ardından düzenlenen teknik gezi programıyla, katılımcılar Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin entegre katı atık yönetim tesisini ziyaret ederek, tesisin çalışma prensiplerini gözlemleme fırsatı buldu. “Kaynakta ayrı toplama ve geri dönüşüm bilincini artıracağız” Manisa Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Çağlar Hocalar, kongre ve teknik gezinin ardından yaptığı açıklamada, atık yönetimi süreçlerini daha ileriye taşımak için çalışmalara devam edeceklerini belirtti. Hocalar, “Yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda Manisa’da faaliyet gösteren entegre atık yönetim tesisimizi sürekli geliştireceğiz. Temel hedefimiz, bireylerde kaynakta ayrı toplama ve geri dönüşüm bilinci oluşturmak. Bu doğrultuda düzenlediğimiz eğitimleri artıracak, farkındalık ve teknik altyapı çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.
Manisa Turgutlu’ya altyapı seferberliği Manisa Büyükşehir Belediyesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, Turgutlu ilçesine bağlı Selvilitepe Mahallesi’nde bin 300 metre içme suyu şebeke hattı ve 170 apartmanın abone bağlantılarının yenilenmesi için çalışmalarına başladı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in başlattığı “Altyapı seferberliği” yalnızca Manisa merkeziyle sınırlı kalmayarak 17 ilçeye yayıldı. MASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde Turgutlu’nun merkez mahallelerinden 22 bin nüfusa sahip Selvilitepe’de de altyapı çalışmalarına başlandı. Mahallede ilk etapta 12 sokağı içine alan bin 300 metre içme suyu şebeke hattı ve 170 apartmanın abone bağlantısı (branşman hatları) yenilenecek. Çalışmalar, yapılan iş planlamasına göre etap etap diğer sokaklarda da devam edecek. Bu çalışmalar, eski altyapı nedeniyle meydana gelen kayıp kaçak oranlarında da önemli ölçüde azalma sağlayacak. Böylece hem sağlıklı ve kesintisiz içme suyu hem de çevreye duyarlı bir altyapı hizmeti sağlanması amaçlanıyor. Selvilitepe Mahalle Muhtarı Yeter Özdemir, “22 bin civarı nüfusu olan bir mahallenin muhtarıyım. 8 ay oldu ben seçileli. Gerçekten çok büyük sıkıntılar çektik. Ferdi Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Gece gündüz demediler, çalıştılar. Buradaki çalışmalar için çok çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok büyük sıkıntılarımız var. Mahallemize yapılan hizmetten dolayı gerçekten sevinçliyiz. Eski borularımızın halini görüyorsunuz. Büyükşehir’imize dertlerimizi görüp dinlediği için teşekkür ediyoruz” dedi. Mahalle sakinlerinden Rahmi Bedenli, uzun yıllardır eski borulardan çok sıkıntı çektiklerini ifade ederek, “Su sıkıntısı ne zaman yaşamadık ki 4 seneden beri. İlk yerleşke olduğu için burası, borular çürümüş, eskimiş. MASKİ’nin kepçeleri, personeli burada. Aynı yerden sürekli patlaklar yaşanıyordu. Borularımız değişiyor, memnunuz. 2’nci, 3’üncü katlara su çıkmıyordu. Tazyik verdikleri zaman boru patlıyordu. Vermedikleri zaman üst katlara su çıkmıyordu. Dolayısıyla büyük bir sıkıntımız vardı. MASKİ bu boruları değiştiriyor. Memnunuz, yüzümüz gülüyor. Yapandan Allah razı olsun. Hizmet edenin başımızın üstünde yeri var” diye konuştu. Mahalle esnaflarından Kerim Kaya, “Eskiden sürekli su kesiliyordu. Her gün bir noktada patlak tamir edildiğini görüyorduk. Biz de zaten bu sıkıntıyı esnaf olarak yaşıyoruz. Çok mutlu oluyorum. Küflü borular değişiyor. Yerine yeni borular döşeniyor” dedi. “Tek kuruşun israf edilmesine izin vermeyeceğiz” Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak altyapı çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini söyleyen Başkan Zeyrek, “Turgutlu ilçemizin Selvilitepe Mahallesinde sürekli patlayan altyapımızı, branşman bağlantıları ile birlikte modernize ediyoruz. 170 apartmanın branşman bağlantısını ve kısmi şebeke hattını yeniliyoruz. Manisa’mızın tüm ilçeleriyle birlikte daha yaşanılabilir daha modern bir kent olması için çalışıyoruz. Hemşerilerimizin yaşam konforunu yükseltmek, taleplerine ve beklentilerine ivedi bir şekilde cevap vermek bizlerin asli görevi. Şehzadeler’den Demirci’ye, Sarıgöl’den Kırkağaç’a, Gördes’ten Salihli’ye Manisa’mızın 17 ilçesinde tek kuruşun israf edilmesine izin vermiyor, altyapıdan üstyapıya Manisa’mızın çehresini daha da modern hale getirmek için ilmek ilmek çalışıyoruz. Altyapı seferberliğimiz hız kesmeyecek” dedi.