DÜNYA - 13 Nisan 2017 Perşembe 17:05

Endonezya’da 2 ayrı gemi kazası: 11 ölü, 5 kayıp

A
A
A
Endonezya’da 2 ayrı gemi kazası: 11 ölü, 5 kayıp

Endonezya’nın Java adasında 2 ayrı gemi kazasında 11 kişinin hayatını kaybettiği ve 5 kişinin kayıp olduğu açıklandı.

Endonezya’nın Java adasında yaşanan 2 ayrı gemi kazasında toplam 11 kişi hayatını kaybederken, kaybolan 5 kişiyi arama çalışmalarının devam ettiği açıklandı. Batı Java eyaletinde yaşanan kazada 22 kişiyi taşıyan ahşap tekne nehirde alabora oldu. Bölgenin polis sözcüsü Yusri Yunus, 9 kişinin öldüğünü ve 13’ünün hayatta kalabildiğini söyledi. Teknede bulunanların çoğunun tarlada çalışan çiftçiler olduğu belirtildi.

Doğu Java eyaletinde yaşanan diğer kazada ise tekne denizde alabora oldu ve 2 kişi hayatını kaybetti. Kurtarma ekipleri kaybolan 5 kişiyi ararken, yerel afet ajansı şefi Abu Hasan kazadan 6 kişinin sağ kurtarıldığını ifade etti.

Endonezya’da teknelerdeki güvenlik tedbirlerinin yetersiz olması ve aşırı yüklenmeleri nedeniyle bu tür kazalarla sık sık karşılaşıldığı belirtildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Türkiye’nin deprem ve diri fay hatları haritası güncelleniyor Türkiye’nin deprem ve diri fay hatları haritasının güncellenmesi için yapılan çalışmalar aralıksız devam ediyor. Çalışmaların yürütüldüğü Gaziantep’in İslahiye ilçesi kırsal Ortaklı Mahallesi’nde incelemelerde bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, proje ve AFAD yetkililerinden bilgi aldı. İnceleme sonrası Bakan Yardımcısı Karaloğlu ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren 9 Eylül Üniversitesi Genel Jeoloji Ana Bilimdalı Öğretim Üyesi ve AFAD Bilimsel Destek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Şu anda Yesemek fayı üzerinde bulunuyoruz. Yürütmekte olduğumuz proje Türkiye paleosismoloji projesi. Türkiye’deki diri fayların tümünün paleosismolojik özelliklerinin belirlenmesi projesi. Yani bizim faylarımız geçmişte kaç tane deprem üretmiş, ne zaman deprem üretmiş, hangi aralıklarla deprem üretmiş, son depremi ne zaman yapmış ve bundan sonra ne zaman kırılabilir gibi konulara bakıyoruz. Bunları ortaya çıkararak Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ve diri fay haritasının güncellenmesini sağlamak istiyoruz. Hedefimiz bu. Bunları yaptığımız zaman depremin önceden olacak kısımlarını bilebileceğimiz için ona göre hazırlık ve risk azaltma çalışmalarına katkıda bulunmuş olacağız" dedi. "Deprem anlamında dünyadaki en büyük projeyi yürütüyoruz, 132 diri fayda çalışma yapılıyor" Çalışmalarla ilgili bilgi verdikten sonra açıklamalarda bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ise "Depremi engelleme şansımız yok. Bu ülkede depremler olacak. Bizim yapmamız gereken bunu bilerek, buna uygun yaşam alanları ve mekanlar oluşturmak. Her şeyimizi buna uygun yapmak zorundayız. Bunun tersini yaparsak her depremden sonra yine acılar ve gözyaşları yaşarız. Bunu arzu etmiyoruz. Biz AFAD olarak afetin risk tarafını yönetmek istiyoruz. En büyük çabamız ve en büyük gayretimiz bu. Deprem anlamında dünyada yürütülen en büyük projeyi yürütüyoruz. Bundan daha büyüğü yok. Şu an 132 diri fayda bu proje kapsamında aynı anda çalışma yapılıyor. Bu çalışma önemli bir çalışma. Buradan çıkacak sonuçlara göre Türkiye’nin deprem tehlike haritasını ortaya çıkaracağız" diye konuştu. Programa, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanvekili Halil Uğur, kent ve ilçe protokolü ile AFAD yetkilileri de katıldı.