GENEL - 12 Ağustos 2010 Perşembe 14:11

'Dünyanın enerjisi' Irak'a yola çıktı

A
A
A
'Dünyanın enerjisi' Irak'a yola çıktı

Karadeniz Holding bünyesindeki Karadeniz Enerji Grubu tarafından inşa edilen 200 MW gücündeki ikinci enerji gemisi (powership), 'Karadeniz Powership Rauf Bey', Irak'ın Basra bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere ilk seferine uğurlandı.

Karadeniz Holding'in başlattığı "Dostluk Enerjisi" Projesi kapsamındaki ikinci gemi olan Karadeniz Powership Rauf Bey, 200 MW'lık kapasitesi ile Irak Cumhuriyeti Basra bölgesine bu ay sonunda ulaşacak. Mayıs ayında Irak'a varan ve dünyanın ilk enerji gemisi olan 144 MW kurulu güçteki 'Karadeniz Powership Doğan Bey' ise hali hazırda Basra'da elektrik sağlamaya devam ediyor. Karadeniz Powership Rauf Bey gemisinin Irak'ta devreye girmesi ile Karadeniz Holding'in Basra'daki toplam kurulu gücü 344 MW'a ulaşacak

 

.
Rauf Bey gemisi, 240 metre boyu ve 200 MW kurulu gücü ile şu anda dünyanın en büyük enerji gemisi olma unvanını elinde bulunduruyor. İçinde hem elektrik üretim santrali hem de trafo merkezi bulunan gemi, kendi başına 1 milyon kişinin temel elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip.

 


Konuyla ilgili olarak Karadeniz Holding'ten yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Türk Müteşebbisi olarak başlattığımız powership projesi ile özellikle Orta Doğu, Afrika ve Asya'nın dost ülkeleri için hayal ettiğimiz projemizin gerçeğe dönüşmesinden gurur duyuyoruz. Irak'ta hali hazırda Irak'ın aşırı sıcağa ve kum fırtınası ile ünlü Basra bölgesinde tüm zorluklara rağmen elektrik üreten Karadeniz Powership Doğan Bey'in yanına bir de Karadeniz Powership Rauf Bey gemisini göndererek, Irak halkının en temel ihtiyacı olan elektrik enerjisi temin edeceğiz; böylelikle Basra'nın yüzde 30, Irak'ın ise yüzde 10 elektriğini temin ediyor olacağız. Irak ile başlayan yatırım projemizin ilk etabı, önümüzdeki aylarda devreye girecek Pakistan gemileri ile tamamlanacak.

 

İlk 4 gemimizle toplam 675 MW Enerji kapasitesine ulaşmış bulunuyoruz. Yatırım değeri 500 milyon doları aşan bu gemilerin 3'ünü İstanbul'da, 1'ini de Singapur'da inşa ettirdik. Gemilerin inşasında 2 bini aşkın Türk insanının emeği var. Bunlara ilave olarak toplam kapasitesi 750 MW olan 5 gemiyi daha bitirmeyi planlıyoruz. Dünyanın en büyük enerji gemileri filosu tamamen Türk sermaye, teknoloji, mühendislik, işgücü ve emeğinin bütünleşmesi sonucu global anlamda etkin bir milli ürün tanımını layıkıyla hak etmektedir. Ev sahibi ülkelerdeki ev, okul, hastane, sanayi ve işyerlerine hayat vererek, buralarda yaşayan milyonlarca insana Türk bayrağının hak ettiği sevgi ve saygıyı aşılamakta olan projemiz, tüm bu ve benzeri unsurların uç uca eklenmesiyle meydana gelen devasa bir dostluk köprüsüne dönüştü." Ayrıca Karadeniz Powership Rauf Bey ilk seferinde Lübnan'ın Beyrut şehrine uğrayacak. Lübnan Enerji ve Su Bakanlığı'nın davetlisi olarak Beyrut'ta tanıtılacak olan powership, Lübnan'ın yaşadığı elektrik sıkıntısının en hızlı ve verimli çözümü olarak görülüyor. Başta bizzat Lübnan Enerji ve Su Bakanı olmak üzere pek çok hükümet üyesi, bakan ve üst düzey bürokratın ziyaret edeceği Rauf Bey gemisi daha sonra Basra'daki limanda yerini almak üzere yola devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Manavgat’ta turizm ve doğal gaz gündemi MASTOB tarafından düzenlenen toplantıda turizm sektöründeki son gelişmeler değerlendirildi. Manavgat Belediye Başkanı Op. Dr. Niyazi Nefi Kara, doğal gaz müjdesi verirken, turizmde birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Manavgat - Side Turistik Otelciler Birliği Derneği (MASTOB) tarafından düzenlenen "Turizm Sektöründe Yaşanan Son Gelişmeler ve Denetimler" konulu toplantı, Bosphorus Sorgun Hotel’de gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Op. Dr. Niyazi Nefi Kara, 2024 yılının Manavgat için turizm açısından olumlu geçtiğini belirtti. Kara, "Birlik, beraberlik, sevgi ve hoşgörü içinde bir turizm sezonu yaşadık. Bu anlayışı sürdüreceğiz" dedi. "Antalya’daki turizmin büyük bölümü Manavgat’ta gerçekleşiyor" Manavgat’ın Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kara, "Türkiye turizminin kalbi Antalya’da atıyor ve Antalya’daki turizmin büyük bölümü Manavgat’ta gerçekleşiyor. 260 bin nüfuslu bir şehir olmamıza rağmen yıl boyunca 1 milyon 100 bin kişiyi ağırlıyoruz. 66 kilometrelik sahil bandımız ve Toroslar’a uzanan geniş bir coğrafyamız var" ifadelerini kullandı. "Yolları, doğal gaz çalışmaları tamamlandıktan sonra yenileyeceğiz" Başkan Kara ayrıca, doğal gaz çalışmaları hakkında da bilgi verdi. BOTAŞ ile yapılan görüşmelerin ardından Eylül-Ekim aylarında doğal gazın teslimatının gerçekleşeceğini belirten Kara, "Altyapı çalışmaları tamamlanmadan asfalt ve kaldırım düzenlemesi yaparsak, bu ileride büyük bir israfa neden olur. Bu yüzden yolları, doğal gaz çalışmaları tamamlandıktan sonra yenileyeceğiz" dedi. Toplantıya Manavgat Belediye Başkanı Op. Dr. Niyazi Nefi Kara, Manavgat Kaymakamı Adil Karataş, belediye başkan yardımcıları, oda başkanları, turizmciler ve sektör temsilcileri katıldı.
Balıkesir Prof. Dr. İbrahim Aydın Artvin Üniversitesi rektörlüğüne atandı Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. İbrahim Aydın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüne atandı. Rektör atamaları 10 Nisan 2025 Resmi Gazete kararları ile belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, yapılan atamalara göre Rektör atamaları ise şu şekilde: Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. İbrahim Aydın Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlüğüne atanırken, Pamukkale Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmud Güngör, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Turgay Uzun, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Zekeriya Akman, Kırklareli Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Rengin Ak, Hakkari Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Musa Gençcelep, Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Oktay Yıldız, Çağ Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Murat Koç, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Necmettin Elmaştığ, Beykoz Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İsmail Burak Küntay, Batman Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İdris Demir, Ardahan Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Öztürk Emiroğlu ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. İlhami Gülçin atandı.
Antalya Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin 207 projesi TÜBİTAK tarafından desteklenecek Akdeniz Üniversitesi fakülteleri ve yüksekokullarında eğitim gören öğrencilerin projeleriyle başvurduğu TÜBİTAK proje destekleme programlarında 207 proje destek almaya hak kazandı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı destek sonuçları açıklandı. Akdeniz Üniversitesi’nin ‘Ar-Ge Lisansta Başlar’ sloganıyla yürüttüğü çalışmalar sonucu 24 fakülte ve 12 meslek yüksekokulunda eğitim gören öğrencilerin başvurduğu 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024 yılı 1. Dönem Çağrısı kapsamında 200 proje, 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı 2024 yılı 1. Dönem Çağrısı kapsamında ise 7 proje destek almaya hak kazandı. Türkiye genelinde 17 bin 889 proje desteklenecek TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı 2024/1 dönemine yapılan başvurular alanında uzman kişiler tarafından değerlendirilmiş ve destek almaya hak kazanan projeler belirlendi. 2024/1 döneminde toplam 34 bin 762 onaylı başvurudan 17 bin 889 proje destek almaya hak kazandı. 324 projeden 200’ü desteklendi Akdeniz Üniversitesi öğrencileri tarafından 324 proje başvurusunun gerçekleştiği Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programında desteklenen proje sayısı 200 oldu. Proje destek oranı ise yüzde 62 oldu. Fakülte bazlı desteklenen proje sayıları arasında Mühendislik Fakültesi 32 proje, Ziraat Fakültesi 26 proje, Edebiyat Fakültesi 25 proje, İletişim Fakültesi 22 proje, Fen Fakültesi 18 proje, Sağlık Bilimleri Fakültesi 16 proje, Mimarlık Fakültesi 12 proje, Hemşirelik Fakültesi 10 proje, Eğitim Fakültesi 5 proje, Turizm Fakültesi 5 proje, Tıp Fakültesi 4 proje, Hukuk Fakültesi 4 proje, Spor Bilimleri Fakültesi 4 proje, Manavgat Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi 3 proje, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 3 proje, Uygulamalı Bilimler Fakültesi 3 proje, İlahiyat Fakültesi 2 proje, Manavgat Meslek Yüksekokulu 2 proje, Serik İşletme Fakültesi, Elmalı Meslek Yüksekokulu, Göynük Mutfak Sanatları Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu 1’er proje ile desteklenmeye hak kazandı. Saniyeye yönelik desteklenme başarısı yüzde 64 TÜBİTAK 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı 2024/1 dönemine yapılan toplam bin 945 onaylı başvurudan bin 154 proje destek almaya hak kazandı. Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin 11 projeyle başvurduğu Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programında 7 proje desteklendi. Desteklenme başarısı yüzde 64 olarak gerçekleşti. Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden 4 proje, Mimarlık Fakültesi’nden 2, Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1 proje desteklenmeye hak kazandı.