GÜNDEM - 23 Şubat 2015 Pazartesi 18:30

Dünyada ilk olma özelliğine sahip fabrikayı MÜSİAD Genel Başkanı Olpak açtı

A
A
A
Dünyada ilk olma özelliğine sahip fabrikayı MÜSİAD Genel Başkanı Olpak açtı

Dünyada ilk kez uygulanan yöntemle Sinop Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda faaliyete geçen tekstil fabrikası MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Adalet Bakanlığı'nın üst düzey yöneticilerinin de katılımıyla hizmete girdi.

Hükümlüler ile dışarıdan alınacak işçilerin birlikte çalışacağı dünyanın ilk fabrikası olma özelliğine sahip olan ve Sinop Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda faaliyete geçen tekstil fabrikasının "Yatırım Lansmanı ve Tesis Açılışı" törenle yapıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Sinop MÜSİAD Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen tekstil atölyesi hakkında bilgiler verdi. Gökmen 1 milyon dolarlık yatırım maliyeti ile istihdama ve ekonomiye katkı sağlayacak olan tesisin günde bin gömlek kapasiteli olduğunu kaydetti. 

Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, efendi devlet tipinden hizmetkar devlet modeline geçildiği günümüz modern Türkiye'sinde bu tesisin örnek olacağını vurguladı. Kaya, "Temenni ederim ki Türkiye ceza infaz kurumlarında bu gibi güzel proje ve yatırımların özel sektör ve bu sektörü temsil eden iş adamlarımız vasıtası ile benimsenmesi ve tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılmasıdır. Sinop’ta göreve başladığım günden bu yana buradaki bu örnek uygulamayı duyan meslektaşlarımız kendi illerindeki açık ceza infaz kurumlarında da benzer yatırımların yapılmasını beklemektedirler" dedi. 

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak yaptığı konuşmada tesisin Sinop'ta ve Türkiye ekonomisine kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Olpak, "Bugün gerçekten bizin çok özel bir gün. Çünkü girişimciliğin ve üretimin büyük bir sosyal payda ile taçlandırıldığı bir günü beraberce yaşıyoruz. Üretimin faklı mecralarda da yapılabileceğini, kamunun vatandaşın mutluluğu için var olduğunu, mutluluklarında ancak çoğaltılarak paylaşılabileceğinin daha fazla farkında olduğumuz bir günü yapıyoruz. Hepinizin bildiği gibi daha önce ağırlı olarak kamu yatırımı olarak gerçekleştirilen ve kapalı cezaevlerimizde uygulanan bu yöntem, farklı üretim tesisleri şeklinde gerçekleşiyordu. Bu defa ortak bir çalışmanın sonucunda toplam 2 bin 500 metrekarelik bir alanda 300 kişiye istihdam sağlayan, yaklaşık 1 milyon dolarlık öz sermaye yatırımı ile yapılan bu yatırımı bir iş adamları derneği olarak önemsediğimizi belirtmek istiyorum. Cezaevindeki misafirlerimizin, belirli bir dönemde burada olduklarını düşünecek olursak. Onların da bir meslek sahibi olmaları için bu tür yatırımların önemi oldukça büyük" diye konuştu.

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger ise konuşmasında, Sinop'ta uygulanan projenin model olması gerektiğini söyledi. Köşger, "Bu manada 168 bin mahkum sayısıyla Türkiye dünyada sayılı ülkelerden birisi. Bu büyük potansiyel atıl vaziyette duruyor. Bunlar belki hayatlarının en verimli çağlarında iş piyasasının dışında kalıyor. Bu potansiyelin harekete geçirilecek oluşu iş gücünün yatırıma dönüştürülmesi adına önemli bir adım olacak. Pu projenin model olmasında büyük yarar var" şeklinde konuştu.

Açılış programında konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım hükümlülere verdikleri çeşitli kurslardan da bahsederek her kademe eğitim imkanı sağlandığını söyledi. İş yurtları sisteminin, hükümlülere meslek edindirmek veya var olan mesleklerini geliştirmek amacıyla 1997 yılında oluşturulduğunu hatırlatan Yıldırım, geçen yıl itibariyle iş yurdu sayısının ülke genelinde 250'ye ulaştığını, çalışan sayısının 33 bin 880 olarak gerçekleştiğini anlattı. Yıldırım, "Bu yıl, iş yurtlarımız dışında 80 kamu kurumuyla yapılan protokollerle bin 76 hükümlüye çalışma imkanı sağlanmış yine 30 özel sektör firmasıyla yapılan işbirlikleriyle de 585 hükümlüye çalışma imkanı temin etmiştir" ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmalar ardından katılımcılara plaket yerine MÜSİAD tarafından oluşturulan hatıra ormanına katılımcılar adına dikilen fidanların sertifikaları takdim edildi. Daha sonra Sinop'un fikir ve ilim adamlarından Sabri Gökmen Hocaefendi tarafından yapılan dua ardından protokol üyeleri tesisin açılış kurdelesini kesti. Davetliler açılış sonrası tesisi gezdi.

Törene Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ozan Kaya, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Sinop Barosu Başkanı Avukat Hicran Kandemir, İl Emniyet Müdürü Yusuf Biner, MÜSİAD Sinop Başkanı Ahmet Hilmi Gökmen, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Personel Daire Başkanı Turan Kuloğlu, İşyurtları Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Özer Duman, tesisin işletmecisi Taha Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Ayata, hakim ve savcılar, MÜSİAD Genel Merkez yönetim kurulu üyeleri, MÜSİAD Sinop yönetim kurulu üyeleri ile Adalet Bakanlığı bürokratları katıldı. 

SERHAT ÖZŞAHİN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin 7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu başlıyor Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 7. Tour of Mersin Uluslararası Bisiklet Turu’nun 10 Nisan’da başlayacağı bildirildi. Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından ’Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun ardından Türkiye’nin en büyük ikinci bisiklet yarışı olarak gösterilen organizasyon, Mersin’in doğal ve tarihi güzelliklerini gözler önüne sererken, kentin spora olan uygunluğunu da tüm dünyaya tanıtacak. Dört gün sürecek yarış boyunca sporcular, yaklaşık 450 kilometrelik parkuru tamamlamak için pedal çevirecek. Mersin’in farklı ilçelerinden geçen rota, katılımcılara sadece sportif bir mücadele sunmakla kalmayacak, aynı zamanda Toros Dağlarının eteklerinden Akdeniz’in eşsiz kıyılarına uzanan muhteşem manzaralar eşliğinde unutulmaz bir deneyim yaşatacak. Sporcular turun ilk etabına Anamur’dan başlayacak, Bozyazı ve Aydıncık’tan geçerek 94.7 kilometre bisiklet sürecek. İkinci etaba Gülnar’dan start verecek olan sporcular Mut, Silifke ve Erdemli’yi pedallayarak 125 kilometreyi tamamlayacak. 104.6 kilometre olan ve Tarsus’tan başlayacak üçüncü gün etabı ise Çamlıyayla’nın eşsiz güzellikteki yeşilliği içinden geçerek Toroslar’da tamamlanacak. Bisiklet turunun son etabında ise Akdeniz, Yenişehir ve Mezitli ilçesinden geçecek olan sporcular 124.2 kilometrelik bir parkuru tamamlayacak. Emrullah Taşkın: "33 farklı ülkeden 173 sporcu katılıyor" Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Emrullah Taşkın, 7. Tour Of Mersin’in teknik detayları hakkında bilgi vererek, "Dünyanın dört bir yanından toplam 6 kıtadan, 33 farklı ülkeden sporcuların katıldığı büyük bir organizasyon olacak. Bisiklet Federasyonu tarafından ’Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’ndan sonra Türkiye’de yapılan en büyük ikinci organizasyon olarak nitelendiriliyor. Çoğunluğu yabancı sporculardan oluşan 173 sporcu katılıyor. Dünyanın en büyük bisikletçileri burada pedal çevirecekler. Toplamda 4 etaptan oluşan, 4 gün sürecek bir organizasyon. Sporcular, 450 kilometreye yakın pedal çevirecek" dedi. "Sporcular, Mersin’in tarihi ve doğal güzellikleri arasında pedal çevirecek" Güzergah bilgilerini de paylaşan Taşkın, "10 Nisan’da Anamur iskeleden başlayacağız. Anamur’daki Mamure Kalesi önünden geçilerek, Gilindire Mağarası önünde bitirilecek. İkinci etabımız Gülnar’da başlayıp Erdemli’de bitiyor. Üçüncü etabımız; Tarsus’tan başlayıp Çamlıyayla’dan devam edip, Ayvagediği Yaylası’nda bitirilecek. Son etap da Mersin sahilinde yapılacak. Sporcular, denizin ve yaylaların içerisinden geçecek, tarihi mekanları da görerek pedal çevirecekler" ifadelerini kullandı. "Amacımız, Mersin’i bütün dünyaya tanıtmak" Tüm Mersinlileri organizasyona katılmaya davet eden Taşkın, "Amacımız Mersin’de sporu; tarihle ve doğayla buluşturmak ve Mersin’i bütün dünyaya tanıtmak. Bütün Mersinlileri de izlemeye davet ediyoruz" diye konuştu.
Edirne Bisikletle kutsal topraklara pedal çeviriyor Almanya’nın Berlin kentinden yola çıkan bisiklet tutkunu, kutsal topraklara ulaşmak için pedal çeviriyor. Hac vazifesi için Almanya’dan bisikletiyle yola çıkan 28 yaşındaki Muhammed Abu Kasım, 53 günlük yolculuğunun ardından Türkiye’ye ulaştı. Aslen Iraklı olan ve eğitim için Almanya’ya giderek orada kalan Abu Kasım, yolculuk sırasında Filistin’de yaşanan soykırıma dikkat çekmek için "Free Palestine" yazılı reflektörlü yeleği ile yoluna devam ediyor. Almanya’da eğitimi devam ederken birden aklına gelen fikirle Abu Kasım, bisikletle önce tüm Güneydoğu Avrupa ve oradan Türkiye üzerinden Suudi Arabistan’ın Mekke şehrine pedal çevirmeye başladı. "6 bin kilometrelik yol daha da uzayabilir" Yolculuk sırasında kendine gösterilen yoğun ilgiden memnun olduğunu belirten Muhammed Abu Kasım, "Hac görevini yerine getirmek için bisikletle Mekke’ye gitmeye karar verdim. Almanya’dan belirlendiğim güzergahları geçtim. Üzerimdeki yazı olan ’Filistin’e özgürlük’ lazım. Onlar da Müslüman onların yaşama alanları yok, evleri yok, yemekleri yok. Filistinlilere destek vermek lazım" dedi. Yolda Macaristan Timisora kentinde yaşadığı ve kendisini duygulandıran bir anısını paylaşan Muhammet Abu Kasım, "Namaz için durduğum Timisora bakıldığında Müslüman az olan bir yer ama küçük bir cami var ve dolup taşıyor, insanlar kaldırımlarda namaz kılmaya başlıyor" diye konuştu. İnsanlar yoğun ilgi gösteriyor Abu Kasım, "Mekke’ye yıllardır gitmek için çıktım. Yolculuk sırasında herkes yardım ediyor, misafir etmek istiyor. Bu da yolculuğun uzamasına sebep oluyor. Allah kazasız belasız gitmeyi nasip etsin. Hac görevimi yaptıktan sonra Dubai’ye gideceğim. Bu bisiklet benim evim, hayatım, her şeyim" dedi.