DÜNYA - 08 Aralık 2023 Cuma 14:05 | Son Güncelleme : 08 Aralık 2023 Cuma 14:07

Dünya genelinde bu yıl 94 gazeteci öldürüldü

A
A
A
Dünya genelinde bu yıl 94 gazeteci öldürüldü

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) tarafından yapılan açıklamada, dünya genelinde bu yıl 68’i Gazze ve İsrail’deki çatışmalarda olmak üzere en az 94 gazetecinin öldürüldüğü belirtildi.

Dünya çapında gazetecileri temsil eden Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), bu yıl öldürülen gazetecilerin sayısını açıkladı. Federasyon tarafından yayınlanan raporda görev başında öldürülen gazeteci sayısının endişe verici olduğu ifade edilerek, 2023 yılının 30 yıldan fazla bir süredir çatışmalarda ölen gazeteci sayısının en fazla olduğu yıl olduğu belirtildi. Gazeteciler Federasyonu, bu yıl şu ana kadar 9’u kadın 94 gazeteci ve medya çalışanının öldürüldüğünü, en az 393 gazetecinin gözaltına alındığını veya tutuklandığını açıkladı.

Dünya genelinde bu yıl 94 gazeteci öldürüldü

Gazze’de günde birden fazla gazeteci ölüyor
Raporda belirtilen gazetecilerden 68’inin Gazze Şeridi ve İsrail’deki çatışmalarda öldürüldüğü, bu verinin bu yıl öldürülen gazeteci sayısının yüzde 72’isini oluşturduğu vurgulandı. Gazze’de 7 Ekim'den bu yana günde birden fazla gazetecinin hayatını kaybettiği vurgulanan raporda, "Gazze'deki savaş, IFJ'nin 1990’da görev sırasında öldürülen gazetecilerin sayısını kayıt altına almaya başlamasından bu yana gazeteciler için en ölümcül çatışma oldu” ifadesine yer verildi.

Dünya genelinde bu yıl 94 gazeteci öldürüldü

Ukrayna’da 3 gazeteci öldü
Ukrayna'nın savaşın başlamasından bu yana gazeteciler için tehlikeli bir ülke olmaya devam ettiği belirtilen raporda, bu yıl şu ana kadar 3 gazetecinin öldürüldüğü aktarıldı. Raporda Suriye’de 3, Afganistan’da 2, Filipinler’de 2, Hindistan’da 1, Çin’de 1 ve Bangladeş'te 1 gazetecinin öldürüldüğü ifade edildi. IFJ, Kuzey ve Güney Amerika'da öldürülen gazetecilerin sayısında ise geçtiğimiz yıla kıyasla önemli bir düşüş olduğunu belirterek, 2022’de 29 gazetecinin hayatını kaybettiğini, 2023’de ise 7 gazetecinin öldürüldüğünü duyurdu. Bölgede 3 Meksikalı, 1 Paraguaylı, 1 Guatemalalı, 1 Kolombiyalı ve 1 ABD’li gazetecinin silahlı grupları ya da yolsuzluk davalarını takip ederken öldürüldüğü ifade edildi. Afrika’daki ölümlerin de açıklandığı rapora göre Kamerun’da 2, Sudan’da 1 ve Lesotho'da 1 gazeteci hayatını kaybetti.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu, gazetecilerin korunması ve sorumluların yargılanması için uluslararası topluma eyleme geçilmesi çağrısında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisalı kadınlar 2025 yılında da kenti tanımaya devam edecek Manisa Büyükşehir Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı ile kadınların sosyal yaşamla daha güçlü bir bağ kurmalarını sağlayan projelere 2024 yılında öncülük etti. “Adım Adım Manisa”, “Adım Adım Salihli” ve “Adım Adım Kula” gezileriyle 2 bin 729 kadını tarihi ve kültürel zenginliklerle buluşturan belediye, projeyi 2025 yılında da sürdürecek. Manisa Büyükşehir Belediyesi, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında düzenlediği gezilerle, hem merkezde yaşayan kadınlar ilçelerdeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret etme fırsatı buldu hem de kırsalda yaşayan kadınlar şehir merkezinin tarihi ve kültürel zenginliklerini tanıdı. Adım Adım Manisa ile 2 bin 173 kadın, ilçelerden kent merkezine getirilerek sosyal hayata katıldı. Adım Adım Salihli ve Adım Adım Kula projelerinde ise merkezde yaşayan 556 kadın, bu iki ilçenin tarihi ve turistik yerlerini keşfetme imkanı buldu. Bu geziler, kadınların günlük yaşamın monotonluğundan uzaklaşmalarını sağlarken aynı zamanda sosyalleşmelerine ve kentin kültürel değerlerini tanımalarına da katkıda bulundu. Hedef: kadınların sosyal yaşama katılmasını sağlamak Manisa Büyükşehir Belediyesi, kadınların toplumsal hayata daha aktif katılmasını destekleyen bu tür projelerle sosyal belediyecilik anlayışını somut bir şekilde hayata geçiriyor. Kadınların sosyalleşmelerini ve kentin kültürel zenginliklerini tanımalarını hedefleyen bu tür çalışmalar, bireysel yaşamları güzelleştirmenin yanı sıra toplumsal gelişimin de anahtarı olarak öne çıkıyor. Düzenlenen geziler kadınların sosyal yaşama katılmasını sağlamak ve Manisa’nın tarih ve kültürünü daha derinden tanımalarını amaçlıyor. Anne Kart gibi uygulamaları ile kadınlara yönelik hizmetlerini her geçen gün artıran Manisa Büyükşehir Belediyesi, 2025 yılında da bu anlayışla projelerine devam ederek kadınların sosyal hayatın içinde daha aktif ve güçlü bir şekilde yer almasını sağlayacak.
Tekirdağ Sıla bebeğin davası sürerken duruşmadan çıkan CHP Genel Başkan Yardımcısı açıklamalarda bulundu Tekirdağ’da 2 yaşındaki Sıla Yeniçeri’nin ölümüne ilişkin 5 sanığın yargılandığı dava duruşmasında mahkeme ara karar verirken, Tekirdağ’da görülen duruşmaya, TBMM’de kurulan çocuk ihmali ve istismarını önlemeye yönelik alt komisyon adına CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş açıklamalarda bulundu. Tekirdağ’da 2 yaşındaki Sıla Yeniçeri’nin ölümüne ilişkin 5 sanığın yargılandığı davanın duruşmasına, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kurulan çocuk ihmali ve istismarını önlemeye yönelik alt komisyon adına CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş gözlemci olarak katıldı. Mahkeme, Özçağdaş’ın duruşmayı takip etmesi yönünde ara karar verdi. Özçağdaş, duruşma salonunda bir süre bulunduktan sonra dışarı çıktı ve basına açıklamalarda bulundu. Özçağdaş açıklamasında, "Meclis’te kurulan çocuk ihmali ve istismarını önlemeye yönelik alt komisyon temsilcisi olarak duruşmayı gözlemem konusunda mahkeme bir ara karar verdi. Duruşmayı şu ana kadar takip ettim. Ancak duruşmanın içeriğine ilişkin gizlilik kaydı bulunuyor. Kapalı bir görüşme gerçekleştiriliyor çünkü yargılananlar arasında 18 yaşından küçük, suça sürüklenmiş çocuklar var. Çocukların ifadesi alınmaya başlandığından itibaren ben dahil, Tekirdağ Barosu temsilcileri de salon dışına çıkarıldı" ifadelerini kullandı.