Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Hiçbir şekilde Türkiye’nin terör faaliyetinin geçiş hattı gibi kullanılmasına izin vermeyiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak Türkmen Cephesi Erşad Salihi ve Yürütme kurulu üyeleri ile bir araya geldi. Görüşmeden sonra Bakan Davutoğlu ile Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı Salihi ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, Salihi’ye suikast saldırısı olduğunu hatırlatarak, olaydan hiçbir kardeşlerinin yaralanmadan kurtulduğunu söyledi. Davutoğlu, “Irak'ta güvenlik şartları son derece olumsuz. Her ay birkaç bin kişinin hayatını kaybettiği terörist saldırıları var. Bunları şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.
Türkmenlerin hayata katılmalarının ve ekonomik olarak müreffeh olmalarının Türkiye’nin Irak siyasetinin ayrılmaz unsuru olduğunu söyleyen Davutoğlu, “Irak’ın teröre yönelik verdiği mücadelede her zaman Irak’ın yanında olduk. Iraklı kardeşlerimize Irak’ın biriliği., bütünlüğü için özellikle önümüzde yaklaşan seçimlerde aklı selim ile davranmaları ve Irak’ın gelecek vizyonunu birlikte şekillendirmeleri konusunda elimizden geldiğince katkıda bulunmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
“TÜRKMENLER, IRAK’TA SON DERECE KRİTİK BİR KUŞAKTA BULUNUYORLAR”
“Türkmenler, Irak’ın asli unsurudur” diyen Davutoğlu, şunları söyledi:
“Tali ya da geçici bir unsuru değildir, asli, kurucu unsurudur. Hem tarihi olarak böyledir, hem de Irak’ı kuran bütün Anayasal ve uluslararası hukuk metinlerinde böyledir. Bu asli unsurunun Irak’ta haklarını muhafaza ederek, ki bu haklar Türkmence’nin kullanılması, eğitim, merkezi hükümet hakları, en iyi şekilde kullanmaları, Irak’ın birliği, bütünlüğü içinde önemlidir. Türkmenler, Irak’ta son derece kritik bir kuşakta bulunuyorlar. Birçok mezhebi ve etnik geçişkenliğin olduğu kuşakta Türkmenlerin bir ve beraber olmaları, bütün mezhep gruplarıyla temas halinde olmaları Irak’a katkı yapacak unsurdur.”
“MANDELA, 20. YÜZYILIN ÖNEMLİ SEMBOL ŞAHSİYETİ”
Davutoğlu, Mandela’yı 20. yüzyılın önemli sembol şahsiyeti olarak tanımlarken, “Nelson Mandela’nın sadece Güney Afrika’nın lideri değildir, aynı zamanda insanlığın ‘apartheid’ denilen insanlık suçuna ayrımcılığa karşı verilen mücadelenin belki de en önemli şahsiyetidir. Hem bir devleti inşa edilmesini çok acılı yıllardan sonra temin etmiştir hem de bütün diğer ülkelere, toplumlara, kıtalara örnek olacak şekilde ayrımcılığa karşı mücadele etmiştir. Onun kaybı insanlık için bir kayıptır” şeklinde konuştu.
Mandela’nın cenaze törenine Türkiye’den de üt düzey katılım olacağını sözlerine ekledi. Davutoğlu, Türkmenlerin her zaman yanında olduklarını yineledi.
Salihi ise, Türkmenlerin ana unsur olduğunu belirterek, Türkmenlerin kendini muhafaza etmeye çalıştığını söyledi. Salihi, Türkiye hükümetine teşekkür ederek şunları söyledi:
“Son aylarda bakan Davutoğlu’nun ziyareti önemlidir. Bizim için, Türkmenler Irak ile Türkiye’nin ortasında gizili bir köprü olsunlar. Bu köprü ne kadar sağlam olursa hem Iraklıların hem de Türkiye’nin menfaatine olacaktır.”
Açıklamalardan sonra Bakan Davutoğlu ve Türkmen Cephesi Genel Başkanı Salihi kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar. Salihi, Irak Türkmenleri’nin hedef alındığını söyleyerek, “Hem toplumumuz hem de lider kadromuz hedef alınıyor. Türkmenlerin can güvenliği Irak hükümetinin sorumluluğundadır” ifadelerini kullandı.
“ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI İLE DAHA ÖNCE DE GÖRÜŞTÜK”
Davutoğlu, terör saldırılarıyla ilgili olarak, bütün imkanlarıyla Irak’ın hizmetinde olduklarını vurguladı. Erivan ziyaretinde Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbantyan ile görüşüp görüşemeyeceği sorusu üzerine Davutoğlu, programının detaylarının belli olmadığını ifade etti. Davutoğlu, “Ermenistan Dışişleri Bakanı ile daha önce de görüştük, her zamanda görüşürüz. Güney Kafkasya’da barış yönünde atılacak adımlar hususunda herkesle, her yerde görüşmeye hazırız” dedi.
Bir İngiliz gazetesinde atılı ülkelerin Suriye’deki İslamcı gruplarla Türkiye ve Katar’ın organizasyonunda Ankara’da toplantı yaptığı haberlerini yönelik olarak Davutoğlu, “Uluslararası terör örgütleri irtibatlı ve Suriyeli olmayanlara karşı mesafe içinde olduk. Suriyeli olup kendi şehrinin, köyünün, halkının savunması için çaba sarf eden gruplara özellikle de Suriye’nin bütünlüğünü düşünen unsurlarla irtibat halinde olundu. Cenevre Konferansı’na giderken hem alanda hem de Suriye Ulusal Koalisyonu çerçevesinde birlik ve beraberlik önemli. Bu tür temaslar eskiden beri süre gelen temaslardır. Biz alandaki herkesin Cenevre Konferansı’na katılan Suriye Ulusal Koalisyonu’na destek vermesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“TÜRKİYE’NİN TERÖR FAALİYETİNİN GEÇİŞ HATTI GİBİ KULLANILMASINA İZİN VERMEYİZ”
Avrupa Birliği’nden bin 100 kişinin gelerek El Kaide’ye katılmak için Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmek istediği iddialarına ilişkin Davutoğlu, bu haberlerin doğru olmadığını belirtti. Davutoğlu, “Hiçbir şekilde Türkiye’nin aşırı faaliyeti, terör faaliyetinin geçiş hattı gibi kullanılmasına izin vermeyiz” dedi.