POLİTİKA - 23 Ağustos 2022 Salı 20:59

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı: "İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar davamızı etkilemeyecektir'

A
A
A
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı:  "İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar davamızı etkilemeyecektir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını, Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırladı. İki lider resmi tören sonrasında baş başa görüşmeye geçti. Baş başa görüşme sonrası basın toplantısı için kameralar karşısına geçen iki lider açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün sayın başkan ve heyeti ile Türkiye Filistin ilişkilerinin daha da güçlendirilmesine yönelik atabileceğimiz adımları ele aldık. Filistin halkının refah ve kalkınmasına desteğimizi teyit ettik. Ayrıca önemli bölgesel konularda da görüş alış verişinde bulunduk. Filistin’in ülkemizin ve halkımızın gönlünde daima müstesna bir yeri vardır. Filistin halkı ile dayanışmamızı, Filistin davasına desteğimizi en güçlü şekilde sürdürüyoruz. Filistin devletini, ilan edildiği andan itibaren tanıyan Türkiye iki devletli çözüm vizyonunu her platformda savunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'Filistin' mesajı:

“İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır”

İsrail ile iyileşen ilişkilerin yankılarının Filistin davasına da olumlu yansımaları olacağının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Malum İsrail’in saldırıları ile Gazze’de yaşanan sivil can kayıplarına ilişkin tepkimizi açık ve net ortaya koyduk. Saldırılarda yaralanan 2 Filistinli yavrumuzu da geçtiğimiz hafta ambulans uçak ile anne ve babası ile birlikte Ankara Şehir Hastanemize aldık. Buradan son saldırılarda şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kudüs’ün ve Mescid-i Aksa’nın statüsünün değiştirilmesine matuf eylemleri hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Bu hususlardaki hassasiyet ve beklentilerimizi İsrailli muhataplarımıza en açık şekilde ve doğrudan aktardık, aktarıyoruz. İsrail ile ilişkilerimizde atılan adımlar Filistin davasına desteğimizi hiçbir şekilde azaltmayacaktır. Aksine bu adımların Filistin meselesinin çözümüne ve Filistin halkının durumunun iyileştirilmesine katkı sağlayacağını, Filistinli kardeşlerimiz de ifade ediyorlar. Filistinli kardeşlerimiz arasında birik ve uzlaşı sağlama gayretlerini de yakından takip ediyoruz. Bu alanda da her türlü desteği vermeye hazırız” açıklamasında bulundu.

“Gıda güvenliğimizi korumak için, uygulamaya koyduğumuz bazı kısıtlamalara Filistin’i dahil etmedik”

Filistin’e ve Filistin halkına yapılan yardımların devam edeceğinin altını çizen Erdoğan, “Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle gıda güvenliğimizi korumak için, uygulamaya koyduğumuz bazı kısıtlamalara Filistin’i dahil etmedik. Cenin Serbest Sanayii Bölgesi Projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yürütülüyor. Haziran ayında TOBB heyetimiz Filistin’i ziyaret ederek, sahada gerekli incelemelerde bulundu. Kudüs Üniversitesi Kız Yurdu inşaatı da bu yaz TİKA’nın destekleri ile tamamlanıp Maarif Vakfımızca devralındı. Filistin’in istikbali olacak gençlerimize hizmet edecek bu yurda merhum annemin adının verilmesinden son derece mütehassıs oldum. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansının faaliyetlerine büyük önem atfediyoruz. Ajansa yönelik yardımlarımızı önceki yıllarda olduğu gibi devam ettiriyoruz” şeklinde konuştu.

Filistin Devlet Başkanı Abbas’tan Türkiye’nin desteklerine teşekkür

Öte yandan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gerçekleştirdikleri baş başa görüşmeye ilişkin olarak, işbirliği ve kardeşlik ilişkilerinin ele alınma fırsatını bulduklarını vurguladı. Devlet Başkanı Abbas, Filistin’in meşru haklarına, özgürlüğüne ve bağımsızlığını elde etme hakkına Türkiye’nin desteklerine dair teşekkürlerini dile getirdi. Abbas, İsrail kanadının saldırılarına son vermesi gerektiğinin altını çizerek Uluslararası Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası unsurları müdahaleye, iki devletli çözümü desteklemeye çağırdıklarını vurguladı.

Utku Şimşek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.