GÜNDEM - 03 Mart 2017 Cuma 10:12

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

A
A
A
Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

Müslüm Gürses’in bugün ölüm yıldönümü. Arabesk müziğin isimlerinden olan Müslüm Gürses 3 Mart 2013’te hayatını kaybetmişti. Müslüm Gürses’in hayatını sizler için derledik. Müslüm Gürses kimdir, nerelidir?

Müslüm Gürses 3 Mart 2013’te hayatını kaybetti. Türk Halk Müziği ve arabesk müziğin akla gelen ilk isimlerinden olan Müslüm Gürses şarkı söylemesinin yanı sıra dizi ve filmlerde de rol almıştır. Şarkı söylemeye başladıktan sonra soyadını Gürses olarak değiştirmiştir. Müslüm Gürses kalp ve akciğer yetmezliği sonucu hayatını kaybetmiştir.

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

MÜSLÜM GÜRSES KİMDİR?

Müslüm Gürses 7 Mayıs 1953'de Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi'nin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde dünyaya geldi. Annesinin adı Emine'dir. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapar, türkü söylemeyi sever, bağlama çalardı. Akbaş çiftinin Müslüm'den sonra Ahmet ve Zeyno adında bir erkek, bir de kız çocukları oldu. Müslüm Gürses'in çocukluğunun ilk yılları Şanlıurfa'da geçti. Gürses üç yaşındayken ekonomik nedenlerden dolayı ailecek Adana'ya göç ettiler. Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda Halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söylemiştir: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum".

Bugün Müslüm Gürses’in ölüm yıldönümü | Müslüm Gürses kimdir?

SOYADI GÜRSES OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ

1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosunda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli "Emmioğlu/Ovada Taşa Basma" plağıdır ve Ömür Plak , Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı. İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya 'nın sahibi oldugu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik Plak yaptı: "Giyin Kusan Selvi Boylum/Hayatımı Sen Mahvettin" ile "Gitme Gel Gel/Haram Aşk". Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken firması ile çıkış parçası olan "Sevda Yüklü Kervanlar"ı içeren "Sevda Yüklü Kervanlar/Vurma Güzel Vurma" isimli 45'lik Plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırmıştır. Gürses, bu plaktan sonra askerliğini yaptı, tekrar İstanbul'a gelerek aynı firmada plaklarını çıkarmaya devam etti. Palandöken firması ile tam 13, sonra Bestefon firması ile tam 4, daha sonra Hülya Plak ile tam 15 ve nihayet Çın Çın Plak ile tam 2 adet 45'lik plak yaptı.

MÜSLÜM GÜRSES’İN ÖLÜMÜ

Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü Memorial Hastanesi'nde geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı. Kendisine iki solunum cihazı bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi görmekte olduğu İstanbul Memorial Hastanesinde hayatını kaybetti.4 Mart 2013 günü Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kepez’den kadınlara pozitif yeşil ayrımcılık Kepez Belediyesi, Kanal Mahallesi Sakarya Bulvarı’nda bulunan ve 2000’li yıllarda yapılan 8 Mart Kadınlar Parkı’nı baştan sona yeniliyor. Parkın tadilatı, kadınları temsil eden bir tasarımla yapılıyor. Kepez Belediyesi, ilçenin ana arterlerinden biri olan Sakarya Bulvarı güzergâhında yer alan ve 2000’li yıllarda inşa edilen parkları yenilemeyi sürdürüyor. Önceki aylarda ilçenin en çok ziyaret edilen ve simge yeşil alanlarından biri olan 30 bin metrekare (m2) büyüklüğündeki Sakarya Parkı’nın eskiyen yüzünü tadilat çalışmasıyla yenilenmişti. 8 Mart Kadınlar Parkı yenileniyor Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Sakarya Bulvarı’nın Kanal Mahallesi bölümünde yer alan 8 Mart Kadınlar Parkı’nda da bakım ve onarım çalışması başlattı. Halide Edip Adıvar Caddesi ile Sakarya Bulvarı kesişiminde 2 bin 380 metrekare alana kurulu yeşile alan, tabela ismine yaraşır hale getiriliyor. Parkın mevsimsel şartlar ve yoğun kullanımdan dolayı zaman içerisinde eskiyen bahçe mobilyalarını, yeşil dokusunu kadınları temsil eden bir tasarımla değiştiriliyor. 8 Mart renkleri parkta Tasarımda ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün renkleri kabul edilen mor, yeşil ve beyaz renkler kullanılacak. Banklar, piknik masaları, adalet ve saygınlığı ifade eden mor renkte boyanacak. Umudu temsil eden yeşil renk için parka zeytin ağacı fidanı ile bitkiler dikilecek. Saflık anlamına gelen beyaz renkle de yeşil alanda dekor çalışması yapılacak. Yenileme çalışması 8 Mart’tan önce tamamlanacak Yenileme kapsamında parkın sulama, aydınlatma altyapısının yenilenmesi ile toprak tesviye ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Oturma mobilyaları; oluşan zarara göre ya tamir edilecek ya da yenileriyle değiştirilecek. Altyapı çalışmasıyla zarar gören yürüyüş yolları tamir edilecek. Ağaçların bakımı yapılacak ve çim tohumu atılarak 8 Mart Kadınlar Parkı yeniden yeşillendirilecek. Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkilileri, tadilat çalışmasının Dünya Kadınlar Günü’nün kutlandığı 8 Mart’tan önce tamamlanacağını ifade ettiler.
Bayburt Bayburt Üniversitesinde 3 fakültenin dekanı değişti Bayburt Üniversitesinde üç fakültenin dekanı değişti, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Yusuf Bilgin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Engin Şahin ve Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Eyüp Fahri Keskenler atandı. Bayburt Üniversitesinde görev teslim töreni düzenlendi. Tören, Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen ve üniversite üst yönetiminin katılımıyla gerçekleşti. Görevlerine başlayan yeni dekanlar, görevi devralmalarının ardından mevcut başarıyı daha ileri seviyelere taşıma kararlılığında olduklarını dile getirdiler. Prof. Dr. Yusuf Bilgin, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı görevini Prof. Dr. Ümmügülsüm Erdoğan’dan, Prof. Dr. Engin Şahin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı görevini Prof. Dr. Ali Savaş Bülbül’den, Prof. Dr. Eyüp Fahri Keskenler ise Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı görevini Prof. Dr. Mahir Kadakal’dan devraldı. Fakültelerin dekanlık makamlarında gerçekleşen törenlerde konuşan Rektör Türkmen, yeni dekanlara başarı dileklerini ileterek, daha önce bu görevleri yürütmüş olan dekanlara şu sözlerle teşekkür etti: “Bugün gerçekleşen bayrak değişimleri, kurumsallaşma sürecinde sürdürülebilir yönetim ilkesinin bir göstergesidir. Biz, artık doçentler, profesörler, dekanlar yetiştiren bir üniversiteyiz.” Rektör Türkmen ayrıca, bayrak değişiminde yer alan fakültelerin ortak özelliğinin, öncesinde rektör yardımcıları tarafından vekaleten yürütülüyor olmalarının altını çizerek, “Bugün atanan yeni kadrolar, üniversitemizin çeşitli alanlarda yetiştirdiği akademisyenlerden oluşuyor. Yeni sürecin üniversitemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.