EKONOMİ - 24 Kasım 2017 Cuma 16:23

Blockchain, İstanbul'da masaya yatırıldı

A
A
A
Blockchain, İstanbul'da masaya yatırıldı

'Blockchain Summit İstanbul 2017', Kadir Has Üniversitesi'nde kamu kurum ve kuruluşların, özel sektörün ve konuya ilgi duyan öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Zirvede konunun uzmanları Blockchain (Kayıt Zinciri) Teknolojisi ve kripto paralar hakkında önemli bilgiler verdi ve merak edilen soruları cevapladı.

Bu yıl Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği (BLASEA) tarafından Kadir Has Üniversitesi'nde ilki düzenlenen 'Blockchain Summit İstanbul 2017'ye yoğun ilgi gösterildi. 'Geleceğe adım at' sloganı ile düzenlen zirvede konunun uzmanları önemli bilgiler verdi. Zirvede gelecekte Blockchain (Kayıt Zinciri) sisteminin nasıl yaygınlaşacağı, Türkiye'de bu sistemi geliştirmek için atılacak adımlar ve geleceğe bugünden nasıl uyum sağlanabileceği gibi mevzuat çalışmalarına yön verecek fikirler ele alındı. Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş ve Copyrobo CEO'su Hasan Kurtuluş Blockchain ve kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu.

Blockchain’i kayıt zinciri olarak tanımlayan ve hakkında bilgi veren Copyrobo CEO'su Hasan Kurtuluş, ''Kayıt Zinciri (Blockchain) Özetle Dünya Dijital Kayıt Birliği'nin adı konulmamış bir adıdır. Avrupa Birliğinde dijital birlik var. Buna göre AB ülkesinde bir belge, herhangi bir otorite tarafından onaylandığı zaman 28 AB ülkesinde tanınıyor. Bu şu demek; Türk şirketlerinin burada dezavantaja sahip olması demek. Ama kayıt zinciri teknolojisiyle beraber kayıt zincirini tanıyan ülkeler nedeniyle biz, aslında Dünya Dijital Birliği'ni kullanabilir hale geliyoruz. Biz Singapur, ABD ve Avrupa şirketiyle sözleşme imzalayıp zaman damgaladığımız zaman, bu ülkeler kayıt zincirini tanıdığı için aynı AB'nin sitemindeki gibi dijital kayıt birliğine üye oluyoruz. Bu da ekonomimize inanılmaz katkı sağlıyor'' dedi.

''Siyasi iradenin Blockchain konusunda halkla ilişkiler yapması lazım''
Türkiye'de kayıt zinciri durumunu değerlendiren Kurtuluş, ''Tam olarak net bir şeyler yok. Burada bir halkla ilişkiler var. Siyasi idare, ne kadar çok bunun ciddiyetini gösterirse öğrencilerimiz milli kripto parayı yapmak için bu konuda çalışır. Elektrikli arabayı dünyaya duyurduk. Biz, bunu yapacağız dedik. Patent sahibi insanlar geliyorlar, Türkiye'ye teklifte bulunuyorlar. Bu bir bilgidir. Aynı durumu kayıt zincirinde yapmamız lazım. Biz kayıt zincirini kullanacağız, bu AB'nin alternatifi ve Dünya Dijital Kayıt Birliği'nin başlangıcı. Bunu yapacağımızı söylediğimiz zaman öğrencilerimiz çalışacak, şirketlerimiz araştıracak ve dünyadaki diğer şirketler bize proje önerecekler. Bu yüzden Türkiye'nin halkla ilişler yapması lazım ve böyle bir siyasi idareyi göstermesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Kurtuluş sözlerine şöyle devam etti: ''AB, 2014 yılında Dijital Tek Pazar Yasası'nı çıkardı. Kayıt zincirinin önem kazanmasıyla beraber bu dijital birliğin dünyada olabileceğini göreceği için bununla ilgili araştırma yapıyorlar, şirketlere yatırım yapıyor, startup'lara ödül veriyorlar ve her türlü komisyonlarında değerlendiriyorlar''.

Kayıt zincirinin yatırımcıya avantajı
Kayıt defterinin yatırımcıya sağladığı avantaj konusunda açıklama yapan Kurtuluş, ''Notere gittiğin zaman onaylı belge var. Ama bu Türkiye'de geçerli. Kayıt zinciri ile delillendirilen belgeniz, kayıt zincirini tanıyan bütün ülkelerde delil oluyor. 30 tane ya da kaç tane ülkede kayıt zinciri varsa delil oluyor. Ekstra legal masraf yapmanıza gerek kalmıyor. Burada işlevsel olarak bir kar var. Kripto para tarafı da var. Kayıt zincirinin kullanıldığı protokoller, kripto paralar; Bitcoin ve Ethereum daha çok finansal sisteme yönelik. Buda yatırım aracı olarak düşünülebilir'' ifadelerini kullandı.
''Türkiye'de Blockchain'in bilinirliğini arttırmak istiyoruz''

Etkinlik hakkında bilgi veren BLASEA Başkanı Kadir Kurtuluş, ''Türkiye'de Blockchain'in bilinirliğini arttırmak istiyoruz. Şirketlerimizin ve öğrencilerimizin bu alanda projeler yapmasını istiyoruz. Türkiye'deki mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak gibi amacımız var. Çünkü Blockchain (Kayıt Zinciri) tek başına bir iş değil. Bir birliktelik ile olabilecek bir iş. Bu anlamda hem devletimizin hem şirketlerimizin hem de bireysel olarak insanların bir katkı sağlaması gerekiyor ki; bir Türkiye vizyonu çıkartalım'' dedi.

''Bankalarımızı bölgenin finansal merkezi haline getirebiliriz''
Önemli amaçlarından bir tanesinin bir Blockchain stratejisi oluşturmak olduğuna dikkat çeken Kurtuluş, ''Sadece mevzuat değil, mevzuattan önce strateji belirlememiz gerekiyor ve bu strateji ile insan kaynaklarını besleyeceğiz. İnsan kaynaklarımız beslenirse bu alanda şirketlerin ciddi katma değer oluşturabilmeleri sağlanabilir. Biz, medeniyetimize yakışır bir iş yapmak istiyoruz. Tüm bölge ülkelerin finans merkezi olmak istiyoruz. Bunun yolu da Blockchain'den geçiyor. Bu bizim için önemli bir fırsat diyebiliriz, bu fırsatı avantaja çevirmeliyiz ve bölgesel finans merkezi olmak için bu teknolojiyi kullanmalıyız. Blockchain (Kayıt Zinciri) alt yapısıyla uluslararası gayrimenkul borsası, enerji borsası kurabiliriz, ortak kripto para birimi yapabiliriz. Bankalarımızda finansal anlamda Blockchain (Kayıt Zinciri) olmadığı için gelecekte rekabette dezavantajları olacak. Çünkü dünya bu projelere çalışıyor. Bu dezavantajı ortadan kaldırıp bankalarımızda bölgenin finansal merkezi haline getirebiliriz. Daha doğrusu finans merkezindeki aracıları haline getirebiliriz. Bu amaçların hepsi kapsayan güzel bir etkinlik oldu. Blokchain'e, Bitcoin'e, kripto paralara ve akıllı kontratlara çok faklı açılardan bakma şansımız oldu. Çalışma gruplarımızı oluşturduk. Mevzuata ne gerekiyorsa desteğimizi vereceğiz. Türkiye'nin bu alanda geç kalmamasını sağlayacağız ve umuyoruz''açıklamasında bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Şehzadeler Belediyesi’nden yaşlı ve engelli vatandaşlara evde temizlik hizmeti Şehzadeler Belediyesi, 65 yaş üstü, engelli ve tek başına yaşayan vatandaşlara evde temizlik ve küçük tamirat hizmeti sunuyor. Proje, ihtiyaç sahiplerini tespit ederek her ay düzenli ziyaretlerle büyümeye devam edecek. Şehzadeler Belediyesi, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini ekledi. İlçede yaşayan ihtiyaç sahibi yaşlı ve engelli vatandaşların hayatını kolaylaştırmak amacıyla başlatılan “Evde Temizlik Hizmeti” kapsamında, ekipler öncelikli olarak 65 yaş üstü, engelli ve yalnız yaşayan bireylerin kapısını çalıyor. Proje kapsamında, vatandaşların evlerine düzenli ziyaretler gerçekleştiriliyor. Temizlik hizmeti dışında, ufak çaplı tamirat işleri de ekipler tarafından tamamlanıyor. Ancak evinde temizlik yapabilecek bir yakını bulunan kişilere bu hizmet sunulmuyor. Belediye ekipleri, mevcut tespit listesindeki ihtiyaç sahiplerini ziyaret etmenin yanı sıra yeni ihtiyaç sahiplerini de belirleyerek projeyi genişletmeyi hedefliyor. Bu şekilde, daha fazla vatandaşa ulaşılması amaçlanıyor. Ekipler, her bir aileyi 1 aylık periyotlarla düzenli olarak ziyaret edecek. Şehzadeler Belediyesi, proje ile yaşlı ve engelli bireylerin hayat kalitesini artırmayı, onların kendilerini daha güvende hissetmesini sağlamayı amaçlıyor. Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay, proje ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yaşlılarımız ve engelli vatandaşlarımız bizim baş tacımız. Onların yaşamını kolaylaştırmak ve ihtiyaçlarını karşılamak adına tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bu proje, hem gönüllere dokunacak hem de sosyal belediyecilik anlayışımızı daha ileriye taşıyacaktır. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ulaşmak için çalışmalarımızı genişleterek sürdüreceğiz”
Kastamonu Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı duyurdu: Bal tesislerinde farklı ürün üretilemeyecek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bal ve arı ürünleri işleme ve dolum yerlerinde başka hiçbir faaliyete izin verilmeyeceğini duyurarak, "Bal üretimi yapanların başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz. Bal üretiminde Türkiye, dünyada 2’nci. Buradaki potansiyeli görüp vatandaşımızın emeğine göz dikenlere hiçbir zaman göz açtırmış olmayacağız" dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti Kastamonu 8. Olağan Kongresi’ne katıldı. AK Parti İl Koordinatörü İsmail Altınöz’ün divan başkanı seçildiği kongreye AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, AK Parti Kastamonu Milletvekilleri Fatma Serap Ekmekci ve Halil Uluay, AK Parti İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sevgilioğlu, MHP İl Başkanı Emre Şahin, AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan ve çok sayıda partili katıldı. “22 yıldır yaptıklarımızın çok daha ötesine gitme vakti” Törende açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, AK Parti’nin hizmet üretmeye devam edeceğini ifade ederek, “Olağan Genel Kongremizi de yaptıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin 2’nci yüzyılında, Türkiye Yüzyılı’nda bütün hedeflerimizi, 22 yılda nasıl yaptıysak bundan sonra da gerçekleştirmiş olacağız. Bütün yol arkadaşlarım gibi AK Parti davasına gönül vermiş olan dava arkadaşlarımdan buna inanmayı, bu hedefe ulaşmayı herhangi bir zorluk olarak görmediğini biliyorum ve bununla gurur duyuyorum. AK Parti ve onun kadroları, milli savunma teknolojilerinden sağlığa kadar, Teknofest’ten tarımsal yatırımlara kadar birçok konu, saymakla bitiremeyeceğimiz birçok hususu bu ülke adına gerçekleştirmiş oldu. Şimdi, 22 yıldır yaptıklarımızın çok daha ötesine gitme vakti. Daha önce adım adım gidiyorduk, şimdi adımlarımızı açarak, koşarak hedeflerimize gideceğiz. Türkiye Yüzyılı’nda milletimizle birlikte kutlu yürüyüşü oluşturarak hedeflerimize ulaşacağız” dedi. "Devrekani Besi Organize Bölgesi gelecek yıl bitecek" Kastamonu’nun 22 yıllık AK Parti iktidarı döneminde kalkınma hamlesinden nasibini aldığını belirten Yumaklı, Devrekani ilçesinde inşa edilen Besi Organize Bölgesi’ndeki çalışmaların önümüzdeki sene içerisinde tamamlanacağı müjdesini vererek, "Biz de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak memleketimizin tarım ve orman alanındaki bütün hususlarına vaziyet ettik. Son 22 yılda Kastamonu’ya sadece bizim bakanlığımızın yapmış olduğu yatırımların toplam tutarı 34 milyar liradır. Onların hayal edemediklerini bile yaptık. Bu aslında karşı konulamaz bir gerçek. Çünkü Türkiye’nin 81 ilinde 925 ilçesindeki AK kadrolar bulundukları yere katkıda bulunmak için çalıştı. Kastamonu’da da öyle oldu. Kastamonu’nun tarımsal hasılası tam 24 kat arttı ve 14,2 milyar liraya yükseldi” diye konuştu. “Orman köylülerine 3 milyarın üzerinde bir gelir sağlanmış olacağız” Türkiye’de ORKÖY çerçevesinde yüzde 20’si hibeli olmak üzere 2 milyar 250 bin TL’lik bir kredi kaynağı sağlanacağını belirten Yumaklı, “2025 yılında yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bir önemli konu da ORKÖY kredileri. Kastamonu’da yaklaşık 500 aileye ORKÖY kapsamında yüzde 20’si hibeli, yüzde 80’i faizsiz kredi olmak üzere toplam 150 milyon TL kaynak ürettik. Bütün Türkiye’de bu rakam 2 milyar 250 bin TL. Bunun müjdesini de burada vermiş olalım. Hizmet etmiş, ormanda çalışmış, emek sarf etmiş, ter dökmüş olan kardeşlerimizin emeklerinin bedeli olarak onlara 3 milyarın üzerinde bir gelir sağlanmış olacağız” şeklinde konuştu. “Bal üretimi yapanların başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz” Bal üretimi ile ilgili alınan tedbirlerle ilgili de konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bal ve arı ürünleri işleme ve dolum yerlerinde başka hiçbir faaliyete izin verilmeyeceğini duyurarak, “Gıdamızla alakalı, usulüne uygun üretim yapmayanların, sizlerin emeği olarak verdiğiniz paranın karşılığı taahhüt ettiği ürünlerin vermeyenleri 2023 yılında ikaz ettik. 2024 yılı içerisinde de çok yoğun bir denetime başladık. Yakaladıklarımıza en ağır cezaları uyguladık, firma isimlerini ve markalarını afişe etmeye başladık. Bal da bunlardan bir tanesiydi. Son dönemde bu konu ile ilgili çok yoğun şikayet vardı. Yeni sisteme onları da dahil ettik. Bütün bir sektörü töhmet altında bırakmak doğru değil, ancak milletimizin gıdasına, gıdayı güvenilir olarak elde etme hakkına göz dikenlerin hiçbir zaman gözyaşlarına bakmayacağız, gereği neyse yapmaya devam edeceğiz. Bal ile ilgili uygunsuzluk yakalanan yerlerde şunu gördük, bal paketleme tesislerinde başka ürünler de üretiliyordu. Gittiğimiz zaman ‘biz onu bal için kullanmayacağız, reçel yapıyorduk’ gibi şeyler söylüyorlardı. Buradan bunun da duyurusunu da yapmış olalım, bal üretimi yapanların başka işlere iştirak etmelerine izin vermeyeceğiz. Bal üretiminde Türkiye dünyada 2’nci. Buradaki potansiyeli görüp vatandaşımızın emeğine göz dikenlere hiçbir zaman göz açtırmış olmayacağız” ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı, Kastamonu’da 2 bal ormanı oluşturulacağının da müjdesini verdi.
Ankara Bakan Uraloğlu, Marmaray’ın günlük yolcu rekoru kırdığını bildirdi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Marmaray’ın 20 Aralık’ta 743 bin 596 kişiye hizmet vererek günlük yolcu rekoru kırdığını bildirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu yaptığı yazılı açıklamada, Marmaray’ın 20 Aralık’ta 743 bin 596 kişiye hizmet vererek günlük yolcu rekoru kırdığını açıkladı. Uraloğlu, Marmaray’ın yolcu sayısının her geçen gün katlanarak artmaya devam ettiğini belirterek, "24 Şubat 2024 tarihinde 737 bin 981 yolcuyla kırılan rekorun ardından gelen bu yeni rekor, hattın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu bir kez daha ortaya koydu" dedi. "Bugün itibarıyla 196 milyon yolcumuza hizmet verdik" Marmaray’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ekim 2013’te vatandaşın hizmetine sunulduğunu hatırlatan Uraloğlu, "Açıldığı günden itibaren 1 milyar 226 milyon yolcuya hizmet veren hattımız ile vatandaşlarımız Sirkeci ve Üsküdar arasını 4 dakika gibi kısa bir sürede hava koşullarından etkilenmeden geçebiliyor. Gurur projelerimizden Marmaray muadillerine göre 60,46 metre derinliği ile dünyanın en derin batırma tüp tüneli ile iki kıtayı birbirine bağlıyor" ifadelerine yer verdi. "2024 yılında 196 milyon yolcumuza hizmet verdik" Marmaray’ın bir günde ortalama 600 bin vatandaşa hizmet verdiğini belirten Uraloğlu, "2024 yılında bugün itibarıyla 196 milyon yolcumuza hizmet verdik. Vatandaşlarımızın Marmaray’a olan yoğun ilgisi bizlere büyük bir mutluluk ve gurur veriyor. Marmaray, asrın projesi ünvanını koruyarak İstanbul’un ulaşımına nefes aldırmaya devam ediyor" açıklamasında bulundu.
Manisa Voleybol Gençler İl Birinciliği sona erdi Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Okul Sporları 2024-2025 sezonu Voleybol Gençler Kız ve Erkekler İl Birinciliği Müsabakaları sona erdi. Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen müsabakalarda hem kızlar hem de erkeklerde heyecan dolu final maçları oynandı. Genç kızlar final maçında Özel Elit Ege Koleji Anadolu Lisesi, Manisa Hasan Türek Anadolu Lisesi’ni 3-0’lık skorla mağlup ederek il birincisi oldu. İkincilik ise Hasan Türek Anadolu Lisesi’nin oldu. Üçüncülük maçında Soma Cemil Meriç Anadolu Lisesi, Salihli Ahmet Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni 3-0 yenerek üçüncü sırada yer aldı. Dördüncü ise Salihli Ahmet Yesevi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Genç erkekler final maçında Kula Selim Sabahat Palanduz Anadolu Lisesi, Hasan Ferdi Turgutlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni 3-0’lık skorla mağlup ederek il birinciliğini kazandı. Hasan Ferdi Turgutlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci oldu. Üçüncülük maçında Akhisar Şeyh İsa Anadolu Lisesi, Yunusemre Halit Görgülü Anadolu Lisesi’ni 3-0 yenerek üçüncü olurken, Yunusemre Halit Görgülü Anadolu Lisesi ise dördüncü sırada yer aldı. İl birincisi olan takımlar, Manisa’yı bölge şampiyonasında temsil etme hakkı kazandı. Dereceye giren takımlara madalya ve kupaları, Şehzadeler Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Başkanı Gökay Budak, Okul Sporları İl Tertip komitesi ve beden eğitimi öğretmenleri tarafından takdim edildi.