EKONOMİ - 24 Kasım 2017 Cuma 16:23

Blockchain, İstanbul'da masaya yatırıldı

A
A
A
Blockchain, İstanbul'da masaya yatırıldı

'Blockchain Summit İstanbul 2017', Kadir Has Üniversitesi'nde kamu kurum ve kuruluşların, özel sektörün ve konuya ilgi duyan öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Zirvede konunun uzmanları Blockchain (Kayıt Zinciri) Teknolojisi ve kripto paralar hakkında önemli bilgiler verdi ve merak edilen soruları cevapladı.

Bu yıl Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği (BLASEA) tarafından Kadir Has Üniversitesi'nde ilki düzenlenen 'Blockchain Summit İstanbul 2017'ye yoğun ilgi gösterildi. 'Geleceğe adım at' sloganı ile düzenlen zirvede konunun uzmanları önemli bilgiler verdi. Zirvede gelecekte Blockchain (Kayıt Zinciri) sisteminin nasıl yaygınlaşacağı, Türkiye'de bu sistemi geliştirmek için atılacak adımlar ve geleceğe bugünden nasıl uyum sağlanabileceği gibi mevzuat çalışmalarına yön verecek fikirler ele alındı. Avrasya Blockchain ve Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı Kadir Kurtuluş ve Copyrobo CEO'su Hasan Kurtuluş Blockchain ve kripto paralar hakkında açıklamalarda bulundu.

Blockchain’i kayıt zinciri olarak tanımlayan ve hakkında bilgi veren Copyrobo CEO'su Hasan Kurtuluş, ''Kayıt Zinciri (Blockchain) Özetle Dünya Dijital Kayıt Birliği'nin adı konulmamış bir adıdır. Avrupa Birliğinde dijital birlik var. Buna göre AB ülkesinde bir belge, herhangi bir otorite tarafından onaylandığı zaman 28 AB ülkesinde tanınıyor. Bu şu demek; Türk şirketlerinin burada dezavantaja sahip olması demek. Ama kayıt zinciri teknolojisiyle beraber kayıt zincirini tanıyan ülkeler nedeniyle biz, aslında Dünya Dijital Birliği'ni kullanabilir hale geliyoruz. Biz Singapur, ABD ve Avrupa şirketiyle sözleşme imzalayıp zaman damgaladığımız zaman, bu ülkeler kayıt zincirini tanıdığı için aynı AB'nin sitemindeki gibi dijital kayıt birliğine üye oluyoruz. Bu da ekonomimize inanılmaz katkı sağlıyor'' dedi.

''Siyasi iradenin Blockchain konusunda halkla ilişkiler yapması lazım''
Türkiye'de kayıt zinciri durumunu değerlendiren Kurtuluş, ''Tam olarak net bir şeyler yok. Burada bir halkla ilişkiler var. Siyasi idare, ne kadar çok bunun ciddiyetini gösterirse öğrencilerimiz milli kripto parayı yapmak için bu konuda çalışır. Elektrikli arabayı dünyaya duyurduk. Biz, bunu yapacağız dedik. Patent sahibi insanlar geliyorlar, Türkiye'ye teklifte bulunuyorlar. Bu bir bilgidir. Aynı durumu kayıt zincirinde yapmamız lazım. Biz kayıt zincirini kullanacağız, bu AB'nin alternatifi ve Dünya Dijital Kayıt Birliği'nin başlangıcı. Bunu yapacağımızı söylediğimiz zaman öğrencilerimiz çalışacak, şirketlerimiz araştıracak ve dünyadaki diğer şirketler bize proje önerecekler. Bu yüzden Türkiye'nin halkla ilişler yapması lazım ve böyle bir siyasi idareyi göstermesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Kurtuluş sözlerine şöyle devam etti: ''AB, 2014 yılında Dijital Tek Pazar Yasası'nı çıkardı. Kayıt zincirinin önem kazanmasıyla beraber bu dijital birliğin dünyada olabileceğini göreceği için bununla ilgili araştırma yapıyorlar, şirketlere yatırım yapıyor, startup'lara ödül veriyorlar ve her türlü komisyonlarında değerlendiriyorlar''.

Kayıt zincirinin yatırımcıya avantajı
Kayıt defterinin yatırımcıya sağladığı avantaj konusunda açıklama yapan Kurtuluş, ''Notere gittiğin zaman onaylı belge var. Ama bu Türkiye'de geçerli. Kayıt zinciri ile delillendirilen belgeniz, kayıt zincirini tanıyan bütün ülkelerde delil oluyor. 30 tane ya da kaç tane ülkede kayıt zinciri varsa delil oluyor. Ekstra legal masraf yapmanıza gerek kalmıyor. Burada işlevsel olarak bir kar var. Kripto para tarafı da var. Kayıt zincirinin kullanıldığı protokoller, kripto paralar; Bitcoin ve Ethereum daha çok finansal sisteme yönelik. Buda yatırım aracı olarak düşünülebilir'' ifadelerini kullandı.
''Türkiye'de Blockchain'in bilinirliğini arttırmak istiyoruz''

Etkinlik hakkında bilgi veren BLASEA Başkanı Kadir Kurtuluş, ''Türkiye'de Blockchain'in bilinirliğini arttırmak istiyoruz. Şirketlerimizin ve öğrencilerimizin bu alanda projeler yapmasını istiyoruz. Türkiye'deki mevzuat çalışmalarına katkı sağlamak gibi amacımız var. Çünkü Blockchain (Kayıt Zinciri) tek başına bir iş değil. Bir birliktelik ile olabilecek bir iş. Bu anlamda hem devletimizin hem şirketlerimizin hem de bireysel olarak insanların bir katkı sağlaması gerekiyor ki; bir Türkiye vizyonu çıkartalım'' dedi.

''Bankalarımızı bölgenin finansal merkezi haline getirebiliriz''
Önemli amaçlarından bir tanesinin bir Blockchain stratejisi oluşturmak olduğuna dikkat çeken Kurtuluş, ''Sadece mevzuat değil, mevzuattan önce strateji belirlememiz gerekiyor ve bu strateji ile insan kaynaklarını besleyeceğiz. İnsan kaynaklarımız beslenirse bu alanda şirketlerin ciddi katma değer oluşturabilmeleri sağlanabilir. Biz, medeniyetimize yakışır bir iş yapmak istiyoruz. Tüm bölge ülkelerin finans merkezi olmak istiyoruz. Bunun yolu da Blockchain'den geçiyor. Bu bizim için önemli bir fırsat diyebiliriz, bu fırsatı avantaja çevirmeliyiz ve bölgesel finans merkezi olmak için bu teknolojiyi kullanmalıyız. Blockchain (Kayıt Zinciri) alt yapısıyla uluslararası gayrimenkul borsası, enerji borsası kurabiliriz, ortak kripto para birimi yapabiliriz. Bankalarımızda finansal anlamda Blockchain (Kayıt Zinciri) olmadığı için gelecekte rekabette dezavantajları olacak. Çünkü dünya bu projelere çalışıyor. Bu dezavantajı ortadan kaldırıp bankalarımızda bölgenin finansal merkezi haline getirebiliriz. Daha doğrusu finans merkezindeki aracıları haline getirebiliriz. Bu amaçların hepsi kapsayan güzel bir etkinlik oldu. Blokchain'e, Bitcoin'e, kripto paralara ve akıllı kontratlara çok faklı açılardan bakma şansımız oldu. Çalışma gruplarımızı oluşturduk. Mevzuata ne gerekiyorsa desteğimizi vereceğiz. Türkiye'nin bu alanda geç kalmamasını sağlayacağız ve umuyoruz''açıklamasında bulundu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yalova Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan: "Büyük İsrail projesi planı tıkır tıkır yürüyor maalesef" Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, "Büyük Ortadoğu Projesi, büyük İsrail projesi planı tıkır tıkır yürüyor maalesef" dedi. Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, partisinin Yalova İl Teşkilatı 8. Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongrede konuşan Arıkan, Gazze’de tam 470 gün sonra ateşkes ilan edildiğini hatırlatarak, "Ateşkes ilan edilmesine rağmen maalesef büyük komutan Muhammed Dayf’ı silah arkadaşlarıyla beraber dün kaybettik. Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında gıyabi cenaze namazları kılındı. Cenab-ı Allah mekanlarını cennet eylesin inşallah. Ateşkes ilan edildi ama bu süreçte 50 binden fazla insanımızı kaybettik, 100 binden fazla insanımız yaralandı. 1,5 milyon insan Gazze’deki yerleşim yerlerini terk etmek zorunda kaldı. Olayın vahametini anlatmak için bunu söylüyorum. Bölgedeki sadece hafriyatı kaldırmak için 20 yıla yakın bir zaman dilimi olduğunu gördük" diye konuştu. ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze ile ilgili açıklamalarına değinen Arıkan, şöyle konuştu: "2-3 gündür yine dikkatlerden kaçırılan ve sadece Milli Görüşçülerin dikkat çektiği bir husus var. O da ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın açıklamaları. Ne dedi Trump; ’Gazze’deki insanlar, artık Mısır ve Ürdün’de yaşamalı, Gazze boşaltılmalı’ dedi. Böyle bir cümle karşısında tüm Türkiye’nin kalkıp, ’Ya Trump sana ne oluyor? Gazze’yi insansızlaştıramazsın’ demesini beklememize rağmen bizim dışımızda hiçbir kimse bu konuyu gündeme taşımadı. Plan yürüyor değerli arkadaşlar, değerli Yalovalı hemşehrilerim. Büyük Ortadoğu Projesi, büyük İsrail projesi planı tıkır tıkır yürüyor maalesef. Bunu bozacak tek güç Saadet Partililerdir, Milli Görüşçülerdir. Bunun için omuzlarımızdaki yükün farkında olarak çalışma yapmamız lazım. Akşam başımızı yastığa koyamamamızın sebebi, Gazze’deki insanları başını daha rahat şekilde yastığa koyamaması olacak." Saadet Partisi olarak kutuplaşmayı değil kucaklaşmayı önceleyen bir siyaseti hayata geçireceklerini ifade eden Arıkan, "Yapaylığı değil, doğallığı hayata geçiren bir siyaseti hayata geçireceğiz. Teşekkür etmeyi de, eleştirmeyi de bilen bir siyaseti hayata geçireceğiz. Dersimizi iyi çalışacağız. Her bir Saadetli, Milli Görüşçü donanımlı bir Müslüman olmak zorunda. Olmayan bir şeyi olmuş gibi anlatmak Saadet Partililere yakışmaz. Diğer siyasi partililerle oturup konuştuğumuzda bizim işimiz onları ikna etmek, onlarla iddialaşmak olmamalı. Onları ikna etmek için de bizim donanımlı, adil düzen penceresinden politikalarımızı aktarmamız gerekiyor. Nihayetinde herkes heyecanlı olacak. Heyecan istiyoruz. Erbakan hocam ne diyordu, ’Sizden bir şey istiyorum, heyecan, heyecan, heyecan. Yalova Teşkilatı’nda Allah’ın izniyle ben bu heyecanı görüyorum" diye konuştu. Kongrede yapılan seçimde Kemal Polat başkanlığa seçildi.
Kocaeli Göçmen kaçakçılığı için bot üreten çeteye operasyon: 18 gözaltı Kocaeli’de düzensiz göçmenleri nakil etmek için bot üreten çeteye yönelik operasyonda 18 kişi gözaltına alındı. Adliyeye sevk edilen şahıslardan 10’u tutuklandı. Karamürsel Cumhuriyet Başsavcılığı ile Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Daire Başkanlığı koordinesinde Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından, Karamürsel ilçesinde üretimi yapılan botların denize kıyı illere sevkinin sağlanacağı, otellerde barındırılan kaçak yabancı uyruklu şahısların bu botlar aracılığıyla nakledileceği bilgisi üzerine harekete geçildi. Farklı zamanlarda gerçekleştirilen iki ara operasyonda 25 düzensiz göçmen yakalanarak sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dosya kapsamında 5 organizatör tutuklandı. Düzensiz göçmenlerin naklinde kullanılan 3 araca tedbir kararı, 2 araca ve 1 adet şişme bota ile alıkoyma kararı verildi. Devamında ise Kocaeli merkezli İzmir, Bursa, İstanbul illerinde 28 Ocak günü eş zamanlı operasyon düzenlendi. Aralarında göçmenlerin tutulduğu otelin sahibi, deniz botu üretimi ve deniz motorunun tedarikçisinin de bulunduğu 18 zanlı yakalanarak gözaltına alındı. 8 şahıs adli kontrol şartı ile serbest kalırken, 10 kişi tutuklandı. Şüphelilere ait araç ve adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyale el konuldu.