GÜNDEM - 14 Ocak 2015 Çarşamba 12:42

Bakan Elvan, gemi yangınına anında müdahale etti

A
A
A
Bakan Elvan, gemi yangınına anında müdahale etti

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın gemi ve uçak kazalarına ilişkin koordinasyonun sağlandığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni (AAKKM) ziyareti sırasında İskenderun Limanı'ndaki bir gemide yangın çıktığı bilgisi üzerine hemen harekete geçildi.

Bakan Elvan, Togo bayraklı Retaj isimli gemide yangın çıktığını belirterek, “Şu anda mürettebatın tamamı kurtarılmış. Saman yüklü gemide çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor" dedi. 

Bakan Elvan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Ana Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi'ni (AAKKM) ziyaret etti. Bakan Elvan'ın Türkiye hava ve karasularında seyreden gemi ve uçakların anlık olarak izlendiği merkezde gazetecilere açıklama yaptığı sırada İskenderun Limanı'nda bir gemide yangın çıktığı bilgisi merkeze ulaştı. Elvan, hemen İskenderun Liman Başkanlığı yetkililerini telefonla aradı. Konuyla ilgili detaylı bilgi alan Elvan, Togo bayraklı "Retaj" isimli gemide yangın çıktığını açıkladı. Elvan, saman yüklü gemide bulunan mürettebatın tamamının tahliye edildiğini ve çıkan yangına 4 römorkörle müdahale edildiğini bildirdi. Soğutma çalışmalarının sürdüğünü belirten Elvan, geçtiğimiz günlerde Norman Atlantic isimli gemide çıkan yangının da bu merkezden koordine edildiğini vurguladı.

AAKKM'NİN KAPILARI İLK KEZ BASINA AÇILDI 

Bakan Elvan, denizde ve havada herhangi bir kaza vuku bulması halinde bununla ilgili koordinasyon işlemlerinin öncelikle bakanlık tarafından yürütüldüğünü söyledi. AAKM'nin işleyişini anlatan Elvan, "Birincisi dünyanın herhangi bir yerinde herhangi bir Türk bayraklı geminin veya Türk uçağını bir kazayla karşı karşıya kalması halinde ilk bilgiler otomatik olarak bizim bu merkezimize gelmektedir. Daha sonra bu merkezimizden eğer başka bir ülkedeyse o ülkelerin ilgili acil arama ve koordinasyon merkezleri harekete geçirilmektedir" dedi.

AAKKM'nin sorumluluğunda sadece Türkiye'nin olmadığına dikkat çeken Elvan, "Türkiye dışında İran, Irak, Afganistan, Gürcistan ve 2015 yılı ikinci yarısından itibaren Ukrayna bu sisteme dahil olacaktır. Herhangi bir şekilde bu ülkelerde havada ya da denizde bir kaza vuku bulması halinde bununla ilgili hangi bayraklı olursa olsun, hangi ülkeye ait olursa olsun ilk bilgiler uydu vasıtasıyla Türkiye'deki AAKKM'ye gelecek" açıklamasında bulundu.

"BREZİLYA'DAKİ GEMİMİZ BÖYLE KURTARILDI"

Herhangi bir gemi veya uçak kazası olması halinde ilk bilgilerin uydu vasıtasıyla AAKKM'ye ulaştığını anlatan Elvan, şöyle devam etti:

"Bizim bu merkezimiz diyelim ki bu Karadeniz, Ege veya Akdeniz'de olmuşsa derhal Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı harekete geçiriyoruz. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz de onlara destek veriyor. Eğer bu hadise İran veya Afganistan'da meydana gelmişse yine bu bilgiler Ankara'daki AAKKM'ye geliyor. Bilgiler gelir gelmez derhal merkezimiz İran ve Afganistanlı otoritelerle irtibata geçiyor ve kurtarma işlemi başlatılıyor. Ama bunun dışında herhangi bir Türk bayraklı gemi veya bize ait havayolu şirketi uçağının bir kazaya uğraması halinde ise dünyanın neresinde olursa olsun ilk bilgiler bu merkezimize geliyor ve diğer ülkeleri bu merkezimizden uyarıyoruz. Örneğin Brezilya'da meydana gelen bir kazada Türk bayraklı geminin yaşadığı bir kazada ilk bilgiler derhal bizim AAKKM'ye geldi. Biz merkezimizde derhal Brezilya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nı harekete geçirdik ve oradaki vatandaşlarımız yapılan çalışmalar neticesinde kurtarıldı."

Uydu dışında bilgi alınan bir başka sistemin ise "Otomatik Tanımlama Sistemi" olduğunu açıklayan Elvan, "Akdeniz, Karadeniz ve Ege'de herhangi bir şekilde yine bir gemimizin başına bir iş gelmesi halinde gemideki bir vatandaşımızın hastalanması halinde bilgiler yine merkezimize aktarılıyor. Otomatik Tanımla Sistemi vasıtasıyla geminin nereden nereye gittiği, yükünün ne olduğu, yolcu mu yoksa yük mü taşıdığı, nereden nereye yük taşıdığı, koordinatlarının ne olduğu. Bununla ilgili tüm detay bilgiler Otomatik Tanımlama Sistemi ile elde ediliyor. Bu bilgilerden sonra gerekli tüm birimlerimiz harekete geçiriliyor. Örneğin herhangi bir şekilde bir haydutlar tarafından bir geminin kaçırılması halinde ne yapılması gerekiyor. Bununla ilgili gemilerde acil durumlarda çağrı gönderen butonlar var. Bunlara basıldığı anda sinyal doğrudan Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi'ne geliyor. Bunun ardından merkezimiz ne yapılması gerektiği hususunda ilgili birimleri harekete geçiriyor" ifadelerini kullandı.

"AAKKM'NİN DENİZ KİRLİLİĞİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ DE VAR"

AAKKM'nin deniz kirliliğine ilişkin yükümlülüğünün de bulunduğuna işaret eden Elvan, "Herhangi bir gemimiz tarafından bir uyarı mesajı gönderilmesi halinde ulusal düzeyde bir kirlilik söz konusu ise yine bakanlığımız koordinasyonunda kirlilikle mücadele çalışmaları başlatılıyor. Ancak bölgesel düzeyde kirlilik söz konusu ise yine merkezimiz aldığı bilgileri valiliklere aktarıyor" dedi.

"AMSTERDAM'DAKİ UÇAK KAZASIYLA İLGİLİ BİLGİLER BURADAN DÜNYA İLE PAYLAŞILDI"

Hava ulaşımında herhangi bir olağandışı durumda ise yine aynı şekilde ilk bilgilerin AAKKM'ye uydu aracılığıyla ulaştırıldığını anlatan Elvan, "Hatırlarsanız Amsterdam'da bir kaza oluşmuştu. Bu kazayla ilgili çok değişik bilgiler aktarıldı ama o kazayla ilgili ilk bilgiler yine Ankara'daki merkezimize geldi. Gelen bilgiler buradan tüm dünya ile paylaşıldı. Bir Türk uçağı olması nedeniyle kaza Amsterdam'da olmasına rağmen bilgiler bize aktarıldı" diye konuştu.

"NORMAN ATLANTIC GEMİSİNE İLİŞKİN KOORDİNASYON BU MERKEZİMİZDEN YÜRÜTÜLDÜ"

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Elvan, "Kaçak gemilerle ilgili prosedür nasıl işliyor? Norman Atlantic gemisine ilişkin koordinasyon buradan mı sağlandı?" sorusu üzerine, "Örneğin bir gemi kaçırıldığı anda gemide bulunan acil butonuna basıp buraya sinyal gönderilmesi halinde bir Türk gemisi ise bilgi doğrudan doğruya AAKKM'ye akıyor. Bu bilgi doğrultusunda merkezimiz o geminin koordinatlarını tespit ediyor. Bu çerçevede alınması gereken önlemleri o bölgedeki ülkelerdeki ilgili birimler harekete geçiriliyor. Norman Atlantic gemisine ilişkin tüm koordinasyon yine bu merkezimizden yürütüldü. İlk bilgiler merkezimize aktarıldı, daha sonra bu bilgiler Dışişleri Bakanlığımız ve kamuoyuyla paylaşıldı. Norman Atlantic gemisinde 2 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti ve 4 vatandaşımız ise halen bulunamadı. Hakan Akkaya, Samira Şerif, Abdel Şerif, Farhan Muhammed isimli vatandaşlarımıza halen ulaşılamadı. Bununla ilgili arama çalışmaları devam ediyor" karşılığını verdi.

BAKAN ELVAN'DAN GEMİ YANGININA ANINDA MÜDAHALE 

Bakan Elvan açıklama yaptığı sırada İskenderun Limanı'nda bir gemide yangın çıktığı bilgisi AAKKM'ye ulaştı. Konuyla ilgili anında İskenderun Liman Başkanlığı yetkililerine telefonla ulaşan Bakan Elvan, "Alınan bir bilgi neticesinde İskenderun Limanı'nda Togo bayraklı bir gemide şu anda bir yangın çıkma hadisesi buraya hemen aktarıldı. Buradaki merkezimiz de sahil güvenlikle ilgili birimlere bilgileri aktardı. 4 römorkör o bölgeye sevk edilmiş. Retaj isimli gemi. Şu anda mürettebatın tamamı kurtarılmış, herhangi bir mürettebat gemide kalmamış. Saman yüklü gemide çıkan yangını 4 römorkörümüz söndürme çalışmalarına devam ediyor. Doğrudan buraya gelen bilgi doğrultusunda arkadaşlarımız sürekli irtibat halinde oluyor. Norman Atlantic gemisinde de benzer bir durum yaşandı" açıklamasında bulundu.
Bakan Elvan, daha sonra Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü'nde incelemelerde bulunarak, gemi adamı pasaportlarının basımının yapıldığı bölümde yetkililerden bilgi aldı.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Toplumun temeli ailenin korunması konuşuldu Yıldırım Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliğinde ailenin korunmasına yönelik ’Aile Çalıştayı’ düzenlendi. ’2025 Aile Yılı’ kapsamında ailenin korunmasına yönelik düzenlenen ’Aile Çalıştayı’ programı Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yıldırım Belediyesi ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliğinde düzenlenen programda toplumun temel taşı olan ailenin korunması hedefleniyor. Evlilik hazırlığı olan bireylere evlilik ile ilgili sağlıklı bilgi konusunda yardımcı olunduğunu söyleyen Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk Uysal, "Yıldırım Belediyesi öncülüğünde gerçekleşen ’Aile Çalıştayı’ bu mukaddes kuruma sahip çıkmak, anlamak ve geleceğe daha güçlü taşımak adına atılmış önemli bir adım. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak ’Ailemiz istikbalimizdir’ şiarıyla çıktığımız bu yolda, aile yapısını korumak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki güçlü aile, güçlü toplum ve huzurlu bir gelecek demek. Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan ’Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’ 2024-2028 işte bu kararlılığın somut bir göstergesidir. Vizyon belgesi ile evlilik kurumunun sağlam temelleri üzerine inşası, aktif ve dinamik nüfus yapısının korunması ve sosyal vefanın arttırılması amaçlanmaktadır. Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünce ’Aile Eğitim Program’ kapsamında çağın gerektirdiği temel aile becerilerine yönelik bilgi beceri ve tutum edinebilmeleri için eğitimler veriyoruz. Evlilik öncesi eğitim programı ile evlilik hazırlığı olan bireylerin, evlilikle ilgili sağlıklı bilgi edinmesi, etkili iletişim kurabilme ve muhtemel sorunlarla baş edebilmelerine yardımcı oluyoruz" dedi. Yeni evlenecek çiftlere ücretsiz danışmanlık hizmeti ve 500 ailenin düğünü gibi birçok projeyi gerçekleştireceklerini söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, "Kadın, ailenin hem ayrılmaz bir parçası hem de lokomotifidir. Kadının ikincilleştirildiği, haklarından mahrum edildiği bir toplumda çocuklar da sağlıklı yetiştirilemez, aileler güçlü olamaz, siyasi ve ekonomik mekanizmalar da sağlıklı çalışamaz. Nihayetinde gerçek bir toplumsal refah, kalkınma ve adaletten bahsedilemez. Göreve geldiğimiz yıldan bugüne bu bilinçle kendi potansiyelini gerçekleştirme çabasında olan tüm kadınlar için birçok çalışmaya imza attık. Düzenlediğimiz eğitim, seminer, kampanya ve projeler ortak sermayemizdir. Düzenlediğimiz çalıştayın, gerçekleştireceğimiz çalışmalara rehberlik edeceğini düşünüyoruz. Aile, en kadim ve köklü müesseselerimizden birisidir. Sosyal ve kültürel dokumuzun örülmesinde asırlar ötesinden sürülüp gelen değerlerimizin bugüne ulaşmasında aile daima hayati rol oynamıştır. Toplumun özünü, cevherini, çekirdeğini teşkil eden aile kurumu, milli ve manevi değerlerimizin muhafazasında bizler için vazgeçilmez bir yere ve öneme sahiptir. Yıldırım Belediyesi olarak ’2025 Aile Yılı’ kapsamında aile akademisi ile bütüncül bir eğitim sistemi, yeni evlenecek çiftlere ücretsiz danışmanlık hizmeti, 500 ailemizin düğünü gibi birçok projeyi gerçekleştireceğiz. Aile bütünlüğünü ve ailenin sürekliliğini teşvik eden çocuk ve gençlerin zihinsel ve ahlakına olumlu yönde katkı sağlayan toplumsal değerleri gözeten koruyucu, önleyici, eğitici, geliştirici, rehberlik edici hizmet ve faaliyetleri inşallah bu dönemde yürüteceğiz" ifadelerini kullandı. Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Naci Çağlar ise, "Bursa Teknik Üniversitesi olarak 2023 yılında kurduğumuz kadın ve aile koordinatörlüğü ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile aileye verdiğimiz önemin bir göstergesidir. Güçlü aile yapısının korunması ve geleceğe daha sağlam adımlarla yaklaşılmasına katkı sağlamak için çalıştayımızda bir araya geldik. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2025 yılının ’Aile Yılı’ ilan edilmesiyle toplumumuzun omurgasını oluşturan aile kurumunun güçlendirilmesi artık sosyal bir hedef değil ulusal bir vizyon haline gelmiştir. Bu vizyonun temelini oluşturan ’Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’ bizlere çok önemli bir yol haritası sunmaktadır" şeklinde konuştu. Program, ’Sağlam Temeller’, ’Ebeveynlik Yolculuğu’, ’Çocuğum Büyüyor’ ve ’Ailede Yeni Dengeler’ oturumları ile son bulacak.