KÜLTÜR SANAT - 05 Mayıs 2016 Perşembe 11:37

Azerî vatan şairi ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı 70 yaşında

A
A
A
Azerî vatan şairi ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı 70 yaşında

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü; Azerbaycanlı şair, yazar, araştırmacı ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı’yı anlamak ve tanıtmak amacıyla edebî, siyasî ve ilmî faaliyetlerinin anlatılacağı bir panel düzenlenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk kültür sanat dünyasına eserler ve fikirleriyle katkıda bulunmuş değerli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla özel programlar hazırlamaya devam ediyor. İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı (TDAV) ile birlikte Azerbaycanlı vatan şairi ve devlet adamı Sabir Rüstemhanlı’ya vefa programı düzenleyecek.

“Sabir Rüstemhanlı 70 Yaşında” adlı etkinlik, 14 Mayıs Cumartesi günü 14.00’te Fatih Kültür Merkezi’ne gerçekleşecek. Programda, Sabir Rüstemhanlı’nın hayatı, edebî ve siyasî kişiliği ile Türk ve Azerî dünyasına yaptığı katkıları düzenlenecek olan panelle katılımcılara anlatılacak. Özcan Ünlü’nün yönetimindeki panele; Ord. Prof. Dr. Rafael Hüseyinov, Prof. Dr. Ali Yavuz Akpınar ve Prof. Dr. Gülşen Arık konuşmacı olarak katılacak. Panelin akabinde Azerbaycan’ın ünlü “Savalan” grubu, katılımcılar için mini bir konser verecek. Halka açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek olan programın sonunda davetlilere, Özcan Ünlü tarafından hazırlanılan Sabir Rüstemhanlı’nın seçme şiirlerinin yer aldığı “Yurdumun En Güzel Nağmesi” adlı kitap dağıtılacak.

Azerbaycan’ın bağımsızlığına ömrünü adayan mücadele neferi: Sabir Rüstemhanlı

Sabir Rüstemhanlı, 20 Mayıs 1946 tarihinde Azerbaycan’ın, İran sınırındaki Yardımlı ilinin Hamarkent köyünde doğdu. İlkokul ve ortaokul eğitimini doğduğu köyde, lise eğitimini Yardımlı il merkezinde tamamladıktan sonra 1963’te Bakü Devlet Üniversitesi Azerbaycan Dili ve Edebiyatı Fakültesi’ni kazandı. Öğrenci iken, 1967 yılında haftalık yayımlanan Edebiyat ve İncesanat gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı.1976 yılında doktora tezini savundu. 1978’de edebiyat ve sanat kitaplarının yayımlanması için kurulan Yazıcı Yayınevi’ne genel yayın yönetmeni olarak atandı. “Tanımak İstesen” isimli ilk şiir kitabını 1970’te yayımlayan Rüstemhanlı, millî konuları eserlerinin merkezine çekti. Türkiye’ye yaptığı bir aylık gezi sonrası 1988’de yayınlanan “Ömür Kitabı” isimli eseri sadece Azerbaycan’da değil, Sovyet esirliği altında bulunan bütün Türk dili konuşan toplumlarda geniş yankı uyandırdı. Kasım 1988’de Karabağ’ın Ermenistan’a bağlanmasına karşı meydanlara çıkan 1 milyon insanın katıldığı gösteriler bizzat Sabir Rüstemhanlı tarafından yönetildi. Temmuz 1989’da Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanması için mücadele amacıyla kurulan Halk Cephesi’nin kurucu üyeleri arasında yer alan Rüstemhanlı, aynı yıl bağımsızlık mücadelesinin sembollerinden olan Azerbaycan gazetesini çıkarmaya başladı. 20 Ocak 1990’da Sovyet ordusunun Bakü’yü işgal ederek 137 Azerbaycan Türkü’nü şehit etmesine sert tepki gösteren Rüstemhanlı, aynı yılın ekim ayında yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. 18 Ekim 1991’de “Azerbaycan’ın Bağımsızlık Deklarasyonu”na imza atan Milli Konsey milletvekilleri arasında yer alan Rüstemhanlı, kasım ayında ülkenin Basın-Yayın ve Enformasyon Bakanlığı görevine getirildi. 2000-2005-2010 yıllarında yapılan seçimlerde Yardımlı milletvekili olarak yeniden Azerbaycan Parlamentosu’na giren Rüstemhanlı doğup büyüdüğü ilin ekonomik ve kültürel açıdan gelişmesi için bir dizi projenin uygulanmasına öncülük etti. Azerbaycan’da 20’nin üzerinde kitabı yayımlanan Rüstemhanlı’nın başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede 30’u aşkın eseri çıkmıştır. Senaryosunu Sabir Rüstemhanlı’nın yazdığı “Cevad Han” filmi birçok ülkede gösterime sunulmuştur. Sabir Rüstemhanlı’nın eserlerinden bazıları şunlardır: Tanımak İstesen, Sevgin Sevincim, Ömür Kitabı, Haber Gözleyirem, Gence Kapısı, Kan Yaddaşı, Difai Fedaileri, Göktanrı’nın Elçisi Khan: Bozkırın Kurdu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir