EKONOMİ - 27 Mart 2023 Pazartesi 10:11

Altındaki yükseliş hızlandı, Ons bazında rekor gelebilir

A
A
A
Altındaki yükseliş hızlandı, Ons bazında rekor gelebilir

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini beklentiler istikametinde 25 baz puan artırarak, yüzde 4,75-5.00 aralığına yükseltti. Son artışla birlikte banka, politika faizini 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek aralığa çıkardı. FED kararıyla birlikte altındaki yükselişin hızlandığını söyleyen Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Bu yıl içerisinde ons bazında bir rekor görmek şaşırtıcı olmaz” ifadelerini kullandı.

FED’in politika faizini 2007'den bu yana kaydedilen en yüksek aralığa çıkardı. FED’in faiz kararına ilişkin beklentilerin oldukça karmaşık olduğunu belirten Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Özellikle bankacılık sektöründe meydana gelen krizler fiyatlamada algıları bozan bir gelişme oldu. Bankacılık sektöründeki bilanço dengesizlikleri finansal piyasalarda türbülansa yol açtı. FED, bu süreçte bankalara destek olmak için bazı adımlar attı. Beklentiler dalgalanma gösterse de netice itibariyle FED, 25 baz puan faiz artırımına gitti” dedi.

“Altına yöneliş hızlandı”
Altında da bankacılık krizi sonrası bir yükseliş yaşandığını söyleyen İstanbul Beykent Üniversitesi’nden Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “FED kararıyla birlikte bu yükseliş hızlanarak, güvenli liman olan altına yöneliş hızlandı. FED faizinin de tepe noktasına yakın olduğu düşünüldüğünde şu anki görünüm altını destekleyici yönde. Bu yıl içerisinde ons bazında bir rekor görmek şaşırtıcı olmaz” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı Muğla’da Hz. Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 752. yıldönümü dolayısıyla ’Şeb-i Arus’ programı düzenlendi. Muğla’da faaliyet gösteren Konya Karamanlılar Derneği’nin organizasyonuyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma töreninde protokol üyeleri ve sayıda vatandaş bir araya geldi. Gecede, Mevlana’nın öğretileri ve insanlığa mirası üzerine önemli vurgular yapıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Konya Karamanlılar Derneği Başkanı Erol Kütahyalı, Mevlana’nın sadece söz söyleyen değil, söylediklerini bizzat hayatına tatbik eden bir şahsiyet olduğunu vurguladı. Kütahyalı konuşmasında, "İnsan, bildiği için değil, bildiğini yaşadığı zaman insandır. Hz. Mevlana’nın asırlardır gönüllerde diri kalmasının asıl sebebi budur. O, sadece süslü sözler söyleyen biri değil, öğütlerini bizzat yaşayan bir kişi olduğu için hala aramızdadır. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki asırlarda da hoşgörü timsali Hz. Mevlana’yı anmaya ve onun felsefesini içimizde yaşatmaya devam edeceğiz" dedi. Törene katılan Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan ise Mevlana’nın evrensel değerlerine dikkat çekti. Soykan, Mevlana’nın 1207 yılında Belh şehrinde doğup 17 Aralık 1273’te Konya’da vuslata erdiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Mevlana’nın insan anlayışının temelinde; nefsini arındırarak ilahi aşka ulaşmak vardır. Bu yolun temel taşları aşk, sabır, tevazu ve hoşgörüdür. Bu özellikler o dönemde olduğu gibi bugün de toplum olarak en çok ihtiyaç duyduğumuz değerlerdir. Bu felsefeyi ve Hz. Mevlana’nın ruhunu yaşatan bu güzel geceyi organize eden Konya Karamanlılar Derneği Başkanı’na ve üyelerine teşekkür ediyorum." Konuşmaların ardından programın finalinde gerçekleştirilen ve manevi atmosferin doruğa çıktığı semazen gösterisi, katılımcılar tarafından büyük bir ilgi ve beğeniyle izlendi.