Adilcevaz’da üretilip tüm yurda ihraç edilen ceviz reçeli artık yurt içindeki lüks restoranların kahvaltı menüsüyle sınırlı kalmayıp Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelerdeki restoranların da kahvaltı menüsündeki yerini aldı. Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Adilcevaz’dan “cevizler vadisi” diye söz ederken, faydaları saymakla bitmeyen cevizin kendisi kadar reçeli de büyük rağbet görüyor. İlçe ekonomisinde ise ceviz reçelinin payı her geçen gün artarak devam ediyor. Yapımı bir hayli meşakkatli olan ceviz reçeli, cevizlerin tam olgunlaşmadığı bahar aylarında yapılıyor. Tek tek elle dalından toplanan taze cevizler, uzun süren bir işlemin ardından reçel yapılıyor. Reçele dönüştürülen bu lezzet ise damaklarda ayrı bir tat bırakıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) doğal ürünlere verdiği destekten de istifade edilen ilçede, bir de Ceviz Reçeli Atölyesi kuruldu.
Faydaları saymakla bitmeyen ceviz reçelinin öne çıkan faydalarından bazıları ise şöyle:
“Hücreleri yeniliyor, beyin hücrelerini geliştiriyor, maksimum enerji sağlıyor, kolesterolü düşürüp, kabızlığı gideriyor, guatra, astım ve bronşite iyi geliyor. Özellikle çocukların kemik ve zeka gelişimine faydalı olan yeşil ceviz insan psikolojisinde de etkili bir özelliğe sahip. Öfkeyi dindirip, sinir sistemini rahatlatıyor.”
“CEVİZ REÇELİ ARTIK KAHVALTILARIN VAZGEÇİLMEZİ ARASINA GİRDİ”
Adilcevaz’da üretilen meşhur ceviz reçelinin artık hem yurt içi hem de yurt dışındaki otel ve restoranların kahvaltı menülerinin vazgeçilmezi arasına girdiğini belirten Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, “Şu anda mutfakların ve kahvaltıların olmazsa olmazları haline geliyor. Bu yönüyle de Adilcevazlı bunun pazar edindiğini gördükçe hem lokal bazda hem entegre şeklinde üretimler başlamıştır. İnşallah bununla Adilcevaz ekonomik olarak ciddi manada bir girdi, bir ekonomik kazanç elde edecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Adilcevaz’da ceviz reçeli üretimi yapan fabrika işletme sahibi Barış Göl ise, ürettikleri reçelleri gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelere ihraç ettiklerini söyledi. Her yıl daha çok kapasite artırımına gittiklerini ifade eden Barış Göl, ceviz reçelini üretmek için 2008 yılında Bitlis Valiliği ve Adilcevaz Kaymakamlığı'nın sunduğu desteklerle tesis kurduklarını söyledi. Düzenli bir tesis kurulmasının ardından ceviz reçelini profesyonel yöntemlerle üretmeye başladıklarını ifade eden Göl, ''Üretime 2000 yılında amatör olarak başladık. Fakat işi düzenli bir şekilde geliştirerek tesis kurduk. Türkiye'de başta İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler olmak üzere hemen hemen ülkenin her noktasında varız. Ayrıca ürünümüzü Avrupa ülkeleri ile Dubai'ye, Katar'a, Amerika'ya, İngiltere'ye, İran'a ve Irak'a gönderiyoruz. Bu ürünümüz marketlerin yanı sıra otellerde kahvaltı menüsünde yer buluyor. İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler de reçeli buradan satın alıyor'' dedi.
İşletme sahiplerinden Çetin Göl ise, ceviz reçelinin doğal bir antibiyotik olduğunu belirterek, reçelin boğazdaki ödeme, tiroit bezlerine, guatra, hücre yenilenmesine, kolesterolü dengelemeye, çocuklarda beyin hücrelerinin gelişmesine ve kalp damarlarını besleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti. Göl, reçelin içinde hiçbir şekilde katkı ve koruyucu madde kullanmadıklarını bildirerek, ''Ceviz henüz yeşilken, hassas bir şekilde toplanıyor. Topladığımız cevizleri tesise getirerek iyice yıkıyoruz. Cevizin üzerindeki parlak kabuğu hafifçe rendeleyerek, teknelere bırakıyoruz. 15-20 gün sonra cevizin tatlandırmasını yapıyoruz. Tatlandırmanın ardından cevizi yine yıkıyoruz ve cevizin balını çekmesi için delme işlemini yapıyoruz. Ardından haşladığımız cevizlere karbonat işlemini uyguluyoruz. Tekrar yıkama yaptıktan sonra pancar şekeri, su ve baharatlarla yaklaşık 4 saat kaynatıyoruz ve dinlenmeye alıyoruz” şeklinde konuştu.
HAKAN OKAY
BİTLİS