EKONOMİ - 18 Ekim 2015 Pazar 17:36

60 yıllık hasret sona erdi, Aktaş Sınır Kapısı açıldı

A
A
A
60 yıllık hasret sona erdi, Aktaş Sınır Kapısı açıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, gümrük sistemini basitleştirmeye çalıştıklarını ancak bunu yaparken asla güvenlikten taviz vermediklerini söyledi.

Türkiye ile Gürcistan arasındaki Aktaş Kapısı, düzenlenen törenle açıldı. Türkiye ile Gürcistan’ı birbirine bağlayan Ardahan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısının açılış töreninde ilk olarak iki ülkenin milli marşları okundu. Türk ve Gürcü yetkililer ve iki ülke halkının katıldığı açılış törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, Ardahan Valisi Ahmet Deniz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, Gürcistan ve Türkiye Büyükelçileri de katıldı.

“ARTIK ÇILDIR’DAN ÖTEYE YOL VAR”

Gümrük kapısının temelinin 2 yıl önce atıldığını belirten ve Ardahan’ın Türkiye için önemini anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kapı inşaatı sırasında Gürcistan’ın önemli derece işbirliği sergilediğini kaydetti.
Eskiden bu coğrafyanın dünyanın en zengin bir coğrafyası olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bir yerde ticaret varsa para var, para varsa zenginlik var. ‘Çıldır’dan öteye yol yok’ derlerdi, artık Çıldır’dan öteye yol var, Orta Asya’ya uzanan büyük bir zenginlik yolu var diyeceğiz bundan sonra. Çıldır Aktaş kapısından çıkınca 3 saatlik mesafede tam 17 milyon nüfus, 100 milyar dolarlık bir ekonomi var. Bu kapı 100 milyar dolarlı ekonomiye açılan bir kapı. Çıldır Aktaş Gölünün bütün bu coğrafyanın buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz. Bakanlarımız burada, yolun ihalesi hızla tamamlandı, şimdi yolun bitirilmesine ihtiyaç var. Özellikle tünellerin bitmesine ihtiyaç var. İstanbul-Tiflis 330 kilometre kısalacak. Gümrük Bakanız eğer Gümrük Müdürlüğü için söz verirlerse Gürcistan ve Türkiye için büyük bir müjde olacak” dedi.
Yeni kapılar sayesinde dünya bankası lojistik endeksinde Türkiye’nin sınır atladığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, ”Bütün bunlar devletimizin bütçesinden tek bir kuruş harcanmadan yapıldı. ‘TOBB ne yapar?’ diyenlere söylüyorum, TOBB işte bunları yapar” diye konuştu.

“KOLAY TİCARET BÜYÜK TÜRKİYE’ DİYE ÖNÜMÜZE HEDEF KOYDUK”

Gümrük idarelerinin önemli olduğunu belirten gümrük kapılarının ülkelerin aynası olduğunu söyleyen ve Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Küresel dünyada herkes üretiyor. Muazzam bir rekabet var. Rekabet üstünlüğünü elde edenler Pazar payını yükseltiyor, ürettiğini satabiliyor. Devletlerin en önemli işleri müteşebbisin önünü açmak, engelleri kaldırmak, gümrük işlemleri dolayısıyla zaman kaybını önlemek. Bizim hükümetlerimiz bu mantıkla çalıştı. İşte örneklerinden birisi kapıların modernizasyonu. Gümrük hizmetleri hızlı ve güvenli olacak. Modern çağda çok değişik yöntemler kullanılıyor. ‘Kolay ticaret büyük Türkiye’ diye önümüze hedef koyduk, Türkiye’yi ticaretin en kolay yapıldığı ülke halene getirmek oldu hedefimiz hükümetler olarak. Dünyada gümrük hizmetleri için nerede modern biz araç gereç üretilmişle o teknolojinin kazanımını sağladık” şeklinde konuştu.

“ARDAHAN’IN 60 YILLIK HAYALİ”

Tiflis ve Azerbaycan’a karayolu ile olan mesafenin kısalacağını, Sarp Kapısının yoğunluğunun bir kısmının Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısına yöneleceğini kaydeden Ardahan Valisi Ahmet Deniz, “Bugün açacak olduğumuz gümrük kapısının ülkemiz ihracatının artışına önemli katkılar sunacaktır. İlimizde gerçekleştirilen çok önemli yatırımlarda olduğu gibi Ardahanımızın 60 yıllık hayalinin gerçekleşeceği Aktaş Gümrük Kapısının açılması için emeği geçenlere Ardahanlılar adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

“SAVAŞ BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜ İLE DEĞİL, DÜN ÇANAKKALE’DE SAVAŞTIKLARIMIZLA”

Konuşmasında terörle mücadelesine değinen ve bu savaşın Türk-Kürt kavgası olmadığının altını çizen Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu, “Bölücü terörle mücadele ediyoruz ama şunu müjdelemek istiyorum, yılanın beli kırıldı, kafa ile gövde ayrıldı. 1 Kasım’da iradenizi istikrardan yana kullanırsanız kafası ayrı, kuyruğu ayrı ezilecek. Bu kavga bir Kürt-Türk kavgası asla değildir. Onları doğdukları yere gömeceğiz inşallah. Savaş bölücü terör örgütü ile değil, dün Çanakkale’de savaştıklarımızla. İçeride ve dışarda vatan, bayrak, din düşmanları bir araya geliyorlar, sizlerde dün Anafartalar’da nasıl bir araya geldiyseniz, bugünde sandıkta bir araya geleceksiniz” ifadelerini kullandı.
Açılan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısının kardeşliği de güçlendireceğini belirten Bakan Topçu, ”Bu kapının açılışı ülkemize ve milletimize hayırlı olsun, dünyaya barış, mutluluk ve huzur getirsin. Bu tür hizmetlerin sayısı artsın” açıklamasında bulundu.

“SINIRLAR AYIRIYOR AMA GÜMRÜKLER BİRLEŞTİRİYOR”

Konuşmasına Ankara’da yaşanan terör saldırısında Türk halkına baş sağlığı dileyerek başlayan Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri, 2 sene önce Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısının temel atma törenine de katıldığını kaydederek, söz konusu gümrük kapısının bir anahtar rolü üstelendiğini söyledi. Bölgenin bir ticaret üssü olacağını ifade eden Gürcü Bakan Khaduri, “Sınırlar ayırıyor ama gümrükler birleştiriyor. Ticari ve ekonomik büyümeye ortaklaşa katkıda bulunmamızı gümrük kapılarını ortaklaşa yönetmemiz lazım. Güç birliktedir. Ortaklaşa birçok olumlu işleri gerçekleştireceğimizi, ekonominin büyümesine katkıda bulanacağımızı umut ediyorum. Çıldır-Aktaş kapısı çok önemli bir kapı haline gelecek” dedi.

“GÜMRÜK SİSTEMLERİMİZİ BASİTLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ, BUNU YAPARKEN ASLA GÜVENLİKTEN TAVİZ VERMİYORUZ”

Açılışı yapılan gümrük kapısının her iki ülkeye ve bölgeye hayırlı olmasını dileyen Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Dağlıca’da terör saldırısı sonrasında 3 askerin şehit olduğunu hatırlatarak, “Dağlıca bizim yüreğimizi dağlar ancak, 78 milyonun hepsi şehit olmaya hazır. Bir tek nefer kalana kadar bu mücadele devam edecek. Dağlıca’ya gidecek binlerce evladımız var” diye konuştu.

Hangi ülke dış ticarette söz sahibi ise dünyada başka alanlarda da söz sahibi olduğunu altını çizen Bakan Aşçı, “Hedeflerimize ulaşmak için dünyadaki en iyi örnekleri ülkemizi getirmeye çalışıyoruz. Gümrük sistemlerimizi basitleştirmeye çalışıyoruz, bunu yaparken asla güvenlikten taviz vermiyoruz. Etkin verim ve değer odaklı bir istem oluşturmak için insan odaklı yöntemi ortaya koyuyoruz. Çağın gerekleri ne ise bakanlık hizmetlerimize yansıtmaya çalışıyoruz. Bu kapımız bizim Gürcistan ile üçüncü kapımız. Buradan Azerbaycan’a yolumuz 200 kilometre kısalıyor. Bu kapı ile Rusya’ya erişim 130 kilometre daha kısalacak. Gümrük kapıları bir ülkenin aynasıdır. Biz TOBB ile yaptığımız işbirliği ile bütün kapılarımızı yenilemeye gayret ediyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin 2002 yılından bugüne kadar yaşadığı ekonomik büyümeye yönelik rakamlar veren Bakan Aşçı, kendisinden Ardahan’a gümrük müdürlüğü kurulması talebine de değinerek, “Ardahan benden gümrük istiyor, bende Ardahan’da bazı şeyler istiyorum. Bizim gümrük müdürlüğü kurmak için bir sınırlamamız yok. Bunu kurmak için sizin ithal edilecek malınız olması lazım. Yeter ki siz bunu yapın. Siz yarın 100 milyon dolarlık ihracat yapıyorsanız biz yarın kuruyoruz gümrük müdürlüğünü” ifadelerini kullandı.
Çıldır ilçesindeki Aktaş gümrük kapısında düzenlenen açılış törene Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gürcistan Maliye Bakanı Nodar Khaduri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gümrük ve Turizm İşletmeleri Tic. A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Ardahan valisi Ahmet Deniz, Ardahan Ak Parti Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy katıldı. 

DERYA YETİM - IŞIK ÇAPANOĞLU - OLGUN YILDIZ
ARDAHAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Muğla ve Bodrum için yeni proje ve yatırım müjdesi Muğla’da çeşitli programlara katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muğla genelinde devam eden ve planlanan projeleri de açıkladı. Ulaşımdan spora, içme suyundan sağlık tesislerine kadar birçok projenin haberini veren Erdoğan, Muğla ve ilçeleri için çok sayıda yatırım projesinin müjdesini verdi. Bodrum Stadı ve spor tesisi projeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bodrum Stadı ve spor salonu için arazi çalışmalarının tamamlandığını ve Fethiye Stadı için proje çalışmalarının bittiğini belirtti. Bu projelerin inşaatlarına başlanacağını vurgulayan Erdoğan, “İnşallah bu projelerin de ihalesini yapıp inşaatına başlayacağız” dedi. Muğla’daki diğer büyük projeler Erdoğan, Muğla’daki diğer projelerle ilgili de bilgi verdi. Marmaris’te 2 bin kişilik spor salonu, gençlik merkezi ve tenis kortlarının inşaatına devam ettiklerini belirten Erdoğan, Menteşe ilçesinde 6 bin seyirci kapasiteli stadyum ve tartan atletizm pisti yapımı için bu ayın 26’sında ihale yapılacağını açıkladı. “Şimdiden hayırlı olsun,” diyen Erdoğan, bu projelerin hayata geçmesinin Muğla’ya büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Sağlık tesisleri ve millet bahçeleri Sağlık alanında büyük adımlar atıldığını belirten Erdoğan, Muğla’da 12 sağlık tesisinin plan, proje ve ihale çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Ayrıca, Muğla’da 6 millet bahçesi projesi olduğunu belirten Erdoğan, “Yatağan ve Seydikemer millet bahçelerimiz açılışa hazır hale geldi. Dalaman, Ula’daki Akyaka, Köyceğiz ve Ortaca’daki Sarıgerme millet bahçelerimizin projelendirme çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Su projeleri ve ulaşım yatırımları Bodrum’a yönelik su projelerini de açıklayan Erdoğan, Sandras İçme Suyu Projesi ile Muğla İl Merkezi’nin su ihtiyacını karşılayacaklarını belirterek “Toplam 7,6 milyar lira maliyetli proje ile 7,32 milyon metreküp su depolanacak, günlük 45 bin metreküp kapasiteli arıtma tesisi ve 80 kilometrelik isale hattı yapılacak” dedi. Ayrıca, Bodrum Barajı projesiyle yıllık 13,2 milyon metreküp su depolanacağını ve 135 bin metreküp arıtma kapasitesiyle Bodrum’un su sorununa çözüm getirileceğini açıkladı. Bodrum-Yalıkavak yolunun kalan 7 kilometrelik kısmının ihalesinin yapıldığını ve inşaat çalışmalarına başlandığını duyurdu. Erdoğan, Muğla’daki ulaşım projeleriyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Muğla-Kale yolu üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü belirten Erdoğan, Yalıkavak yolunu 2025’te, Seydi Kemer-Kalkan ve Didim-Milas yolunu 2026’da, Söğüt-Seydikemer arasını ise 2027’de bitirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Yerel yönetimlere eleştiriler Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muğla’daki yerel yönetimlerin içme suyu gibi temel sorunlara çözüm üretmediğini belirterek, “Görevi içme suyu sorununu çözmek olanlar, bunu görmezden geliyor” dedi. Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde su sorunlarıyla nasıl başa çıktıklarını hatırlatarak, Muğla’daki yerel yönetimlere bu konuda adım atmaları gerektiğini söyledi. Muğla’nın kalkınması için çalışmalar devam ediyor Erdoğan, Muğla’nın kalkınması adına önemli projelerin hayata geçirildiğini belirterek, “Muğla’nın doğal güzellikleri ve turizm potansiyeli çok yüksek. Ancak yerel yönetimler bu avantajları değerlendirme konusunda yetersiz kaldığını üzülerek görüyoruz. Biz ise Muğla’nın kalkınması ve sorunlarının çözümü için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz,” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Muğla İl Kongresi’nin ardından Marmaris’te sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri ve muhtarlarla bir araya geldi. Programda, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Aydın Ayaydın, Muğla’nın sorunları hakkında bilgi sundu. Bodrum FK Asbaşkanı Selahattin Polat’ın da katılıdğı toplantıda Erdoğan’la aynı masada oturan Polat Bodrum FK hakkında bilgilendirmede bulundu.