YEREL HABERLER - 07 Kasım 2012 Çarşamba 15:49

``HAYDİ ERZURUM ORGAN BAОIŞI İÇİN EL ELE``

A
A
A
``HAYDİ ERZURUM ORGAN BAОIŞI İÇİN EL ELE``

Organ Bağışı Haftası nedeniyle Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı ve Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi düzenledikleri ``Haydi Erzurum Organ bağışı için el ele`` temalı etkinlikte organ bağışına dikkat çektiler.
Erzurum AVM`de açılan stantta birey, aile ve toplumda organ bağışı bilincinin yaygınlaştırılması ve farkındalığın artırılması konusunda insanlara bilgi verildi. Bu amaçla, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı öğretim elemanlarından Doç. Dr. Nadiye Özer, Yard. Doç. Dr. Zeynep Karaman özlü, Araş. Gör. Dilek Gürçayır, Araş. Gör. Ayşegül Yayla, Araş. Gör. Kenan Gümüş ve Araş Gör. Ahmet Seven, organ bağışının önemini AVM ziyaretçilerine ve çalışanlarına anlattılar.
Organ Bağışı Haftası nedeniyle düzenlenen ve 9 Kasım`a kadar devam edecek etkinlikte Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi`nin hizmetleri konusunda bilgi veriliyor ve hazırlanan broşürler dağıtılıyor.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nadiye Özer, yaptığı çağrıda şunları kaydetti: ``Hayatın içinde insanların ne zaman neye ihtiyacı olacağı bilinmez. Şu an organ nakline ihtiyaç duymamamız hiç duymayacağımız anlamına gelmez. Haydi Atatürk Üniversitesi, Haydi Erzurum gelin organ bağışı için el ele verelim, sadece organlarımızı bağışlamakla kalmayalım, yaşamımızı yitirdiğimizde organlarımızın bağışlanması için yakınlarımıza vasiyet edelim.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da kovan barınakları tekrar ayağa kaldırılıyor Muğla’da meydana gelen büyük yangınların ardından yaban hayatından korunmak için kullanılan kovan barınakları, sürdürülebilir arıcılık ve ekolojik restorasyon projeleriyle yeniden gün yüzüne çıkıyor. Muğla ormanlarında, ayı ve yaban domuzu gibi yaban hayvanlarının kovanlara erişimini engellemek amacıyla inşa edilen ve 1970’li yıllardan sonra fenni kovanların yaygınlaşmasıyla terk edilen "arı avluları", modern üretim modellerine ilham oluyor. Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında, bu tarihi yapılar kayıt altına alınarak restorasyon sürecine başlandı. Büyük yangınlar sonrası ekolojik restorasyon sahalarını inceleyen uzmanlar, geçmişin arıcılık mirasını "bal ormanı" potansiyeliyle yeniden keşfediyor. Çalışmalar kapsamında, bu avluları geçmişte aktif olarak kullanan yöre arıcılarıyla bir araya gelinerek; kovan barınaklarının hangi şartlarda ve nasıl kullanıldığına dair bilgiler derlendi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Yasin İlemin, projenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi "Mega yangınlar sonrası çam balı üretiminden uzaklaşmak zorunda kalan birçok Muğlalı arıcımız için kadim arı avluları; doğa ile uyumlu, yaban hayatını gözeten ve sürdürülebilir bir üretim modeli sunuyor. Yangın sonrası restorasyon görmüş alanlardaki bazı avluları aslına uygun şekilde restore etmeye başladık. Bu çalışmalarla arıcılara, ormancılara ve yaban hayatı yöneticilerine örnek bir model sunmayı hedefliyoruz" ifadesi kullanıldı.
Eskişehir Eskişehir’de hayvansal üretim ve su ürünlerinde planlama toplantısı Eskişehir İl Planlama Kurulu, 2026-2028 yıllarını kapsayan ’Hayvansal Üretim Planı’ ile ’Su Ürünleri Üretim Planı’yla ilgili toplantı gerçekleştirdi. Program, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde Eskişehir Vali Yardımcısı Adem Keleş başkanlığında düzenlendi. Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından kurul üyelerine, Eskişehir’in 2026-2028 yıllarına yönelik Hayvansal Üretim Planı ve Su Ürünleri Üretim Planı hakkında sunum yapıldı. Sunumlar kapsamında, Eskişehir’de yetiştirilen hayvansal ürünlerin üretim hedefleri ile yönetmelik doğrultusunda yürütülecek çalışmalar değerlendirilerek söz konusu planların onaylanmasına karar verildi. Tarımsal üretimin planlanması hakkında konuşuldu İklim değişikliği, su kısıtı ve artan gıda talebinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekilen toplantıda, bu şartlar altında tarımsal üretimin planlanmasının önemine vurgu yapıldı. Tarım Kanunu’nda yapılan değişiklikle tarımsal üretimin planlanması yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildiği, bu çerçevede yayımlanan ’Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ ile stratejik ürünlerde arz güvenliğinin sağlanması ve suyu merkeze alan, sürdürülebilir bir üretim yapısının hedeflendiği ifade edildi. Toplantı, kurul üyelerinin karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi. Toplantıya, İl Tarım ve Orman Müdürü Yüksel Çil ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan İl Planlama Kurulu üyeleri katıldı.