Yerel Haberler
Giresun
03 Mayıs 2024 Cuma - 13:41 Giresun’da orman yangınlarının azaltılması amacıyla etkinlik yapıldı Orman yangınlarının önlenmesi ve yangın sayılarının azaltılması amacıyla düzenlenen “Orman Benim” etkinliğinde Giresun’un en önemli turizm alanlarından birisi olan Kulakkaya Yaylasında, kuru dallar, cam şişeler ve çöpler toplandı. Giresun’un Kulakkaya Yaylası Alçakbel Mesire Yeri’nde düzenlenen çöp toplama etkinliğine Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti ile birlikte protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile yöre halkı katıldı. Orman yangınlarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen etkinlikte, kamu kurum ve kuruluşları, eğitim kurumları ile vatandaşların aktif katılımıyla ormanlık alanlarda temizlik yapıldı, yangınlara karşı önleyici tedbirler alındı. Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerince de orman altı çalı ve alt dal budaması gibi çalışmalarla yangın riski en aza indirilmeye çalışılarak, orman içi ve bitişiğindeki yol kenarları, yerleşim yerleri ile tesislerin bitişiğinde bulunan yanıcı maddelerin azaltılması gibi orman yangınlarının olumsuz etkilerinin azaltılması hedeflendi. Etkinlikle ilgili açıklama yapan Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, ormanlarımızın korunması ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakılması için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak ormanların korunması için birlikte çalışma çağrısında bulundu.
02 Mayıs 2024 Perşembe - 13:38 Sağlık çalışanları sağlıkta şiddeti kınadı Giresun Tabipler Odası ve sağlık çalışanları tarafından Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Dr. Uğur Semiz’e, B.A. tarafından uygulanan şiddet kınandı. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde Giresun Tabipler Odası ve sağlık çalışanlarının katılımıyla basın açıklaması düzenlendi. Giresun’da son zamanlarda doktora yönelik şiddetin arttığına dikkat çeken Tabipler Odası Başkanı Dr. Erhan Demirelli "Yine sağlıkta şiddeti kınamak amacıyla toplandık. Şunu ifade etmek isterim ki yaşadığımız bu menfur saldırının failinin hekim olması, kendisine hizmet vermeye çalışan meslektaşımıza saldırdığı gerçeğinin önüne geçmemelidir. Bu olay neresinden bakılırsa bakılsın tam anlamıyla bir ’Sağlıkta Şiddet’ olayıdır ve bu şekilde değerlendirilmelidir. Sağlıkta şiddet sonucu şehit vermiş bir şehirde yaşamaktayız. Görevi başında şehit edilen Dr. Ali Menekşe ağabeyimizin acısı henüz taze iken ilimizde halen sağlıkta şiddet vakalarının görülmesi bizi derinden yaralamaktadır. Henüz birkaç ay önce bir hekim arkadaşımız görevi başında iken, bir hastasının yakını tarafından darp edildi. Bundan çok kısa süre sonra bir hemşire arkadaşımız acil serviste müdahale yaptığı bir çocuk hastasının annesi tarafından fiziksel ve sözel şiddete maruz kaldı. 2 gün önce de hastanemiz Üroloji kliniği asistanlarından Dr. Uğur Semiz poliklinikte görev yaparken bir hastası tarafından darp edildi. Bunlar son 6 ayda sadece Giresun’da yaşanan fiziksel şiddet olayıdır” dedi. Sağlıkta şiddet her geçen gün artıyor Beyaz kod bildiriminin 29 bin 942’ye yükseldiğini açıklayan Tabipler Odası Başkanı Dr. Demirelli, “Türkiye çapında durum çok daha vahimdir. Resmi verilere göre Sağlıkta şiddeti gösteren Beyaz Kod bildirim sayısı; 2020’de 11 bin 942 iken; 2021 yılında katlanarak artmış ve Beyaz Kod bildirim sayısı 29 bin 826’ya yükselmiştir. Bu vakaların yaklaşık üçte biri ise hekimlerin ve sağlık çalışanlarının canına kast edebilecek fiziksel şiddet olaylarını içermektedir. Beyaz kod verilmemiş sözel şiddet olaylarının ise kat kat fazla olduğu tahmin edilmektedir. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözel şiddete maruz kalmaktayız. Toplumumuzda günden güne yaygınlaşan şiddet eylemleri sağlık kurumlarını ve çalışanlarını ciddi biçimde etkilemekte, sadece şiddet görme endişesi bile sağlık çalışanlarının tükenmişliğine ve verimsizliğine neden olmaktadır” dedi.
Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 2 - Sakaryaspor: 3
28 Nisan 2024 Pazar - 18:10 Trendyol 1. Lig: Giresunspor: 2 - Sakaryaspor: 3 Trendyol 1. Lig’in 32. haftasında Giresunspor, sahasında karşılaştığı Sakaryaspor’a 3-2 mağlup oldu. Maçtan Dakikalar 14. dakikada Talha’nın ceza sahasına ortasında altıpas noktasında Alperen’in kafa vuruşunda top ağlarla buluştu. 1-0 16. dakikada sağ kanattan ceza sahasına ortasında Erdi’nin kafasından seken topu Hasan yine kafayla filelere yolladı. 1-1 25. dakikada sağ taraftan Enishan’ın kale önüne ortasında Şahin’in gelişine vuruşunda top ağlara gitti. 2-1 90. dakikada Samed’in ortasında savunmanın uzaklaştırmaya çalıştığı topla buluşan Erdi meşin yuvarlağı filelere gönderdi. 2-2 90+6. dakikada Sakaryaspor’un kullandığı köşe vuruşunun vuruşunda yaşanan karambolde Hasan, direğin yanından kafayla topu ağlarla buluşturdu. 2-3 Hakemler: Fatih Tokail, Selahattin Altay, Güner Mumcu Taştan Giresunspor: Göktan, Ertuğrul, Mehmet, Anıl Yiğit, Kadir, Faruk Can, Furkan, Kasım Alperen (Furkan Arda dk. 75), Enishan (Mert Han dk. 85), Talha, Şahin (Ali Emirhan dk. 90+3) Yedekler: Erkan, Fatih, Arda, Muhammet, Şenel Hami, Emre, Ahmet Lütfü Teknik Direktör: Serhat Güller Sakaryaspor: Cihan, Sinan (Burak dk. 46), Ndlovu (Koray dk. 65), Donkor, Murat Cem, Hasan, Roshi (Dimitrov dk. 65), Del Valle, Erdi, Bülent Cevahir (Bülent Uzun dk. 46), Oğuz (Samed dk. 78) Yedekler: İbrahim, Çağlayan, Rotman, Berat Can, Muhammet Himmet Teknik Direktör: Turgay Karslı Goller: Kasım Alperen Köşger (dk. 14), Şahin Dik (dk. 25) (Giresunspor), Hasan Kılıç (dk. 16), Erdi Dikmen (dk. 90), Hasan Kılıç (dk. 90+6) (Sakaryaspor) Sarı kartlar: Anıl Yiğit Çınar, Mehmet Keskin (Giresunspor), Bülent Uzun, Burak Süleyman (Sakaryaspor)
Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor
26 Nisan 2024 Cuma - 14:04 Giresun’da istihdam seferberliği devam ediyor Giresun’da 2024 yılının ilk 4 ayında iş arayan 10 bin 730 kişiden bin 780 kişisinin işe yerleştirildiği açıklandı. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti başkanlığında il İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda istihdama yönelik bilgi veren Giresun Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sarı, “2024 yılı içinde kuruma 5 bin 227 kadın ve 5 bin 503 erkek olmak üzere toplam 10 bin 730 iş arayan vatandaşımızın başvuruda bulundu. Aynı dönem içinde kamu sektöründen 32, özel sektörden 2 bin 371 kişi olmak üzere toplam 2 bin 403 kişilik açık iş talebi alındı. Bu dönem içinde kamuya 3, özel sektöre ait işyerlerine ise 46 engelli ve bin 731 normal işsiz olmak üzere toplam bin 777 işsiz vatandaşımız işe yerleştirildi. İlk 4 aylık dönem içinde istihdama kazandırılan kamu ve özel sektör toplam işçi sayısı ise bin 780 kişiye ulaştı. Bu dönemde düzenlenen 69 kurs ve programlara 499 kadın ve 271 erkek olmak üzere toplam 769 işsiz vatandaşın katıldı. Ayrıca il genelinde faaliyet gösteren özel sektör işletmelerinde açılan 30 İşbaşı Eğitim Programlarına da 47 kadın, 30 erkek olmak üzere toplam 77 işsiz vatandaşın katıldı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde düzenlenen 39 TYP’lere 451 kadın ve 241 erkek olmak üzere toplam 692 işsiz vatandaşımız katıldı. Dönem içinde istihdam seferberliği kapsamında bin 347 işveren ile temas ve ziyaret yoluyla irtibat kurularak, kurumun istihdamla mücadele kapsamındaki yürüttüğü hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışması yapıldı” dedi.
Yaylacılara mera ve yaylaklarda otlatma uyarısı
26 Nisan 2024 Cuma - 12:32 Yaylacılara mera ve yaylaklarda otlatma uyarısı Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerini mera ve yaylaklar konusunda yaklaşan yayla sezonu öncesinde uyardı. Yapılan uyarıda, bitkilerin tohumlarını döküp kendilerini yenileyebilmeleri için mera ve yaylaklarda hayvan otlatma tarihlerini uyulması gerektiği belirtildi. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimiz, mera-yaylak ve kışlaklarının korunması, otlatma kapasitesinin artırılması ve aşırı otlatmanın önlenmesi gerekmektedir. Bu amaçla mera bitkilerinin otlatmaya karşı duyarlı oldukları ilkbahar, yaz ve sonbahar kritik periyotlarının başlama ve bitiş tarihleri ile mera, yaylak ve kışlakların bulunduğu bölgenin rakımı, yağış durumu, sıcaklığı, taban suyu seviyesi ve vejetasyonda yer alan bitkilerin bitki boyları dikkate alınmaktadır. İl Mera Komisyonu kararıyla ilimiz sınırları içerisinde bulunan mera, yaylak ve kışlaklarda 19 Mayıs-10 Ekim 2024 tarihleri arasında kalan dönemin 2024 yılı otlatma mevsimi olarak kabul edilmiştir. Belirlenen otlatma periyodunun başlangıç tarihinden önce ve bitiminden sonra mera, yaylak ve kışlaklarda hayvan otlatılmamasına yaz kritik periyodu döneminde bitkilerin tohumlarını döküp kendilerini yenileyebilmeleri için 15 Temmuz-5 Ağustos 2024 tarihleri arasındaki dönemde, vejetasyonun zayıf olduğu bölümlerde otlatmanın kısıtlanmasına karar verilmiştir” denildi.
Giresun Valisi Serdengeçti: “Dünyada 10 binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi”
23 Nisan 2024 Salı - 12:43 Giresun Valisi Serdengeçti: “Dünyada 10 binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, 23 Nisan’ın dünya çocukları için bir sevinç, dayanışma ve paylaşma günü olmasına rağmen dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuğun 23 Nisan’ı göremediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Giresun’da da coşkuyla kutlandı. Giresun Valiliği önündeki Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikler Giresun Valiliği Meydanı’nda düzenlenen törenle devam etti. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önemine binaen Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti törende yaptığı konuşmada, “23 Nisan ülkemiz ve tüm dünya çocukları için bir sevinç, coşku, dayanışma ve paylaşma günüdür. Ancak bu yıl da dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi. Savaşlardan, açlık ve kuraklık tehlikelerine, kötü muameleden küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulananların en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı, ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek kendi başına karar verebilen, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve en büyük hedefimizdir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalıdır. Çocuklarımıza karşı, geleceği karşı en kutsal, en acil ve en ertelenemez görevimiz budur” dedi. Yapılan konuşmaların ardından 23 Nisan temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenlerinin ardından kutlamalar folklor ve çeşitli gösterilerle sona erdi.
Kahverengi kokarca, fındık rekoltesini tehdit ediyor
22 Nisan 2024 Pazartesi - 17:06 Kahverengi kokarca, fındık rekoltesini tehdit ediyor Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta en ciddi bir zararlı haline gelen kahverengi kokarcanın 2024 yılı rekoltesini tehdit ettiğini söyledi. Kahverengi kokarcanın hızla yayılmaya ve fındık bahçelerini istila etmeye devam ettiğini kaydeden Karan yaptığı açıklamada, “Geçen yıl Giresun’da az miktarda görülen fındık zararlısının popülasyonunda bu yıl ciddi bir artış görülmekte. Buda yeni mahsul fındıkta ciddi tehlike oluşturmakta. Hızla yayılan kahverengi kokarcanın 2024 yılı rekoltesine 100-150 bin ton civarında bir zarar vermesi bugünden ön görülmekte. Bir an önce bu zararlı ile devlet-üretici işbirliğinde topyekûn bir mücadele başlatılmalı, bu zararlı fındık bahçelerinden ve tarım arazilerinden temizlenmelidir. Bu zararlıdan ürün kaybı yaşayan sadece üretici olmayacak, ülke ekonomisi de fındık ihracatından elde ettiği döviz girdisinden kayıp yaşayacaktır. Fındık üreticileri adına devletimize sesleniyoruz, gelin bahçelerimiz ve tarım arazilerimizi istila eden bu zararlıyla birlikte topyekûn mücadele edelim. Kaldı ki, bu zararlı sadece Karadeniz Bölgesi’ndeki tarım arazilerini değil, Akdeniz Bölgesi’ndeki narenciye tarımına kadar ulaşmış ve tüm Türkiye’ye yayılmaya devam etmektedir. Eğer biz kahverengi kokarcayı zamanında ve yerinde yok edemezsek fındık başta olmak üzere tüm tarım ürünlerinin geleceği ciddi tehdit altındadır” dedi.