EKONOMİ - 01 Aralık 2011 Perşembe 10:58

TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

A
A
A
TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 yılı 2. Bitkisel Üretim tahminlerine göre tahıllar, sebze ve meyve üretiminde bir önceki yıla göre artış yaşandı.
2011 yılının ikinci döneminde tahıl üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 7,4, sebzede yüzde 5,8 ve meyvede yüzde 3,6 oranında artış tahmin edildi. 2011 yılında üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 35,2 milyon ton, sebzelerde 27,5 milyon ton ve meyvelerde 17,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü. 2011 yılının ikinci tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 7,4 oranında artarak yaklaşık 35,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Bir
önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 10,8 oranında artarak yaklaşık 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 4,8 oranında artarak yaklaşık 7,6 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 4,7 oranında artarak yaklaşık 900 bin ton olacağı tahmin edilirken, mısır üretiminin yüzde 2,6 oranında azalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 1,6, nohutta yüzde 6,4, kırmızı mercimekte yüzde 10 oranında azalış gerçekleşti. Yumru bitkilerden patates yüzde
1,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,6 milyon ton olarak tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 3,4, soya üretiminde yüzde 23,3 oranında artış, kolza üretiminde ise yüzde 11,8 oranında azalış tahmin edildi. Tütün üretimi yüzde 3,7 oranında artarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 20 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton tahmin edilirken, şeker pancarı üretimi ise yüzde 10,8 oranında azalarak 16 milyon ton olarak tahmin edildi.
Sebze üretimi 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre arttı.
2011 yılının ilk erken tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artarak yaklaşık 27,5 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2011 yılı ikinci tahmininde yumru ve kök sebzelerde yüzde 8 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 5,6 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 3,5 oranında artış tahmin edildi. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 9,6, kuru soğanda
yüzde 9,9, havuçta yüzde 14, taze fasulyede yüzde 4,6, sivri biberde yüzde 7,8, kavunda yüzde 2,4, karpuzda yüzde 3,9 oranında artış, dolmalık biberde yüzde 6,4, salçalık biberde yüzde 6,7, patlıcanda yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI
2011 yılının ikinci tahmininde meyve ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında artarak, yaklaşık 17,2 milyon ton olarak tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,9, kayısıda yüzde 44,4, erikte yüzde 11,9, kirazda yüzde 4,9 ve zeytinde yüzde 23,7 oranında artış tahmin edildi.
Turunçgillerden portakalda yüzde 1,2, mandalinada yüzde 1,8 oranında artış tahmin edildi. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 26,7, Antep fıstığında yüzde 12,5 oranında azalış, bademde ise yüzde 26,9 oranında artış tahmin edilirken; üzüm üretiminde yüzde 1 oranında artış, muz üretiminde ise yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin yüzde 3,9 oranında azalarak yaklaşık 1,3 milyon ton civarında olacağı tahmin edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Lastikçilerde değişim mesaisi: Fiyatı 800 lira Bolu’da hafta sonu beklenen kar yağışı sebebiyle oto lastikçilerde yoğunluk oluştu. Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık itibariyle başlarken, vatandaşlar 800 liradan kışlık lastiklerini taktırmaya başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son tahminlere göre, Bolu’da hafta sonu kar yağışı etkili olması bekleniyor. Uyarılar doğrultusunda ve 1 Aralık’ta başlayacak olan zorunlu kış lastiği uygulaması sebebiyle vatandaşlar lastikçilere akın etti. Lastikçiler önünde yoğunluk oluşturan vatandaşlar 800 lira maliyetle kışlık lastiklerini taktırmaya başladı. "Vatandaşlarımız hava durumuna bakarak hareket ettikleri için bugün kalabalık" Lastik onarım ve değişim ustabaşı Ünsal Bayrak, "30 yıldır mesleğin içindeyim. Güvenirlilik açısından lastiklerin yeni tarihli olması lazım. Yumuşak kauçuk olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Hafta sonu yağacak olan karla beraber bir yoğunluğumuz var. Vatandaşlarımız hava durumuna bakarak hareket ettikleri için bugün kalabalık. Cumartesi günü de olur büyük bir ihtimalle" diye konuştu. "Kalitesiz lastik kazaya sebebiyet verebilir" Kalitesiz lastiğin kazaya sebebiyet verebileceğini dile getiren Bayrak, "Yerde tutunmayacağı için illaki kazaya sebebiyet verir. Emniyetsiz, tarihi geçmiş, kauçuğu sertleşmiş lastikler kazaya sebebiyet veriyor. O yüzden kazalar çoğalıyor. Lastiğin uzun ömürlü olması için kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanılması daha iyi olur. Vaktinde araca takılan lastik, daha uzun ömürlü kullanılabilir" dedi.