POLİTİKA - 01 Aralık 2011 Perşembe 09:27

TBMM BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

A
A
A
TBMM BAŞKANLIĞI İDARİ TEŞKİLATI KANUN TEKLİFİ YASALAŞTI

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.
TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Meclis Teşkilatını yeniden yapılandıran, çalışanlara yönelik yeni düzenlemeler getiren TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, ’’TBMM Genel Sekreterliği Teşkilatı’’nın adı ’’TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı’’ olarak değişti. TBMM Başkanı’na yardımcı olmak üzere 5 başkan başmüşaviri, 15 başkan müşaviri ile 15 müşavir atanabilecek. Başkan başmüşaviri, başkan müşaviri ve müşavir kadrolarına, her biri kadro unvanının toplam
sayısının yüzde 40’ı oranında, istisnai memuriyet hükümlerine göre açıktan veya naklen atama yapılabilecek. Başkanlık Divanı, siyasi parti gruplarının personel ihtiyacını tespit edecek. Divan, ayrıca dolu kadrolarda derece ve sınıf değişikliği ile boş kadrolarda, sınıf, unvan ve derece değişikliği ile sınıflar arası atama yapabilecek.
Genel sekreter ya da genel sekreter yardımcılığı için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren fakültelerinden veya YÖK tarafından kabul edilen yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olma ve en az 12 yıl kamu veya özel sektörde çalışma şartı aranacak. Memuriyette ilk defa idari teşkilat kadrolarında başlayacak olanlar, ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı olanlar arasından sınavla seçilecek.
TBMM harcamalarının dış denetimi, her yıl Sayıştay tarafından görevlendirilen üç denetçiden oluşan bir komisyonca yalnızca hesaplar ve bunlara ilişkin belgeler esas alınarak yapılacak.
TBMM Genel Sekreterliği Kanunlar ve Kararlar, Bütçe ve Araştırma Merkezi Müdürlükleri ve Tutanak Müdürlüğünde müdürlük veya müdür yardımcılığı yapmış ya da yapmakta olanlar Yasama ve Denetimden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığına atanabilecek. TBMM Genel Sekreterliğinde uzman unvanlı kadrolarda bulunanlardan, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Kanunlar ve Kararlar Müdürlüğünde görevli olanlar, yasama uzmanı kadrolarına atanabilecek.
15 Ocak 2012 tarihinden önce Meclis kadrosunda bulunun personel, Meclisin mali ve sosyal haklarına ilişkin eski hükümlerden yararlanmaya devam edecek.
İDARİ TEŞKİLATTA ÇALIŞTIRILACAK PERSONEL SINAVLA ALINACAK
İdari teşkilatta toplam kadro sayısının yüzde 20’sini geçmemek üzere, sözleşmeli ve geçici personel de sınavla alınmak koşuluyla çalıştırılabilecek. İdari teşkilat kadrolarında herhangi bir personelin diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanmasına ihtiyaç duyulması ve Başkanlık Divanında bu konuda karar alınması halinde, atamaya ilişkin talep, TBMM Başkanlığı tarafından Devlet Personel Başkanlığı’na bildirilmek üzere Başkanlığa gönderilecek. Devlet Personel Başkanlığı, personelin atanacağı kurum ve kuruluş
ile kadro görevini tespit edecek. İdari teşkilat personeli, Başkanlık tarafından uluslararası kuruluşlarda görevlendirilebilecek.
DANIŞMANLARA İLİŞKİN DÜZENLEME
TBMM faaliyetleri ile ilgili Meclis Başkanı’na danışmanlık yapmak üzere, kadro şartı aranmaksızın ve diğer kurumların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlere bağlı olmaksızın, sözleşmeli olarak 5 TBMM Başkan danışmanı çalıştırılabilecek. Milletvekilleri için 1 danışman, 2. danışman ve ilave bir personel sözleşmeli olarak çalıştırılabilecek.
Her siyasi parti grubunda 10 grup danışmanı, 25 büro görevlisi, partilerin milletvekili sayısının yüzde 10’u oranında ek büro görevlisi; yasama faaliyetlerinde milletvekillerine yardımcı olmak üzere her milletvekili için bir danışman, bir danışman yardımcısı ve ek bir personel sözleşmeli olarak çalışabilecek. Danışmana 83500, ikinci danışmana 73000, diğer personele ise 63000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık sözleşme ücreti ödenecek.
Söz konusu sözleşmeli personel ile ilgili düzenleme, 15 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Sınavlarda yasama uzman yardımcılığı için 35, stenograflık için ise 30 yaşını geçmeme şartı aranacak. TBMM Genel Sekreteri de diplomatik pasaport alabilecek.
MECLİS BAŞTABİPLİĞİ, SAĞLIK BAKANLIĞI’NA DEVREDİLECEK
Meclis Baştabipliği, Sağlık Bakanlığı’na devredilecek. Sağlık hizmetleri, TBMM Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokol çerçevesinde, bakanlığa bağlı eğitim ve araştırma hastanelerince ve bu hastanelerin TBMM yerleşkesi içinde kuracakları yataklı veya yataksız sağlık birimlerince verilecek. Özel sağlık kurumlarında da sağlık hizmeti alınabilecek.
MECLİSİ, POLİS KORUYACAK
TBMM’nin bütün bina, tesis, eklenti ve arazisinde kolluk ve yönetim hizmetleri, TBMM Başkanlığı eliyle düzenlenecek. Emniyet ve diğer kolluk hizmetleri için yeteri kadar kuvvet, İçişleri Bakanlığı tarafından TBMM Başkanlığı’na tahsis edilecek. Böylece, Meclisin güvenliği yalnızca polis tarafından sağlanacak. Meclisteki Tabur Komutanlığının görev süresi sona erecek. Kanun yürürlüğe girdikten sonra Mecliste görevlendirilecek polis memurları, Meclisin mali haklarından yararlanamayacak.
ERKEN EMEKLİ OLMAK İSTEYENLERE YÜZDE 30 İLE 50 ARASINDA FAZLA İKRAMİYE
Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Daire Başkanı, 1. Hukuk Müşaviri, Daire Başkan Yardımcısı, Müdür, Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, İdari Şube Müdürü, Saray Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Grup Başkanı, İşletme, Fabrika ve Personel müdürlükleri unvanlı kadrolarda bulunanların görevleri sona erecek. Aynı unvanlı bu kişiler, TBMM Başkanlığınca ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilebilecek. rat kadrolarında herhangi bir personel
TBMM Genel Sekreterlik kadrolarında görev yapanlardan, emekli aylığı bağlanmaya hak kazanan ve bu tarihten itibaren 4 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunanlara emekli ikramiyesi; yasanın yayımı tarihi itibariyle yaş haddinden emekliliğine en fazla 3 yıl kalanlara yüzde 30, 3 yıldan çok 6 yıldan az kalanlara yüzde 40, 6 yıldan fazla kalanlara yüzde 50 oranında fazla ödenecek. Bu şekilde emekli olanlardan boşalan toplam kadro sayısının yüzde 40’ı, hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilecek.
Genel Sekreterlikte geçici personel olarak görev yapan ve kanun yürürlüğe girdikten sonra emekli aylığı bağlanmasına hak kazananlara iş sonu tazminatları ise emekli aylığı bağlanmasına hak kazanılan tarihi aşan süresi 10 yıl ve üstü olanlara yüzde 30, 5 ile 10 yıl arasında olanlara yüzde 40, 5 yıldan az olanlara yüzde 50 oranında fazla ödenecek.
İDARİ TEŞKİLATTA 4-C STATÜSÜNDE ÇALIŞANLARA ÖNCELİK
İdari teşkilata personel alımında 4-C statüsünde çalışanlara öncelik verilecek. Alınacak toplam personelin yüzde 20’si, 4-C’li çalışanlardan olacak. 4-C’li personelin atanmasında, kurum içindeki sınavlarda başarılı olma şartı aranacak. İdari teşkilatta norm kadro ilke ve standartları uygulanacak. Meclisteki personel sayısı norm kadro sayısına düşünceye kadar personel alınmayacak. Personelde aranacak nitelikler, norm kadro ilke ve standartları dikkate alınarak Başkanlık Divanınca belirlenecek.
TBMM Başkanvekili Meral Akşener, gece saatlerinde teklifin yasalaşmasının ardından birleşimi saat 14.00’de toplanmak üzere kapattı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Turgutlu ve Sarıgöl’de Türk Polis Teşkilatı’nın 180. yılı kutlandı Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 180’inci yıl dönümü ve 10 Nisan Polis Günü, Manisa’nın Turgutlu ve Sarıgöl ilçelerinde düzenlenen törenle kutlandı. Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 180’inci yıl dönümü ve 10 Nisan Polis Günü dolayısıyla tören düzenlendi. Turgutlu 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı’nda saat 11:30’da başlayan tören, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Turgutlu Emniyet Müdürü Mehmet Dursun, beraberindeki polis memurlarıyla birlikte meydandaki Atatürk Anıtı’na çelenk sundu. Törene, Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Sefa Karagöz, İlçe Jandarma Komutanı Sercan Karaçalı, ilçe emniyet teşkilatının mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya, yaptığı konuşmada Türk Polis Teşkilatı’nın ülkenin huzur ve güvenliğini sağlama noktasındaki hayati rolüne vurgu yaparak, teşkilatın fedakarca çalışmalarını takdirle karşıladığını belirtti. Kaymakam Kapankaya, polislerin üstlendikleri zorlu görevlerde gösterdikleri başarı ve özverinin önemine dikkat çekti. Turgutlu İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Dursun da konuşmasında, 180 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk Polis Teşkilatı’nın milletin hizmetinde olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Dursun, teşkilat mensuplarının gece gündüz demeden halkın güvenliği için çalıştığını ve bu kutsal görevi layıkıyla yerine getirmeye devam edeceklerini söyledi. Konuşmaların ardından, Turgutlu Kaymakamı Selami Kapankaya tarafından başarılı çalışmalarından dolayı 6 emniyet teşkilatı personeline başarı belgeleri takdim edildi. Meydandaki törenin ardından, emniyet araçlarından oluşan bir kortej eşliğinde Turgutlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne geçildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü lokalinde başarılı çalışmalar sergileyen 31 emniyet personeline daha başarı belgeleri takdim edildi. Ardından pasta kesilerek kutlama sonlandırıldı. Sarıgöl’de Türk Polis Teşkilatı’nın 180. yılı kutlandı Türk Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 180’inci yıl dönümü ve 10 Nisan Polis Günü, dolayısıyla Sarıgöl’de kutlamalar yapıldı. İlk tören Sarıgöl Hükümet konağı önündeki Atatürk anıtı önünde yapıldı. Sarıgöl İlçe Emniyet Müdür Vekili Komiser Ömür Akif Aydoğdu tarafından Atatürk anıtına çelenk konuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Sarıgöl İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki polis kafeteryasında polis eşlerinin hazırladığı ikramlar misafirlere ikram edildi. Sarıgöl ilçe Kaymakamı Halil Dalak, "Türk polis teşkilatımızın kuruluşunun 180.yılı kutlu olsun. Yaz kış demeden halkın huzuru için görev yapan polislerimizin görevleri kutsaldır" dedi. Sarıgöl’de düzenlenen polis haftası etkinliklerine Sarıgöl Kaymakamı Halil Dalak, İlçe Cumhuriyet Savcısı Fatih Şimşek, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen İsmet Altun, daire amirleri siyasi partilerin ilçe başkanları ile vatandaşlar katıldı.
Samsun Yılın kitap okurlarına ödül: 184 kitapla 1. oldu Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen "61. Kütüphane Haftası" kutlamasında, yıl boyunca en çok kitap okuyan kütüphane kullanıcıları ödüllendirildi. Çocuk kategorisinde 184 kitapla Zehra Naz Üslü 1. oldu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen 61. Kütüphane Haftası kutlamaları, "Üreten Kütüphaneler" temasıyla Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlarken, açılış konuşmasını Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Demirtaş yaptı. Demirtaş, "Programda emeği geçen bütün mesai arkadaşlarımı tebrik ediyor, katılımcılara şükranlarımı sunuyorum" dedi. Kitap kurtlarına ödül 2024 yılı içerisinde yapılan kültürel etkinliklerden oluşan kısa bir gösterimin ardından Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından hazırlanan "Kütüphane Haftası Özel Konseri" katılımcılara müzik ziyafeti sundu. Etkinlikte, yıl içerisinde farklı kategorilerde en çok kitap okuyan kütüphane kullanıcılarına ödülleri takdim edildi. Çocuk kategorisinde 184 kitapla Zehra Naz Üslü, genç kategoride 47 kitapla Zeynep Rana Özdamar ve yetişkin kategoride 100 kitapla Necdet Karakaya yılın okurları seçildi. Ayrıca kütüphane çalışmalarına yaptığı katkılar dolayısıyla Kezban Ayaz’a teşekkür plaketi verildi. Programa Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Necati Yılmaz ile Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Vakfı (EMŞAV) temsilcileri de onur konuğu olarak katıldı. Etkinliğe ayrıca Samsun Tülay Başaran Anadolu Lisesi öğrenci ve öğretmenleri iştirak etti.
Kocaeli Şehit babasının ismini taşıyan botta görev yapacak Kocaeli’de şehit düşen polis memuru Muhittin Uluç’un ismi, Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’ne teslim edilen kontrol botuna verildi. Şehidin deniz polisi kızı Emine Uluç, babasının isminin verildiği botta görev yapacak olmanın gururunu yaşadığını ifade etti. Kocaeli’de 1994 yılında görevi başındayken trafik kazası geçirerek şehit düşen polis memuru Muhittin Uluç’un (45) ismi, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Kocaeli Emniyet Müdürlüğü Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nün envanterine teslim edilen kontrol botuna verildi. Türk Polis Teşkilatı’nın 180. kuruluş yıl dönümünde, Deniz Limanı Şube Müdürlüğü’nde düzenlenen anlamlı programa, Kocaeli Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, şehit polis memuru Muhittin Uluç’un ailesi ve emniyet mensupları katıldı. Törende konuşan İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, deniz güvenliğinin Kocaeli için her gün önem arz eder hale geldiğini ifade ederek, "Bizde Kocaeli Emniyeti olarak buna kendimizi hazırlıyoruz. Deniz botlarımızı, araçlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz" dedi. Şehit Muhittin Uluç’un isminin yaşatılmasının önemine de dikkat çeken Karaduman, "1994 yılında şehit olan polis memurumuz Muhittin Uluç’un isminin bu botta yaşatılması hepimizin için ayrı bir anlam ifade ediyor. Bu vesileyle bugün burada bulunan şehidimizin ailesine, sizlere teşekkür ediyorum" diye konuştu. "Emniyet teşkilatı hepimizin güvencesi" Vali Yardımcısı Mustafa Ayhan ise bugün 180. yılını kutlayan emniyet teşkilatının herkesin güvencesi olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "180 yıl desek de aslında tarih boyunca toplumun huzuru ve güvenliği noktasında görev yapan güvenlik görevlileri olmuştur fakat kurumsal olarak 180 yıldır millettin hizmetinde olan bir teşkilatta görev yapıyor olmak bence sizler için de mutluluk kaynağı. Ben vatanın bekası, huzuru ve güvenliği için gecesini gündüzüne katan, bunu kutsal ve namus bilerek görev yapan bütün polis memuru arkadaşlarımızı yürekten kutluyorum" "Gurur kaynağı" Şehit Muhittin Uluç’un isminin deniz botunda yaşatılmasının anlamlı olduğunu belirten Ayhan, "Şehit olduktan uzun bir süre sonra isminin bu botta ve burada yaşatılması çok güzel. Şehidimizin ailesinin burada olması, bu onuru hep birlikte yaşıyor olmamız da ayrı bir güzellik. Şehidimizin 6 çocuğunun 4’ü de emniyet hizmetleri kapsamında topluma hizmet ediyor. Buradan şunu anlıyoruz; bu vatan uğruna görevini yerine getirirken hayatını kaybetse bile vatana hizmetten vazgeçmeyen, evladını bu vatan hizmetine bırakan, bu hizmetin devamını sağlayan bir durumdan bahsediyoruz. Bu da gurur kaynağı. Böyle bir milleti kimsenin dize getirme imkanı yok" ifadelerini kullandı. "Polis memurumuz en büyük gururu yaşıyor" Ayrıca Ayhan, Muhittin Uluç’un kızı deniz polisi Emine Uluç’un, babasının isminin verildiği botta görev yapacak olmasının önemine dikkat çekerek, "Babasının ismini taşıyan botta görev yapmış olmak polis memurumuz için de ayrı bir gurur. Polis memurumuz en büyük gururu yaşıyor" diye konuştu. "Herkese nasip olmayan bir şeyi yaşıyorum" 30 yıldır emniyet teşkilatına görev yaptığını söyleyen Emine Uluç ise "Babamın isminin verildiği tekneyi kullanmak benim için büyük bir onur ve gurur kaynağı. Herkese nasip olmayan bir şeyi yaşıyorum diyebilirim. Babam 1994 yılında görevi başındayken geçirdiği trafik kazasında şehit oldu. Biz 6 kardeşiz. 4 kardeşim emniyet mensubu" dedi. Uluç, babasının isminin yaşatılmasında emeği geçenlere de teşekkürlerini sundu. Öte yandan, 2024 yılında Antalya’da üretilen deniz kontrol botunun 12 metre uzunluğunda, 3,76 metre genişliğinde, 35 deniz mili hıza sahip olduğu ve azami kapasitesinin 4 mürettebat ile 8 yolcu olmak üzere toplam 12 kişi olduğu öğrenildi.