EKONOMİ - 01 Aralık 2011 Perşembe 10:58

TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

A
A
A
TÜTÜN, PAMUK ÜRETİMİ ARTTI, ŞEKER PANCARI ÜRETİMİ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2011 yılı 2. Bitkisel Üretim tahminlerine göre tahıllar, sebze ve meyve üretiminde bir önceki yıla göre artış yaşandı.
2011 yılının ikinci döneminde tahıl üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 7,4, sebzede yüzde 5,8 ve meyvede yüzde 3,6 oranında artış tahmin edildi. 2011 yılında üretim miktarlarının yaklaşık olarak tahıl ürünlerinde 35,2 milyon ton, sebzelerde 27,5 milyon ton ve meyvelerde 17,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği öngörüldü. 2011 yılının ikinci tahmininde tahıl ürünlerinde üretim miktarlarının bir önceki yıla göre yüzde 7,4 oranında artarak yaklaşık 35,2 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi. Bir
önceki yıla göre buğday üretiminin yüzde 10,8 oranında artarak yaklaşık 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 4,8 oranında artarak yaklaşık 7,6 milyon ton, çeltik üretiminin yüzde 4,7 oranında artarak yaklaşık 900 bin ton olacağı tahmin edilirken, mısır üretiminin yüzde 2,6 oranında azalarak yaklaşık 4,2 milyon ton olacağı tahmin edildi. Baklagillerin önemli ürünlerinden kuru fasulyede yüzde 1,6, nohutta yüzde 6,4, kırmızı mercimekte yüzde 10 oranında azalış gerçekleşti. Yumru bitkilerden patates yüzde
1,9 oranında artış göstererek yaklaşık 4,6 milyon ton olarak tahmin edildi. Yağlı tohumlardan ayçiçeği üretiminde yüzde 3,4, soya üretiminde yüzde 23,3 oranında artış, kolza üretiminde ise yüzde 11,8 oranında azalış tahmin edildi. Tütün üretimi yüzde 3,7 oranında artarak 55 bin ton, kütlü pamuk üretimi yüzde 20 oranında artarak yaklaşık 2,6 milyon ton tahmin edilirken, şeker pancarı üretimi ise yüzde 10,8 oranında azalarak 16 milyon ton olarak tahmin edildi.
Sebze üretimi 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre arttı.
2011 yılının ilk erken tahmininde sebze ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 5,8 oranında artarak yaklaşık 27,5 milyon ton olarak tahmin edildi. Sebze ürünleri alt gruplarında üretim miktarları incelendiğinde 2011 yılı ikinci tahmininde yumru ve kök sebzelerde yüzde 8 oranında, meyvesi için yetiştirilen sebzelerde yüzde 5,6 oranında, başka yerde sınıflandırılmamış diğer sebzelerde yüzde 3,5 oranında artış tahmin edildi. Sebzeler grubunun önemli ürünlerinden domateste yüzde 9,6, kuru soğanda
yüzde 9,9, havuçta yüzde 14, taze fasulyede yüzde 4,6, sivri biberde yüzde 7,8, kavunda yüzde 2,4, karpuzda yüzde 3,9 oranında artış, dolmalık biberde yüzde 6,4, salçalık biberde yüzde 6,7, patlıcanda yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi.
MEYVE ÜRETİMİ BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE ARTTI
2011 yılının ikinci tahmininde meyve ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre yüzde 3,6 oranında artarak, yaklaşık 17,2 milyon ton olarak tahmin edildi. Meyveler içinde önemli ürünlerin üretim miktarlarına bakıldığında 2011 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre elmada yüzde 2,9, kayısıda yüzde 44,4, erikte yüzde 11,9, kirazda yüzde 4,9 ve zeytinde yüzde 23,7 oranında artış tahmin edildi.
Turunçgillerden portakalda yüzde 1,2, mandalinada yüzde 1,8 oranında artış tahmin edildi. Sert kabuklu meyvelerden fındıkta yüzde 26,7, Antep fıstığında yüzde 12,5 oranında azalış, bademde ise yüzde 26,9 oranında artış tahmin edilirken; üzüm üretiminde yüzde 1 oranında artış, muz üretiminde ise yüzde 3 oranında azalış tahmin edildi. Yaş çay üretiminin yüzde 3,9 oranında azalarak yaklaşık 1,3 milyon ton civarında olacağı tahmin edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Burdur’da feci yangın: 5 halk otobüsü alev alev yanarak hurdaya döndü Burdur’da gece saatlerinde halk otobüsleri otopark alanında çıkan yangın itfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucunda söndürülürken yangında zarar gören 6 otobüsten 5’i tamamen yandı, camları patlayan 1 otobüs ise yanmaktan son anda kurtarıldı. Yangın gece saat 03.18’de Burdur merkez Aydınlıkevler Mahallesi Mahrukatcılar Sitesi Terakki Sokak üzerinde bulunan Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi otopark alanında meydana geldi. Edinilen bilgilere göre otoparkta park halinde bulunan bir halk otobüsünde henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Hızla büyüyen yangın yan yana duran park halindeki diğer otobüslere de sıçradı 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan ihbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken polis ekipleri ise çevrede güvenlik önlemi aldı. İtfaiye ekiplerinin uzun uğraşları sonucu kontrol altına alınarak söndürülen yangında 5 halk otobüsü tamamen yanarken camları patlayan 1 otobüs ise son anda olay yerinden çekildi. Olay hakkında konuşan Burdur Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Ali Ballak, “112 komuta merkezine 03.18’de düşen ihbar sonrası ekiplerimiz 03.22’de bölgeye gelerek çalışmalara başladı. 5 otobüste yangın etkiliydi. Çünkü otobüsler birbirine yapışık vaziyette park edilmişti. Toplam 5 araç 15 personel ile yangına müdahale ettik. Yangında 5 otobüs yanarak zarar gördü. Soğutma çalışmalarının ardından yangının çıkış nedeniyle ilgili detaylı incelememizi gerçekleştireceğiz. Tüm mal sahiplerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İnşallah tekrarı olmaz ama büyük bir yangındı.” dedi. Yangının ilk başladığı halk otobüsünün şoförü Erkan Gedik ise, “Saat 22.32’de üniversite seferine çıktım. Yolcuları bıraktıktan sonra 23.35 civarında buraya gelerek aracı park ettim. 03.30 sıralarında ise araç sahibi Murat Bey beni arayarak aracın yandığını söyledi. Biz de hemen buraya geldik. Yangının neden çıktığı hakkında hiçbir bilgimiz yok ama ana sigortalarımız kapalıydı. Yapılacak araştırmadan sonra öğreneceğiz biz de.” ifadelerini kullandı. Soğutma çalışmaları sonrasında olay yeri inceleme ekipleri bölgede çalışma yaparken yangının kundaklama sonrası çıktığı şüphesi üzerinde duruluyor.