SAĞLIK - 28 Eylül 2017 Perşembe 12:06

Mevsim geçişlerinde bu hastalığa dikkat

A
A
A
Mevsim geçişlerinde bu hastalığa dikkat

Her dönem mevsim geçişlerinde etkisini gösteren gribal hastalıklar önlem alındığı takdirde etkisini yitiriyor.

Her dönem mevsim geçişlerinde etkisini gösteren gribal hastalıklar önlem alındığı takdirde etkisini yitiriyor. Sonbahar ve bahar aylarında adeta salgına dönüşen grip hastalığı hapşırma, öksürme ve eşyalar ile temasla kolayca bulaşırken, grip aşısı yapıldığı takdirde kişi hastalığa bile hafif bir şekilde atlatmasını sağlıyor.


Sıcak ve soğuk hava dengesinin bozulduğu sonbahar döneminde gribal enfeksiyonlar da etkisini arttırmaya başladı. Bu dönemde özellikle akşam saatlerinde yaşanan soğuk hava, güneşin yüzüne aldanarak önlemini almadan dışarı çıkan insanları öncelikle etkisi altına alıyor. Grip hastası olan insanlar tokalaşma, hapşırma, öksürme, eşyalar ile temasla hastalığını başka birine kolayca geçirebiliyor. Eczacı Duygu Tokaç, yaşanılabilecek bu hastalığın günlük hayatı etkilememesi ve mevsim geçişlerinin rahat bir şekilde geçirmek adına grip aşısı hakkında bilgiler vererek, önemli tavsiyelerde bulundu.



“Virüsler her zaman değiştiği için farklılık gösteriyor”


Tokaç, grip hastalığının her dönem değişiklik göstermesi ve bu hastalıktan korunabilmek amacıyla aşı yapılması gerektiğini tavsiye ederek, “Grip virüssel kaynaklı bir hastalık yani antibiyotik kullanmayı gerektirmeyen bir hatalıktır. Virüs vücuda bulaşıyor ve hastalık meydana geliyor. Grip aşısını, diğer aşılar gibi öneriyorum. Yüzde 100 koruyuculuğu var mı? Hayır. Her zaman suşlar (virüsler) değiştiği için farklılık gösteriyor. Ancak her sene de grip aşısı yenileniyor. Dolayısıyla önceki seneleri içeren grip virüsü bulaşırsa, koruyucu özelliği var. Diğer her virüs gibi, diğer her aşı gibi koruyuculuğu var. Fakat ihtimal dâhinde grip de olunabiliyor. Türkiye’de genel olarak sadece grip için söylemiyorum bütün hastalıklarda, hasta olduktan sonra tedavi olma yöntemine gidiliyor. Hastalık öncesi koruyu bir işlem gerekli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



“Hastayken aşı yapılmıyor”


Eczacı Tokaç, aşı yapıldıktan sonra hasta olunmayacağının garantisinin olmadığını ancak hastalığı hafif şekilde atlatıldığını belirterek, “Hastalıktan sonra aşının yan etkisi oluyor. Hastayken zaten aşı yapılmıyor. Hastalık yokken vücuda mikrop verildiği için hastalık olmadığı sürece vurulabiliyor. Hastalıktan sonra da hafif şekilde atlatmayı sağlıyor. Grip aşısının vurulması her türlü faydalıdır. Grip olmazsınız diye bir şey yok, olabilirsiniz ama en kötü ihtimalle hafif atlatabiliyorsunuz. Yani sonuçta bin tane suş (virüs) içeriyor” şeklinde konuştu.



“Bu sorunları yaşamadan önlemini almak çok daha mantıklı”


Ayrıca Eczacı Duygu Tokaç, gribin günlük hayatı oldukça etkilediğini de söyleyerek, “Grip üst, alt solunum yollarını etkileyebiliyor, genel olarak boğaz enfeksiyonuna sorununa çevirebiliyor. Geniz akıntısı, burun akıntısı, gözyaşı gibi sonuçlar ortaya çıkarıyor. Yani günlük yaşamı etkileyen birçok sorun meydana getiriyor. Tabi bu sorunları yaşamadan önlemini almak çok daha mantıklı grip aşısı da bunun için kullanılıyor. Zaten belirli mevsimsel dönemlerde Eylül-Nisan ayı gibi kullanılıyor. Diğer dönemlerde pek bir etkisi olmuyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Kocaeli Valisi Aktaş: "Dairelerde mahsur kalan ve hayatını kaybeden vatandaşımız yok" Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, Darıca’da 4 katlı binada meydana gelen doğal gaz patlamasına ilişkin, "13 vatandaşımızın yaralı olarak hastaneye sevkini sağladık. Dairelerde mahsur kalan ve hayatını kaybeden vatandaşımız yok. İtfaiye teşkilatımız, AFAD müdahalesini yaparak tüm daireleri boşalttı" dedi. Vali İlhami Aktaş, Abdi İpekçi Mahallesi 1524 Sokak’taki 4 katlı binanın 1. katında doğal gaz kaynaklı olduğu değerlendirilen patlamanın ardından olay yerine giderek, ekiplerin çalışmaları hakkında bilgi aldı. İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Aktaş, "Darıca’da doğal gaz kaynaklı olduğunu düşündüğümüz patlama meydana geldi. 4 katlı bir apartmandan şuana kadar 13 vatandaşımızın yaralı olarak hastaneye sevkini sağladık. Apartmanda, dairelerde mahsur kalan ve hayatını kaybeden vatandaşımız yok" dedi. "Arkadaşlarımızın verdiği ilk bilgiler ağır yaralı olmadığı yönünde" İtfaiye ve AFAD ekiplerinin gerekli tüm müdahaleleri yaptığını aktaran Aktaş, "Ekiplerimiz müdahalelerini yaparak tüm daireleri boşalttı. Ağır yaralı olmadığı şeklinde ilk bilgimiz var. Bizde şimdi hastaneye geçeceğiz ama arkadaşlarımızın verdiği ilk bilgiler ağır yaralı olmadığı yönünde. Arkadaşlarımız konuyu her yönüyle araştırıyor" diye konuştu. Vali Aktaş’a, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık da eşlik etti.
Kocaeli Kocaeli’de 4 katlı binada doğal gaz patlaması: 13 yaralı Kocaeli’nin Darıca ilçesinde 4 katlı binada doğal gaz kaynaklı meydana geldiği değerlendirilen patlamada, ilk belirlemelere göre 13 kişi yaralandı. Ayrıca bugün ilçenin birçok noktasından doğal gaz sızıntısı ve arıza ihbarları yapıldığı öğrenildi. Abdi İpekçi Mahallesi 1524 Sokak’taki 4 katlı binanın 1. katında saat 19.15 sıralarında doğal gaz kaynaklı olduğu değerlendirilen patlama meydana geldi. Patlamanın ardından 1. katın hasar gördüğü binada yangın çıktı. 112 Acil Çağrı Merkezine yapılan ihbar üzerine adrese çok sayıda itfaiye, sağlık, gaz ve polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yaralılar ise sağlık ekiplerinin ilk müdahalelerinin ardından hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre 13 kişi yaralandı. Boru delinmiş, 13 mahallenin gazı kesilmişti Bugün saat 15.00 sıralarında Bayramoğlu Mahallesi Burak Reis Caddesi’ndeki Rams Park’ın inşaat alanında iş makinesinin kazı çalışması sırasında, bölgeden geçen doğal gaz hattı borusunda delik oluşmuş, 13 mahallenin gazı kesilmişti. Ayrıca, ilçenin birçok noktasında öğle saatlerinden itibaren çok sayıda doğal gaz sızıntısı ve arıza ihbarları yapıldığı öğrenildi. Darıca Belediyesi, Bayramoğlu Mahallesi’nde yaşanan olayın ardından sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, "Yapımı devam eden bir inşaat alanında yapılan kazı sırasında doğal gaz hattının patlaması sonucu bazı bölgelerde kısmi olarak doğalgaz sorunu yaşanmaktadır. Konu, ilgili kurum PALGAZ ve emniyet tarafından kontrol altına alınmış olup, en kısa sürede evlere doğalgaz verilecektir" ifadelerini kullanmıştı. 22 Ekim’de 2 kişi ölmüş, 7 kişi yaralanmıştı Öte yandan, 22 Ekim’de ise Gebze ilçesindeki Mevlana Mahallesi 866. Sokak’taki 5 katlı binanın 3. katında da yine doğal gaz kaynaklı patlama meydana gelmiş, 2 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Patlamadan 4 gün önce akşam saatlerinde Gebze’deki birçok noktadan gaz kaçağı ve kokusu olduğu yönünde ihbarlar yapılmış, adreslere ekipler sevk edilmişti. Vatandaşlar, yeterince ilgilenmediği gerekçesiyle PALMET Enerji’ye ait PALGAZ şirketine büyük tepki göstermişti.