GENEL - 12 Aralık 2019 Perşembe 10:22

Atatürk Üniversitesinde "Güçlü İyilik Sosyal Girişim Zirvesi"

A
A
A
Atatürk Üniversitesinde "Güçlü İyilik Sosyal Girişim Zirvesi"

Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı Kooordinatörü İsmail Hilmi Adıgüzel Global Girişimcilik Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Erzurum Atatürk Üniversitesinde "Güçlü İyilik Sosyal Girişim Zirvesi"katıldı.

Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı Kooordinatörü İsmail Hilmi Adıgüzel Global Girişimcilik Haftası Etkinlikleri çerçevesinde Erzurum Atatürk Üniversitesinde "Güçlü İyilik Sosyal Girişim Zirvesi"katıldı. Kırsal kalkınma açısından Sosyal Girişimciliğin önemini anlattı.


170 ülkeyle aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası (Global Entrepreneurship Network) Türkiye’de TOBB önderliğinde 2008’den bu yana, Kasım’ın 3. haftasında kutlanıyor. Tüm Dünyada eş zamanlı olarak düzenlenen etkinliklerin ana amacı gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmelerini sağlayabiliyor. Her ülke Kasım ve Aralık aylarında gerçekleştirdiği tüm girişimcilik etkinliklerini tek bir raporda toplayıp global girişimcilik konferansına sunuyor.


Bu çerçevede Erzurum’da düzenlenen en kapsamlı sosyal girişimcilik zirvesi olan Güçlü İyilik Sosyal Girişim Zirvesine Atatürk Üniversitesi Kariyer Merkezi ev sahipliği yaptı. 2 gün süreyle birbirinden değerli konuklar gençlere sosyal girişimciliğin sunduğu imkan ve fırsatları anlattı.


Ülkemizde sosyal girişimcilik alanında en etkili isimlerden birisi olan ve Uluslararası Sosyal Girişimcilik Çalıştayı Kooordinatörlüğünü yürüten İsmail Hilmi Adıgüzel, zirvenin ilk gününde yaptığı konuşmada Ülkemizin ve Dünya’nın Sosyal ve finansal sorunlarının çözüm sırrının Sosyal Girişimcilikte olduğunu vurgulayan bir anlatım sergiledi.


Adıgüzel, “Tüm Dünya salt kar odaklı şirket yönetiminden sosyal fayda odaklı şirket yönetimine geçmeye hazırlanıyor. Soscial Business olarak adlandırılan bu yeni sistem her geçen gün önemi artarak hızlıca iş dünyasının odak noktalarından birisi haline geldi, geliyor” dedi.


Adıgüzel, tüm Dünya ile aynı anda anlaşılması ve entegre olunması adına girişimcilik eko sisteminin içerisinde Sosyal Girişimciliği anlatarak gençlerin yeni sisteme entegtre olarak girişimcilik hayali kurmalarını sağlamaya çalıştıklarından bahsetti.


Ülkemizden ve Dünyadan örnekler vererek konuşmasını sürdüren Adıgüzel, Sosyal Girişimcilik konusunun genç girişimciler açısından önemli olmakla birlikte Ulusal ve Uluslararası arenada faaliyet yürüten şirketler açısından da oldukça önemli olduğundan bahsederek. 20 Ağustosta Amerikan ekonomisinin %30’luk payına sahip 181 Şirketin CEO’sunun ortak bir bildiri yayınlayarak salt kar odaklı şirket yönetiminden sosyal fayda odaklı şirket yönetimine geçiş yapacaklarının ve bu konuda öncü olacaklarını bildirdikleri bildiriden bahsetti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay’ın ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle depremzede kadınlar aşçılık atölyesinde buluştu Türk Kızılay’ın ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesi çerçevesinde ünlü şef Somer Sivrioğlu, Hatay’da 20 depremzede kadına eğitim verdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde en çok hasar gören illerden olan Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Türk Kızılay tarafından Mustafa Kemal Üniversitesi’nde ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesi, depremin yaralarını sarmaya katkı sağlıyor. Dünyaca ünlü şef Somer Sivrioğlu ve ekibi, 10’u gastronomi öğrencisi ve 10’u ev hanımı olan depremzede kadınlarla aşçılık atölyesinde buluştu. Depremzede kadınlar, Somer şefle birlikte Kayseri yöresine ait olan yağlama yemeğini yaptılar. Aşçılık atölyesinde depremzede kadınlarla bir araya gelen Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesiyle kadınlara istihdam fırsatı olan bir eğitim verdiklerini belirtti. Yılmaz, “Bu ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projesinin ikincisini yapıyoruz. İlkini Gaziantep’te yapmıştık. Bugün biraz daha gelişmiş halini destekleyerek tekrarlamış oluyoruz. Burada bugün 20 depremzede kadınlarımız var. Bir kısmı gastronomi öğrencisiyken diğer kısmı da ev hanımı. Evinde yemek yaparken katkı sağlayacak veya sağlamayacak kadınlarımız var. Burada yapılanların tadına baktığımızda inanılmaz bir yağlama yapılmış. Bugün biraz daha ileri tekniklerin kullanıldığı bir programdayız. ‘İyilikle Pişen Hayatlar’ projemizde deprem bölgesinde normalleşmeye çalışırken bu yönde ilerlemeyi hedefleyen kadınlarımız için istihdam fırsatı olan bir eğitim veriyoruz. Kadınları bu alanda çok rahat iş bulabilecekleri ve kendi işyerlerini açabilecekleri meslek edindirme programı şeklinde oluyor. Bu eğitimde en önemlisi sertifikalandırılmış ve yapılandırma olan bir eğitim olmasıdır” dedi. “Burada kadınlara eğitim verip, onlara istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” Depremzede kadınların kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmeyi hedefleyen bir eğitim verdiklerini belirten Somer Sivrioğlu, “Bugün Kayseri yöresine ait olan yağlama yemeğini yapıyoruz. Tüm Türkiye’nin sevdiği bir yemekti. Kadınlarımız yemek yapmayı çok iyi biliyor. Bizim burada içlerinde çok iyi olan yemek yapan kadınlarımızın ticari mutfaklarda da bu başarılarını göstererek, kabiliyetlerini ticari kazanca dönüştürmek. İşletmelerde kendi yaptıklarını ticari olarak bunları nasıl yapabilirler konusunda iki gün eğitim veriyoruz. Burada yemek yapıyoruz ve yemeğin iyileştirici gücüne inanıyoruz. Burada kadınlara eğitim verip onların istihdam sağlamaya özen gösteriyoruz” şeklinde konuştu. “Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz” Bu eğitimde farklı teknikleri öğrenerek yemek yaptıklarını söyleyen Rabia Kefçi, “Somer Şefle eğitim yapmak çok heyecan verici ve güzel bir durum oluyor. Bugün Kayseri yağlamasını yapmayı öğreniyoruz. Ben ilk defa yapıyorum. Benim normalde yaptığım tekniklerden farklı teknikler yaparak öğreniyoruz. Hamuru ilk defa açıyorum. Burada hem eğleniyoruz hem de öğreniyoruz. Bizim için çok güzel deneyim oluyor” ifadelerini kullandı.