EKONOMİ - 31 Ağustos 2023 Perşembe 11:05

Bağımsız yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2022 yılında yüzde 5,5 arttı

A
A
A
Bağımsız yıllık Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2022 yılında yüzde 5,5 arttı

Yıllık verilere dayalı olarak hesaplanan bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), zincirlenmiş hacim endeksiyle 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,5 arttı.


Türkiye İstatistik Kurumu yıllık verilere dayanarak hazırlanan 2022 yılı Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verisini paylaştı. Buna göre, yıllık verilere dayalı olarak hesaplanan bağımsız yıllık gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH), zincirlenmiş hacim endeksiyle 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,5 arttı.


Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 106,9 artarak 15 trilyon 11 milyar 776 milyon TL oldu. Gayrisafi yurt içi hasılada en yüksek payı 2022 yılında yüzde 22,1 ile imalat sanayi aldı. İmalatı, yüzde 13,5 ile toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı ve yüzde 10,0 ile ulaştırma ve depolama sektörü izledi. Yıllık gayrisafi yurt içi hasılada en düşük pay hanehalklarının işverenler olarak faaliyetleri için gerçekleşti.


Kişi başına gayrisafi yurt içi hasıla 2022 yılında 176 bin 651 TL oldu


Kişi başına GSYH, 2022 yılında cari fiyatlarla 176 bin 651 TL, ABD doları cinsinden 10 bin 659 dolar oldu.


Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri yüzde 32,1 ile en çok büyüyen sektör oldu


Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri yüzde 32,1, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 20,7 ve hanehalklarının işverenler olarak faaliyetleri yüzde 20,6 ile 2022 yılında en çok büyüyen sektörler oldu. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı yüzde 24,6, inşaat yüzde 7,1, madencilik ve taş ocakçılığı yüzde 5,5 ile en çok küçülen sektörler oldu.


Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 19,0 arttı


Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2022 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre yüzde 19,0 arttı. Yerleşik hanehalkı nihai tüketim harcamalarının cari değerlerle GSYH içindeki payı yüzde 57,0 oldu. Hanehalkı harcamalarında en yüksek payı alan harcama grupları sırasıyla, yüzde 23,2 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 18,3 ile ulaştırma ve yüzde 12,4 ile konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar oldu.


Devletin nihai tüketim harcamaları 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 4,2 arttı


Devletin nihai tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı 2022 yılında yüzde 11,7 olurken, gayrisafi sabit sermaye oluşumunun payı yüzde 29,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre, devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,2 artarken, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 1,3 arttı.


Mal ve hizmet ihracatı 2022 yılında yüzde 9,9, ithalatı ise yüzde 8,6 arttı


Mal ve hizmet ihracatı 2022 yılında zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 9,9, ithalatı ise yüzde 8,6 arttı. Harcama yöntemine göre cari GSYH ana bileşenleri içerisinde toplam mal ve hizmet ihracatının payı yüzde 38,6, ithalatın payı ise yüzde 42,6 oldu.


İşgücü ödemeleri 2022 yılında yüzde 81,7 arttı


Gelir yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla hesaplamalarına göre işgücü ödemeleri, 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 81,7 artarken, brüt işletme artığı/karma gelir yüzde 115,5 arttı.


İşgücü ödemelerinin gayrisafi katma değer içindeki payı yüzde 26,3 oldu


İşgücüne yapılan ödemelerin cari gayrisafi katma değer içindeki payı 2021 yılında yüzde 30,0 iken bu oran 2022 yılında yüzde 26,3 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise 2021 yılında yüzde 52,3 iken 2022 yılında yüzde 53,7 oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da deprem şehitliği anıtı için ilk adım atıldı Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin seçim vaatlerinden biri olan deprem şehitliği anıtı projesi için çalışmalar başladı. Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, 31 Mart seçimleri öncesinde, kentte 6 Şubat depremlerinde yaşamlarını yitirenlerin hatırasını yaşatmak için bir deprem anıtı yapılacağına dair söz vermişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da Ağustos ayında Adıyaman’da gerçekleştirilen TBB toplantısında söz konusu anıt için destek sözü vermişti. Ocak ayında yapılan meclis toplantısında, İBB ile protokol yapma kararı alınması üzerine deprem şehitliği anıtının çalışmaları başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut, deprem şehitliği anıtının yapılacağı alanları belirlemek ve tasarım sürecini başlatmak üzere Adıyaman’a geldi. Heyet, Başkan Abdurrahman Tutdere ile birlikte şehitlik alanında incelemelerde bulundu ve proje detaylarını değerlendirdi. Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlerin aziz hatırasını yaşatacak olan deprem şehitliği anıtı, manevi değeri yüksek bir proje olarak şehrin hafızasında yer edecek. Mezar taşları, yürüyüş yolları, istinat duvarları ve yeşil alanlarıyla planlanan proje, depremin acılarını unutturmadan, şehitlerin hatırasını canlı tutmayı amaçlıyor.
Antalya Antalyaspor Kulübü’nde devir teslim gerçekleşti Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Antalyaspor Kulübü Olağanüstü Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen Başkan Mustafa Ergün ve yönetim kurulu üyeleri, bir önceki başkan Aziz Çetin’den görevi teslim aldı. Hasan Subaşı Tesisleri’nde gerçekleşen törene eski ve yeni başkanların yanı sıra yönetim kurulu üyeleri katılım gösterirlerken, Kulüp Genel Müdürü Burcu Zaman da devir tesliminde yer aldı. Yönetimi Başkan Mustafa Ergün’e teslim eden Aziz Çetin törende ilk sözü alan isim oldu ve Başkan Ergün ve listesini bir kez daha tebrik ederek; görevde olduğu süre içerisinde Antalyaspor için en iyisini yapmaya çalıştığını belirtti. Başkan Çetin, yeni yönetimin yeni bir enerji ile kulübü daha iyi yerlere taşıyacağından emin olduğunu dile getirdiği sözlerini başarı dilekleri ile sonlandırdı. Çetin’den sonra söz alan Başkan Mustafa Ergün, yaklaşık 4 yıldır Antalyaspor camiasında çeşitli görevlerde bulunduğunu hatırlatarak başladığı konuşmasında önceki dönem yöneticilerinden Sami Güral’ın destekleri ile yüzme havuzunun üzerinin kapatılması projesine başlandığını, Ferhat Sezer’in destekleri ile de yeni bir voleybol salonunun projelendirildiğini müjdeledi ve destekçilere teşekkür etti. Başkan Ergün, camianın eski başkan ve yöneticilerinin bir araya geleceği "Yüksek İstişare Kurulu" adında bir oluşum için çalışmaların başladığını belirterek devam ettiği konuşmasını başkan Çetin ve yönetici arkadaşlarına teşekkür ederek sonlandırdı. Yapılan konuşmalardan sonra Başkan Mustafa Ergün’ün bir önceki Başkan Aziz Çetin’e hediyesini takdim ettiği tören, fotoğraf çekiminin ardından sonra erdi.
Muğla Marmaris Belediye Başkanı Ünlü ‘halkın çıkarlarını gözetmeyen projelere karşı mücadelemiz devam edecek’ Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Selimiye ve Bozburun Yarımadası’nda yapılması planlanan marina ve çekek yeri projelerine ilişkin basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Ünlü, halkın çıkarlarını gözetmeyen projelere karşı mücadele edeceklerini belirtti. Bozburun’da marjinal tarım alanı olarak belirlenen bir bölgenin, tekne imalatı ve çekek yeri için imar planının değiştirilmesine itiraz ettiklerini söyleyen Başkan Ünlü, “Bu alan, marjinal tarım alanı olarak planlanmış bir yer. Ancak şimdi, 177 teknelik bir marina için altyapısı olmadan kullanıma açılmak isteniyor. Altyapı sorunları çözülmeden yapılan bu tür projelere karşıyız. Halkın ihtiyaçlarını görmezden gelen yaklaşımları kabul etmiyoruz ve dava sürecimizi başlattık” dedi. Selimiye’deki marina projesine de değinen Başkan Ünlü, bölgenin altyapı eksiklerine dikkat çekti. “Selimiye zaten doğal bir liman özelliği taşıyor. Ancak mevcut imar ve altyapı sorunları çözülmeden yapılmak istenen marina, yeni problemler oluşturacaktır. Selimiye halkı halen teknelerini bağlamak için yer bulamazken, bu tür projeler yerel halkın yaşamını daha da zorlaştırır. Önce temel sorunları çözmeliyiz” diye konuştu. "SİT alanı statü değişiklikleri endişelendiriyor" Başkan Ünlü, Bozburun ve Selimiye’de bazı SİT alanlarının derecelerinin düşürülmesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade etti. “Bu bölgeler, 2011 yılında koruma statüsü kazanmıştı. Ancak son değişikliklerle, birinci derece doğal SİT alanları, nitelikli koruma alanına dönüştürülüyor. Bu değişikliklerin hangi amaçla yapıldığını sorguluyor ve kamu yararı için bu sürecin takipçisi oluyoruz” diyerek vatandaşların kendi arsalarına ev yapmaları yönünde imar planlarının düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Marmaris’in planlı ve kamu yararını gözeten bir şekilde büyümesi gerektiğini vurgulayarak, “Yatırım her zaman iyidir, ancak yalnızca sermayeye hizmet eden projelere karşı duracağız. Halkın yararını her şeyin üstünde tutmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.