Yerel Haberler
Erzincan
Komisyon İliç ilçesinde olay yerini inceledi 08 Mayıs 2024 Çarşamba - 21:57:32 Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende meydana gelen kazayı araştırmak ve benzer kazaların önlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan araştırma komisyonu Erzincan İliç ilçesinde olay yerini inceledi. AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman’ın da yer aldığı araştırma komisyonunda görevli 22 milletvekili, 5 akademisyen ve 16 meclis görevlisinden oluşan heyet İliç maden kazasını yerinde inceledi. AK Parti Erzincan Milletvekilli Süleyman Karaman, “İliç maden kazasını incelemek için Erzincan’ımıza gelen araştırma komisyonumuz ile birlikte ilk olarak Valiliğimizi ziyaret ettik. Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu; beraberindeki bilim adamları ve teknik heyetin de hazır bulunduğu maden sahasında incelemelerde bulunarak, kazanın oluşu ile yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirildik. Bir daha böyle trajik kazaların olmaması için ne gibi tedbirler alınması noktasında istişarelerde bulunduk. İliç maden kazası araştırma komisyonu arkadaşlarım ile acılı ailelerimize taziye ziyaretinde bulunduk. Komisyonumuzun titiz çalışmaları sonucunda benzer olaylar inşallah yaşanmayacak. Ortaya çıkan rapora göre madencilik kuralları daha güvenli elverişli hale getirilecek. Ülkemizin geleceği için, insanlarımızın sağlığı için, madencilerimiz için en doğrusunu yapmanın gayreti içindeyiz" dedi.
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:43 Tulum peyniri üreticileri dışarıdan getirilen peynirlerden muzdarip Güneydoğu illerinden Erzincan’a getirilerek tulum peyniri olarak satışa sunulan peynirler Erzincan’daki tulum peyniri üreticilerini mağdur ediyor. Erzincan’daki tulum peyniri üreticileri, dışarıdan getirilen süt ve kelle peynir nedeniyle orijinal Erzincan tulum peyniri üreten üreticinin ürününün değer kaybına uğradığını öne sürdüler. Bahar aylarının gelmesi ile birlikte tulum peyniri üreticileri peynir üretim sezonuna hazırlanıyor. Üreticiler kuzuların büyümesi ile birlikte koyunlarını sağmaya başladı. Sağılan koyunlardan elde edilen süt ile Erzincan tulum peyniri ortaya çıkacak. Erzincanlı üretici sağıma daha yeni başlamışken, Erzincan dışından özellikle güneydoğu bölgesinden Erzincan’a süt malı denilen tonlarca peynir sokuldu. Üreticiler, orijinal Erzincan tulum peynirinin hak ettiği değeri almamasının nedeni olarak ucuza başka illerden süt getirip Erzincan tulum peyniri adı altında satılması olarak değerlendiriyor. Üreticilerden Murat Kamay; “Erzincan dışından, Erzincan coğrafi işaretli ürününe uymayan sütleri, peynirleri getirip Erzincan tulum peyniri diye satıyorlar. Başka illerden ucuza gelen süt ve peynirler yüzünden bizim orijinal ürünümüz hak ettiği değeri almıyor. Tüccarın üreticiye verdiği fiyatta güneydoğudan gelen ürünler etkili oluyor. Orada ucuza veriyorlar diye burada bizim orijinal ürünümüz para etmiyor. Üstüne birde bizim ürünlerimizi onlarla karıştırıp ortaya Erzincan tulumu olmayan bir ürün ortaya çıkarıp Erzincan tulum peyniri diye satıyorlar. Coğrafi işaretli ürünümüzün adını kullanarak ticaret yapıyorlar ancak olan biz üreticilere oluyor ve peynirimizin özelliği kayboluyor, bizlerde emeklerimizin karşılığını alamıyoruz.” diye konuştu.
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:40 Müftülük bünyesinde kurulan atölyede Türk İslam sanatları yaşatılıyor Erzincan İl Müftülüğü bünyesinde kurulan atölyede ney, ud, kanun ve rebap gibi musiki aletleri üretilerek çeşitli kurslar düzenleniyor. Türk İslam sanatlarının tanıtılması, İslam geleneğinde geçmişten bu yana icra edilen sanatların yaşatılması, korunması, yaygınlaştırılması ve gençlerin Türk İslam sanatlarına yönelik ilgilerinin artırılması maksadıyla Erzincan İl Müftülüğünce çalışma başlatıldı. İl Müftülüğü binasında kurulan küçük atölye de İmam Hatip Teoman Kayalar tarafından ney, ud, kanun ve rebap gibi İslam musikinde kullanılan aletler üretilerek her yaştan vatandaşa hitap edecek şekilde çeşitli kurslar düzenleniyor. İmam Hatip Teoman Kayalar, toplumun her kesimine hitap edecek kursların düzenlendiğini belirterek, “Erzincan Müftülüğünde imam hatip olarak görev yapmaktayım. Türk İslam sanatlarının tanıtılması, korunması ve yaygınlaştırılması, gelecek nesillere aktarılması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu çerçevede Müftülüğümüz binasında oluşturduğumuz bu küçük atölyede ney, ud, kanun ve rebap üretiyor, toplumun her kesimine hitap edecek şekilde kurslarımız devam ediyor” dedi. Erzincan İl Müftüsü Muharrem Gül ise, özellikle üniversite ve lise gençliğine bu sayede ulaşmayı, gençlik merkezlerini daha aktif kullanmayı hedeflediklerini kaydederek, “Diyanet İşleri Başkanlığımız Erzincan İl Müftülüğünün Cami Gençlik Merkezlerinde gençlere yönelik faaliyetlerimiz var. Bu gençlik merkezlerini de çok aktif kullanmaya çalışıyoruz. Gençlerimize açtık. Buralarda sosyal ve sanatla ilgili etkinliklerimiz de var çünkü gençlerimiz bu sosyal ve sanatla ilgili etkinliklere daha fazla rağbet ediyorlar ve musiki de gençlerimizi cezbeden ve gençlerimizin ilgisini çeken alanlardan. Dolayısıyla tasavvuf musiki koromuzun şefi Teoman Kayalar hocamız burada hem musiki enstrümanları üretimi yapmakta. Hem üretim yapıyor hem de gençlerimize eğitim veriyor. Dolayısıyla biz gençlerimizin daha fazla buralara gelmesini rağbet etmesini arzu ediyoruz. Üniversite gençliğine, lise gençliğine bu şekilde ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.
08 Mayıs 2024 Çarşamba - 09:38 Gıda zehirlenmeleri sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte artıyor Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her yıl 600 milyon kişi besin zehirlenmelerinden etkileniyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, yaz aylarında sıcaklığın artması ile birlikte besin zehirlenmesi vakalarının artığını söyledi. Besinler aracılığı ile insan organizmasına taşınan bakteri, virüs, parazit, toksin ve kimyasal maddeler besin zehirlenmelerine neden olabiliyor. Artan sıcaklıkların etkisiyle birlikte yaz aylarında görülen besin zehirlenmesi vakaları ciddi oranda artıyor. Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, besin zehirlenmelerine sebep olan dört bakteri çeşidi olduğunu söylüyor. Bunlardan ilki, en çok görülen bakteri çeşidinin “stafilokok”. Bu bakterinin et, süt, süt ürünlerinde ve iyi yıkanmamış malzemelerden yapılan salatalarda ortaya çıktığını ifade eden Gültaç Dayı Çamır, bakterili besin alındıktan iki veya üç saat sonra zehirlenme belirtilerin başladığını ve vücutta kusma reaksiyonunun görüldüğünü söyledi. Bakteriler ölümcül zehirlenmelere neden olabiliyor Et, süt ve salatanın neden olduğu besin zehirlenmelerinde en çok görülen bir diğer bakteri türünün “shigella” olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, bu bakterinin neden olduğu zehirlenmelerde belirtilerin ortaya çıkma süresinin bir veya iki gün olduğunu belirtti. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri bulantı, kusma, ateş, kramplar, karın ağrıları ve dışkıda kan şeklindeki belirtiler ile görülür” diyor. En ciddi ve ölümcül besin zehirlenmesine neden olan bakterilerden biri de “clostridium botilinum”. Bu bakteri konservelerde, ette, sebze ve meyvede bulunabiliyor. Gültaç Dayı Çamır, “Bu bakteri felç yapabilir, solunumu engelleyebilir ve ölümle sonuçlanabilir” dedi. Et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler Öncelikle fiyatı düşük diye nasıl ve nerden geldiği belli olmayan aynı zamanda da nasıl muhafaza edildiği bilinmeyen, denetlenmemiş ve de açık bir şekilde tezgahlarda satılan ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerektiğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, et tüketecek kişilerin etleri standartlara uygun şekilde işletilen şarküterilerden alması gerektiğini belirtti. Güvenilir markaların paketli ürünlerinin de alınabileceğini söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı, “Paketli ürün alırken de paketin hasar görmediğinden emin olun. Mutlaka etiket okuma alışkanlığı edinin. Üzerinde yazılı olan üretim ve son tüketim tarihlerini kontrol edin. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklar nedeniyle sütü kesinlikle çiğ tüketmeyin” ifadesini kullandı. Besinleri koruma önerileri Besinlerin bozulmasını önlemek için en pratik yöntemin buzdolabında veya dondurucuda saklamak olduğunu söyleyen Diyetisyen Gültaç Dayı Çamır, pişmiş besinlerin hemen tüketilmeyecek ise iki saat içinde buzdolabına konulması gerektiğini söyledi. Buzdolabında olan ve tüketilmesi için çıkarılacak yemeğin, yetmiş derece üzerinde ısıtılması gerektiğini söyleyen Gültaç Dayı Çamır, aynı yemeğin tekrar tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyledi. Çamır, “Dondurucudan çıkardığınız besinleri çözüldükten sonra tekrar buzluğa koymayın. Pişmiş yiyeceklerle çiğ yiyeceklerin birbirine temasından kaçının. Kişisel hijyeninize dikkat edin. Besin hazırlığını yapan bireylerin ellerini mutlaka sabunla en az iki dakika yıkamaları besin zehirlenmelerini önlemek açısından önemlidir. Ayrıca elinde kesikler veya açık yaralar bulunan kişilerin kesinlikle besin hazırlığı yapmamaları, zorunlu durumlarda ise bu yaraların hiçbir koşulda besinlerle temas etmeyecek şekilde sararak mutlaka eldiven kullanmaları gerekmektedir” açıklamasını yaptı. Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli Özellikle kişilerin çiğ et, yumurta veya kümes hayvanları gibi besinleri hazırladıktan sonra ellerini mutlaka iyice yıkaması gerektiğini söyleyen Çamır, bu tür riskli besinler ile pişirilmeden tüketilecek sebze ve meyveleri hazırlarken ayrı doğrama tahtası ve bıçakların kullanılması gerektiğini söyledi. Çamır sözlerine şöyle devam etti: “Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir. Besinlerinizin iyi piştiğinden emin olun. Yeterli süre ve sıcaklıkta pişmeyen yiyecekler zararlı bakterilerin sindirim sistemine taşınmasına yol açabilir. İshal ve kusma durumunda mutlaka dinlenmeli ve temiz su, ayran, maden suyu, şekersiz çay ile sıvı alımınızı artırmalısınız. İshaliniz varsa; pirinç lapası, yoğurt, muz, şeftali, haşlanmış patates tüketmelisiniz.”
İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Erzincan’da toplandı
07 Mayıs 2024 Salı - 12:55 İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Erzincan’da toplandı Erzincan’ın İliç ilçesinde 13 Şubat’ta meydana gelen ve 9 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasını tüm yönleriyle araştırmak üzere kurulan TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, Erzincan’da toplandı. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “Umuyoruz ki bu rapor bundan sonra Türkiye’deki güvenilir ve sürdürülebilir madencilik sürecinde yeni bir kapı olacak” dedi. İliç maden kazasını araştırmak için oluşturulan, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu, çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor. Komisyon üyeleri kazanın meydana geldiği İliç’teki maden sahasında incelemelerde bulunmak üzere Erzincan’a geldi. İlk olarak Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu’yu ziyaret eden komisyon üyeleri konuya ilişkin bilgi aldılar. Valilik çıkışında komisyon adına basın açıklamasında bulunan TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, “İliç hakkında, kimsenin kafasında soru işareti kalmayacak” dedi. Uslu, konuşmasında şunları söyledi: “Kazadan bugüne kadar 4 kardeşimiz cenazesine ulaşıldı. Kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz. 5 kardeşimizle ilgilide arama çalışmaları devam ediyor. Temenni ediyoruz kısa sürede onlara da ulaşılır. Ankara’daki çalışma takvimi içerisinde 18 nisan itibarıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde isimler okunduktan sonra meclis başkanlığına, divanına teşekkür etti. Komisyonumuz hızlı bir çalışma temposu içine girdi. Şu ana kadar Çevre Şehircilik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızı dinledik. Bunun dışında AFAD’tan bölgedeki arama ve tarama çalışmaları konusunda bilgi aldık. Yine Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüzden de suların kirlenmesinin önlenmesiyle ilgili tedbirler konusunda bilgi aldık. Bölgede incelemeler yaptıktan sonra, bundan sonraki takvimimizde ilgili üniversitelerin, akademi dünyasının, bu konuda çalışan bilim insanlarını dinleyeceğiz. Bu konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını dinleyeceğiz. Olabildiğince geniş bir çerçevede çalışmalarımıza devam edeceğiz. Hiç kimsenin aklında soru işareti kalmayacak şekilde çalışacağız. Herkesi mümkün olduğunca dinleyeceğiz. Çünkü komisyonumuzun kuruluş amacı bir bu kazadaki ihmal sürecini araştırmak ama onun kadar önemli bir konuda bundan sonra bu tür kazaların olmaması için atılması gereken adımları teşkil etmek olacak. Tabii ki komisyonumuz bir amacı daha var. Altın madencilik konusu ve madencilik konusu hassas bir konu. Önce insan, önce çevre sonra madencilik anlayışıyla güvenilir ve sürdürülebilir bir altın madenciliği politikası, bir madencilik mimarisi nasıl kurgulanabilir bu konuda da fikirlerimizi yaptığımız çalışmalar sonucunda oluşan kanatları raporumuza belirteceğiz. Umuyoruz ki bu rapor bundan sonra Türkiye’deki güvenilir ve sürdürülebilir madencilik sürecinde yeni bir kapı olacak.”
Türkiye’nin birçok ilinde mayıs ayında hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştü
07 Mayıs 2024 Salı - 08:51 Türkiye’nin birçok ilinde mayıs ayında hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştü Yaz aylarına sayılı günler kala yüksek kesimlerde görülen kar yağışıyla birlikte Türkiye’nin birçok ilinde mayıs ayının yedisinde hava sıcaklığı sıfır derecenin altına düştü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonundan alınan il ve ilçelere ait meteorolojik parametrelerde, Türkiye’nin en soğuk noktası gece eksi 6,8 derece ile Bolu, Merkez, Bolu/Batı Karadeniz Orman Arş. oldu. Yükseklerde kar yağışının görülmesinin ardından hava sıcaklığının gece saatlerinde sıfır derecenin altına düştüğü bazı yerleşim yerleri şöyle oldu: Amasya, Merzifon, Merzifon/Tavşan Dağı eksi 5,4 derece. Bolu, Mudurnu, Mudurnu/Abant Gölü eksi 5,3 derece. Rize, Çamlıhemşin, Çamlıhemşin/Palovit Yaylası eksi 5,3 derece. Çankırı, Ilgaz, Ilgaz Dağı eksi 5,2 derece. Erzurum, Palandöken, Doğu Anadolu Gözlemevi eksi 5,1 derece. Çankırı, Ilgaz, Yıldıztepe Kayak Merkezi eksi 5,0 derece. Kastamonu, Seydiler eksi 4,7 derece. Kastamonu, Ağlı eksi 4,7 derece. Kastamonu, Pınarbaşı eksi 4,6 derece. Kayseri, Melikgazi, Erciyes Kayak Merkezi eksi 4,4 derece. Kastamonu, Merkez, Ilgaz Kayak Merkezi eksi 4,3 derece. Gümüşhane, Kürtün, Kürtün/Arpacık Köyü eksi 4,2 derece. Kütahya, Aslanapa eksi 4,2 derece. Bolu, Gerede, Gerede/Samat Köyü eksi 4,1 derece. Giresun, Alucra, Alucra/Çakrak Köyü eksi 4,1 derece. Kastamonu, Bozkurt, Bozkurt/Mamatlar Köyü eksi 4,1 derece. Rize, Çamlıhemşin, Çamlıhemşin/Huser Yaylası eksi 4,1 derece. Bolu, Dörtdivan, Dörtdivan/Çetikören Köyü eksi 3,8 derece. Çankırı, Orta, Orta/Kayıören Köyü eksi 3,8 derece. Gümüşhane, Merkez, Gümüşhane/Aşağıyuvalı Köyü eksi 3,8 derece. Amasya, Merkez, Amasya/Ormanözü Köyü eksi 3,7 derece. Bayburt, Aydıntepe, Aydıntepe/Kavlatan Köyü eksi 3,6 derece.
"İhtiyar Kız" oyunu tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:27 "İhtiyar Kız" oyunu tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş ve sanatsal faaliyetlerine devam etmekte olan Sahne Tiyatrosu 3 gün boyunca sahnelediği ve 850 kişiye oynadığı "İhtiyar Kız" oyunuyla tiyatro severlere eğlenceli saatler yaşattı. Oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Tek perde olarak oynanan tiyatro oyunu Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Tiyatro salonunda ücretsiz olarak sahnelendi ve toplamda 850 tiyatro sever ile buluştu. Yönetmenliğini ve başrolünü Şeyma Aktaş’ın yaptığı oyunda; Emircan Kızıl, Tuğba Alaca, Eren Selçuk, Ömer Can Çelik, Emirhan Bektaş, Ender Balcı, Meryem Yolcu, Timuçin Kağan Bahar, Su Berra Çatalkaya, Mustafa Güngör, Faruk Çelik ve Mustafa Çelik rol aldı. Ses ve Işık Yönetmenliğini Burhan Çelik ve Özge Öz, 2. Yönetmenliğini Anıl Samancı, Genel Sanat Yönetmenliğini Ferruh Erkan’ın yaptığı oyunda evlenme yaşı geçmiş bir aile kızının, babası tarafından evlendirilme yolları aile komedisi olarak işlendi. Bu oyunla toplam 3 sahne alan Erzincan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Sahne Tiyatrosu, Haziran ayı başında hazırladığı çocuk oyunuyla karne alacak çocuklara yepyeni bir tiyatro oyununu hediye olarak hazırladı. Sahne Tiyatrosu, ilerleyen aylarda yeni oyunlarla da Erzincan halkının karşısına çıkmak için çalışmalarına devam ediyor.
Erzincan’ın 59 köyüne gece görüş ve yapay zeka destekli kamera sistemleri kuruldu
06 Mayıs 2024 Pazartesi - 10:14 Erzincan’ın 59 köyüne gece görüş ve yapay zeka destekli kamera sistemleri kuruldu Erzincan Valiliği himayelerinde başlatılan “Huzur İçin Erzincan” projesi kapsamında Erzincan İl Özel İdaresi tarafından 59 köye gece görüş ve yapay zeka destekli kamera sistemleri kuruldu. Erzincan Valiliği Sosyal Medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda; “ Sizin gözünüz ulağınız olmaya karalıyız. Gece, gündüz, uzak, yakın, yaz, kış demeden. Biz her şeyden önce sizin huzurunuz ve güvenliğiniz için varız. Proje kapsamında Erzincan il merkezine bağlı 59 köyün tamamında gece görüş ve yapay zeka destekli plato okuma yazılımını içeren kamera sistemi kuruldu. İlçelerde de kurulum devam ediyor. Teknolojinin tüm imkânları sizin için görevde. Can Erzincan’da asayiş Berkemal” denildi. Erzincan Merkez Hancı Çiftliği köyü Muhtarı Resul Çetin yaptığı konuşmasında; “Köyümüze Valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatları ile proje kapsamında yıllardır beklediğimiz gece görüş ve yapay zekâ destekli plato okuma yazılımını içeren kamera sistemi kuruldu. Valimize çok teşekkür ederiz. Malumunuz köylerimizde ki en büyük sıkıntı hayvan hırsızlıklarına karşı büyük bir önlem alınmış oldu. Bundan dolayı köylülerimiz çok memnun ve kendilerini daha iyi güvende hissediyorlar.” dedi. Saztepe köyü Muhtarı Talat Doğan ise kameraların takılmasından dolayı memnuniyetlerini belirterek, “Köyümüze giren çıkanı görüyoruz, hırsızlık olayı olduğu zaman onu belirleyebiliyor ve buluyoruz. Yola çıkan hayvanın kime ait olduğunu görüyoruz, çok güzel bir sistem. Allah devletimizden razı olsun” diye konuştu. Uluköy köyü Muhtarı Kenan Okumuş da köye kurulan kamera sistemlerinden dolayı teşekkür ederek, “Köyümüzde ki hayvan hırsızlıklarına karşı alınabilecek tedbirler açısından beklediğimiz bir projeydi. Projeyi tamamladıkları ve köyümüze getirdikleri için Valimiz Hamza Aydoğdu’ya Vali Yardımcımız ve İl Genel Meclisi Genel Sekreteri Mehmet Emre Canpolat’a birlik müdürümüze köyüm ve şahsım adına teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.