Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ’’Turizm, Türkiye gibi genç nüfusu olan ülkelerde dönüşümcü sektördür. Genç nüfusun başka sektörlerle tanışmasını sağlıyor’’ dedi.
4. Büyükelçiler Konferansı’nda Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı çalışmaları, 2012 planları hakkında büyükelçiler bilgi verdi. Bakan Günay, turizm sektörünün 2009 yılında küresel krizden etkilendiğini belirterek, Türkiye’nin turizm sektöründe artışın sürdüğünü ifade etti. Günay, Arap Baharı’ndan hem olumlu hem de olumsuz etkilendiklerini söyleyerek, 11 ayda Türkiye’ye 30,2 milyon ziyaretçi geldiğini kaydetti. Geçen yıl 21,8 milyar dolar olarak açıklanan rakamın düşük
olarak açıklandığını anlatan Günay, bu sene sonunda turizmden 24-25 milyar dolar gelir elde edeceklerini öngördüğünü söyledi. Günay, turizmin gelişen sektör olarak son 20 yılda Türkiye’nin gelirlerine dahil olduğuna işaret ederek, Türkiye’ye kazandırılan dövize dikkat çekti. Günay, ’’Turizm Türkiye gibi genç nüfusu olan ülkelerde dönüşümcü sektördür. Genç nüfusun başka sektörlerle tanışmasını sağlıyor. Turizmin toplumsal kalkınmaya büyük katkısı var’’ dedi.
Bakan Günay, Türkiye’nin Avrupa’da Fransa, İngiltere ve İspanya, dünyada ise ABD ve Çin ile turizm sektöründe yarıştığını kaydederek, Türkiye’de sunum ve çeşitliliğin geliştirilmesinin önemine değindi. Günay, ’’Yeni pazarlara ihtiyaç var. Termal zenginliklerimiz var. Termal yatırımları kolaylaştırıcı düzenlemeler getirmeye çalışıyoruz’’ dedi.
2012 yılında dünyanın farklı yerlerinde bürolar açmayı istediklerini belirten Günay, bu ofislerin açılması için Dışişleri Bakanlığı ile işbirliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Günay, son 3 yılda 3 bini aşkın eserin Türkiye’ye tekrar geri gelmesini sağladıklarını kaydederek, özellikle eserlerin geri dönmesi konusunda Dışişleri Bakanlığı ile işbirliğine ihtiyaç olduğuna işaret etti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilginç bir Bakanlık olduğunu söyleyerek, kültür denince akla derinlik, sofistikasyon, turizm denince de akla etkinlik, işletmecilik ve tanıtımın geldiğini ifade etti. Davutoğlu, ’’Küresel düzende yalnızca ekonomik ve siyasal anlamda değil, kültürel anlamda da yenileşmeye, kültürel mirasımıza sahip çıkmaya diğer taraftan da yeni kalıcı eserlere, dünya kültürüne katkıda bulunacak eserleri kazandırmaya ihtiyacımız var. Ekonomik başarı,
kültürel başarı olmaksızın istediği niteliği kazanamaz" dedi.