Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Nejmi Furunci, “2023 Türkiye’sin de Erzurum’da oluşturulacak ağır sanayi hamlesi ile Doğu Anadolu’da yeni bir devir açılacaktır” dedi.
Furunci, Erzurum’un Doğu Anadolu Bölgesinde sosyal ve kültürel anlamda en hızlı gelişen il konumunda olduğunu ifade ederek, “2023 Türkiye’sin de ilimizin soysa- kültürel kalkınmasının yanında coğrafi konumu bakımından bölgesinin lider ili olması ağır sanayi hamlesinden geçmektedir. Ülkemizde büyük sanayinin kurulması çok eskiye dayanmaktadır. Bununla birlikte sanayi kuruluşu sırasında, gerekli koruma tedbirleri alınıp, yeni sanayi kollarının geliştirilmesi pek olası değildir. Çünkü Osmanlı Devleti 16. yüzyılda Avrupa devletleri ile Kapitülasyonlar adı verilen anlaşmalar imzalamıştır. Önceleri yararlı olan bu anlaşmalar daha sonraları Osmanlı devletinin gerilemesinde büyük rol oynamıştır. Bunun sonucunda sanayinin gelişmesine engel olmuştur.” diye konuştu.
Coğrafi açıdan değerlendirildiğinde Erzurum’un tarih boyunca ve günümüze kadar önemli güçlerin ve büyük devletlerin hem Anadolu’nun içlerine hem de Kafkaslara açılmasında kilit rol oynadığını ifade eden Furunci, şöyle konuştu:
“Bundan dolayı bu bölgenin yer altı ve yer üstü zenginlikleri jeopolitik ve jeostratejik açıdan son derece önemli olmuştur. Özellikle M. Ö. VIII. Yy. da Urartuların bölgenin maden yataklarından faydalanmak için yapmış oldukları seferler Erzurum ve yöresinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ancak bölgenin iklim ve toprak yapısının yeteri kadar tarıma elverişli olmaması, tarihi süreç içinde ticareti ve hayvancılığı daha çok ön plana çıkarmıştır. Osmanlı’nın son döneminde çok canlı uluslar arası ticaret merkezi olma özelliği taşıyan Erzurum Cumhuriyet den sonra bu özelliğini yavaş yavaş yitirmeye başlamıştır. Geçmişteki Siyasi iktidarların bölgeye uygulamış olduğu yanlış ekonomik hamleler ve özel teşebbüsün yetersiz oluşu az da olsa var olan üretimi yok etmiş ve böylece ekonomik ve sosyal manada şehrin makus talihi artmaya başlamıştır. Günümüz itibariyle Erzurum, üretmeyen, sanayi ve endüstriden yoksun her yönüyle tüketici bir şehir konumuna düşmüştür. Şehri bu durumdan kurtarmak için ekonomik manada çeşitli üretim kolları geliştirilebilir.”
Furunci ağır silah sanayisinin kurulmasının Erzurum için faydalı olacağını belirterek, “ Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilciliği olarak Erzurum için çok fayda getireceğine ve yapılması halinde şehrin her türlü görüntüsünün değişeceğine inandığımız kısa bir projeden bahsetmek istiyorum. Ağır silah sanayi. Erzurum; Rusya, Ermenistan, Gürcistan, Nahçıvan ve İran Transkafkasya ulaşım ağının tam ortasındadır. Dolayısıyla komşu ülkelerin hem uluslar arası tehdit ve aynı zamanda ticari, askeri ve ekonomik hinterlant merkezindedir. Kurulacak olan ağır silah sanayi merkezinin şehrimize katacağı değer göz önünde bulundurulursa ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır. Ağır silah sanayinin kurulması için gerekli şartların oluşturulması gerekmektedir. “