Sakarya Ticaret Borsası`nın ``İzlenebilir Modern Hayvan Pazarı`` projesi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı`nın (MARKA) 2012 Mart Dönemi Doğrudan Faaliyet Mali Destek Programı kapsamında 28 proje arasından ilk 10 proje arasına girerek 62.155,74 TL hibe desteği almaya hak kazandı.
Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Fikri Koç, hayvan sağlığı ve veteriner halk sağlığı açısından canlı hayvanın gerek global anlamda gerekse topluluk içi ticaretinde "izlenebilirlik" konusunun çok büyük önem taşıdığını belirtti. İzlenebilirliğin artık bir lüks olmaktan çıkıp mecburiyet haline geldiğine işaret eden Koç, ``İzlenebilir ürün tüketiciler tarafından daha çok tercih edilmekte hatta daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Hızla gelişen gıda sektörü, Gıda ticaretinin küreselleşmesi, Ağırlasan/değişen rekabet koşulları, Gıda tüketim alışkanlıklarının değişmesi hayvan pazarlarının izlenebilirlik entegrasyonunda zincirin büyük halkasını oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Hayvan pazarları dışında alınan satılan hayvanlar da sistem dışı kaldığı ve bildirim olmadığı için yeterince takip edilememektedir. Dolayısıyla bu alanda kayıt dışı ve her türlü kontrolden (sağlık, teknik, mali) bir ekonomi (birçok alanda olduğu gibi) ortaya çıkmaktadır. Bu durumun önlenebilmesi için, veteriner kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvanların satışının gerçekleştirecek hayvan pazarlarına ve hayvanların gerçek değerinde kontrolsüz satışlardan uzak tutan müzayede sistemine ihtiyaç duyulmaktadır`` dedi.
Koç, ``Hayvan hareketlerinde izlenebilirliğin sağlanmasına katkı da bulunmak amacıyla hazırladığımız bu proje çalışması ile ülkemizin hayvan hastalıkları kontrolünde uyumlaştırması öngörülen izlenebilirlik konularına katkı sağlayacak ve hayvancılık sektöründe önemli bir yere sahip olan TR42 bölgesinin tek Modern Hayvan Park ve Pazar Yeri İzlenebilirlik Platformunun Kurulması sağlanacaktır ve "Proje Değerlendirme Raporu" ile ülkemizdeki diğer belediye ve borsalara örnek model teşkil edecektir`` dedi.
Proje kapsamındaki eğitimlerle, Sakarya ilinde hayvan hareketi sırasında rol alan muhtar, veteriner hekimlere ve sektör temsilcilerine "Hayvan Hareketi Kontrolü", "İhale-Salon Satış Sistemi", "Gıda Güvenliği ve İyi Hijyen Uygulamaları", "Çevresel Sürdürebilirlik ve Biyogaz Temel" konularında eğitimler verilerek teknik bilgi düzeylerinin artmasına katkı sağlanacak.