YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 15:44

ÇİFTÇİNİN YENİ GÖZDESİ KURT ÜZÜMÜ

A
A
A
ÇİFTÇİNİN YENİ GÖZDESİ KURT ÜZÜMÜ

Anavatanı Tibet olan kurt üzümü (goji berry) Yalova Orman İşletme Müdürlüğü`nün çabaları ile köylülerin yeni kazanç kaynağı olmaya hazırlanıyor. Müdürlük yetiştirdiği 40 bin adet kurt üzümü fidesini ücretsiz olarak köy tüzel kişiliklerine dağıtacak.
Dünyada goji berry ya da wolf berry diye bilinen ancak ülkemizde pek bilinmeyen kurt üzümü lokal olarak ülkemizde bazı bölgelerde üretiliyor. Ancak devlet eliyle ilk kez bir proje kapsamında köylülere ulaşmaya hazırlanıyor. Tibet orijinli olan bu bitki kolesterol, kan basıncının düşürülmesi, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi onlarca hastalıkta tedavi destekleyici ürün olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda çok güçlü bir afrodizyak meyve olan kurt üzümü özellikle yurt dışından talep görüyor. Ülkemizde ise aktarlarda kurusunun perakende fiyatı 300 TL.
Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bu meyvenin üretimini arttırmayı hedefliyor. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü`nde fidan üretimine başladıklarını dile getiren Yalova Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, ``Goji berry çok önemli bir meyve. Anavatanı Asya olan ve çoğunlukla Tibet ve Moğolistan`da dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar`da yetişiyor. Goji Berry dünyadaki besin değeri en yüksek olan meyvelerden biri. Çok kuvvetli bir antioksidan olan bu meyve Çin`de tıp alanında 2000 yıldır kullanılıyor. Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1700 yıl boyunca Tibet`te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptıkları ilacı böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Tibet`te kolesterolü ve kan basıncını düşürmek için de kullanılan bu bitki aynı anda çok güçlü bir afrodizyak`` dedi.
Kurt üzümünü Türkiye`de bazı firmaların ürettiğini, ancak il bazında ilk kez böyle bir üretim modelinin Yalova`da uygulanacağını dile getiren Müdür Güner şöyle devam etti:
``Bu meyvenin üretiminin yaygınlaşarak çiftçimizin yeni ve önemli bir gelir kaynağı olmasını istiyoruz. İlk etapta 40 bin adet fide ürettik. Piyasada tanesi 17 TL`den satılan bu fideleri ağustos ayı sonunda köy tüzel kişiliklerine ücretsiz olarak dağıtacağız. Ben tüm köy muhtarlarımızın bu fırsattan yararlanmalarını istiyorum. Bize başvurdukları takdirde hem üretimi, hem de kazancı konusunda kendilerine bilgi verebiliriz``
Orman İşletme Müdürü Güner, Tibet orijinli olmasına rağmen Yalova şartlarına da intibak eden kurt üzümünün oldukça dayanıklı bir meyve olduğunu kaydetti. Güner, ``Yaz aylarının ve kış aylarının en ağır şartlarına dahi göğüs gerebiliyor. Herhangi bir ilaçlama ve ek masrafa da gerek duymayan bu bitki köylümüz için yeni gelir kapısı olacak`` dedi.
Bu bitkinin meyveleri yüksek fiyatlarla satılıyor. Kurusunun kilosu perakende 300 TL`den satılan kurt üzümü yaş olarak toptan 20 TL`den alıcı bulabiliyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.