YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 11:51

SAMSUN TSO`DAN ``CE`` İŞARETİ EОİTİMİ

A
A
A
SAMSUN TSO`DAN ``CE`` İŞARETİ EОİTİMİ

Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Kalite Derneği`nin (KalDer) ana faydalanıcısı olduğu, ``Türkiye`de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG) Projesi`` kapsamında Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Eğitim Vakfı tarafından, üreticilere yönelik, ``CE`` işareti hakkında genel eğitim düzenledi.
Samsun TSO Davut Altan Meclis Salonu`nda düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Topal, CE işaretinin bir ürünün AB`ye giriş pasaportu niteliğinde, kaliteden de öte ürünün güvenilir olduğunu teyit eden önemli bir işaretleme olduğunu söyledi.
Fransızca ``Avrupa Normlarına Uygunluk`` kelimelerinin baş harflerinden oluşan CE işaretlemesinin, bir ürün ya da ürün grubunun Avrupa Birliği`nin sağlık, güvenlik, çevre ve tüketicinin korunması konusunda oluşturmuş olduğu "hayati düzenlemelere" uygun olduğunu gösterdiğini ifade eden Mustafa Topal, ``AB üyeliğine adaylık ile ilgili uyum mevzuatının yürürlüğe girmesiyle birlikte, Türkiye içinde piyasaya sunulan ürünlerde de zorunlu hale gelen, CE işaretlemesi ile ilgili yasal mevzuatımız, bu işaretlemeye baz oluşturacak temel gereksinimleri ve CE işaretlemesinin nasıl ve hangi şartlarda yapılacağını belirlemektedir. Bu konuda unutulmaması gereken en önemli husus, ürün güvenliği ile ilgili mevzuatın eksiksiz uygulanması ve bunu belirten CE işaretinin uygun biçimde iliştirilmesi yükümlülüğünün, tamamen üretici ya da ithalatçı tarafından taşındığıdır`` dedi.
BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Konuşmasında Türkiye`nin en önemli dış ticaret partnerinin AB üyesi ülkeler olduğuna dikkati çeken Topal, ``Bu bağlamda Avrupa Birliği`nin belirlemiş olduğu normlara uygun olarak ürün veya ürün grupları üretmemiz Türkiye ekonomisinin güçlenmesi adına da büyük önem taşımaktadır. Diğer yandan bu normların insan ve çevre sağlığını korumaya yönelik olarak geliştirildiği düşünüldüğünde böyle bir üretim modelinin tüm üretim altyapımıza entegre edilmesi gerekmektedir`` diye konuştu.
CE İŞARETİ, KALİTE İŞARETİ DEОİL
Daha sonra ise Kalite ve CE işareti uzmanı Özgür Kurbanoğlu CE işareti ve CE işaretlemesi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Düzenlenen eğitim çalışmalarıyla CE işareti ile ilgili eksik bilgileri tamamlamaya çalıştıklarını ifade eden Özgür Kurbanoğlu, ``CE işaretinin üç tane prensibi vardır. Bunlar insanlara zarar vermemesi, çevre ve çevredeki canlılara zarar vermemesi ve sizin herhangi bir cihazınıza zarar vermemesidir. CE işareti, ürünlerin serbest dolaşımını sağlamak için geliştirilen bir uygunluk değerlendirme ve işaretleme sistemidir. Avrupa Birliği pazarında satılacak bir ürünün CE işareti taşıması kanuni bir mecburiyettir. CE işareti, bir ürünün AB bünyesindeki ülkelerde hiçbir engelle karşılaşmaksızın dolaşımını sağlamaktadır. CE işareti, ürünün herhangi bir uygunsuzluk durumunda üretici firma tarafından şartsız geri çekileceğinin göstergesidir. CE işareti bir kalite işareti değildir, ürünün ilgili direktiflerce belirlenen tüm şartlara uygun olarak üretildiğini ve kontrol edildiğini gösterir" şeklinde konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Cinayetle biten trafik kavgasının şüphelilerinden 7’si tutuklandı Konya’da trafikte tartıştığı genci 6 yerinden bıçaklayarak öldüren zanlı ve olay sonrası şüpheliye yardım eden 8 kişiden 6’sı tutuklandı, 2 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Olay, geçtiğimiz Pazar günü merkez Meram ilçesi Melikşah Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 23 yaşındaki Batuhan B., aracıyla seyir halinde olduğu sırada Muhammet Oğuzhan Yaşar’ı (18) drift atarak kendisine yol vermediği gerekçesiyle takibe aldı. Batuhan B. bir süre takip ettiği ve mahallede bulunan pazar yeri yakınlarında durdurduğu Muhammet Oğuzhan Yaşar’ı 6 farklı yerinden bıçakladı. Yaşar kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. 7 şüpheli tutuklandı Olay sonrası Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri Muhammet Oğuzhan Yaşar’ın ölümüne neden olan şüpheli veya şüphelileri yakalamak için başlattığı çalışmada şüphelinin Batuhan B. olduğunu belirledi. Cinayet Büro Amirliği ekipleri, şüpheli Batuhan B.’yi Kaşınhanı Mahallesi’nde saklandığı evde, şüpheliye yardım eden 8 kişiyi ise farklı adreslerde yakalayarak gözaltına aldı. Emniyete işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen şüpheli Batuhan B., kendisine yardım eden 6 kişi çıkartıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderilirken, 2 kişi ise adlı kontrol şartıyla serbest bırakıldı.