YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 10:12

DÜNYA GENÇLERİNDEN ELEKTRONİK ATIKLARA TEPKİ

A
A
A
DÜNYA GENÇLERİNDEN ELEKTRONİK ATIKLARA TEPKİ

Yaşar Üniversitesi Bilişim ve Bilgi Teknolojileri Topluluğu öğrencileri, elektronik atıkların çevreyi kirletmesine dikkat çekmek amacıyla "Topraktan geldik, toprağa gitmeyeceğiz" adlı sosyal sorumluluk projesi geliştirdi. Projeyle Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı`ndan da destek alan öğrenciler, Bulgaristan, Litvanya, Romanya ve Slovakya`dan 28 genci bir hafta boyunca İzmir`de ağırladı.
Elektronik atıkların çevreyi verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla geliştirilen projeyle bir araya gelen öğrenciler, bir hafta boyunca İzmir`in elektronik atıkların geri dönüşümü sağlayacak kutular tasarladı, fidan dikti ve atıklardan giysiler üretip defile sundu.
Çevre teması üzerinde güç birliği yapan öğrenciler, doğayı tehdit eden elektronik atıklar toplar toplayarak, kıyafetler ve aksesuarlar tasarladı. Tasarlanan kıyafetleri giyen öğrenciler, emeklerini Balçova`daki alışveriş merkezinde mini bir defileyle sundu.
ATIK KUTULAR İZMİR`DE SERGİLENECEK
Defilenin ardından proje takımı ``Elektronik Atık Toplama Kutuları`` tasarladı. İzmir`de bulunan üniversite kampüsleri, liseler, alışveriş merkezi ve şehrin belirli noktalarına konacak olan kutular, periyodik olarak toplanacak ve insan sağlığını tehdit eden atıkların geri dönüşümü sağlanarak doğaya zarar vermesi engellenecek.
Elektronik atıkların doğayı da kirlettiğine ve şehirlerde yeşillendirme çalışması yapılması gerektiğine dikkat çeken gençler, Işıkkent`e 100 adet fidan dikerek projelerini tamamladılar.
Farklı dil, din ve kültürlerin buluştuğu projede hedefin; dünya için oldukça önemli bir tehlike haline gelmiş elektronik atıklara dikkat çekmek, toplumu bu konuda bilinçlendirmek, kültürel faaliyetlerle karşılıklı anlayış, hoşgörü ve diyalogun oluşturulması ve Avrupalılık bilincinin kazandırılması olduğu belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı Kütahya’da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı yapılmaya başlandı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği’nin ev sahipliğinde ulusal çapta “Canlı Cerrahi Eşliğinde Endoskopik Diskektomi ve Spinal Enjeksiyonlar” konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya Beyin ve Sinir Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. İlker Solmaz, Spinal Dernek Başkanı Prof. Dr. Sedat Çağlı, Türkiye’nin önde gelen beyin ve sinir cerrahları, ortopedistler ile öğretim üyelerinin dahil olduğu yaklaşık 100 kişilik ekip katıldı. Eğitim toplantısının uygulama bölümünde Kütahya Şehir Hastanesi’nde canlı cerrahi ile endoskopik diskektomi ve transforaminal enjeksiyon başarıyla uygulandı. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Emre Aydın, ülkede yapılan beyin cerrahi işlemlerinin artık Kütahya’da da yapıldığını belirterek, kapalı bel fıtığı ameliyatı hakkında bilgi verdi. Dr. Aydın, “Endoskopik diskektomi, kamera yardımıyla tek bir giriş deliğiyle bel fıtığının çıkartılması işlemi olup, güncel bir tedavi yöntemidir. Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi (hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre küçük bir insizyon ile kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 milimetrelik bir cilt kesisi yeterlidir. Genellikle kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur. Yapmış olduğumuz başarılı işlemle birlikte ilimizde beyin cerrahisi olarak ilk adımı atmış olduk. Bizlere bu fırsatı veren KSBÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Tekin’e, emeği geçen değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum” dedi.