YEREL HABERLER - 03 Nisan 2012 Salı 09:37

TERMİNATÖR BÖCEKLER ORMANLARIN KORUMA KALKANI

A
A
A
TERMİNATÖR BÖCEKLER ORMANLARIN KORUMA KALKANI

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü, ormanlara zarar veren haşereyle mücadelede "terminatör" böcekleri kullanıyor.
Ekolojik dengeye zarar veren kimyasal ilaçların yerini artık biyolojik mücadele aldı. Ağaçlara zarar veren canlılarla yapılan mücadele gelinen hassas noktayı gözler önüne serdi. Geçmişte yapılan böceklerle mücadele çalışmalarında zararlıları yok etmek için tonlarca kimyasal ilaç kullanılırken, bu savaşın yan etkisi olarak doğadaki bazı bitki ve canlı türlerine istenmeden de olsa zarar verilebiliyordu. Bu zararı asgariye indirmek ve yakın zamanda tamamen ortadan kaldırmak için kimyasallar yerine tamamen tabiatın kendi içindeki dengeden yararlanmaya yönelik çalışmalar başlatıldı.
Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü (OZM) ile 2011 yılı faaliyetlerini değerlendirmek üzere bir araya geldi. Ormanları korumanın işletmenin en önemli görev olduğunu söyleyen Köksal, "Halk arasında terminatör böcek olarak bilinen çam kese böceği yırtıcısı (Calosoma Sycophanta) böceği ile ormanlara zarar veren böceklere savaş açtık" dedi.
Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, çam kese böceği yırtıcısı Calosoma sycophanta böceği üretimi hakkında OZM Şube Müdürü Yusuf Ziya Sekban`dan bilgi aldı. OZM Şube Müdürü Yusuf Ziya Sekban, ibreli ağaçların yapraklarını yiyerek, büyüme kayıplarına sebep olan çam kese böceği ve yırtıcısı Calosoma sycophantanın hayat döngüsünü anlatarak yaptıkları çalışmaları gösterdi. Sekban, "Bölgemizde çam kese böceği yırtıcısı Calosoma sycophanta topraktan geç çıktı. Üretim safhasında yem sıkıntısı çekmemek ve zamanında ormana bırakabilmek için Antalya`dan 2 bin adet böcek getirttik. Bu sene 15 bin adet terminatör böceği üreterek araziye bırakmayı planlıyoruz" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir