GENEL - 31 Mart 2012 Cumartesi 17:28

AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ 20. YAŞINI KUTLADI

A
A
A
AHMET YESEVİ ÜNİVERSİTESİ 20. YAŞINI KUTLADI

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, günümüzde 11 fakülte ve 1 yüksekokulda, 4 bini Türkiye`den, 750`si Kazakistan dışındaki Türk Devletleri ve Topluluklarından olmak üzere yaklaşık 16 bin öğrenci öğrenim gördüğünü ve bin 100`ü aşkın akademik personel görev yaptığını belirtti.
Ahmet Yesevi Üniversitesi`nin 20. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Rixos Otel`de düzenlenen toplantıya üniversite yöneticileri katıldı. Toplantının açılışında konuşan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Osman Horata, temeli 6 Haziran 1991 tarihinde atılan Ahmet Yesevi Üniversitesi`nin, Türkiye`nin yurt dışındaki ilk yükseköğretim kurumu olduğunu belirtti. Üniversitenin Türkiye ile Kazakistan arasında ortak ve uluslararası bir öğrenim kurumu haline gelmesinden sonra, Ahmet Yesevi
Üniversitesi adına öğrenci alımının 1994-1995 öğretim yılında başladığını dile getiren Horata, "Bu çerçevede Türkiye`den ve diğer Türk devlet ve topluluklarından öğrenciler Kazakistan`a gönderildi. Üniversitemizde 11 fakülte, 2 yüksekokulda, Kazakistan ve Türkiye başta olmak üzere 14 farklı ülkeden, 33 farklı Türk, akraba topluluğundan 16 bin öğrenci öğretim görmekte. Amacımız, açıköğretim öğrencilerini minimum seviyeye indirerek 12 bin civarında öğrencisi olan kaliteli, hem Kazakistan sistemi hem de
uluslararası sistemle entegre olabilecek bir yapıya kavuşturmaktır" şeklinde konuştu.
Horata, üniversitede örgün, uzaktan ve açık öğretim olmak üzere üç çeşit eğitim verildiğini belirterek, açık ve uzaktan eğitimin ücretli, örgün eğitimin ise burslu ve ücretli olduğu söyledi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Horata, "Türkiye`den bu sene için ne kadar öğrenci bekliyorsunuz?" sorusu üzerine, "Son yıllarda Türkiye`deki üniversitelerimizin sayısının artmasına paralel olarak Kazakistan`a giden öğrenci sayılarında bir düşüş yaşandı. Yaklaşık 100 kişilik bir kontenjan ayırıyoruz ama amacımız en az 50 öğrenciyi oraya taşımak" cevabını verdi.
Her geçen gün eğitim-öğretim kalitesini artıran, fiziki altyapısıyla Kazakistan`ın en modern üniversitesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesi, Atatürk`ün 1933`lerde söylediği "köklerine inip tarihte buluşma" yolundaki yürüyüşünü, sürekli gelişim anlayışıyla devam ediyor.
Ahmet Yesevi Üniversitesi`nde bugün 11 fakülte ve 1 yüksekokulda, 4 bini Türkiye`den, 750`si Kazakistan dışındaki Türk Devletleri ve Topluluklarından olmak üzere yaklaşık 16 bin öğrenci öğrenim görüyor ve bin 100`ü aşkın akademik personel görev yapıyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Düzce Üniversitesinde “Yapay Zekanın Yükselişi ve Geleceğin Meslekleri” programı DÜZCE(İHA) – Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak, Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen yapay zekanın yükselişi ve geleceğin meslekleri adlı programda yaptığı konuşmada, 2035 yılında yapay süper zeka teknolojisinin ortaya çıkacağını, bu süreçte klasik meslek sahiplerinin iş bulamayacağını ve yeni mesleklerin ortaya çıkacağı değerlendirmesinde bulundu. Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yapay Zekanın Yükselişi ve Geleceğin Meslekleri” adlı program gerçekleştirildi. Cumhuriyet Konferans Salonu’nda programa, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, İş İnsanı, Araştırmacı, Yazar, Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak ile üniversitenin öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı. “Yapay zeka dünyanın en önemli konularından biri” Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Yardımcısı Ali Öztürk, yapay zekanın dünyanın en önemli konularından biri olduğuna dikkat çekti. İnsanların yapay zekanın meslekleri nasıl etkileyeceği noktasında merak içinde olduğunu belirten Öztürk, programın faydalı olacağını söyleyerek sözlerini sonlandırdı. Klasik meslekler önemini yitirecek Programın davetli konuşmacısı Taşkın Koçak, yapay zekayı anlamanın ve bu alana yatırım yapmanın önemini dile getirdi. Yapay zeka uygulamalarını makine öğrenmesi ve derin öğrenme şeklinde açıklayan Taşkın Koçak, dar, geniş ve süper olarak yapay zeka türlerini sıraladı. 2035 yılında yapay süper zeka teknolojisinin ortaya çıkacağına işaret eden Koçak, bu süreçte klasik meslek sahiplerinin iş bulamayacağını ve yeni mesleklerin ortaya çıkacağı değerlendirmesinde bulundu. “Yapay zeka kod yazabiliyor, üretim yapabiliyor” Disiplinler arası bilgiyle donatılan yapay zekanın kod yazabildiğinin ve üretim yapabildiğinin altını çizen Taşkın Koçak, Goldman Sachs’ın öngörüsüne göre 2030 yılına kadar 300 milyon kişinin işini kaybedebileceğini sözlerine ekledi. Yapay zeka destekli yeni meslekler Yapay zekanın gelişimiyle sunumuna devam eden Taşkın Koçak, “Yapay Zeka ve Yazılım Mühendisliği, Üretken Yapay Zeka İstem Mühendisliği, Veri Mühendisi, Veri Bilimci, Veri Analisti, Siber Güvenlik Uzmanı, Metaverse Yazılımcıları, Mimarları, Uzmanları, E-Ticaret, Otonom Araç Yazılım Geliştiricisi, Nesnelerin İnterneti, Süper Bilgisayar Sistem Mühendisi, Kuantum Bilgisayarı ve İnterneti Uzmanı, Robotik Mühendisi ile Enerji Depolama ve Batarya Teknolojisi Uzmanı” gibi yapay zeka destekli geleceğin mesleklerinden örnekler vererek konuşmasını noktaladı.
Düzce Kazakistan’da Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi açıldı Düzce Üniversitesi ile Kazakistan Almaty Humanitarian Economic Üniversitesi (AHEU) iş birliğinde Kazakistan’da Türk eğitimi, kültürü ve bilimini tanıtma amacıyla açılan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışı yapıldı. Almaty kampüsünde gerçekleştirilen törene; Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, AHEU Rektörü Prof. Dr. Valery Korvyakov, üniversitenin CEO’ları Sofia Suyubaeva ve Bolat Praliev, AHEU Pedagoji Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Gulmira Nurlikhina, Uluslararası Ofis Koordinatörü Doç. Dr. Sibel Bayram ile çok sayıda katılımcı ile düzenlendi. Kazakistan’da Türkçe dil kursları, akademik projeler ve ortak kültürel programlar düzenlenmesi amacıyla kurulan Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi Açılış Töreni’nde söz alarak, Düzce Üniversitesi’ni Almaty’de ağırlamaktan duydukları memnuniyeti vurgulayan Rektör Valery Korvyakov açılışı gerçekleştirilen merkez ile iki üniversite arasında yapılacak projelerin ilk adımının atıldığını belirtti. Rektör Nedim Sözbir, Düzce Üniversitesi ile AHEU arasında kurulan güçlü iş birliğinin bir sonucu olarak ortak bilim, eğitim ve kültür merkezinin açılışında bulunmaktan duyduğu onuru dile getirdi. Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi dışında birçok minör ve majör proje çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Sözbir, “Bahar döneminde minör programı ile Kazakistan öğrencilerini üniversitemizde misafir edeceğiz. Şu anda ise üniversitemiz Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından kendilerine online Türkçe dersleri verilmektedir. Türkçe eğitimlerini tamamladıktan sonra bir dönem Özel Eğitim Bölümümüzde eğitim görecekler. İlerleyen süreçte bu alanda ortak lisans programı başlatmayı umuyoruz” şeklinde konuştu. Şu anda Kazakistan’da bin 50 öğrencinin Türkçe eğitim gördüğünü dile getiren Almaty Türk Büyükelçiliği Konsolosu Reyzan Acar ise Düzce Üniversitesi Bilim Kültür ve Eğitim Merkezi ile Türkçe öğretimine büyük katkı sağlanacağını ifade etti. Açılış Töreni’nin ardından, Türkçe eğitimi gören öğrencilerle bir araya gelen Rektör Sözbir ve Kazakistan AHEU Yönetimi gelecek projeler, ortak çalışmalar ve iş birlikleri hakkında fikir alışverişinde bulundu. Program karşılıklı hediye takdimi ile sona erdi.