YEREL HABERLER - 30 Mart 2012 Cuma 13:53

GÖKOVA TURİZMİ İÇİN ``SAKİN ŞEHİR`` KRİTERİ ÖNERİSİ

A
A
A
GÖKOVA TURİZMİ İÇİN ``SAKİN ŞEHİR`` KRİTERİ ÖNERİSİ

Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi`nde gerçekleştirilen ekonomik analiz çalışmasında, bölge için ``sakin şehir`` kriterine uygun turizm master planı veya stratejisinin oluşturulması ve uygulanması önerildi.
Çalışmada, Gökova ÖÇK Bölgesi`nin bir yıllık ekonomik değerinin yaklaşık 31.2 milyon ABD doları olduğu sonucuna ulaşıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilciliği (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, Gökova ÖÇK Bölgesi`ne yönelik olarak ekonomik analiz çalışması gerçekleştirildi. Çalışmanın sonuç raporunda, Gökova ÖÇK Bölgesi`nin bir yıllık ekonomik değerinin 31 milyon 231 bin 572 ABD doları olduğu sonucuna ulaşıldı. Bu değerin, alanın ``başlangıç aşamasındaki`` değer olduğuna ve daha detaylı araştırmalarla geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
TURİZM, TOPLAM EKONOMİK DEОERİN YARISINDAN FAZLASI
Yapılan değerleme çalışmasında, Gökova ÖÇK Bölgesi`ndeki ekonomik değerlerden balık 332 bin 854, deniz börülcesi 62 bin 350, karbon tutma 732 bin 64, erozyon kontrolü 2 milyon 844 bin 800, atık su arıtımı 10 milyon 148 bin 400 ve turizm ve rekreasyon 17 milyon 51 bin 104 dolar olarak saptandı.
MASTER PLANDA ``SAKİN ŞEHİR`` KRİTERİ ÖNERİSİ
Raporda, Bölgenin turizm taşıma kapasitesini ortaya koyan bir çalışma ile turizm gelişiminin sınırlarının belirlenmesi gerektiğinin altı çizilirken, buna bağlı olarak turizm master planı veya stratejisinin oluşturulması ve uygulanması önerildi. Turizmi sayısal olarak arttırmak yerine, alanın taşıma kapasitesine uygun, yüksek kalitede turizm deneyimine odaklanılması gerektiğine dikkat çekilen raporda, master planın, denizel koruma statüsünü tamamlayıcı olması ve bölgedeki ``SakinŞehir`` kriterlerine uyumu gözetmesi gerektiği de vurgulandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Yunanlılara kafa tutan balıkçı Gökçeada açıklarında 1 tonluk ay balığı yakaladı Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde geçtiğimiz yıllarda Yunanistan Sahil Güvenlik unsurlarına kafa tutan balıkçı İlker Özdemir kılıç balığı avlarken oltasına yaklaşık 1 ton ağırlığında ve 2,5 metre boyunda bir ay balığı takıldı. Kuzey Ege Denizi’nde Gökçeada ilçesi açıklarında balıkçılık yapan İlker Özdemir ve arkadaşı, önceki gün balık avlamak için tekneyle denize açıldı. Parakete takımlarını denize bırakan Özdemir ve arkadaşı, bir süre sonra takımları toplamaya başladı. Parakete takımını çeken Özdemir, bir süre sonra denizin içinde dev bir balık olduğunu fark etti. Yüzeye yaklaşan balığın dev bir ay balığı olduğunu fark eden balıkçılar şaşırdı. Yüzeye yaklaştıktan sonra oltadan kurtulan yaklaşık 1 ton ağırlığında ve 2,5 metre boyundaki ay balığı doğal ortamına geri döndü. Yaklaşık 1 ton ağırlığındaki balığı yakaladığı anları anlatan İlker Özdemir, “Kızılelma isimli teknemizle kılıç balığı avına gittiğimiz sırada takımımıza devasa bir hayvan takıldı. Uzun süre uğraştıktan sonra denizin içinde görünen balığın inanılmaz büyüklükte bir ay balığı olduğunu fark ettik. Bu hayvanlar plankton yiyor. Dolayısıyla parakete takımlarına gelmesi muhtemelen binde 1’den daha az diye düşünüyorum. Bu hayvan 2-3 metreye kadar büyüyebiliyor. Bizde takılmış olan balığın boyu bu kadardı. Bu büyük av denizlerimizin ne kadar zengin olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak bu zenginliğin de sürdürülebilir olması için korunması gerektiğini hatırlatmak istiyorum. Türk balıkçılar olarak bizim görevimiz sadece avlanmak değil, denizlerimizi korumak ve gelecek nesillere aktarmaktır” dedi.