POLİTİKA - 30 Mart 2012 Cuma 17:41

BAKAN BAYRAKTAR: "KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

A
A
A
BAKAN BAYRAKTAR: "KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ YAPMAK ZORUNDAYIZ"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İstanbul`da halen kaçak yapılaşma bölgeleri olduğuna dikkat çekerek, "Gelişmiş, kalkınmış bir ülke iddiasındaysak, sadece kişi başına geliri artırmakla bu olmaz. Mutlaka kentsel dönüşümüzü yapmak zorundayız" dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Marmara Üniversitesi`nde gerçekleştirilen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ve Çevreye Karşı Suçlar" konulu panele katıldı. Bakan Bayraktar, sabah katıldığı programda protesto ile karşılaştığı için Marmara Üniversitesi`ndeki programında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Okulun bahçesinde çevik kuvvet polisleri hazır bulunurken, Bayraktar`ın konuşması sırasında salonun her köşesinde korumalar yer aldı. Bakan Bayraktar konuşma yaptığı sırada
salondaki arka sıradaki koltukların birçoğunun boş kaldığı ve boş kalan koltuklara üniversite çalışanları ve görevli polislerin oturduğu gözlendi.
Bakan Bayraktar konuşmasında, "Türkiye`nin geldiği nokta itibariyle artık kentsel dönüşüm, gecekondu dönüşümü, afet risklerine karşı dönüşüm kaçınılmaz hale geldi. Son yüzyılda 80`nin üzerinde tahrip edici deprem yaşadık" dedi.
1999 depreminin deprem yönetmeliklerini değiştirdiğini ifade eden Bayraktar, ``Artık hem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, hem İstanbul Valiliğimiz, hem Deprem Araştırma Merkezimiz, hem Türkiye Büyük Millet Meclisi başta Marmara`da olası bir depremin doğuracağı yıkımı, doğuracağı felaketleri tahlil etmeye başladı. Japonya`dan deprem uzmanları, hocalar geliyor, İstanbul`da 6.5 şiddetinden daha büyük bir deprem olursa, bu yüzeye yakın olursa, yan olursa, alttan yukarı gelirse ne olur? Bir kısım
mali hesaplar yapılıyor. 100 milyar dolar, bu hesaplar 500 milyar dolara kadar çıkıyor. Can kaybı 100 bin kişiden arta arta 500 bin kişiye kadar çıkıyor. Yıkılacak bina sayısı 150 bin binadan 500 bin binaya kadar, 1,5 milyon binaya kadar çeşitli göreceli hesaplar yapılıyor. Çok net bir şey söylemek mümkün değil. Ama biz biliyoruz ki İstanbul`daki 3,5 milyon konut, sadece konuttan bahsediyorum, bu bina olarak belki 1 ya da 1.2 milyon bina var. Esas akşamları ikamet ettiğimiz evler 3,5 milyon civarında.
Bunların yarısına yakını, yarısından biraz daha azı gerekli ve yeterli mühendislik hizmeti almamış binalardır. Şimdi artık dönüşüm için herkesin sorumluluk alma zamanı, görev alma zamanı ve katkı yapma zamanı" diye konuştu.
İstanbul`da hala gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma bölgeleri olduğuna da dikkat çeken Bakan Bayraktar, "Bu dalga dalga Ankara`da, İzmir`de çok fazla var. Türkiye`nin yoğun nüfus alan Diyarbakır, Batman`da, Van`da, Samsun`da çeşitli bölgelerimizde gecekondu yoğunluğu bölgeleri var. Biz bunları eğer gelişmiş ülke olma iddiasındaysak, kalkınmış, huzurlu, mutlu bir toplum olma iddiasındaysak, bu sadece kişi başına gelir seviyesini artırmakla, sadece sanayi toplumundan teknoloji toplumuna geçmek için
verdiğimiz gayretle olmaz. Mutlaka şu anda yüzde 78-80ler seviyesine doğru giden şehirlerimizdeki nüfusla yaşayan insanlarımızı mutlu ve huzurlu hale getirmek için bu kentsel dönüşümü yapmak zorundayız. Beklemeye tahammülümüz yok. Bu iş dünyanın en zor işi. Bu işin ana ekseninde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı var, hükümet var, devlet var. Fakat bu işi sadece devlet, hükümet kanalıyla, bir bakanlık kanalıyla yürütmek mümkün değil. Belediyeler de bu işi tek başına yapamaz, valilik de bu işi tek başına
yapamaz. Biz resmi kanatta olan merkezi hükümet ve yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları, üniversiteler beraber bir gayretle bu işi sağlamak zorundayız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar`a plaket takdim edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Oto lastikçilerde kış lastiği yoğunluğu Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde etkili olan soğuk hava ve don olayları, oto lastikçilerde hareketliliği artırdı. 1 Aralık’ta başlayacak zorunlu kış lastiği uygulaması öncesinde sürücüler, araçlarını kış şartlarına hazırlamak için lastikçilerde yoğunluk oluşturmaya başladı. Kış lastiklerinin, zorlu hava şartlarında yola tutunma kapasitesi, güvenli sürüş ve kazaları önleme avantajlarıyla sürücüler için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor. Kasım ayıyla birlikte havaların soğuması ve don olaylarının başlaması, lastikçilerdeki hareketliliği de artırdı. Lastik ustaları, sürücülere 1 Aralık tarihini beklemeden kış lastiklerini taktırmaları çağrısında bulundu. Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde oto lastikçileri, gecenin geç saatlerine kadar yoğun bir şekilde çalışarak müşterilerine hizmet sunuyor. Yaklaşık 40 yıldır ilçede hizmet sunduğunu ifade eden Necati Birol isimli esnaf, “Kış mevsiminin gelmesiyle kışlık lastikleri değiştirmek için müşterilerimizin yoğun talebine yetişemiyoruz. Haliyle randevulu çalışmak zorunda kalıyoruz. Oğlum Burak ile birlikte günde 20 ila 25 araç lastiği değiştiriyoruz. Geç saatlere kadar çalışarak müşterilerimizin memnuniyetini sağlıyoruz. Kazalara sebebiyet vermemek için can ve mal güvenliğimiz açısından kışlık lastiklerimizi biran evvel değiştirmekte fayda vardır” dedi. Oto lastik dükkanında kışlık lastiklerini değiştirmeye gelen sürücüler ise Necati Birol ustaya yıllardır güvenerek geldiklerini belirterek, kendisine teşekkür ettiler.