GENEL - 30 Mart 2012 Cuma 10:10

TARİHİ MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI "JAMES BOND"UN TAMİRHANESİ OLDU

A
A
A
TARİHİ MİLLİ MENSUCAT FABRİKASI "JAMES BOND"UN TAMİRHANESİ OLDU

Adana`da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall" in aksiyon sahnelerinde kullanılan ve hasar gören otomobiller tarihi Milli Mensucat Fabrikası`nda yabancı ve Türk tamirciler tarafından tamir ediliyor.
Adana`nın ilk sanayi tesislerinden olan, 2000 yılında üretim durduktan sonra çürümeye terk edilen ve daha sonra Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından "Kültür varlığı endüstri mirası" olarak tescillenen asırlık Milli Mensucat Fabrikası, bu kez Adana`da çekimleri devam eden "James Bond" filminin son serisi olan "Skayfall`in tamirhanesi oldu.
Ünlü yazar Orhan Kemal`in romanlarına konu olan Döşeme Mahallesi`ndeki 68 bin 530 metrekarelik arazide kurul ve atıl durumdaki fabrikanın bir bölümünde bisiklet üretimi yapılırken diğer tarafları zaman zaman depo olarak kiraya veriliyor. Fabrika bu kez de Bond ekibine aylığı 4 bin TL`ye kiraya verildi. 90 dakikalık Bond filminin 13 dakikasının çekimlerini yapıldığı Adana`da aksiyon sahnelerinde kullanılan ve zarar gören otomobiller burada Türk ve yabancı tamirciler tarafından tamir ediliyor. TIR`larla
filmin çekiminin yapıldığı yere götürülen otomobiller aksiyon sahnelerinden sonra tekrar fabrikaya getiriliyor. Burada ekipler gece-gündüz araçları tamir etmek için uğraşıyor.
Fabrikanın bekçiliğini yapan Cemal Beyazkaya, James Bond ekibinin filmde kullandığı otomobilleri koymak ve aksiyon sahnelerinde zarar gören otomobillerin tamir edilmesi için fabrikanın kiralandığını söyledi. Beyazkaya, filmin Adana`da çekilmesinin kentin tanıtımı için olumlu olduğunu, kendisinin de filmi daha önce beğeniyle izlediğini kaydetti.
FABRİKA 1907 YILINDA ERMENİLER TARAFINDAN YAPILDI
Milli Mensucat Fabrikası, 1907 yılında Ermeni Simyonoğlu`nun çocuklarından Aristidi Kozma tarafından "Simyonoğlu Fabrikası" adıyla kuruldu. Kozma, diğer azınlıklarla birlikte şehri terk edince Hazine`ye geçen fabrikanın adı, İttihat ve Terakki yönetimi tarafından "Milli Fabrika" olarak değiştirildi. Fransızlar şehri işgal edince fabrika eski sahiplerine geçti. Mustafa Kemal Atatürk`ten Adana`daki sahipsiz fabrikaları yeniden canlandırma buyruğunu alan Kayserili tüccar ve Adana Milletvekili Nuh Naci
Yazgan, 1924`te milletvekilliğinden istifa ederek Adana`daki sanayi hamlesinin öncülüğünü üstlendi. Yazgan, 1927`de dönemin diğer işadamları Mustafa Özgür, Nuri Has, Seyit Tekin ile birlikte fabrikayı Hazine`den satın aldı. Adı yeniden "Milli Mensucat" olan fabrikada üretilen "Aslan" marka vater ve ekstra iplikler, ülkede büyük talep gördü. Fabrika, 1978 yılında bu kez biriken borçları nedeniyle tekrar Hazine`ye geçti ve üretimine ara verildi. 1983`te Turgut Özal`ın direktifiyle Gaziantepli işadamı Mehmet
Özüzümcü`ye 49 yıllığına kiraya verilen fabrikanın adı "Milsan Mensucat" olarak değiştirildi.
Milli Mensucat Fabrikası, bünyesinde uzun yıllar memurluk yapan yazar Orhan Kemal`in de romanlarına esin kaynağı oldu. Sahipleri tarafından 1930`larda Türk Hava Kuvvetleri`ne 2 uçak hediye edilen fabrika, "Milli Mensucat" adı altında eğitime bir de ilköğretim okulu kazandırdı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Ordu’da yaşayan 45 kişi ‘akıllı saat’ ile güvende Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 65 yaş üstü yalnız yaşayanlar için hayata geçirilen ücretsiz ‘akıllı saat’ uygulaması vatandaşları güvende hissettiriyor. Özellikle Alzheimer hastalarının yakınları tarafından tercih edilen saat, Ordu’da 45 kişi tarafından kullanılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in öncülüğünde sosyal belediyecilikte örnek projeler hayata geçiriliyor. Bu projelerden biri olan akıllı saat uygulaması da vatandaşlardan oldukça takdir topluyor. Bu kapsamda Ordu’da devam eden uygulamadan ailesinden uzak, yalnız yaşayan vatandaşlar yararlanıyor. Çeşitli özellikleriyle donatılmış olan saat, bireylerin yakınları arasında kolay ve sağlıklı iletişim kurmasını sağlıyor. Anlık konumlarının görüntülenebilmesi, düşme sensoru ile tehlikeyi bildirmesi, ilaç hatırlatma ile nabız ve kalp atışlarını ölçebilme, fotoğraflı rehber ve hareketsizlik hatırlatıcısı özellikleriyle donatılmış olan akıllı saat, daha çok Alzheimer hastaları için ailelerin tercihi oluyor. Böylelikle aile, büyüğünü bu cihaz ile kolayca takip edebiliyor. Daha öncesinde Ordu’da yaşayan Alzheimer hastası Suzan Rüzgar, Fatma Pelit ve Gülbeyaz Keskin’in kaybolması ve bulunduktan sonra aileleri tarafından Ordu Büyükşehir Belediyesinden talep edilmesi üzerine akıllı saat tesliminde bulunulmuştu. Alzheimer hastaları başta olmak üzere Ordu’da toplamda 45 kişi bu saatten faydalanıyor. Yalnız kalan ya da bakıma muhtaç olan vatandaşların kendilerinin ve yakınlarının daha güvende hissetmelerine yardımcı olacak olan akıllı saate başvuruda bulunmak isteyenler, Ordu Büyükşehir Belediyesinin resmi internet sitesi üzerinden ‘hizmetlerimiz’ butonundan, ‘Sosyal Yardım Online Başvuru’ya tıklayıp projeye talepte bulunabiliyorlar. Akıllı saat tamamen ücretsiz bir şekilde vatandaşa teslim ediliyor.
Antalya ‘Yaşlı Adam ve Deniz’ Adanalı tiyatroseverlerle buluştu Alanya Belediye Tiyatrosu (ABT), Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından düzenlenen 9. Şehir Tiyatroları Festivali’ne katıldı. Adana’da 14 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında düzenlenen festivalde, Alanya Belediye Tiyatrosu, ‘Yaşlı Adam ve Deniz’ oyununu sanatseverler için sahneledi. 2 Kasım Cumartesi günü sahne alan oyun, 550 kişilik solonu dolduran izleyicilerden büyük beğeni aldı ve ayakta alkışlandı. Adana Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Seyfettin Süha Erol ve Şube Müdürü Hüseyin Şapkalı tarafından Alanya Belediye Tiyatrosu oyuncularına plaket ve çiçek takdim edildi. “Oyunumuz büyük beğeni topladı” Belediye Tiyatro Müdürü Hüseyin Çinal, hem yurt içinde hem yurt dışında Alanya’yı temsil etmeye devam ettiklerini belirterek, "Adana turnesine her yıl davet ediliyoruz. 17 şehir tiyatrosu arasında yer almak bizleri onurlandırdı. Oyunumuz ve oyuncularımızın performansı Adana seyircisi tarafından da çok beğenildi. 9 Kasım’da da Kazakistan’da düzenlenen 9. Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne katılacağız. Kentimizi en iyi şekilde temsil etmek için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Belediye Başkanımız Sayın Osman Tarık Özçelik’e, sanata ve bizlere verdikleri destekten dolayı tüm sanatseverler adına teşekkür ediyorum” dedi. Kazakistan’da Alanya temsil edilecek Alanya Belediye Tiyatrosu, Adana’nın ardından Kazakistan’ın Çimkent şehrinde 6-11 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek 9. Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne katılacak. Uluslararası Orta Asya Ülkeleri Tiyatro Festivali’nde, “Yaşlı Adam ve Deniz” oyunu sahnelenecek.
Kastamonu Kastamonu Üniversitesinde tekno-girişimcilik eğitimleri verildi Kastamonu Üniversitesi’nde genç araştırmacılara yönelik tekno-girişimcilik eğitimlerinin dördüncüsü düzenlendi. TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği çerçevesinde desteklenen ve proje yürütücülüğünü Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Tekin’in yaptığı “Genç Araştırmacıların Ar-Ge Kültürünün Tekno-Girişimcilik Dikeyinde Geliştirilmesi” programının dördüncüsü, Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte Ar-Ge kültürünün tekno-girişimcilik özelinde geliştirilmesinin, dünyada ve özellikle de Türkiye’de milli teknoloji hamlesi ışığında teknolojik girişimciliğin nasıl bir gelişim gösterdiğinin anlaşılmasının, dijital dönüşüm konusunun öneminin farkına varılmasının ve eğitimlere katılan kursiyerlerin orta vadede bireysel ya da Teknokent’ler vasıtasıyla girişimci faaliyette bulunmasının teşvik edilmesine yönelik farkındalık oluşturulması amaçlandı. Etkinliğe Türkiye’deki farklı üniversitelerde lisans öğrenimi gören 20 kursiyer katıldı. Ayrıca başta Kastamonu Üniversitesi olmak üzere Ankara Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi’nden eğiticilerin yanı sıra; KOSGEB Kastamonu İl Müdürü Nevzat Erol; Batı Karadeniz Bölgesi’nin en büyük yapı marketinin sahibi Hasan Bülent Eynihan ve Black & White Software Desing firma sahibi Muhammed Serdar Akmanoğlu etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı. Alanlarında seçkin akademisyenler ile buluşma fırsatını yakalayan farklı disiplinlerden genç girişimci adaylarına öncelikle; girişimciliğin temelleri, girişimci psikolojisi, Teknokent yapılanması, iş fikri geliştirme, temel pazarlama, pazar araştırması, dijital pazarlama, fikri sınai mülkiyet hakları, finansal okuryazarlık, finansal destek mekanizmaları ve dijital dönüşüm teknolojileri konularında teorik eğitimler verildi. Ardından uygulamalı iş modeli kanvası hazırlama çalışmaları gerçekleştirildi. Hazırlanan iş modeli kanvasları çerçevesinde kursiyerler iş fikirlerini jüri önünde sundu. Etkinliğin son gününde yapılan iş fikri sunumları ile program başarılı bir şekilde sona erdi. Katılımcılar girişimcilik ekosistemi içerisine girmek adına fırsat sunan böyle bir etkinlikte yer aldıkları için mutlu oldukları ifade ederken, bu imkânı kendilerine sunan Kastamonu Üniversitesi’ne ve emeği geçen tüm personele teşekkür etti. Etkinliğin beşincinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Kastamonu Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Kadın Girişimciliği” teması ile yapılması da planlandı.
Antalya Kepez’de 38 projeden ilkinin temeli atılıyor Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’ün, Kasım ayı meclis toplantısında müjdesini verdiği 38 projeden ilkinin yapımı başlıyor. Teomanpaşa Mahallesi Semt Evi’nin temeli, 7 Ekim Perşembe günü saat 10.00’da törenle atılıyor. Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz, içerisinde çok amaçlı salonun bulunduğu semt evi projesini ilçeye kazandırıyor. Mahalle sakinlerinin taziye dileklerini kabul edebileceği, sosyal etkinliklerini yapabileceği semt evi, ilk kapsamda Teomanpaşa, Düdenbaşı ve Baraj mahallelerine yapılıyor. Mahalle sakinlerinin kapalı etkinlik alanı ihtiyacını karşılayacak olan semt evi, hayırsever desteği ile ilçeye kazandırılıyor. 38 proje, her hafta bir temel atma töreni Kepez Belediyesi Meclisinin, geçtiğimiz cuma yapılan kasım ayı toplantısında, hayırseverlerin belediyeye ait taşınmazlar üzerine semt evi yapmasıyla ilgili öneri oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Mesut Kocagöz de oylamanın ardından, "38 hayırseverimiz sayesinde Kepez’e eserler kazandıracağız. Her hafta 1 tane temel atma töreni yapacağız" açıklamasını yapmıştı. İlk temel atma Teomanpaşa’da Kepez’de temel atma törenleri, Teomanpaşa Mahallesi Semt Evi ile başlıyor. İş insanı Cemil Zamur tarafından Osman Yüksel Serdengeçti Caddesi’ndeki park alanına yapılacak tesisin temel atma töreni perşembe günü düzenleniyor. Semt evi, Teomanpaşa ile Mehmet Akif Ersoy mahallelerinin sınır noktasına yakın bir bölgeye inşa ediliyor. Bu nedenle tesis, Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’ne de hizmet verecek. Geleneksel Türk evi mimarisindeki tek katlı yapının 202 metrekare kullanım alanı olacak. Tesiste 19 metrekare mutfak alanı, 100 kişi kapasiteli 118 metrekare salon ile lavabo bulunuyor.
Adıyaman Samsat’ta narlar ihracat için paketlenerek depolanıyor Adıyaman’ın Samsat ilçesinde üretilen narlar ihracat için paketlenerek depolanıyor. Samsat ilçesinde en fazla nar ekilişi bulunan Göltarla Köyü’nde yapılan nar hasadının ardından toplanan ihraçlık ürünler önce temizlenerek kasalarda paketleniyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Bu ürünler kış aylarında başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın değişik ülkelerine ihraç ediliyor. Göltarla Köyünde bulunan soğuk hava depolarında çalışmaları yerinde inceleyen Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, yetkililerden bilgiler alarak, depolarda incelemelerde bulundu. Köy Muhtarı Şevket Albayrak, Samsat İlçe Özel İdare Müdürü Haşim Uçar ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdürü Fahrettin Çelik ile birlikte tesislerde incelemelerde bulunan Kaymakam Artar, Samsat ilçesinde böylesi kaliteli nar yetiştirilmesi ve dünya pazarına sunulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Kaymakam Artar, "Samsatlı çiftçilerimiz ve modern tarımda öncü olan önder girişimcilerimizi kutluyorum. Market, manav ve pazarlarda aranan, övgü ile bahsedilen Samsat narının dünya pazarında da yerini alması memnuniyet verici. Samsat’ta üretilen yaklaşık 15 bin ton narın 2 bin tonu depolarda muhafaza edilerek kış aylarında ihraç edilecek. Böylece daha fazla kazanma imkanı olacaktır. Üreticilerimize ve çiftçilerimize bereketli olmasını diliyorum" diye konuştu.
İstanbul Oyuncu İlyas Salman’a ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis talebi Sinema oyuncusu İlyas Salman’ın Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mütalaa açıklandı. Savcılık, Salman’ın ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını talep etti. Sinema oyuncusu İlyas Salman’ın ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis talebiyle yargılanmasına devam edildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada tutuksuz sanık İlyas Salman’ın avukatı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı hazır bulundu. Mütalaa açıklandı Duruşmada esasa ilişkin mütalaasını açıklayan Cumhuriyet Savcısı, 1 Ağustos 2022 tarihinde bir gazetede yer alan ‘Erdoğan’ı o koltuğa layık görmüyorum’ başlıklı haberdeki sözleriyle Cumhurbaşkanı’nı aşağılayıcı şekilde hakaret ettiği belirtildi. 4 yıl 8 aya kadar hapis talebi Açıklanan mütalaada, sanık İlyas Salman’ın ‘Cumhurbaşkanına alenen hakaret’ suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. Duruşmada sanık avukatı, açıklanan mütalaaya karşı savunma yapabilmek için mahkemeden süre talep etti. Müşteki avukatı ise mütalaaya katıldığını belirterek sanık Salman’ın cezalandırılmasını istedi. Duruşma ertelendi Ara kararını açıklayan mahkeme, sanık avukatına mütalaaya karşı hazırlanabilmesi için süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.