GENEL - 27 Mart 2012 Salı 18:11

REFLÜ KABUSUNUZ OLMASIN

A
A
A
REFLÜ KABUSUNUZ OLMASIN

Universal Diyarbakır Hastanesi`nde görevli Uzm. Dr. Dr. Abbas Zülfüoğulları, "Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi reflünün iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir" dedi.
Universal Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Abbas Zülfüoğulları birçok insanın hayatını kabusa çeviren reflü hastalığının nüfusun yüzde 30 ila 40`nı etkilediğini söyledi. Zülfüoğulları, "Bir reflü hastası göğsünde hissettiği yanma hissinden şikayetçidir. Bunun dışında ağza acı su gelmesi, yutarken ağrı hissedilmesi ve bazen yutma güçlüğü görülebilir. Hastanın şikayetleri kimi yiyeceklerle (kahve, çikolata, yağlı - salçalı yiyecekler gibi), öne eğilmekle ve yatmakla artış gösterebilir.
Reflüye neden olan değişik faktörler vardır: bunların bir kısmı kontrol dışı, bir kısmı önlenebilir faktörlerdir. Yemek borusu ile mide arasında gevşek bir kapakçık mekanizması vardır. Yiyeceklerin sadece aşağı doğru tek yönlü hareket etmesine izin veren bu kapakçık mekanizmasının bozulması bir faktördür. Ayrıca, göğüs boşluğu içinde negatif basınç, karın boşluğu içinde pozitif basınç vardır. Reflüyü etkileyen kontrol edilebilir faktörler ise kişisel yaşam biçimi tercihlerimizdir. Yıllar içinde
edindiğimiz bu alışkanlıklarımızı değiştirmek güç olabilir ama reflünün tıbbi tedavisinde çok önemli bir yere sahiptir. Örneğin alkol ve sigarayı bırakmak, kilo vermek, gelişigüzel kullandığımız ilaçları kesmek, öğünlerde küçük porsiyonlar yemek, dokunan gıdalardan kaçınmak, gazlı, sodalı veya kafein içeren içecekler tüketmemek gibi" ifadelerini kullandı. Reflü tedavisinde 4 yöntemin bulunduğunu belirten Zülgüoğulları, "Bu yöntemler reflünün şiddetine ve ilerlemesine göre doktorunuz tarafından
belirlenmelidir. Yaşam tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi tip ve evrelerine göre hastalığın iyileştirilmesini sağlayan yöntemlerdir" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir