YEREL HABERLER - 26 Mart 2012 Pazartesi 15:08

ALİAОA`DA, KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI EОİTİM

A
A
A
ALİAОA`DA, KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI EОİTİM

Toplumdaki engelliler, kadınlar, yaşlılar gibi dezavantajlı gruplara yönelik çeşitli projelerle sosyal ve ekonomik çözümler üreten Aliağa Belediyesi, Avrupa`daki deneyimleri şiddet mağduru kadınlarla paylaştı.
Avrupa Birliği Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci faaliyet alanı çerçevesinde, İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü koordinatörlüğünde hazırlanan "Aile İçi Şiddet Mağdurlarına Daha İyi Hizmet Verebilmek İçin Yenilikçi Yaklaşımlar" projesi kapsamında Viyana`da kapasite geliştirme eğitimi ve mesleki çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmişti.
AVRUPA İZLENİMLERİ KADINLARLA PAYLAŞILDI
Geçtiğimiz ay ``Aile İçi Şiddet Mağdurlarına Daha İyi Hizmet Verebilmek İçin Yenilikçi Yaklaşımlar`` projesini yerinde incelemek amacıyla İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Belediye temsilcilerinden oluşan bir heyet ile Avusturya`nın Başkenti Viyana`da incelemelerde bulunan Aliağa Belediyesi heyeti, deneyimlerini kadınlarla paylaştı.
Aliağa Belediye meclis salonunda düzenlenen ``Aile içi şiddete karşı eğitim`` programına katılan Aliağa Belediyesi Sosyal ve Kültürel ve İdari İşler Müdürü Sami Toydemir ile psikolog Gamze Şener, kadınlar, engelliler ve toplumun diğer dezavantajlı grupları konusundaki Viyana`da yapılan çalışmaları ve gözlemlerini sunum eşliğinde kadınlara anlattı.
``TÜRKİYEDEKİ ÖNCÜ BELEDİYELERDENİZ``
Aliağa Belediyesi Sosyal ve Kültürel ve İdari İşler Müdürü Toydemir, ``Aile içi şiddete maruz kalmış kadınlarımızın korunması, sorunlarının çözülmesi amacıyla etkin çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuda Türkiye genelindeki öncü belediyelerden biriyiz. Çalışmalarımızı, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz ile koordineli şekilde başarıyla sürdürüyoruz`` dedi.
Toydemir, ``Viyana`da aldığımız eğitimleri ve deneyimleri çeşitli platformlardaki eğitim ve bilgilendirme toplantılarında paylaşıyoruz. Her birey için önem taşıyan bu eğitim ve bilgilendirme programlarına tüm yurttaşlarımızın katılımını bekliyoruz`` diye konuştu.
PROJENİN TANIMI
Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Hareketlilik Programı çerçevesinde, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde hazırlanan ``Aile İçi Şiddet Mağdurlarına Daha İyi Hizmet Verebilmek İçin Yenilikçi Yaklaşımlar`` (AŞİMAY) projesi, program kapsamında alınan hibeyle gerçekleşti.
Projenin yurtdışı ortağı WAVE (Women Against Violence in Europe -Şiddete Karşı Kadınlar-Avrupa Ağı) olup, yerel ortakları ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, Buca Belediyesi, Kadın Haklarını Koruma Derneği ve İzmir Kadın Dayanışma Derneği. Bu kurumlardan temsilciler geçtiğimiz günlerde Avusturya`nın başkenti Viyana`da eğitim aldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’dan şiddete karşı çözüm çağrısı Antalya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde, "Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle baş edemiyoruz. Mevcut yasalarla bununla başa çıkamıyoruz. Demek ki sistemi yeniden inşa etmek gerekiyor" dedi. Muratpaşa Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında, Tuluhan Tekelioğlu’nun Türkiye’nin dört bir yanından 9 kadının umut ve ilham dolu hikâyesinin anlatıldığı “Yapabilirsin” belgeselinin özel gösterimini gerçekleştirdi. Belediye Kültür Salonu’nda gerçekleşen gösterime Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da katıldı. Uysal, gösterimin ardından yaptığı konuşmada, kamu yetkililerini, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını kadına ve çocuğa yönelik şiddete karşı bilinç oluşturmaya ve adım atmaya davet etti. Başkan Uysal, şöyle konuştu: "Çocukların ve kadınların bir şüphe çerçevesinde koruma talep edebilmesi gerekiyor. Toplumsal kültürün bu bataklığa düştüğü ortamlarda, bu imtiyazın, bu hukuk sistemi değişikliğinin kesinlikle getirilmesi gerekiyor. Bir kez daha çağrıda bulunuyorum. Klasik ceza hukuku sistemleriyle kadına ve çocuğa yönelik şiddetle baş edemiyoruz. Mevcut yasalarla bununla başa çıkamıyoruz. Demek ki ekstra bir şeyler yapmak gerekiyor. Demek ki zahmete girmek gerekiyor. Demek ki sistemi yeniden inşa etmek gerekiyor. Buna çok ihtiyacımız var." Gazeteci, yazar ve belgeselci Tuluhan Tekelioğlu ise bu yıl içinde hiç olmadığı kadar kadın cinayetinin yaşandığını söyledi. Tekelioğlu, “Neredeyse her gün bir kadın kardeşimizi kaybediyoruz. Şule Çet, Münevver Karabulut, Pınar Gültekin, Narin. Bu kadınlar yaşayabilirdi ama yaşam hakları ellerinden alındı. Bu önlenebilir" dedi. Etkinlikte ayrıca masal anlatıcısı Gizem Başbuğa, kadınları sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan ele alan, vahşi kadın arketipine dair mit ve öykülerin yer aldığı Clarissa Estes’in Kurtlarla Koşan Kadınlar eserinden seçme masallar anlattı.
Antalya Antalya Büyükşehir’den öğrencilere sıcak yuva Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, üniversite öğrencileri için hizmete açtığı kız ve erkek yurtları, öğrencilerin sıcak yuvası oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıllarda kısa sürede Kepez İlçesi Kültür Mahallesi’nde 3 bloktan oluşan 330 öğrenci kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdunu hizmete açtı. Belediye daha sonra yurt kapasitesini artırmak için ilk olarak Gülveren Mahallesi’nde 40 kişilik kız öğrenci yurdu, Elmalı ilçesinde de 90 öğrenci kapasiteli erkek öğrenci yurdunu daha hizmete açtı. Son olarak Akseki ilçesinde 22 öğrenci kapasiteli kız yurdunu hizmete alan Büyükşehir Belediyesi, öğrencilerin yurt talebini karşılamak için çalışma gösterdi. Kız ve erkek öğrenci yurtları, Antalya’ya eğitim için gelen öğrencilerin tercihi oldu. Yurtlarda kalan öğrenciler ücretsiz internet, çamaşır yıkama, ütü ve iki öğün yemek gibi birçok imkana da sahip oluyor. “Şartlarımız çok iyi” Tunceli’den Antalya’ya eğitim için gelen İnşaat Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Deniz Emre Bulut, üniversiteyi kazandıktan sonra yurt arayışına girdiğini belirterek, Kültür’deki Büyükşehir Belediyesi yurduna kabul edildiğini söyledi. Bulut, “Büyükşehir’in yurdu hem fiyatı hem de imkanları bakımından bizler için büyük kolaylık. Sabah kahvaltı ve akşam yemeğimiz var. Çamaşır makinası, kurutma ve ütü imkanımız var. Masa tenisi salonumuz bulunuyor. Diğer yurtlara oranla odalarımızda öğrenci sayısı az. Şartlarımız çok iyi. Antalya gibi kira fiyatlarının yüksek olduğu bir şehirde bizim bu yurtta kalmamız büyük bir şans” dedi. “Antalya’da ev bulmak zor” Depremden sonra eğitimini Antalya’da devam ettirmek istediğini belirten Fen Bilgisi öğretmenliği 4’üncü sınıf öğrencisi Eylül Fırıncıoğlulları ise şöyle konuştu: “Burada kalacak bir yerim yoktu, geçiş yaptığım için yurtlar da kabul etmiyordu. Büyükşehir Belediyesi’ne başvurdum ve Gülveren yurduna kaydım kabul edildi. İki kişilik odada kalıyorum. Diğer yurtlara göre imkanları iyi. Öğretmenlik okuduğum için çok çalışmam gerekiyor. Kütüphane ve odamızda ders çalışma imkanımız var. Biz burada kendi evimizde gibi rahat hissediyoruz. Antalya’da ev bulmak zor, kiraları yüksek.” “Babam yurt aramaya Antalya’ya geldi” Trabzon’dan gelen Harita Kadastro Bölümü öğrencisi Melisa Yılmaz ise Büyükşehir Belediyesi yurduna yerleşme sürecini şöyle anlattı: “Üniversite sınavını kazandıktan sonra Antalya’ya ilk olarak babam geldi ve bana yurt aramaya başladı. Özel yurtların fiyatları çok yüksekti. Bütçemize göre fazlaydı. Babam Büyükşehir’in yurdunu görmüş. Başvuru yaptık, kabul edildim. Burada her şey güzel. Ders çalışma alanımız var. Evlerde veya başka apart gibi yerlerde kalan arkadaşlarımıza kıyasla şanslıyız. Okuldan geldikten sonra her şey hazır, yemeğimizi yiyor, dersimize çalışıyoruz. Arkadaşlık bakımından çok güzel bir ortamımız var.”
Mersin Kurtarılan çoban yaşananları anlattı: "430 koyunumuz telef oldu" Mersin’in Mut ilçesinde kar ve tipi nedeniyle uzun süre mahsur kaldıktan sonra kurtarılan çobanlardan Mustafa Doğan, yaşadıklarını anlattı, 430 koyunlarının da telef olduğunu söyledi. Önceki gün Mut ilçesine bağlı Kavaközü 1, Çivi 4 ve Hacıahmetli Mahallesi’nde 2 olmak üzere toplam 7 çoban kar ve tipi nedeniyle mahsur kaldı. Çobanların telefonla yardım istemesi üzerine Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mut Belediyesi, İl Afet ve Acil Müdürlüğü (AFAD) ve jandarma ekipleri harekete geçti. Arama çalışmaları sonucunda 6 çoban ekipler tarafından kurtarıldı. Kurtarılan Mustafa Doğan, Hidayet Aydın, Altan Köse, Faruk Akçelik, Halil İbrahim Yaprak ve Recep Durmuş’un yapılan kontrollerinde sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Öte yandan çalışmalar sırasında mahsur kalan çobanlardan Faruk Yaprak’ın (18) cansız bedenine ulaşıldı. Göğden Yaylası Tozlu mevkiinde hayvanlarıyla birlikte kayıp olarak aranan Yaprak’ın cansız bedeni, Darboğaz mevkiinde bir ağacın çevresindeki çalıların altında bulundu. Yaşananları İHA muhabirine anlatan kurtarılan çoban Mustafa Doğan, "Karın altında kaldık. Koyunlar geri dönerken çoğu öldü. Kuşkası bölgesinden gelirken kardan, kuytudan geçiremedik. Koyunlar orada sabaha kadar telef oldu. Karın mevkiine gittik orada mahsur kaldık. Kendimizi zor attık oraya. 4 kişiydik koyunları kurtaramadık. 430 koyun vardı önümde, hepsi telef oldu. Orada 24 saat mahsur kaldık" dedi.
Antalya Fırtına ve hortum sonrası Antalya’da hasar tespiti sürüyor Antalya Büyükşehir Belediyesi, hafta sonu şiddetli yağmur, fırtına, hortum ve dolu nedeniyle birçok üreticinin zarar gördüğü alanlarda hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Antalya’da hafta sonu etkili olan olumsuz hava şartları üretim alanlarında zarara yol açtı. Hortumun vurduğu bölgelerde seralar ve tarım arazileri zarar gördü. Afetin yaşandığı ilk andan itibaren üreticileri yalnız bırakmayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri, Manavgat, Serik, Aksu, Alanya ve Kepez’de kapsamlı incelemelerini sürdürüyor. Çiftçilerin zarar gördüğü bölgelerde hasar tespit çalışması yapan Büyükşehir ekipleri, hasarın boyutlarını ve üreticilerin zararlarını yerinde tespit etmek için saha çalışmaları gerçekleştiriyor. İlk etapta sera naylonu yardımı Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Serik’te de hasarın boyutlarını tespit etmek için harekete geçti. Abdurrahmanlar, Hacıosmanlar, Yanköy, Kürüş ve Belkıs mahallelerinde kapsamlı bir inceleme yapan ekipler, mağdur çiftçilerin zararlarını en kısa sürede gidermek için çalışma yapıyor. İlk etapta, hasar gören seralar için sera naylonu desteği sağlanacağı açıklandı. Çiftçilerin yaralarının sarılması ve üretimlerine devam edebilmeleri adına büyükşehirden gerekli tüm adımların atılacağı belirtildi. Büyükşehir yetkilileri, tarımsal üretimin sürekliliği için çiftçilere destek vermenin öncelikli görevleri arasında olduğunu vurgulayarak, “Serik’teki üreticilerimizin yanındayız. Ekiplerimiz hasar tespit çalışmalarını tamamlar tamamlamaz gerekli yardımlar hızla ulaştırılacak” açıklamasında bulundu. Çiftçilere destek sözü Antalya Büyükşehir Belediyesi, Manavgat’ta yaşanan fırtınadan zarar gören mahallerde de hasar tespitine başladı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri Manavgat ilçesi Yalçıdibi, Örenşehir, Çenger, Boztepe, Karakaya ve Belenobası Mahallesinde bulunan muz, ejder meyvesi ve sebze seralarında incelemelerde bulundu. Fırtınadan zarar gören çiftçilere destek sözü verildi. Kepez Varsak bölgesinde de Altıayak ve Şelale Mahallelerinde seraları zarar gören vatandaşlar ve muhtarlar Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden yardım talep etti. Bölgeye giden Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri seralarda hasar tespiti yaptı.