Universal Ege Sağlık Hastanesi Çocuk Kardiyoloğu Dr. Şebnem Paytoncu, özellikle yaşlılarda görülen yüksek tansiyon riskinin 3 yaşındaki çocuklarda bile görüldüğünü ve ilaç kullanmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Universal Ege Sağlık Hastanesi Çocuk Kardiyolojisi bölümünde görevli Dr. Şebnem Paytoncu, ailelerin çocuklarını 3 yaşından itibaren yüksek tansiyona karşı muayene ettirmelerini istedi. Yapılacak rutin muayenelerde durumun ortaya çıkacağını belirten Paytoncu, şöyle konuştu: "Özellikle prematüre doğan, akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlarda gerekli ölçüm yapılarak, teşhiste bulunulabilir. Küçük çocuklarda bu ölçümleri 2 kol ve 2 ayaktan aynı anda yaptığımız gibi sadece bacaklardan da ölçebiliyoruz. Çünkü
ufak çocuklarda en doğru sonucu ayaktan alabiliriz."
Toplumda çocuklarda tansiyon olmayacağı gibi yanlış bir yargının bulunduğunu belirten Paytoncu, şunları söyledi: "Toplumumuzda doğan her yüz çocuktan iki yüksek tansiyon hastası. Bu hastalığın nedeni aşırı şişmanlık obezite olabileceği gibi genetik faktörler de etkileyebiliyor. Bize gelen hastalarımızı boyuna, yaşına ve cinsiyetine göre ölçümlerini yapıyoruz. Bebeklerde 8`e 4 değeri normal kabul edilirken bunun üstündekilerde yüksek tansiyon riski bulunabiliyor. Çocuklarda ise elde ettiğimiz sonuçlar
9.5`un üstündeyse o zaman yüksek tansiyon teşhisini koyuyoruz"
Bebeklerde doppler cihazlarla elde edilen sonuçların daha doğru bilgi verdiğini anlatan Dr. Paytoncu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşhis koyduğumuz hastalarda buna neden olan sebepleri araştırıyoruz. Genelde bu tür rahatsızlıklar böbrek kaynaklı olabiliyor. Ayrıca, 24 saat boyunca tansiyon ölçümü yapılarak günlük dalgalanmalı takip ediyoruz."
Yüksek tansiyon teşhisi konulan çocuklarda ilaç tedavisine geçtiklerini vurgulayan Paytoncu, çocuğun kilosuna göre ilaç miktarını belirlediklerini ve minimum dozla tedaviye başladıklarını bildirdi. Paytoncu, bazen birden fazla ilaç kullanmak zorunda da kalabildiklerini açıkladı.